» »

Katera klima

Katera klima

««
57 / 119
»»

Okapi ::

Jaz bi pa rekel, da je za človeško počutje najbolj pomembno rosišče (torej absolutna vlaga). Človeško telo ima vedno 37°C oz. blizu; torej bo švic prav lepo izpareval pri npr. 10° pri 100% vlagi.
Pri 100% relativni vlažnosti se ne moreš hladiti s potenjem in to je glavni problem vlažnosti, ko je govora o človekovem počutju. Kot je napisal zgoraj Magic, rosišče je povezano z relativno vlažnostjo, ne z absolutno.

energetik ::

Kaj se ne moreš, prešvican v totalni megli na vrhu hriba pri npr. +5°C, ko je RH zelo blizu 100% (že večkrat preizkušeno) se super hitro sušiš (dokler te ne začne zebsti ko prasca), če pa migaš je OK, ker dovajaš dovolj toplote za držanje temperature kože. Parni tlak vode v plasti ob koži (~35°C@100%)) je veliko večji od parnega tlaka vode v zraku pri +5°@100%, zato se kar lepo sušiš (in s tem hladiš). Tako ne s takimi, da se ne moreš hladiti s potenjem pri 100% RH.

Magic1 je izjavil:

Hehe, izgleda da ima kar večina probleme s razumevanjem.
Rosišče je vezano na relativno vlago(bolj zahtevna enačba vključuje še tlak) in ne absolutno vlago.
Folk ponavadi hodi v hrbe v lepem vremenu in takrat je temperatura že občutno višja, kot pa zgodaj zjutraj. Torej se je zrak že segrel in mu je relativna vlaga padla in verjetno ni prenasičen. Če pa že je, se okoli tebe naredi plast toplega zraka(ti oddjaš konkretno po naporu) in ta toplejši zrak seveda sprejme dodatno vlago, ker je seveda toplejši in ima nižjo relativno vlago.
Imaš ti malce problemov z razumevanjem. Jasno da je vse skupaj povezano, ampak vzrok vsega je para v zraku, torej absolutna vlažnost. Ki neposredno določa rosišče. Relativna vlažnost je nato izpeljanka glede na temperaturo zraka in rosišče(absolutno vlago).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Okapi ::

Para v zraku ni absolutna vlažnost. Absolutna vlažnost je količina (masa) vode v zraku (ne glede na to, kolikšna je ta masa). In za potenje je seveda važna relativna vlažnost ob koži, ne nekje čisto drugje. Če je ob koži 100% relativna vlaga, se ne moreš potiti in te lahko udari vročinska kap.

Magic1 ::

energetik izgleda, da si nekej konkretno pomešal:
Dew point @ Wikipedia
Humidity @ Wikipedia
Magic

AC_DC ::

Odprite si novo temo za razpravo od tu https://slo-tech.com/forum/t154302/p513... dalje...

fantasycamp ::

kakšna mnenja so o Samsungih tukaj vidim 3,5 KW za 720€

http://www.tepeh.si/izdelki/209/Klimats...

fantasycamp ::

https://www.bigbang.si/klime/cscu-pe12r...
Zmogljivost hlajenja do 3,5 KW M3
Največja moč hlajenja 3,9 KW
Največja moč gretja 4,0 KW


vs

http://www.klimaa.si/klima_32_daikin_ft...
Moč hlajenja (maksimalna):
4.00 kW

Moč gretja (maksimalna):
5.20 kW


200 EUR razlike, se splača Daikin vzeti?

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Ce rabis vecjo moc, jo rabis. Ce ne, jo pac ne rabis.

seminal ::

Zdravo
PRi starih starših bo sedja klima stara dve leti. Zanima me kaj serviser nareid ko pride in zaračuna 40-50€ za čiščenje? Kaj se ščisit lahko to naredim sam? Klima ima tudi fukncijo čiščenja ki traja se mi zdi 30 min. je to dovolj.
Hvala za odgovor

AC_DC ::

;-) ::

Zanima me katero trgovino bi mi priporocali za nakup klimatske naprave z zunanjo enoto. Hladila/grela bo cca 40 kvadratni prostor. Ne potrebujem wifi in ostalih bonbonckov.

So vse dobre ali se pri katerih sploh pojavljajo kaki problemi? Nagibam se k harvey normanu ker iredijo montazo in vse

AC_DC ::

Najcenejša v HN je 610 z montažo
https://www.harveynorman.si/oddelki/bel...

MV za 400 brez montaže, povprašaj lokalneaga klima mojstra za ponudbo
https://www.mimovrste.com/stenske-klima...


