Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima

joez7 ::
Tole tudi pomaga https://www.senzal.si/files/tabela_tock... pri določitvi optimalne temperature uparjalnika. Pri večini klim je nekje med 6 in 10°C, de ne presušijo prostora.
In še nekaj teorije na temo rosišča in udobja https://www.hengko.com/sl/news/what-is-...
In še nekaj teorije na temo rosišča in udobja https://www.hengko.com/sl/news/what-is-...
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

Vitt ::
V teoriji - manj plina zmanjša moč, manjša moč povzroči dvig temperature uparjalnika ob istem pretoku zraka.
![]()
Nekje sem enkrat videl diagram - za klimo obstaja količina plina kjer je COP najvišji. Z večanjem ali manjšanjem količine plina COP upada, s tem tudi hladilna moč
Pri klimah z EEV je ta upad manjši, kot pri (cenejših) klimah s kapilaro

Pri hlajenju EER. Pa se ne sekiram preveč za izkoristek - elektrika je zastonj
. Pač kurim viške SE.
Bolj mi je važno udobje. Pa da katere stvari ne zajebem preveč. Če spustim plin in ugotovim, da to ni dobro - rabim serviserja, da mi dopolni
.
Trenutno se mi obnese delno pokrit vhod notranje enote - malo manj piha in posledično manj hladi, razvljažuje pa kar konkretno.

Bolj mi je važno udobje. Pa da katere stvari ne zajebem preveč. Če spustim plin in ugotovim, da to ni dobro - rabim serviserja, da mi dopolni

Trenutno se mi obnese delno pokrit vhod notranje enote - malo manj piha in posledično manj hladi, razvljažuje pa kar konkretno.

ZveeZ ::
Eno vprasanje..
Ali lahko priklopim 3 single split klime na isto 16A varovalko?
Trenutno imam gor obešen "8kw" trojček kateri ima na spec sheetu zapisano:
- cooling/heating power input: 1,95/2,2 kW
- rated power input: 2.87 kW
Single spit klime pa imajo:
- cooling/heating power input: 550 w/745 w (*3)
- rated power input: fuckin 2.4 kW (*3)
Ni mi jasno zakaj imajo te male split klime tako visok "rated power input".
Ali lahko priklopim 3 single split klime na isto 16A varovalko?
Trenutno imam gor obešen "8kw" trojček kateri ima na spec sheetu zapisano:
- cooling/heating power input: 1,95/2,2 kW
- rated power input: 2.87 kW
Single spit klime pa imajo:
- cooling/heating power input: 550 w/745 w (*3)
- rated power input: fuckin 2.4 kW (*3)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()

Gleda na podatke - cooling/heating power input: 1,95/2,2 kW - rated power input: 2.87 kW
bo stvar popolnoma zadovoljna z C 10A varovalko.
Pri hlajenju max 10A, pri gretju max 12A - dejansko v uporabi pa od 1/3 do 2/3 nazivne obremenitve.
Pa vedi - vse enote morajo biti na istem modu - ali hlajenje ali gretje.
Pa ne mešat med sabo el. moči in moč gretja/hlajenja.
Pri hlajenju max 10A, pri gretju max 12A - dejansko v uporabi pa od 1/3 do 2/3 nazivne obremenitve.

Gleda na podatke - cooling/heating power input: 1,95/2,2 kW - rated power input: 2.87 kW
Trenutni trojcek gre v pokoj.
Namen imam priklopiti 3 take:
- cooling/heating power input: 550 w/745 w
- rated power input: fuckin 2.4 kW
Gre se za Gree Amber nordic 09 (2.7 kW).
In me bega tisti visok rated power input. Na podlagi tega, bi moral priklopiti vsako klimo na svojo varovalko..

Tudi tala kombinacija 3x enojček ma 2 / 3.5A porabe elektrike = 6A v hlajenju in max 11A pri gretju.
V vsakem primeru je zadosti B10A ali C10A. Glej samo, da boš dal za vse povezave 1.5mm2 kable (tut za povezavo med notranjo in zunanjo enoto) - sem opazil, da nekateri umetniki dajo licij 0.5x5 med notranjo in zunanjo enoto - to je dovolj za obremenitev, ni pa dovolj za primer kratkega stika na notranji enoti.
Naj ti lepo delajo.
Kje pa si dobil 09 model? večinoma prodajajo 12 model.
V vsakem primeru je zadosti B10A ali C10A. Glej samo, da boš dal za vse povezave 1.5mm2 kable (tut za povezavo med notranjo in zunanjo enoto) - sem opazil, da nekateri umetniki dajo licij 0.5x5 med notranjo in zunanjo enoto - to je dovolj za obremenitev, ni pa dovolj za primer kratkega stika na notranji enoti.
Naj ti lepo delajo.
Kje pa si dobil 09 model? večinoma prodajajo 12 model.
Zgodovina sprememb…

