» »

Namizje prihodnosti

Namizje prihodnosti

OSNews - Vas zanima, kako bo izgledalo računalniško namizje prihodnosti? Se tudi vam zdi, da je trirazsežno namizje sicer zanimiva tehnologija, ki pa je žal le malo uporabna? Potem vam je lahko žal, če ste zamudili XDevConf.

A nič zato. Zamudil ga je tudi Rasterman, razvpiti oče še bolj razvpitega odprtokodnega namizja Enlightenment. Že nekaj let se svojo ekipo ukvarja z razvojem nove različice Enlightenmenta, ki bo očitno tako revolucionarna, da razvoju ni in ni videti konca.

Zanimivo pa je, da je Rasterman analiziral dogajanje na konferenci XDevConf in ugotovil, da snovalci grafične podobe odprtokodnih operacijskih sistemov za prihodnost načrtujejo tehnologijo, ki jo je s kolegi v veliki meri že razvil! Tako prvi kot tudi drugi demonstracijski filmček nakazujeta še kako pestro prihodnost, seveda pa jima morate oprostiti nekatere poporodne krče.

Primer: Sneženje namizja sicer ni nič kaj uporabno, a predstavlja tehnologijo, ki bo potrebna na drugih področjih.

56 komentarjev

«
1
2

darkolord ::

ki bo očitno tako revolucionarna, da razvoju ni in ni videti konca

Tko kot Duke Nukem Forever, ha? :D

Drugače sicer zgleda fancy... samo dvomim da to služi kakemu drugemu nametu kot samo šminka:D

mathjazz ::

Vprašanje - še najbolj primerno za kakšnega psihologa, sociologa ali teologa :)

Apple trdi, da "cake" njihovega GUI-ja povečajo usability in se mi zdi da imajo kar prav. In "cake" na teh posnetkih gredo v podobni smeri.

Upam samo, da bodo eni (freedesktop.org) in drugi (Enlightenment team) uspeli združit glave ...
www.getfirefox.com

Gandalfar ::

Zakaj? Saj to sta dve razlicni skupini z drugimi cilji?

atasmrk ::

Ne vem no, men se tole zdi mau potrata procesorskega casa (OK, kokr da mi ga za Word poganat ful prmankuje) in kar je verjetno bolj perece, RAM-a. Sicer zgleda malo drugace, mogoce komu lepse, ampak to je pa tudi vse. Poleg tega, koliko casa na dan pa sploh gledate svoje namizje?

Microsoft ::

Tole je korak v preteklost, ne pa v prihodnost. Da te srat prtisne.

Recimo tista 'funkcija' flame. O takih svareh nima smisla zgubljat ne besed, ne razvijalskih ur. Sej, ce hocete linux naredit se manj produktiven, kot je, potem ste (so) na pravi poti.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Daedalus ::

M$ - ne nakladaj o nečem, česar niti od daleč ne poznaš...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

iso2000 ::

Jah, jaz sem si ogledal screenshote, pa moram priznat, da nisem ravno pretresen. Mi je KDE 3.3, ki ga trenutno uporabljam, mnogo bolj všečen. Stvar okusa, predvidevam.

LP

tigrr ::

glupo. Tko ko razni cigo modingi yugotov. imho.

Matako ::

Aha, končno se bo dalo zvišati temperaturo vsem tem svinsko hitrim karticam še s čem drugim kot igrami. Po drugi strani pa deluje precej otročje. Mislim, super za se hvalit okoli in par dni po inštalaciji, potem pa počasi tele efekte začenjaš enga za drugim ugašat - končno so tudi z ergonomskega stališča v totalnem k. Animirana ozadja in to ni fino za delo.
/\/\.K.

BigWhale ::

Fancy in zanimivo ampak v taki obliki kot je, precej neuporabno. ;)

CaqKa ::

mene pa zanima kaj od tega je 3d oziroma kaj od tega se ne da hitreje v 2d realizirat..
edino kar se mi zdi da bi pogojno lahko bilo 3d je oni ogenj.. verjetno naret s pomočjo kake opengl particle funkcije.

