» »

Kateri linuxi so najboljši za uporabo

Kateri linuxi so najboljši za uporabo

kbogdan ::

Zanima me kateri linuxi so najboljši za uporabo? Prosim povejte mi:D

overlord_tm ::

odvisno za kaj ga rabš:D

PS: ne rabš ravn z krepkim tekstom pisat, ker tok slepi pa računalničarji še nismo:D

Tukaj so najbolj popularni distroti

CaqKa ::

slackware ali pa gentoo

Gost ::

Gentoo je naj naj.

satfinder ::

Uporabljam :D Knoppix 3.7 s USB kljucem ( ... knoppix fromhd=/dev/hda2 knoppix myconfig=scan....), Slix2.0, Pingo3.1. Winse pa at home pospravil iz compa. Brez njih prav lepo zivim.LP
Korak do konca in Naprej :).

christooss ::

Ubuntu za workstation. Pa tud za server. Ceprav je kul tud IPcop.

Lahko bi se kakšna sticky tema nardila za začetnike v linux ki bi imel opisano vsako popularno ditribucijo.

Samo ideja
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Nerdor ::

Vsem yappijem bi priporočil kak Yoper Linux poleg Ubutu Linux-a. Bojda dobiva visoke ocene uporabnosti kot desktop (in kot server). Bojda pozna tako apt kot rpm in je baje z yoperconf zelo izpiljen.

kbogdan ::

slišal sem tud za linuxe fedoracore 3 pa me zanima če so za kej:D

borchi ::

za tebe bojo verjetno najbolši linuxi windowsi :|
l'jga

CCfly ::

Poskusi Knoppix / Slo-Tech Linux / Slix in ko boš prepričan, da si kaj takega želiš tudi na disku, naloži kakšno Fedoro / Mandrake / SuSE / Ubuntu / ...
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

kbogdan ::

hvala borchi ampak tvojega nasveta ne bom upošteval

Nerdor ::

A je kdo probal poleg Ubutu, tale Yoper (opis distro-ja) ??

CCfly ::

Tudi MEPIS je baje zanimiv.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Gwanaroth ::

Debian.
Lights often keep secret hypnosis..

borchi ::

@bogdank: nisem mislu nič slabega. poglej, sprašuješ katera linux distribucija je najboljša ob tem pa ne veš kaj hočeš od nje, tut ko te takoj v prvem odgovoru človek to vpraša, nam ne poveš, pišeš z masntnimi črkami, linuxi itd...

pač se mi je zdelo, da bi rad linux zaradi "kul faktorja". ergo, ostani na windows.

da še podkrepim moj point, tule so ti našteli čez 10 različnih distribucij in ti zdej kej bol veš? jih boš sprobal vse in se odločil? pajade!
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

kbogdan ::

hvala vsem :)

Stratus ::

Sam nisem nek expert za Linux, sem pa sprobal nekaj distribucij. Mandrake 10 mi je delal se kar, z obcasnimi zatiki,nato sem imel Fedora Core 2 s katero nisem bil najbolj zadovoljen (prevec bugov kljub popravkom, nisem in nisem mogel "zalaufat" digitalnega fotoaparata in podobno),nato sem poskusil Gentoo ki ga nisem in nisem mogel namestiti ( tezava z zaznavanjem SATA diska ) tako da sem se vrnil na MAndrake 10. Sedaj imam namesceno Fedora Core 3 s katero sem se najbolj zadovolje, zaenkrat mi vse deluje tako kot naj bi. Ce se nisi imel nobene izkusnje z Linux distribucijami in se mislis popolnoma preusmeriti nanj tako kot sem to storil jaz (nekega lepega dne sem formatiral winse in namestil Mandrake10) potem se pripravi na nekaj neprespanih noci :) razen ce imas nekoga da ti pomaga pri zacetku (jaz ga nisem imel ) . Sicer pa sem veliko pomoci dobil preko IRCa na kanalih posvecenih doloceni distribuciji. Fantje in dekleta so zelo prijazni in potrpezljivi do zacetnikov.
V glavnem sedaj sem zaprisezen "Linuxas" in moja masina winsow ne vidi vec nikoli :)
Nije žvaka za seljaka !