Tudi tala kombinacija 3x enojček ma 2 / 3.5A porabe elektrike = 6A v hlajenju in max 11A pri gretju.
Naj ti lepo delajo.
Torej tisti "rated power input" naj kar ignoriram? Ne bodo klime nikoli povlekle 2.4 kW moci?
Instalacijo ze imam narejeno (3x2.5mm med B16 in zunanjo enoto ter 5x1.5mm med notranjimi in zunanjo).
Sedaj imam namen odstraniti to trial split ter zaporedno zvezati 3 zunanje enote (med enotami seveda 3x2.5mm kabel).
Edit: 09 model se nisem narocil ampak kolikor vidim, je zaloga po veliko trgovinah
Zgodovina sprememb…

MadMax ::
Ko boš pri -10 nažgal vse 3 na turbo gretje bodo seveda vlekle več. Tudi do 1.5kW/klima. Ampak ne v nedogled.
Če bo po četrt/pol ure vrglo ven B16, jo boš pač zamenjal za C16, za kar je tvojih 2.5mm^2 popolnoma dovolj.
Nato boš pa že "spoznal" kako zadeva deluje in ne boš vseh treh naenkrat nažgal na polno.
Če bo po četrt/pol ure vrglo ven B16, jo boš pač zamenjal za C16, za kar je tvojih 2.5mm^2 popolnoma dovolj.
Nato boš pa že "spoznal" kako zadeva deluje in ne boš vseh treh naenkrat nažgal na polno.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

09 v nobenem primeru ne povleče več kot 3A. 12 pa max 4A. Probano v praksi.
Pri velikem minusu pa moč pade.

09 v nobenem primeru ne povleče več kot 3A. 12 pa max 4A. Probano v praksi.
Ok, potem je pa Mitsubishi FH25 jajc, ker se zna približat 3/2kW.
Pa FA25 tudi.
Pa če smo že pri Gree, Airy09 tudi skoči prek 1.2kW.
Seveda ne gre za 15(ali več) minutno povprečje, ampak za odčitke v minutni ločljivosti.

Ravnokar sem prejel info, da naj bi se Gree Amber Nordic poslavljala iz ponudbe in da naj bi jo nadomestila Airy Nordic.
O slednji pa na netu ne najdem nobene info :/

To je tisto, kar tudi joez7 ne zastopi.
Max od max v najneugodnejših pogojih. Je pa to praktično nemogoče doseči v praksi, dobra polovica tega je pa seveda zlahka dosegljiva.
xxx power je zgolj nominalno povprečje po brezveznem teoretičnem povprečju, vezanem na SCOP/SEER.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()

Ravnokar sem prejel info, da naj bi se Gree Amber Nordic poslavljala iz ponudbe in da naj bi jo nadomestila Airy Nordic.
Niti ne boš, dokler ne bodo skladišča polna, ready to fill market. Če info seveda sploh drži...
Ima pa že Airy ogrevan pladenj, nima pa še prerešetanega.
Nordic bo torej še malce navita, pa še malo močnejši grelec v prerešetanem pladnju, pa morda za odtenek kvalitetnejši kompresor da bo zdržala "čiptuning".
Sicer pa, če nimaš -10 planirano niti v nočni mori, čemu sploh nordic? Viška denarja (elektrike), da boš celo zimo kuril dodatne W za grelec?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()