1A z montažo od 629 dalje
http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/dept...


ali najdeš kaj iz zibro tabora, ki omgoča lastno montažo
http://www.bolha.com/gradnja/ogrevanje-...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AC_DC ()

;-) ::

V bistvu mi montaza ne predstavlja tezav, v bistvu imajo skoraj vse nove naprave v sebi ze plin in se jih lepo zmontira po how toojih iz youtuba tudi orodje imam ampak bi se raje odlocil za napravo z montazo zaradi morebitnih okvar in reklamacij.

Kurzweil ::

Počasi se bliža vročina in treba bo nabaviti klimo. Iskrano povedano o tem nimam pojma, zato vas prosim, če lahko podate mnenje za tole klimo:

LG stenska klimatska naprava Eco E12EMNSH

Torej znižana je iz 750€ na 450€. Torej je v redu ta klima? kakšni predlogi in mnenja?

Hvala

AC_DC ::

Kurzweil
Lega, stanje izolacije, volumen prostorov, koliko oseb/generatorjev toplote je notri ?

zmaugy ::

fantasycamp je izjavil:

kakšna mnenja so o Samsungih tukaj vidim 3,5 KW za 720€

http://www.tepeh.si/izdelki/209/Klimats...


tole ponudbo bi sam komplet preskočil.

Longinus ::

spar ima v sredo v akciji klimo Panasonic inverter CS/CU-UE12RKE za 550 evrov

baje je dober nakup :)
wir sind die herscher,wir sind die sklaven
wir sind uber all, wir sind nirgends
wir sind die herscher der purpurnen fluse

Kurzweil ::

AC_DC je izjavil:

Kurzweil
Lega, stanje izolacije, volumen prostorov, koliko oseb/generatorjev toplote je notri ?


Gre za blok, 2. nadstropje in sicer prostor, ki je direktno na vzhodni steni, tudi ko sonce zahaja, je vse čas izpostavljen, ali po domače poleti ne neznosno, minimalno 30 stopinj, na vrhuncu verjetno 40. Gre za prostor 4m x 6m, bi pa tu pa tam še malce odprl vrata da se ohladi še hodnik in sosednja soba, ostalo je v redu in bi tudi zaprl vrata drugje. Dve-tri osebe, blok je izoliran s stiroporom. Upam da sem vredu odgovoril...

AC_DC ::

Bo dovolj dobra, s tem je MV cena brez montaže (kar te bo prišlo dodatnih 200-250 eur).

Imaš montirane zunanje rolete ?

Kurzweil ::

AC_DC je izjavil:

Bo dovolj dobra, s tem je MV cena brez montaže (kar te bo prišlo dodatnih 200-250 eur).

Imaš montirane zunanje rolete ?


Aha, tole z montažo sem vzel v obzir. Hvala za mnenje.

Edino ni mi jasno o kakšni zunanji roleti je govora?

antonija ::

Zunanja sencila pred okni (rolete, zaluzije, cunja blaga ce res ni druge izbire) _ogromno_ pomaga proti segrevanju prostorov. Ce se sonce upre v sipo jo zelo zelo segreje, fizicna ovira za svetlobo pred steklom pa to skoraj iznici, in se prostor segreva samo se preko prenosa toplote po materialu (zraku) ki pa ni tako zelo dober prevodnik toplote.

Najprej naredi senco svojim oknom. ;)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Kurzweil ::

Aja, klasične rolete. Se zavedam da zunanja roleta naredi boljši posel, ampak zaenkrat imam žal notrnja. Bo pa to naslednja investicija.

antonija ::

Notranja je vseeno ce je nimas, ker sonce sveti direktno na steklo (in steklo absorbira kar velik del UV spektra in nekaj vidnega, in vsa absorbirana energije se spremeni v toploto, ki potem seva v prostor...). Notranja je samo zato da sosedi ne gledajo not, sipa se pa zelo zelo segreva. Ce ne drugega naredi vsaj kaksno zasilno resitev, da sonce ne bo zgalo direktno na okna. Kot receno je dovolj ce napnes staro rjuho pred steklo v casu ko se sonce najbolj upre. Cisto zares je razlika ogromna!
(ko sem bil se zelo majhen in smo ziveli v najemniskem stanovanju tudi nismo imeli zunanjih sencil (ali pa klim, ker jih takrat se nihce ni imel), pa je mama pred okna poleti dala "astronavtsko folijo", ki je na eni strani zlata, na drugi pa srebrna (dobis v pohodniskih trgovinah; nekaj takega: http://www.kibuba.com/?cID=275&pID=1138), in je zelooo pomagalo pri regulaciji temperature v stanovanju. Karkoli pred sipo zelo pomaga.)

