Forum » Operacijski sistemi » linux + bx chipset + 160gb hd
linux + bx chipset + 160gb hd
wind ::
Ko želim narediti particije z cfdisk dobim pred začetkom naslednjo napako:
FATAL ERROR: Bad primary partition 0: Partition ends after end-of-disk
Po tem vseeno lahko naredim particije, vendar samo do 137 gb. Naredim naslednje particije:
/boot 8mb
/swap 300-400mb
/ ostalo
Namestim debian.
Prvič bootam v linux gre vredu, naslednjič se ustavi pri LI. Nato si pomagam z rescue cdjem, namestim 2.6.8 kernel,
pravilno konfiguriram lilo. Dobim napako:
Kernel panic: FS: cannot open root device "302" or unknow-block(3,2) Please append a correct "root= " boot option.
root je nastavljen vredu na /dev/hda2. ( /dev/hda1 je /boot).
Pa še to: vedno ko napišem hdparm (nek ukaz) dobim pred izpisom tole:
BLKGETSIZE failed: Input/output error
Do sedaj je na tej masini 2 meseca vse delovalo vredu. Problem se je pojavil, ko sem začel v konzolo dobivati napake v stilu:
hda: seak error... in pc se ni več odzival.
Seveda sem naprej pomislil, da je nekaj narobe z diskom, vendar Drive Fitness Test ni našel nobene napake.
Je mogoče kdo imel podobne težave?
Konfiguracija:
Abit BX6
C400
192 rama (sem stestiral z memtest)
1x 160 gb (HITACHI)
1x 80 gb (Maxtor)
2x mrežna
FATAL ERROR: Bad primary partition 0: Partition ends after end-of-disk
Po tem vseeno lahko naredim particije, vendar samo do 137 gb. Naredim naslednje particije:
/boot 8mb
/swap 300-400mb
/ ostalo
Namestim debian.
Prvič bootam v linux gre vredu, naslednjič se ustavi pri LI. Nato si pomagam z rescue cdjem, namestim 2.6.8 kernel,
pravilno konfiguriram lilo. Dobim napako:
Kernel panic: FS: cannot open root device "302" or unknow-block(3,2) Please append a correct "root= " boot option.
root je nastavljen vredu na /dev/hda2. ( /dev/hda1 je /boot).
Pa še to: vedno ko napišem hdparm (nek ukaz) dobim pred izpisom tole:
BLKGETSIZE failed: Input/output error
Do sedaj je na tej masini 2 meseca vse delovalo vredu. Problem se je pojavil, ko sem začel v konzolo dobivati napake v stilu:
hda: seak error... in pc se ni več odzival.
Seveda sem naprej pomislil, da je nekaj narobe z diskom, vendar Drive Fitness Test ni našel nobene napake.
Je mogoče kdo imel podobne težave?
Konfiguracija:
Abit BX6
C400
192 rama (sem stestiral z memtest)
1x 160 gb (HITACHI)
1x 80 gb (Maxtor)
2x mrežna
BIOS mi disk zazna kot: LBA, UDMA 33, 136 GB, ampak kot sem že prej povedal mi je dva meseca vse delovalo vredu.
V linuxu je bilo vidnih 160 GB.
V linuxu je bilo vidnih 160 GB.
roscha ::
Hm. Imaš kaj navto tole reč? Odvij jo. Če ne, je lahko tudi disk kontroler začel umirat..
tune2fs -c 25 -C 25 , potem pa rebootaj. Naj naredi FS check..
Lahko pa se poigraš tudi z hdparm-om. Izključi DMA, pa malo se igraj z transfer mod-i. Ampak nikar jih ne POVIŠUJ nad to kar diak zmore. Boš imel solato na filesistemu. Če imaš ReiserFS pa vsekakor priporočam backup. Orodja za popravilo sesutega Reiserja so navadna jajca. Preizkušeno na lastni koži.
tune2fs -c 25 -C 25 , potem pa rebootaj. Naj naredi FS check..
Lahko pa se poigraš tudi z hdparm-om. Izključi DMA, pa malo se igraj z transfer mod-i. Ampak nikar jih ne POVIŠUJ nad to kar diak zmore. Boš imel solato na filesistemu. Če imaš ReiserFS pa vsekakor priporočam backup. Orodja za popravilo sesutega Reiserja so navadna jajca. Preizkušeno na lastni koži.
nič ni navito...
S katerim programom pa lahko ugotovim, če je na disku kaj slabih sektorjev?
Namreč če disk dam v drug računalnik, izbrišem vse particije(z Partition Magic) in na novo kreirat particijo z vsem razpoložljivim prostorom, mi na začetku ostane 7,8 mb nerazporejenega prostora.
S katerim programom pa lahko ugotovim, če je na disku kaj slabih sektorjev?
Namreč če disk dam v drug računalnik, izbrišem vse particije(z Partition Magic) in na novo kreirat particijo z vsem razpoložljivim prostorom, mi na začetku ostane 7,8 mb nerazporejenega prostora.
roscha ::
Če kreiraš ext2/ext3 FS tkole: mke2fs -cc /dev/hdx
Predlagam: bootaj s knoppixom in najprej s cfdiskom razdeli disk, potem pa naredi zgoraj povedano. Še za tem izvedi normalen install na ta že particioniran/formatiran disk, brez da bi med installom spreminjal particije..
Predlagam: bootaj s knoppixom in najprej s cfdiskom razdeli disk, potem pa naredi zgoraj povedano. Še za tem izvedi normalen install na ta že particioniran/formatiran disk, brez da bi med installom spreminjal particije..
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | [Gentoo] Kernel upgrade (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 4896 (4422) | Trubadur |
» | Linux filesystem in particijeOddelek: Operacijski sistemi | 1986 (1713) | BigWhale |
» | Linux mi je zaklenil particijo!Oddelek: Operacijski sistemi | 2237 (1800) | Lincolin |
» | Ali linux podpira NTFSOddelek: Operacijski sistemi | 1810 (1585) | Gandalfar |
» | Gentoo - Install from Stage1 (strani: 1 2 )Oddelek: Operacijski sistemi | 3393 (2905) | noraguta |