Info drži (sem videl mail Atlas Tradinga).
Jaz predvidevam, da se grelec zunanjega pladnja vklopi le po potrebi. Ali se motim? Ce se vklopi cim je klima v rezimu gretja, je fail.
-10°c ali nizje, racunam da bo zelo zelo redko, saj so zadnja leta zime zelo mile po nizinah.
Ideja je bila, da bi imel cimboljsi kompresor, ker bi klime vklopil enkrat oktobra in ugasnil aprila. Vmes pa bi delale nonstop.
Sedaj, ko mi trenutne delujejo za en k (le v nacinu gretja), bi za tistih 100EUR vec na enoto, raje kupil boljso zunanjo enoto, ceprav je na papirju overkill.
Sem pa na spec sheetih videl, da si nekateri modeli med seboj delijo enake zunanje enote (ista št. modela) z razlicno kolicino preloadanega plina.
Sumim, da bo Airy Nordic nek combo zunanje enote od Amber Nordic ter notranje enote Airy.
Jaz predvidevam, da se grelec zunanjega pladnja vklopi le po potrebi. Ali se motim? Ce se vklopi cim je klima v rezimu gretja, je fail.
-10°c ali nizje, racunam da bo zelo zelo redko, saj so zadnja leta zime zelo mile po nizinah.
Ideja je bila, da bi imel cimboljsi kompresor, ker bi klime vklopil enkrat oktobra in ugasnil aprila. Vmes pa bi delale nonstop.
Sedaj, ko mi trenutne delujejo za en k (le v nacinu gretja), bi za tistih 100EUR vec na enoto, raje kupil boljso zunanjo enoto, ceprav je na papirju overkill.
Sem pa na spec sheetih videl, da si nekateri modeli med seboj delijo enake zunanje enote (ista št. modela) z razlicno kolicino preloadanega plina.
Sumim, da bo Airy Nordic nek combo zunanje enote od Amber Nordic ter notranje enote Airy.
Zgodovina sprememb…

Kvaliteto kompresorja (in s tem dejansko cele klime) prekopalca takoj vidiš iz razlike cooling in heating capacity.

Tapravi šrot ima heating celo manjši od coolinga, čeprav se toplota kompresorja prišteva.
Če upoštevaš še da je kompresor bolj obremenjen pri gretju...

To je tisto, kar tudi joez7 ne zastopi.
Max od max v najneugodnejših pogojih. Je pa to praktično nemogoče doseči v praksi, dobra polovica tega je pa seveda zlahka dosegljiva.
xxx power je zgolj nominalno povprečje po brezveznem teoretičnem povprečju, vezanem na SCOP/SEER.
https://ibb.co/cX3P8ndj
https://ibb.co/7xQnDbXv
današnji diagrami klim. Tut če jo dam na turbo in min (17°C), ne gre preko 800W za 10min, potem pa se ustavi nekje na 600W. Model pa 12 inverter.
Osnovno vprašenje JE blo, kako varovalko za trojčka.
Varovalka preživi kar nekaj preobremenitev, vglavnem vozi povpreček.
Za tvoje 2kW, bi pa rad videl graf z merilcem. Pa ne zamerit (40let v el.tehniki, sedaj pa že v penziji).

Tapravi šrot ima heating celo manjši od coolinga, čeprav se toplota kompresorja prišteva.
Klime prvenstveno za hlajenje so drugače narejene, kot klime za ogrevanje, slednje so tudi temu primerno dražje.
Poceni varjante majo ponavadi kapilaro, grelne pa EEV + dodaten grelec el. Vse nove pa inverter (R32 in R290).
Modulacijo pa v rangu 30% 100% in 120% (15min). Pri večjih odstopanjih pa preidejo v taktiziranje.
Prospekt vse prenese - znani proizvajalec JE navedel, da njegova klima porabi na minimalni moči 100W.
Pri meritvi, pa je lepo taktizirala 5min-300W in 10min-5W - pa so dobili čudežnih 100W (peče glava)

Spet taktiziraš 
Evo, sem šel samo zate zagonit FH25 na max gretje, pri 25°C zunaj in znotraj. Da je notranja hitro zrasla nekako ni čudno, zato je tudi poraba hitro padla. Slike poklikaj, se mi ne ljubi doktorirat na tem prastarem forumskem vstavljanju...
Za kaj več me pa lahko spomniš pozimi, takrat jo ni problema kake pol ure držat na 1.4kW. Zadnjih par let odkar je TČ pri hiši klim namreč za gretje ne uporabljam kaj dosti. Sem pa imel vse premerjeno z energy loggerjem.
Sicer pa glede taktiranja pri min moči: dokler na daljši rok ne stabiliziraš zadeve bo vsaka taktirala. Če imaš premajhen prostor (oz. premočno klimo zanj) ni nujno da se bo sploh kdaj stabilizirala in za to ni kriv proizvajalec.
Je pa 100W pomoje oreng dosežek, če je seveda res. 120÷130W sem pa že nemalokrat videl, pri hlajenju. Tudi na prastari več kot polnoletni HE9DKE, kateri daiseikai ni došibal do gležnjev še naslednjih kar nekaj let.
Pa ne komentirat zakaj sem podal gretje, ker je debata vezana na max. porabo in v kontekstu ZveeZ-ovih nordic klim, torej gretju. In max porabo boš pri vsaki vsaj za silo kvalitetni klimi imel večjo pri gretju, tako kot tudi capacity, upam da je jasno tudi zakaj je temu tako (že po ZKP). Za varovalke/kable je pač treba predvidet možni max, mar ne?
Glede kapilar, grelcev in še česa se mi pa ne da s teboj. Je tako kot tvoje "skretanje s teme" glede konstrukcij gretje/hlajenje, saj je cela debata okrog povprečnih kombinirk, ne pa specialk.
Za hec se poigraj še s kako dražjo inverterco, že Gree Amber je skoraj jurja dražja od tvoje, pa še niti malo ne sodi med top. Hint: dražje/boljše gredo konkretno preko 100%, za razliko od cenenih, katere ni nujno niti da gredo na 110%, kaj šele več. Tako deklarirano kot v praksi.
Prospekti... Ja, res vse prenesejo, tu se popolnoma strinjam. Tudi S pri COP in EER, ki kot stopljena leča izkrivi realne podatke, namesto da bi izkašljali konkretne diagrame.
Zamere seveda ni, zakaj že? Saj brez sramu priznam, da ima najbrž marsikdo večjega