Klima bo seveda hladila notranjost, ampak si poleg klime omisli vsaj kaksno zasilno resitev za pred okna, dokler ne bo denarja za tapravo resitev.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

energetik ::

Se strinjam, notranja senčila pomagajo samo pri tem, da sonce ne sveti nate oz. direktno v glavo. Učinek pri segrevanju notranjih prostorov je pa praktično ničen.
Nekaj bi pomagala astro folija na notranji strani, nalimana direktno na steklo. Da odbije sevanje nazaj skozi okno, še predn se spremeni v dolgovalovno sevanje (toploto).

antonija ::

Jaz bi jo dal pred steklo: odpres onko, okrog robov cimbolj napnes folijo (mogoce ji lahko naredis "usesa" is elastike da se napne okrog vogalov), potem pa zapres okno s folijo med oknom in okvirjem. SIcer bo v prostoru zelo temno, ampak ce so vsi v sluzbi/soli tema nikogar ne moti razen rastlin.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Bellzmet ::

No mene kot soseda bi motile neke home-made grde zadeve, ki kvarijo izgled celotnemu bloku.

;-) ::

http://www.enaa.com/oddelki/mojDom/izd_...

Tale me zanima, hladil/ogreval bi 40m2 en prostor, zvečer bi seveda vrata odprl da se hladno razširi kolker se. Stanovanje je v prvem nadstropju, sonce samo popoldan, izolacija 15cm stiropor in demit fasada, okna so nova plastika

BorutK-73 ::

Bellzmet je izjavil:

No mene kot soseda bi motile neke home-made grde zadeve, ki kvarijo izgled celotnemu bloku.

Če z tem narediš bivanje malce bolj udobno, te b.k. za izgled tistih par tednov na leto.

Zgodovina sprememb…

Kaj ::

________________________________________________________

Če bi želel popoln odgovor izluščiti iz vseh prejšnjih strani, bi verjetno porabil ure in ure, saj nit teme zelo vijuga, zato bom na novo vprašal:

Končno sem se odločil za nakup klime, saj v stanovanju vsako poletje skoraj ni za živeti (28+ stopinj, zahodna lega). Vas pa bi prosil za malo pomoči, saj o klimah nimam veliko pojma.

Situacija:


Velikost stanovanja: 45 m2
Blok je izoliran, okna nova, v spalnici plastične rolete, med spalnico in predsobo bodo kmalu steklena drsna vrata, med predsobo in kuhinjo vrat ni.
Klima bi bila, po moji logiki, da bi se hladili vsi prostori (predvsem pa kuhinja in spalnica) v predsobi, na mestu A ali B nad obokom. Na steni med predsobo in otroško klima ne more biti (čudna betonska stena, vzidane napeljane,... skratka odpade), nasproti vrat v otroško sobo je pa omara. Željena pot napeljav med zunanjo in notranjo enoto je označena z oranžno. Zunanja enota bi bila na balkonu, ki je pod streho (klima bi bila obrnjena proti severu).
Vse to je moja zamisel, ki temelji zgolj na laičnem občutku. Prosim popravite me, če kje narobe razmišljam ali kaj ni optimalno.

Sedaj pa par vprašanj:

1.: Mesto A ali B za klimo? Predstavlja mesto A zaradi daljše poti napeljave večji strošek?
2.: Moč hlajenja? Glede tega res nimam občutka. Po eni strani sem imel prejšnja leta pomisleke glede klime v smislu "jah, če bi bila klima bi bili pa vsi prehlajeni in ni zdravo ipd", tako da bi zadoščalo, da dela lepo umirjeno na nepretirano nizko nastavljeno temperaturo, a po drugi strani spet ne vem, kako močna mora biti, da ne bo slučajno prešvoh. Gretje pozimi me niti ne zanima.
3.: Vse živo se piše tudi o nekem razvlaževanju zraka. Nisem čisto razumel, ali je to mišljeno kot samostojna funkcija klime ali pač zgolj tekom hlajenja oz. gretja. Z vlago imam pogoste probleme, saj se pogosto, sploh pozimi zaradi kuhanja, sušenja oblek in tuširanja borim, da ne gre čez 60%.
4.: So še kakšne stvari, na katere je treba biti pozoren ob nakupu klime? Kaj posebnega niti ne rabim, sploh ker je proračun za klimo bolj omejen. Manj, bolje. Če bi se dalo priti s 500EUR skozi z montažo vred, bi bilo super. - če je to sploh možno, če ne, pač malo več.
5.: Kje izbirati, da bo ceneje? V raznih mimovrste ipd. ali je ceneje pri raznih specializiranih prodajalcih, kjer v kompletu ponujajo še montažo? kakšen konkreten link?


