» »

LCD in refresh rate

LCD in refresh rate

NevarHere ::

lp,
mene pa samo zanima kak bo vplivalo na lcd ce od defaulta 60hz premaknem na 75hz.
zanima me recimo, ce bo lcd prej crkno, al je vecja moznost da dobim dead pixle...
v glavnem vse slabe lastnosti ki se jih lahko spovnite! :)

bzp ::

Zakaj bi sploh dal na 75?

Eschelon ::

Ja zarad overclocka, ane? :P
Vedeti, razumeti, znati.

alum ::

overclockanje lcdja? i dont get it?

pusti lepo na default, sploh pa refresh rate pri lcdjih ni tako pomemben kot pri katodnikih...

Eschelon ::

No ja, pa da ne bom samo trollal.

Če imaš LCD povezan preko DVI, si najprej preberi članek o DVI na THG. Sicer boš brez vsaj malo predznanja s področja prenosa signalov majčkeno izgubljen, pa vendar - na začetku se je treba malo potruditi (ni nobena huda znanost). Poanta tu je, da višje osveževalne frekvence s sabo lahko prinesejo slabo sliko (velja tudi za analogni priklop).

Druga stvar je, kako hitre spremembe lahko sploh opaziš? Raziskave na tem področju še tečejo, je pa treba takoj reči, da filmskih 24FPS, televizijskih 25 ali 30FPS ni zgornja, temveč spodnja meja za še zvezno zaznavanje slike. Zgornji meji se začnemo približevati nekje pri 72Hz. O kaki eksaktni zgornji meji ni smiselno govoriti, ker oči delujejo asinhrono, hkrati pa moramo pri zaznavanju upoštevati celoten sistem oči+procesiranje videnega. Ena posledica tega sistema je, da smo sposobni videti veliko več detajlov, kot pa jih optično zmoremo - na račun premikanja oči možgani vstavijo dodatne informacije (vir: članek).
Glede zgornje meje hitrega zaznavanja je še najbolj bombastična študija ameriške vojske, ki pravi celo, da so bili piloti zmožni videti in celo razpoznati sliko aviona, ki so jim ga pokazali za vsega 1/200s (v tem primeru se zna zgoditi, da je bolj kot čas prikazovanja pomembna količina svetlobe, ki pade na mrežnico).

Sedaj pa še zadnja zadeva. Zaenkrat najhitrejši monitorji na tržišču imajo krivuljo odzivnega časa od 25ms do 9ms - kar v prodajalskem jeziku pomeni - 8ms (12,16,25ms monitorji so še počasnejši). Večinoma torej ne zmorejo osveževati hitreje kot na 16ms (60Hz) - 8ms sicer da nazivno 125Hz ozveževanje, vendar realno tega ne boš videl.

Skratka - če imaš 8ms monitor, boš teoretično(!) z višjo frekvenco celo uspel videti kako sliko na sekundo več. Zaradi tega se ti monitor ne bo nič bolj kvaril - lahko pa zaradi slabega kabla ali grafične kartice dobiš pri višjih frekvencah slabšo sliko. Pri počasnejših monitorjih pa višanje frekvence nima smisla - kar obrži na 60Hz.
Vedeti, razumeti, znati.

PlayTheGame ::

Ja eno je teorija, drugo pa praksa. Ker moje izkušnje so drugačne. Pri igranju iger, če imaš na 60 Hz, so veliko bolj opazne horizontalne črte ("lomljenje" slike), kot pa če imaš na 75 Hz. Pa imam zdaj že drugi LCD, ki je priklopljen na DVI (Samsung 710T), prejšnji (Iiyama PLE430) je bil na VGA pa je bilo pri obeh isto. Sploh je to najbolj opazno pri Pro Evolution Soccer 3 oz. 4. Itak da to monitorju nič ne škoduje, ker potem verjetno da ne bi imel opcije preklopit na 75 Hz, a ne?!
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

Scorpia ::

Se strinjam z PlayTheGame. Tudi sam imam LCD-vga in je velik boljše igrat na 75hz. Čeprav na namizju ni razlike.