Evo, sem šel samo zate zagonit FH25 na max gretje, pri 25°C zunaj in znotraj. Da je notranja hitro zrasla nekako ni čudno, zato je tudi poraba hitro padla. Slike poklikaj, se mi ne ljubi doktorirat na tem prastarem forumskem vstavljanju...
Za kaj več me pa lahko spomniš pozimi, takrat jo ni problema kake pol ure držat na 1.4kW. Zadnjih par let odkar je TČ pri hiši klim namreč za gretje ne uporabljam kaj dosti. Sem pa imel vse premerjeno z energy loggerjem.
Sicer pa glede taktiranja pri min moči: dokler na daljši rok ne stabiliziraš zadeve bo vsaka taktirala. Če imaš premajhen prostor (oz. premočno klimo zanj) ni nujno da se bo sploh kdaj stabilizirala in za to ni kriv proizvajalec.
Je pa 100W pomoje oreng dosežek, če je seveda res. 120÷130W sem pa že nemalokrat videl, pri hlajenju. Tudi na prastari več kot polnoletni HE9DKE, kateri daiseikai ni došibal do gležnjev še naslednjih kar nekaj let.
Pa ne komentirat zakaj sem podal gretje, ker je debata vezana na max. porabo in v kontekstu ZveeZ-ovih nordic klim, torej gretju. In max porabo boš pri vsaki vsaj za silo kvalitetni klimi imel večjo pri gretju, tako kot tudi capacity, upam da je jasno tudi zakaj je temu tako (že po ZKP). Za varovalke/kable je pač treba predvidet možni max, mar ne?
Glede kapilar, grelcev in še česa se mi pa ne da s teboj. Je tako kot tvoje "skretanje s teme" glede konstrukcij gretje/hlajenje, saj je cela debata okrog povprečnih kombinirk, ne pa specialk.
Za hec se poigraj še s kako dražjo inverterco, že Gree Amber je skoraj jurja dražja od tvoje, pa še niti malo ne sodi med top. Hint: dražje/boljše gredo konkretno preko 100%, za razliko od cenenih, katere ni nujno niti da gredo na 110%, kaj šele več. Tako deklarirano kot v praksi.
Prospekti... Ja, res vse prenesejo, tu se popolnoma strinjam. Tudi S pri COP in EER, ki kot stopljena leča izkrivi realne podatke, namesto da bi izkašljali konkretne diagrame.
Zamere seveda ni, zakaj že? Saj brez sramu priznam, da ima najbrž marsikdo večjega

DA se prav razumeva - če se motim, me prosim dopolni.
Modulaccija = spreminjanje moči (lahk je zvezna ali stopenjska)
Taktiranje = modulacija z prednastavljenimi periodami (on-of)
Taktiziranje = modulacija z čakanjem na prednastavljene pogoje (periode so poljubne)
V večini primerov je zlo podobno, za nekatere isto.
Nekateri se v regulaciji posložujejo vseh treh, al pa dodajo še kaj drugega (fazni zamik itd..)
Modulaccija = spreminjanje moči (lahk je zvezna ali stopenjska)
Taktiranje = modulacija z prednastavljenimi periodami (on-of)
Taktiziranje = modulacija z čakanjem na prednastavljene pogoje (periode so poljubne)
V večini primerov je zlo podobno, za nekatere isto.
Nekateri se v regulaciji posložujejo vseh treh, al pa dodajo še kaj drugega (fazni zamik itd..)
Zgodovina sprememb…