B-D_ ::

[Think Firefox:]

Ko bo zadeva izpolnjevala 2 bistvena pogoja za widespread uporabo...

a) delovala na Windowsih kot (uporabnejši kot default) replacement desktopa
b) pokurila manj kot 50% procesorskega časa na low-end sistemu

...takrat je teoretično možno pričakovati, da si bo ta "skin" za Windowse potegnil dol nek določen % power userjev, ki vedo kaj delajo ter kaj si želijo.

Skinning ni nevem kaj novega, to folk počne že odkar obstajajo OSi toda o uporabnosti ni blo nikoli kaj dosti govorice - vedno samo eye candy. :\

Upam da bo tokrat drugače in bo enkrat za spremembo v smislu desktopa celo kaj uporabnejšega od najnovejših Oken prišlo ven. Zelo bi mi bilo všeč meti možnost editirat moje namizje tko kot lahko popravljam firefoxove css fajle, da imam tak browser kot meni, ne pa nekim "psihologom", paše. Let's wait and see če bo kdo sploh znal zadevo portat na Windowse. :)

p.s.: Vem kaj X pomeni in vem kje je doma in vsi tudi vemo kolk je njegov trenutni "dom" kompatibilen z win32 aplikacijami, tko da... se takoj vidi, da samo nekdo dokazuje kolk ma "dolgega" luleka, če bo začel jokat.

mrpiagg ::

Ti filmcki, ki so za predstavitev, so pa res totalno brezvezni ... jest si ful zelim premikat uro gor pa dol po ekranu, pa furat orodno vrstico sm pa ke ... tam kjer je zdej, mi cist sede.
Pa razni flejm efekti pa kr nekej ...

Ce so ze delal tako predstavitev, nej bi saj kej pametnga predstavl, ne pa totaln kic, ki te pri resnem delu samo moti (skrulan bekgraudn, flejm, ...)!

Ni kasne revolucije v tem.

Microsoft ::

Ja tist flejm je cista revolucija. Pokuri ti 80% procesorja, produktivnost se pa itak razpolovi. To se res nobenmu ni uspelo.

Daedalus, vsak teden mam mucne ure za racunalnikom z podobnim vmesnikom.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

Kako tocno ves koliko procesorja pokuri?

orbter ::

Men se pa to zdi zelo zanimivo. Ok tisti filmčki ne pokažejo kaj dosti, če pa ste pogledali tisti RealPlayer posnetek od Sun-a... Jaz sem bil navdušen nad možnostmi obračanja oken in njihovo postavljanje kot knjige. In če to dela na mašinah sedanjega časa, ko je zadeva še v razvoju, zakaj ne bi tudi v prihodnosti?

Jux ::

A si je sploh kdo od vas prebral komentar rastermana? Obadva filmčka sta tu, da pokažeta zmogljivosti prikaznega sistema. Kdo pa hoče met ogenj čez cel zaslon? Point je v tem kaj je zmožen prikazni sistem prikazat. PS: Enlightment DR16 je lahko praktično povsem kotroliran z uporabo tipkovnice, to pa nekako podre vaš point "To je za otroke in ne za resno delo". In ja, celo stvar se da poganjat pospešeno prek grafične kartice, vse kar jim manjka so kvalitetni gonilniki.

MS, če se ne motim je zahteva za novo prikazno srce windowsov DX 9.0 grafična kartica, MS ima pa to srečo, da se proizvajalci grafičnih kartic potrudijo za dober support.

Sploh pa je smisel cele objave nekje drugje - Seth Nickell in Havoc Pennington sta na letošnji XDevConf razlagala, kaj bodo prihodnje smernice, kaj je treba narest medtem ko je večina njihovih idej **že** realizirana v enlightmentu.