Phoebus ::

PlayTheGame:
1) pojma nimaš o DVI >:D
2) ne, lahko bi bil zavihem do 500Hz. Ker refresh pogojuje grafična (pustimo win drajverje, ki gledajo kaj monitor kao zmore)
3) Če smo čisto dlakocepski, bi v teoriji 75Hz lahko bolj škodovalo monitorju. Zakaj? Ker bo pri višji frekvenci delad A/D konverter v monitorju hitreje in posledično se bo bolj grel.

Phoebus ::

Da dodam še to: Pri nižjih frekvencah so -znano in preizkušeno- A/D konverterji v monitorjih natančnejši (se manj "motijo"), kar pomeni, da je slika mirnejša in z manj šuma. Pri nižjih (!!!) frekvencah.

PlayTheGame ::

Phoebus:
Samo tole bi povedu: Probi igrat recimo Pro Evolution Soccer 3 ali 4 pri 60Hz in potem ga probi spet pri 75Hz. Si opazil razliko? Ta je opazna tud pri drugih igrah, samo pri fuzbalu se najlepše vidi, kako se slika pri 60Hz "lomi", pri 75Hz so pa te horizontalne črte ravno toliko "hitre", da se jih skoraj ne opazi. Tako je pač v praksi in tud 100 strokovnih člankov ne bo spremenilo mojega mnenja.:D

Za ostale stvari se pa strinjam, da je čist vseeno ali je na 60 ali pa na 75Hz osveževanja - ni vizualne razlike oz. jaz je ne opazim. :) Glede morebitne večje kvarljivosti pri 75Hz pa res nisem seznanjen, samo se mi potem ne zdi logično zakaj je potem to osveževanje (tako kot tudi 60Hz) priporočeno s strani proizvajalca? :|
Asus P8Z77-V Pro|i5-3570K|16GB DDR3 1600|Gigabyte G1 1060 GTX 6Gb
SSD Samsung 860evo 500Gb & 850evo 500Gb|4TB HDD|EVGA G3 750W

Scorpia ::

Spet se strinjam tokrat z Phoebus-om:) .
Karkoli že, jaz imam tako nastavljen, da na namizju imam 60 hz. Ko pa igram igre pa na 75hz. Kot večina veste, se da to naredit v driverjih, da ti sam nastavi. Torej tisti čas, ko igram igre(pa še to je komi ena ura) lcd-ju skoraj nič ne škoduje.

Scorpia ::

PlayTheGame: Monitor lahko zdrži večje obremenitve, če pa mu zmanjšaš obremenitev ti bo kakšno leto ali več delal brez problema, ko bo monitor že str. Ali pa ne bo potreben serviserja.

Tiger ::

BTW: Lomljenje slike v igrah je stvar gonilnikov za grafično kartico, nastavite si v-sync always na on in se slika tudi na 60Hz ne bo lomila.

Dzonson ::

Tiger, se strinjam.

Mr.B ::

Phoebus :'(
Tu je nekaj svetskih 8-O
--------------------------
PlayTheGame:
1) pojma nimaš o DVI >:D:O
2) ne, lahko bi bil zavihem do 500Hz. Ker refresh pogojuje grafična (pustimo win drajverje, ki gledajo kaj monitor kao zmore)
3) Če smo čisto dlakocepski, bi v teoriji 75Hz lahko bolj škodovalo monitorju. Zakaj? Ker bo pri višji frekvenci delad A/D konverter v monitorju hitreje in posledično se bo bolj grel.:O
---------------------------

A veš kaj pomeni DVI ?
Preberi si najprej članek na THD-ju. AD konverer tu nima nobene funkcije.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Refresh rate - DVI vs VGA kabel

Oddelek: Zvok in slika
5661 (606) zagi123
»

Refresh rate vprašanje!

Oddelek: Pomoč in nasveti
161661 (1471) Mavrik
»

LCD 16:10 locljivost in osvezevanje?

Oddelek: Pomoč in nasveti
91147 (909) Zheegec
»

Cenejsa grafa, ki podpira 1440x900 wide LCD monitor?

Oddelek: Kaj kupiti
141867 (1427) T(he) Boss
»

Navijanje monitorja :))))))

Oddelek: Pomoč in nasveti
181158 (828) Neo32

Več podobnih tem