Glede na tole https://www.topeldom.si/klima-naprave/m... 1.500€
Si mi dal klimo, ki lahko greje do 6kW - in od tod tudi el. moč 1.25kW.
No jaz sem pa dal, za jajčeka (za 300€), ki ma max. grelno moč 3.4kW - od tod tudi najina razhajanja.
Važno je v osnovi kaj rabiš - moj jajček za 300€ mi je še vedno premočan - mam pa ga samo za hlajenje in razvlaževanje. Glavno da je poglavarstvo srečno.
Si mi dal klimo, ki lahko greje do 6kW - in od tod tudi el. moč 1.25kW.
No jaz sem pa dal, za jajčeka (za 300€), ki ma max. grelno moč 3.4kW - od tod tudi najina razhajanja.
Važno je v osnovi kaj rabiš - moj jajček za 300€ mi je še vedno premočan - mam pa ga samo za hlajenje in razvlaževanje. Glavno da je poglavarstvo srečno.

Glede modulacije se strinjava.
"Fazni zamik" nima pri klimah/TČ kaj iskat, je pa zadeva v uporabi pri gradbenikih (stene-izolacija). Ni glih posrečen izraz za tiste ki smo bolj v elektriki, ampak gledano z očmi fizika/matematika pa tam pije vodo.
Taktiranje je "zaletanje" zaradi nezmožnosti zadovoljive prilagodbe pogojem, da ne bi treba popolnoma ugasnit. In to je pri split klimah stalnica, tudi dragih, saj jih je velika večina predimenzionirana.
Taktizira ne verjetno nobena klima, sploh pa ne srednji/nižji/šrot rang saj pri 2K histerezi pač ne more. Zraven so še drugi pogoji, ki jih elektrogrelec z lahkoto obvladuje (na manj kot 1/100 sekunde kadarkoli, če je treba), toplotni stroj pač ne (rabi tja do par minut za stabilizacijo procesa). Taktizira kvečjemu kaka zelo draga TČ, ki zna gledat še vremensko napoved prek interneta.
Zato se mi zdi tvoja uporaba izraza neprimerna.
Tvoj "jajček" je 3.5kW, zakaj nisi vzel 2.5? Resda je razlika v ceni nevredna omembe (ker je že klima vredna toliko kot montaža...) ampak kot vidiš klima ni spet tako enostavna zadeva kot izgleda na papirju/v knjigi o termodinamiki...
Zakaj ne delajo švohnejših mi tehnično gledano ni jasno (je pa ekonomija v ozadju, pa...).
Če bi obstajalo v rangu mick fh bi z veseljem vzel dve 1kW ter dve 2kW, namesto vseh 2.5/2.7kW... Saj 2kW se še kaka najde, ampak smo spet pri ekonomiji oz. "potrošniški logiki" iz trga ("raje na rezervo za teh par €", pa tudi prodajalci se raje skrijejo za premočno kot za prešvohno), ali pa nimajo motoriziranih loput levo/desno.
Tako pač imam kompromis. Pa hladi/greje po potrebi da je tudi poglavarstvo zadovoljno
Ti pa lahko iz prve roke povem, da je med rangom micke FH in grejeve Airy razlike toliko kot v ceni. Analogno temu enako za še cenejše modele. (ni glih cena edino merilo, v splošnem pa kar drži)
Ampak če si skromen oz. ne poznaš razlike oz. jo ne priznaš oz. ima "ekonomičnost" večjo težo pri izbiri oz... Saj zastopiš
Najina razhajanja niso problem (ker sem jaz že od začetka upošteval/vedel kam moliš šapo), je pa nekako "problem" ker gledaš s plašnicami samo en (svoj) ekstrem in ne dopuščaš pogleda čez planke, kar je že trenutni center teme (Gree Amber)
Ok, do zdaj ga nisi. Upam, da ne boš čez 2 dni spet po starem...
"Fazni zamik" nima pri klimah/TČ kaj iskat, je pa zadeva v uporabi pri gradbenikih (stene-izolacija). Ni glih posrečen izraz za tiste ki smo bolj v elektriki, ampak gledano z očmi fizika/matematika pa tam pije vodo.
Taktiranje je "zaletanje" zaradi nezmožnosti zadovoljive prilagodbe pogojem, da ne bi treba popolnoma ugasnit. In to je pri split klimah stalnica, tudi dragih, saj jih je velika večina predimenzionirana.
Taktizira ne verjetno nobena klima, sploh pa ne srednji/nižji/šrot rang saj pri 2K histerezi pač ne more. Zraven so še drugi pogoji, ki jih elektrogrelec z lahkoto obvladuje (na manj kot 1/100 sekunde kadarkoli, če je treba), toplotni stroj pač ne (rabi tja do par minut za stabilizacijo procesa). Taktizira kvečjemu kaka zelo draga TČ, ki zna gledat še vremensko napoved prek interneta.
Zato se mi zdi tvoja uporaba izraza neprimerna.
Tvoj "jajček" je 3.5kW, zakaj nisi vzel 2.5? Resda je razlika v ceni nevredna omembe (ker je že klima vredna toliko kot montaža...) ampak kot vidiš klima ni spet tako enostavna zadeva kot izgleda na papirju/v knjigi o termodinamiki...
Zakaj ne delajo švohnejših mi tehnično gledano ni jasno (je pa ekonomija v ozadju, pa...).
Če bi obstajalo v rangu mick fh bi z veseljem vzel dve 1kW ter dve 2kW, namesto vseh 2.5/2.7kW... Saj 2kW se še kaka najde, ampak smo spet pri ekonomiji oz. "potrošniški logiki" iz trga ("raje na rezervo za teh par €", pa tudi prodajalci se raje skrijejo za premočno kot za prešvohno), ali pa nimajo motoriziranih loput levo/desno.
Tako pač imam kompromis. Pa hladi/greje po potrebi da je tudi poglavarstvo zadovoljno