Včasih se mi zdi, da je največja težava OS prav dejstvo, da gredo ljudje programirat nekaj kar je že narejeno. Preberite si rendermanov blog entry, pa vam bo jasno, zraven si pa preberite še nekaj vrstic o enlightment DR17, da vam bo jasno o čem sploh teče beseda.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Luka21 ::

E17 je še v alfa fazi, zato ti filmi niso predstavitveni ampak namenjeni radovednežem, da si lahko ogledajo napredek enlightenmenta. A ni gledati nekoga ki "resno" dela prav dolgočasno?

Do zdaj je enlightenment še vedno ponudil čisto lep izgled z zelo malo obremenitvijo sistema - če so tudi te nove funkcije tako nepožrešne pomeni, da lahko kmalu pričakujemo cel kup norih dodatkov za grafični vmesnik. Meni bi blo recimo ful všeč da bi imel za ozadje na namizju eno na easy vizualizacijo, ki bi se animirala po zvoku in uporabljala opengl.

MrStein ::

Glede dveh rastermanovih videov :

Kaj je tu novega ????

xsnow smo imeli že pred 10-imi leti.
Toolbar, ki se lahko premika prav tako. Ja tudi lock-a se lahko.

Animiranega ozadja ne vem če sem že videl, ampak za to je dober razlog. Namreč bedarija je.
Sicer pa stavim da je mogoče že na 10 let stari Amigi.

Flame efektov je tudi malo morje.

Torej še enkrat, kaj na teh posnetkih ni 10 let staro ?
Razen barv...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

hruske ::

Kaj je novega ... NIČ.
Ravno to hoče povedat rasterman.

Medtem pa microsoft.com (ne jimi) in freedesktop.org trobita kaka revolucija bo to.

Medtem ko to vse macos že ima in veselo uporablja.:\
Rad imam tole državico. <3

mathjazz ::

Mac OS X nima sneženja namizja, ognja in animiranega ozadja ;)

In pa, a je kdo sploh prebral Rastermanovo post?
www.getfirefox.com

Monster ::

lol folk :) namizje je dejansko revolucionarno :) .. ajd no skoraj .. koncno mas namizje ki si ga lahko cisto sam prestelas kk hoceš .. sej za kake resne zadeve, kot so postavljanje serverja, popravljanje racunalnika že zdj moraš it v konzolo če hočeš kaj naret .... za folk ko bo to uporablal in ko neve drugo ko to ka je miska pa klik je to fajn stvar ... tist ka bojo rabli si bojo nastavili pa bo ... konzola bo pa spet prišla v čaš svoje stare slave :)
Ka zaboga...

darkolord ::

koncno mas namizje ki si ga lahko cisto sam prestelas kk hoceš

Recimo pri Astonu lahko že nekaj časa premikaš objekte po desktopu in si vse nastaviš kakor želiš

BluPhenix ::

Me vem kaj vas moti, če jim paše delat stvar.

Lahko da bo v končni fazi precej uporabna. Kot so že povedali filmčki prikazujejo zmogljivosti.

Microsoft: ta o porabi procesrja je bila res poštena... Kaj pa če bi za izris in računanje 3d uporabil grafično za 100k ki je v računalniku?

OT: to bi bila ideja, narediti sistem, ki izkorišča grafično ampak ne za izris grafike in 3d, ampak za čisto računanje :). Hmm bi bilo za premislit...


Sicer pa, bo Longhorn dosti drugačen? Tudi za privzeto temo xpjev se je govorilo da je bullshit in da se ne bo prijelo, ker porabi ful procesorja, očitno pa se je.

CCfly ::

OT: to bi bila ideja, narediti sistem, ki izkorišča grafično ampak ne za izris grafike in 3d, ampak za čisto računanje :). Hmm bi bilo za premislit...

http://www.gpgpu.org/
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

BluPhenix ::

No, tako ja mega.

Takih stvari bi se dalo pri računalnikih veš posluževati.