Hvala za pomoč, lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaj ()

Magic1 ::

Kje je pa dnevna soba, kje se zadržujete? Klimo postavi nasproti vhoda v ta prostor.
Klima naj dela non stop v vročinskih valih in ne bo toliko problemov s ektremi. Bo pa predprostor hladnejši od ostalega. Osnovni model moči bi moral zadostovati.
Klima razvlažuje avtomatično ko hladi(na rebrih se dela kondenz). Potreben bo padec napeljave do zunanje enote za odvod te vode.
Za razvlaževanje izven vroče sezone boš moral več zračiti ob pravilnem času(sušenje cunj je katastrofa za stanovanje, kupi kondenzacijski sušilec).
Kupi eno izmed priznanih firm, osnovni model, ne šparat 100EUR in kupit škart noneme robo.
Montaža te bo dražje prišla v tvojem primeru, ker v osnovno montažo šteje le preboj ene stene in meter napeljave. Računaj na strošek vsaj 650EUR.
Išči akcije še preden se začne sezona.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

korenje3 ::

klimo daj na mesto A, tako da piha tudi v kuhinjo.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Kaj ::

Dnevna in spalnica sta združeni v en prostor. Bi pa vseeno bilo morda bolj smiselno dati na mesto A, da bolj hladi kuhinjo, saj je spalnica zaradi rolete ponavadi malo hladnejša.
Ta strošek 650€ misliš z montažo vred? Kolikšen dela tega bi bila montaža, tako na uč? In v to montažo je všteto čisto vse? Nosilci za pritrditev klime, razni kanalčki za cevi...?

Magic1 ::

Jaz bi vseeno usmeril proti dnevni, tam je ugodna temperatura najbolj pomembna, ker si tam največ časa. Za 650€ se že da dobit v akciji nekaj normalnega s osnovno montažo. Dodatni metri napeljave te bodo še nekaj stali. Poišči par primernih klim pri različnih ponudnikih in naj pridejo, da ti lahko naredijo končno ponudbo. Zadeve so se malo podražale v zadnjem času, ker ne smejo več prodajat običnih klim in imajo samo modele s inverterjem.
Magic

Okapi ::

Upoštevati je treba še odtok kondenza iz notranje enote. Ta pogosto povzroča težave, ker mora biti napeljan s padcem.

Ganon ::

Je vredno doplačati za e-ionski in nanoe-g sistem, 3D usmerjanje zraka, tipalo gibanja, econavi ipd.? Gledam dve Panasonic klimatski napravi s podobno močjo. Razlika je 300 evrov. Ena ima dotične sisteme, druga ne. Uporabljala bi se v stanovanju.

Kaj ::

Kako pogosto pokličete serviserja in cca koliko to stane?

korenje3 ::

Ganon je izjavil:

Je vredno doplačati za e-ionski in nanoe-g sistem, 3D usmerjanje zraka, tipalo gibanja, econavi ipd.? Gledam dve Panasonic klimatski napravi s podobno močjo. Razlika je 300 evrov. Ena ima dotične sisteme, druga ne. Uporabljala bi se v stanovanju.


tisti senzorji niso nič vredni. marketinška poteza pač. verjetno funkcionirajo, ni pa želenega učinka.
klimo je najbolje celo usmerit tja kjer ljudje niso v statičnem položaju. tudi če je nekam v kot obrnjena je ok. običajno se jih pa usmeri v hodnik ali pa tja da je učinek največji.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

Magic1 ::

Prašni filter v notranji enoti čistiš sam, ostalih stvari ni potrebno servisirat. Zna po parih letih malo plina zmanjkat, če je daljša napeljava. Jaz sem po petih letih poklical servis, da so jo ščistili in preverili količina plina. Čistit ni bilo potrebe skoraj nič, pravtako je bilo še vedno zadosti plina. Notranja rebra lahko dezificiraš tudi sam s nameskim sprejem za 10EUR v primeru nugodnih vonjav. Kar se pa ne zgodi, če na klimo paziš in poskrbiš da se rebra posušijo preden jo ugasneš v primeru hlajenja.