Ti pa lahko iz prve roke povem, da je med rangom micke FH in grejeve Airy razlike toliko kot v ceni. Analogno temu enako za še cenejše modele. (ni glih cena edino merilo, v splošnem pa kar drži)
Ampak če si skromen oz. ne poznaš razlike oz. jo ne priznaš oz. ima "ekonomičnost" večjo težo pri izbiri oz... Saj zastopiš

Najina razhajanja niso problem (ker sem jaz že od začetka upošteval/vedel kam moliš šapo), je pa nekako "problem" ker gledaš s plašnicami samo en (svoj) ekstrem in ne dopuščaš pogleda čez planke, kar je že trenutni center teme (Gree Amber)

Vzel sem dve 3.5kW - cena smešna, in iz zaloge - pač petkova akcija (čist slučajno - sem kupoval čist nekaj drugega).
Sem želel 2.5kW model - dražji in bi moral čakat dva tedna, pač ekonomija.
Smo pa kar skromni, smo zlo dolgo zdržali brez klim
Se je dnar kar dolgo valjal po predalu.
Maš prav, pri klimah se res posložujejo taktiranja.
Sem želel 2.5kW model - dražji in bi moral čakat dva tedna, pač ekonomija.
Smo pa kar skromni, smo zlo dolgo zdržali brez klim

Maš prav, pri klimah se res posložujejo taktiranja.

Ko smo že v razlikah med modeli takih kot so razlike v ceni, kaj je dejansko tisto, za kar bi človek res plačal več, da bom vedel, ko bom kupoval novo ?
Mislim da je edino, kar bi rabil manjša minimalna moč. Če vzamem dražjo, bo imela večji izkoristek in bo še bolj premočna kot tale ...
Mislim da je edino, kar bi rabil manjša minimalna moč. Če vzamem dražjo, bo imela večji izkoristek in bo še bolj premočna kot tale ...

Lonsarg ::
Jaz sem vem da sem prej imel najcenejso C&H, sedaj pa imam Mitsubishi AY model (je priporocal mojster da grem na AY ce hocem nekaj vec kot osnovo).
No razlike so:
- noro tisja
- zna pihati manj motece
- zna pihati usmerjeno pod strop tudi brez ekstra montaze tostega pleksi stekla
- za razliko od najcenejse C&H neslisno in neopazno preklapljanje ko vzdrzuje temperaturo (ker zgolj preklaplja iz hlajenja v ventilation mode da vzdrzuje)
Bi pa menda vecino teh zadev dobil tudi z srednjim rangom, brez da sem se stegnil do AY. Ampak zarad slabe izkusnje z najcenejso C&H ki je kostala sam 300EUR nisem hotel tvegat :)
No razlike so:
- noro tisja
- zna pihati manj motece
- zna pihati usmerjeno pod strop tudi brez ekstra montaze tostega pleksi stekla
- za razliko od najcenejse C&H neslisno in neopazno preklapljanje ko vzdrzuje temperaturo (ker zgolj preklaplja iz hlajenja v ventilation mode da vzdrzuje)
Bi pa menda vecino teh zadev dobil tudi z srednjim rangom, brez da sem se stegnil do AY. Ampak zarad slabe izkusnje z najcenejso C&H ki je kostala sam 300EUR nisem hotel tvegat :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()