Jaz pa vseeno še vedno sanjam o sistemu, ki bi imel krenel in osnovne driverje zapisane v recimo enemu flash čipku, z diska bi pa pobiral le grafiko in druge stvari. Ah, kdaj me bo kdo uslišal ...

necromncr ::

Spominja me na movieos

Pithlit ::

Glede obremenitve procesorja. Zadeva je edje ozadje, kar nekako nakazuje na to da bo obremenitev procesorja blizu 0%. Ne morem trdit tega ker pač stvari nimam. Imam pa E16 + engage + evidence, s tem da sta tako engage kot evidence animirana... pocesorskega časa pa vse skupaj vzame okoli, no ja... 0%.

Pa preden kdo kaj preveč zine... PIII/1GHz + SiS630 grafika z 8MB share-anga pomnilnika.
Life is as complicated as we make it...

mrpiagg ::

To ni nobena revolucija, da si loh namizje nastelam po svoje ...
To da laufa vse skup pospeseno ... hja ... nardijo nej nekej uporabnga, potem pa trobjo koko je to oh in sploh super ...

64202 ::

> To da laufa vse skup pospeseno ... hja ... nardijo nej nekej uporabnga, potem pa trobjo koko je to oh in sploh super ...

To da laufa cel GUI pospeseno ni uporabno? Meni se zdi, da ne kopcate ali pa niste prebral teksta na linku. Tisti "otrocarije" so demonstracija. Pac linux (in windows) desktop tega ne omogoca danes. MacOSX pa baje ja.

MrStein ::

Pac linux (in windows) desktop tega ne omogoca danes.

Česa ne omogočata ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Daedalus ::

Pospeševanje izrisovanja GUI z uporabo grafičnega procesorja. Nekaj, kar MacOS X lepo obvlada...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Nerdor ::

Seveda je trenutno edini MacX, ki omogoča hw spospeševanje GUI. Tale E 0.17 bo zelo fajn zadeva in bo končno tudi na linuxu hw pos. GUI. ql :)
Drugače pa kaj mislite, zakaj bo Ms-jev Longhorn biu privzeto DirectX pospešen!? S tem mislim na GUI in ne igrice. :D

Tisti drug filmček jim ni bil posrečen. Boljša je bila finta v E 0.16.4, ko je bi spodaj, kjer je bil (v novem filmčku) flame, je bil tam en tak odsevno-zrcalni preliv GUI-ja. Nekako zelo podoben efekt kot pri T1000 iz filma T2.
... for lifetime!

Matev ::

preveč animacije
in miganja

tha_man ::

> Animiranega ozadja ne vem če sem že videl, ampak za to je dober razlog. Namreč bedarija je.
> Sicer pa stavim da je mogoče že na 10 let stari Amigi.

Amiga je bla prva stvar na katero sem pomislu ob ogledu filmčka. Tisto skrolanje v več ravninah je totalno isto kot pri kaki arkadi na Amigi, s to razliko da je na Amigi zadeva laufala popolnoma gladko in nisi potreboval 3D grafične :P
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Azrael ::

Take animacije so tekoče delale že na C64, ne pa zatikajoče kot v filmčku, še prezentacije ne znajo narediti...

Nimajo nekih novih idej... čakamo na Avalon (in se bomo spet lahko kregali kdo je kaj kopiral od koga).
Nekoč je bil Slo-tech.

BigWhale ::

Ne primerjat 'parallax scrollinga' in 'fire' efekta s tistimi, ki so obstajali leta dva pa tri. In da je to takrat ze vse laufalo... Ja je, z bistveno manj barvami, v bistveno manjsi locljivosti in s procesorjem, ki je vlekel zadnje atome moci iz svojih tranzistorjev. :)

Ce nihce resnicno ne vidi v cem je poanta vsega tega, je to ze zalostno.

Matev ::

premikanje zaslona je bilo bistveno lepše - bolj gladko, bolj barvito in bolj sofisticirano že v časih amige
kot pa tole kar sedaj na bistveno hitrejših računalnikih prikazujejo

namizje za otroke

64202 ::

> Nimajo nekih novih idej... čakamo na Avalon (in se bomo spet lahko kregali kdo je kaj kopiral od koga).