Dodatne funkcije so brezvezne, pomemben je timer in izkoristek(pomembno v primeru konkretnega ogrevanja), ostalo je nepotrebno.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

cebelar123 ::

korenje3 je izjavil:

Ganon je izjavil:

Je vredno doplačati za e-ionski in nanoe-g sistem, 3D usmerjanje zraka, tipalo gibanja, econavi ipd.? Gledam dve Panasonic klimatski napravi s podobno močjo. Razlika je 300 evrov. Ena ima dotične sisteme, druga ne. Uporabljala bi se v stanovanju.


tisti senzorji niso nič vredni. marketinška poteza pač. verjetno funkcionirajo, ni pa želenega učinka.
klimo je najbolje celo usmerit tja kjer ljudje niso v statičnem položaju. tudi če je nekam v kot obrnjena je ok. običajno se jih pa usmeri v hodnik ali pa tja da je učinek največji.


Senzor je bedarija jaz sem ga dobil na moji mitsubishi klimi in ob prvem vklopu ugotovil, da imaš v bistvu opcijo pihanja v tebe ali ob tebi in ne pa v drugo smer kot sem pričakoval. Ko nastaviš da piha ob tebi prav tako čutiš zrak kako šviga mimo tebe, skratka neuporabno. Nevem kako ima pa to rešeno Panasonic ampak dvomim, da kaj drugače. Je pa vprašanje, če bi sezor deloval kot sem pričakoval, če bi sploh bil kakšen efekt zaradi malega prostora in odboja zraka od sten.

Zgodovina sprememb…

BorutK-73 ::

Eno hitro vprašanje za vse lastnike split klim: Kam piha ventilator zunanje enote, push ali pull (K steni ali stran od stene)? Ali je to odvisno od proizvajalca.

Okapi ::

Sem mislil, da vse pihajo ven. Se motim?

AC_DC ::

Stran od stene.

korenje3 ::

BorutK-73 je izjavil:

Eno hitro vprašanje za vse lastnike split klim: Kam piha ventilator zunanje enote, push ali pull (K steni ali stran od stene)? Ali je to odvisno od proizvajalca.


stran od stene, zaradi boljšega izkoristka. ventilator pa sesa iz kondenzatorja, ravno tako zaradi boljšega izkoristka. imaš tudi različice kjer ventilator piha v kondenzator. Samo ventilatorji so različni za tiste ki pihajo v kondenzator ali pa sesajo iz kondenzatorja.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

BorutK-73 ::

Hvala vsem, se mi je zdelo da bo tako. Sem nabavil Zibro klimo ki jo sam zmontiraš (bil oglas tu pred parimi tedni, hvala:)) in bom dal zunanjo na podstrešje blizu okna ker drugam jo ne morem dati.

Zgodovina sprememb…

MonkeyHead ::

Ima kdo prakso s klimami?? Iščem Hitachi, Mitsubishi in en majster mi je ponudil tudi Daikin.

Torej modele, ki sem jih dobil v predponudbi z izvedbo montaže in vsega (cca 7m plinskih slauhov, odtoki urejeni v sifone in pa zaradi nove izvedbe fasade v kratkem, cca 15cm prostora puščenega za klimo.

Modeli in cena(kako se vam zdijo cene in pa kvaliteta klime (potrebujem pa 3.5KW za hlajenje, segrevanje ni pomembno))
-KLIMA DAIKIN FTX35KV/RX35K 1020€
-KLIMA MITSUBISHI MSZ-HJ35VA/MUZ-HJ35VA 850€
-Klimatska naprava HITACHI 3,5kW PERFORMANCE- RAC 35 WPB/RAK 35 RPB 950€
-Klimatska naprava Mitsubishi MSZ-SF35VE/MUZ-HJ35VE - 3,5kW INVERTER 970€

Torej zakaj se odločiti???

Hvala za odg.

lp
Alex

Okapi ::

Po mojem kakšne razlike v hladu ne boš občutil.;) Po par letih se pa tudi 170 evrov razlike med najcenejšo in najdražjo ne bo nikjer poznalo. Ta prvi, najcenejši Mitsubishi bo verjetno čisto OK, razen če ima mogoče katera od drugih kakšno stvari, ki se ti zdi zanimiva (recimo wi-fi). Ali pa vzameš tisto, ki je najtišja. Ali pa tisto, ki je najlepša.;)

Bellzmet ::

Točno tako. Pri klimi je najpomembnejša montaža.

antonija ::

Najtisjo!!! Razen ce uzivas v brnenju...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Anney ::

Točno tako, pri klimi je pomembno, da je tiha in inverter. Ostalo je samo propaganda firm, funkcionalen je še samo wifi, ostalo nabijanje z ioni in senzorji, itd je bolj za okras.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

AC_DC ::

funkcionalen je še samo wifi

Dokler ti sosedov mulc ne sheka wps in se začne zabava na daljavo :)) https://scotthelme.co.uk/wifi-insecurit... .
««
57 / 119
»»