Ok, prva stvar je definitivno pomembna, čeprav bi bilo zanimivo vedeti tudi, koliko je tišja pri isti količini vpihanega zraka
Tole s pihanjem pod strop (sicer nisem kupoval pleksi, sem za test kar en kos stiropora 50x100cm postavil pod klimo) mi ni bilo od take pomoči kot sem upal da bo - je pa to definitivno odvisno od položaja klime v določenem prostoru
Lahko malo razložiš tole s preklapljanjem ? Saj pri svoji tudi ne slišim kdaj kompresor izklopi ali vklopi, problem je prevelika temperaturna razlika (histereza) do ponovnega vklopa kompresorja
Tole s pihanjem pod strop (sicer nisem kupoval pleksi, sem za test kar en kos stiropora 50x100cm postavil pod klimo) mi ni bilo od take pomoči kot sem upal da bo - je pa to definitivno odvisno od položaja klime v določenem prostoru
Lahko malo razložiš tole s preklapljanjem ? Saj pri svoji tudi ne slišim kdaj kompresor izklopi ali vklopi, problem je prevelika temperaturna razlika (histereza) do ponovnega vklopa kompresorja
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Vitt ()

energetik ::
Ko boš pri -10 nažgal vse 3 na turbo gretje bodo seveda vlekle več. Tudi do 1.5kW/klima. Ampak ne v nedogled.C16 ne bo nič bolj držala kot B16, saj imata do 3xIn identične karakteristike. 3xIn pa je 11kW odjema, kar tudi s 3 klimami ne bo nikoli dosegel.
Sicer moja Gree Fairy 3,5kW pride pri gretju na polno do max nekje 1,8kW.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

tony1 ::
No, končno. V stanovanju se varovalk C razreda nikakor ne rabi.
Prenavljam elektro omarico v bloku in že vidim, da se bom moral okrog tega pregovarjati :).
Prenavljam elektro omarico v bloku in že vidim, da se bom moral okrog tega pregovarjati :).

energetik ::
No, končno. V stanovanju se varovalk C razreda nikakor ne rabi.Morda pa boš zaganjal kakšen 5kW puhalnik v stanovanju?

vires in numeris

tony1 ::
Lahko bi dal kontro nori sosedi, ko ob petih zjutraj prižiga sušilni stroj...
Ampak, ja, idejo je težko namazati na kruh, v stanovanju seveda nimam trifaznega štroma

Ampak, ja, idejo je težko namazati na kruh, v stanovanju seveda nimam trifaznega štroma

Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()

Lonsarg ::
Lahko malo razložiš tole s preklapljanjem ? Saj pri svoji tudi ne slišim kdaj kompresor izklopi ali vklopi, problem je prevelika temperaturna razlika (histereza) do ponovnega vklopa kompresorjaNe gre za glasnost preklaplanja, pac pa v tem da je enkrat pihalo prehladno drugic pa nic, tak cudno in motece. Morda sicer delno povezano tudi s tem da je bla mininalna moc 1.1kW, minimalna pri Mitsubishi pa je skoraj pol manj...

Ko boš pri -10 nažgal vse 3 na turbo gretje bodo seveda vlekle več. Tudi do 1.5kW/klima. Ampak ne v nedogled.C16 ne bo nič bolj držala kot B16, saj imata do 3xIn identične karakteristike. 3xIn pa je 11kW odjema, kar tudi s 3 klimami ne bo nikoli dosegel.
Sicer moja Gree Fairy 3,5kW pride pri gretju na polno do max nekje 1,8kW.
Seveda ti gre tako visoko = v modu ogrevanja max 4.5kW grelne moči.
Moj jajček pa pri gretju samo 3.5kW grelne in pod 1kW el. pa še to ne rabim.
Bo treba brat osnovne parametre in na osnovi teh izbrat klimo.
Zgodovina sprememb…

Fizikalko ::
Micka Ay25, Daikin Perfera 2.5, Panasonic ali kaj drugega? Zaenkrat sem 90%, da vzamem kar Micko.Uporabljana bo tudi za ogrevanje.