Bom kar jaz zacel :D

1. del zgodbe:
Display PostScript - Wikipedia

2. del zgodbe:
Quartz (graphics layer) - Wikipedia

Torej, ima kdo kaj starejsega kot tole? Kar se tice high level GUI-jev seveda.

Pithlit ::

Aha... amiga je tud znala prikazat par miljonov barv, pa alpha transparency. Pa vse to pri ločljivosti 1600*1200 in obremenitvi procesorja približno 0% ? Tko k je BW povedu... žalostno da ful malo folka vidi poanto (pa ni poanta v tem kdo kaj zmore ob kakšni obremenitvi).

Sicer pa je brez veze da nekateri dajejo komentarje o stvareh ki jih niti od daleč niso videli.
Life is as complicated as we make it...

64202 ::

Pa se en link za polno mero :)
NeWS - Wikipedia

CCfly ::

Mislim da sta bila NeWS in Andrew prva sistema take vrste.
Gosling ima lep spis na to temo (vir njegov blog):

I'm spending the week at Siggraph, which is always fun. This is the one conference a year that I can attend and just sit in paper sessions and listen and learn. I've been going to Siggraph for an embarrassing number of years. In the distant past, I used to do a lot of graphics work and my first project at Sun was to build a PostScript-based window system called "NeWS" (the Networked, extensible, Window System). It died years ago for a variety of reasons, but lots of folks loved it. I keep getting questions about it, particularly since Apple's window system bears some resemblance to it. Just a few minutes ago I ran into an old friend who asked the inevitable "Whatever happened to... Could you get Sun to release the source so we could resurrect it?". I probably could get the source released, but it would be a bad idea. A couple of years ago I wrote a paper about what I'd do if I were asked to design a window system today. I never published it other than to hand it around to a few friends. So now, it's here.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CCfly ()

mrpiagg ::

Dej nej me en razsvetli pa pove par dobrih idej kako uporabiti to pri gui vmesniku ala win/linux ...

cahahopie ::

Ja jz sem mislu, ko sem prebral naslov novice, da bo možno recimo imeti ne več 2D namizje, s spodaj start meni in odzadje z ikonami, ampak recimo, da boš imel na levi steni ikone, na zadnji strani odprt en oken, na desni strani en oken. Premikal pa bi se podobno kot v igrah. Tole je pa ... khm... res vse skup en NIČ-KIČ.
Bolje živ slabič kot mrtev junak!

Beernarrd ::

Se strinjam. Treba se je rešiti oken, drevesnih direktorijev (map), fajlov in podobnih 2d omejitev.
Pravi 3D-os za rokovanje ne bo (bi) več imel teh zadev ampak bi vse urejal v virtualnem svetu. Zakaj bi imeli npr. na desktopu za ozadje neko sliko travnika, stvari pa bi delali v taskbarju, start meniju in klikali na ikonce, če pa lahko:
se po "resničnem" travniku sprehodite, kot v igrah, do nekega regala, s katerega vzamete pravi registrator in ga odprete na strani, kjer se nahaja dotični pdf tekst, ki ga iščete (in za katerega imate veliko manj težav, da bi vedeli, v katerem direktoriju na keteri particiji se nahaja, ker se enostavno veliko lažje spominjate pri katerem drevesu stoji regal, v katerem ste ga pustili). Dokumete bi seveda še vedno tipkali v 2D, ker je pač list papirja 2d. Ne bi pa pri tem imeli okna, ki bi ga premikali, manjšali itd, ampak bi prijeli sam list in ga zvili, zmečkali ipd. Namesto da bi kliknili na ikonco za novo barvo teksta, bi vzeli nov svinčnik z mize, ali kaj podobnega. Namesto večih deskotpov bi lahko imeli več sob, ali pa bi se sprehajali s travnika v gozd ali na obalo. Namesto urtripajoče ikonce v taskbarju, da imaš novo pošto, bi lahko priletel golob in spustil pred tabo kuverto.
Za kaj podobnega bo sčasoma seveda treba imeti kaj drugega kot pa miško. Mogoče kaj v stilu tistega, kar je imel cruise v posebenm poročilu - nekaj kar bo zaznavalo položaj prstov na roki v prostoru.
Razvoj v tej smeri je zame 3d.