Dobil sem en predracun za mitsubishi trojcka (again) 3xAY25 + MXZ-3F54VF4.
Mnenja? Dejansko bi me ta prisla ceneje kot 3x Gree single. Ampak.. ali je boljsa ali vsaj enakovredna?
Mnenja? Dejansko bi me ta prisla ceneje kot 3x Gree single. Ampak.. ali je boljsa ali vsaj enakovredna?

starfotr ::
Multisplit so navadno enofazne. Kar pomeni, da bo ob polni obremenitvi lahko prišlo do preobremenitve ene faze. To je treba preverit, da ne bo problemov.
Jaz sicer pozdravljam izbiro japanca za klimo (zame edina smiselna izbira), bi pa raje izbral več enojnih enot, kot pa multisplit.
Jaz sicer pozdravljam izbiro japanca za klimo (zame edina smiselna izbira), bi pa raje izbral več enojnih enot, kot pa multisplit.

Kako pravzaprav delajo te multi split enote? To ima zunanja enota en kompresor (od tod verjetno tudi ena faza), pa potem 2, 3 ali več ločenih priključkov za notranje, za vsak priključem predvidevam da je potem ločen EEV (verjetno cenejše izvedbe s kapilaram v taki varianti odpadejo)

starfotr ::
Ja, in še kup drugih omejitev je- Če delujejo npr. 2 notranji enoti, ne more ena gret, druga hladit. In je neka omejitev - največja možna razlika temperatur.

Ja, sem našel nek Gree service manual za neko tako kombinacijo. Štiripotni ventil je en (zato lahko vse enote ali grejejo ali hladijo), potem pa ima vsak priključek svoj EEV in še dodatno senzor temperature na njemu, tako da sklepam, da pač kompresor deluje z neko hitrostjo da pokrije največjega porabnika, posamezni ventili pa potem dodelijo več ali manj plina vsaki enoti
So še kake druge finte/težave iz prakse ?
So še kake druge finte/težave iz prakse ?

Se komu sanja zakaj bi nekatere klime potrebovale opazno vec R32 plina kakor druge?
Npr 2.5 kW Gree (skoraj vsi modeli) so predpolnjeni z 1kg plina, kar naj bi zadostovalo za do 5m cevi.
Mitsubishi AY25 pa ima 0.55kg za do 7.5m.
Zanimivo mi je tudi to, da Mickin trojcek ne potrebuje dodatnega plina tudi do max razdalje (50m total se mi zdi).
Npr 2.5 kW Gree (skoraj vsi modeli) so predpolnjeni z 1kg plina, kar naj bi zadostovalo za do 5m cevi.
Mitsubishi AY25 pa ima 0.55kg za do 7.5m.
Zanimivo mi je tudi to, da Mickin trojcek ne potrebuje dodatnega plina tudi do max razdalje (50m total se mi zdi).

Za moj C&H 3.5kW (več ali manj enak, kot Gree Pular) piše refrigerant charge 0.57kg. Za 2.5kW piše 0.5kg

Vidim pa v manualu za Gree Amber Nordic da je res 1kg za enoto 2.5kW. Tista ima dvostopenjski kompresor in dodaten mešalni tokokrog, da dosežje višji COP, zna bit to razlog ...

Ales78 ::

Vidim pa v manualu za Gree Amber Nordic da je res 1kg za enoto 2.5kW. Tista ima dvostopenjski kompresor in dodaten mešalni tokokrog, da dosežje višji COP, zna bit to razlog ...
To je grelna klima - prvenstveno namenjena za gretje, zato tudi mal drugač nareta in dražja.
Če ne rabiš za gretje, vzam cenejšo.

Nobena klima za montažo pod strop ni prvenstveno namenjena za gretje!

A bi koga zanimala zunanja enota Gree GWHD(24)NK6LO (trojček multisplit) za drobiž?
Če ne, gre na deponijo :)
Če ne, gre na deponijo :)

Miha 333 ::
Katero od teh naj vzanem, uporabljena bo tudi za ogrevanje, tišja bi imela prednost, wifi mi ni pomemben:
C&H Arctic Inverter CH-S12FTXLA2-NG, greje do -20, nagibam se k tej
Gree GWH12 Pular Eco, 3,5 kW, greje do -15
Daikin Sensira MY FTXC35D/RXC35D, greje do -15
Micka je žal izven budžeta.
C&H Arctic Inverter CH-S12FTXLA2-NG, greje do -20, nagibam se k tej
Gree GWH12 Pular Eco, 3,5 kW, greje do -15
Daikin Sensira MY FTXC35D/RXC35D, greje do -15
Micka je žal izven budžeta.