CaqKa ::

točno tak. ne pa tole skropuclo ki samo uporablja 3d pospeševanje 2d okolja.

čeprav sem skeptičen do tega da bo do določenih map moral skakat sem in tja. za tak podvig bi vmesnik s katerim bi skakal do map in regalov bit dovlj hiter.
sicer pa mislim da input naprave take vrste danes sploh ni problem naredit.

aja še nekaj v branje.

nodrim ::

lepo namizje ni problem nardit .. 2D al pa tut 3D .. samo poglejte XPsphere al kaj je že bil ...

sam, da bo pa oboje uporabno in hitro je pa druga stvar ... zato še vedno obstajajo terminalska okna kjer lahko vpisujemo ukaze na roke, ker so v nekaterih primerih še vedno hitrejši od klikanja po oknih ... tko kot so tudi čarovniki super stvar za nekoga, ki nima pojma ... za tistega, ki ga ima, so pa 115-krat prepočasni in si bo raje odprl settings okno in si vse nastavu kokr mu paše ... tretji bo pa samo zagnal ustrezen ukaz v ukazni vrstici in ne bo rabil niti odpirat okna za settings ...

če delaš z računalnikom in ne samo prižgeš in zalaufaš igro in špilaš, je najbolj pomembna hitrost in obilje možnosti (ukazna vrstica, klikanje po izbirah in čarovniki) .. šminka pride zadnja in je opravičljiva samo, če ne "bremza" ostalega dela ...

Jebiveter ::

Vse lepo in prav... ampak:

Pravi probem PRAVEGA 3D okolja je dejanska interakcija z njim. Kmalu namrec ugotovis, da se je z 2D nacinom upravljanja v 3D prostoru jako tezko premikati, poleg tega pa je 3D prostor prikazovati na 2D nacin neucinkovito. In zaradi tega, je delo v takem okolju nerodno, pocasno in neucinkovito. Ce pa bi zelel imeti 3D nacin premikanja po 3D prostoru, pa se pojavi problem neobstoja naprav za tako interakcijo. Pa tudi ce take naprave obstajajo, je njih uporaba kvecjemu bolj zahtevna in naporna kakor uporaba miske in tipkovnice. Pri vseh implementacijah 3D upravljanja je na nek nacin potrebno premikati roke in glavo, kar je dejansko zelo naporno. Zanima me, ce bi kdorkoli raje cel dan skakal po prostoru in lovil svoje dokumente po sobi, kot pa udobno sedel v naslanjacu in tipkal.

Ko bo 3D interface omogocal enostavnejso in manj naporno delo kot danasnji GUI-ji, hkrati pa omogocil tudi odzivost, prilagodljivost in hitrost dela z ukazno vrstico, takrat bo prislo do revolucije. Prej pa lahko samo sanjamo in si poskusimo obstojece nacine prilagoditi tako, da je delo hitrejse in lazje.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

CCfly ::

Naprave obstajajo. Čisto navadne kamere, ki prepoznavajo gibe rok in mimiko obraza. Morda bo taka interakcija celo postala aktualna, če se prime koncept celic, kjer bi bila kakšna od njih namenjena ekslkluzivno samo za razpoznavanje vzorcev.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu 5.04 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
558816 (7151) Tarzan
»

Longhorn šele v letu 2007. Voda na čigav mlin? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
17813828 (9629) Beernarrd
»

Foresight Linux: Mono podobo na ogled postavi

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
213475 (2674) CaqKa
»

Zbogom, Mozilla!

Oddelek: Novice / Brskalniki
455311 (3460) slassi
»

Namizje prihodnosti (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
567504 (5759) pecorin

Več podobnih tem