A ma kdo žvečilni :)

pikachu004 ::

zakaj vedno zacetnikom predlagate mandrake in suse :P
itak bojo spet samo klikali in se ne bojo nic naucili ker se jim ne bo treba nic naucit
pol se pa cudite kako lahko sprasujejo bedarije
a ni bolse ce probaj najprej z debianom al pa gentoojem, oba imata tolk dokumentacije da skoraj ne ves kje bi zacel
super vodic za namestitev debiana je tudi na slo-techu
lp

mte ::

pikachu: res je da se z inštalacijo debiana ali gentooja več naučiš - ampak jaz razumem vse te mandrake in podobne distribucije kot prehodne - tiste, ki pomagajo uporabniku odločiti se ali je linux svet za njih ali ne. Če si prej več let delal samo z windowsi in konzole niti povohal nisi, potem je precej težje se privaditi direkt na konzolo in nastavljanje stvari s pomočjo le-te. Posledično to pomeni direktna izguba živcev in vrnitev na windowse v veliko primerih.
Linux pomoje ne bo še dolgo replacement za windowse, čeprav se nekatere distribucije temu približujejo. Čim ima uporabnik možnost izbire (recimo namizja, programov, ...) in jim ne bo ponujeno nekaj pod default, se bo ustrašil, če teh stvari ne pozna. Kot poskus sta mi zanimiva yoper in ubuntu (nisem jih pa sprobal v praksi tako da ne vem), ki te izbire baje ne omogočata eksplicitno (že v inštalaciji).
No ko se potem nekdo privadi na te stvari, počasi ugotovi, da obstajajo druga namizja, manj požrešna, da obstajajo tudi drugi programi, druge distribucije z boljšimi "sistemi paketov" (apt-get, portage, ...) in če je človek eksperimentalnega tipa bo to sprobal, ugotovil da je to boljše kar je imel do tedaj (no ja, vsaj bolj zmogljivo, čeprav težje nastavljivo).
Jaz osebno sem šel po opisani poti, najprej mandrake, potem gentoo, nato pa še freebsd na katerm sem pristal in ki mi povzroča najmanj problemov in je meni osebno še najboljše organiziran. Je pa to stvar okusa.
Tisti pa ki bi radi linux samo zato ker "bi tako bili kul", pa naj ga imajo..samo potem naj ne govorijo kako da je zanič, ker niso znali nastaviti prav. Tudi v tem primeru svetujem kakšno distribucijo pri kateri nimaš prevelike možnosti izbire (ubuntu, yoper) in ki naj bi delovala iz prve. Sicer da bi vsem ljudem delalo iz prve je zaenkrat še utopija, ampak počasi počasi pa mislim da bo - počasi se zbirajo skupaj ljudje s pravo strategijo in mišljenjem, na kakšen način približati linux začetnikom.
lp

hruske ::

Sam bi mu priporočil ubuntu, ker temelji na debianu in se bo tud v debianu potem hitro znašel, če bo pač nekoč debian hotel.
Rad imam tole državico. <3

pikachu004 ::

mte to sem mislil samo sem na hitro povedal
ce bo uporabljal npr 1 mesec mandrake in bo potem presaltal na kaj drugega super.
ampak veliko je takih ki uzamejo mandrake in samo klikajo in klikajo (mandrake in suse to nudita..) .. konzole niti odprejo..
po enem letu pa recejo.. pizda eno leto sem imel linux bi pa ja mogu znat instalirat debian..
jah temu ni tako in tega se ne zavedajo

ql000 ::

no no pobje mal se umirte tisti, ki pravite, da ni potrebno konzole uporabljat v Suse. Jaz laufam 9.1 pa, da vidite kak veselo jo je treba uporabljat. V detajle ne bi šel, sam ni vam spet treba distribucij, ki so prijaznost uporabniku dvignile na višji nivo od kake druge distribucije (našteval jih tukaj ne bom, ker nočem bit povod za novo vojno na tem mestu) kar tak pluvat po njih!!

gpg ::

Jaz bi bil vesel, če mu konzole sploh ne bi bilo treba odpreti.

borchi ::

brez da bi spet šli v gui vs. console vojno, ampak gui bo vedno delal nekatere predpostavke, katere niso vedno nujno uporabniku povšeči.

če pa jih ne bi delal, bi bil pa enako zakompliciran kot textovni config fajl.
l'jga

mte ::

borchi ja sicer nisi izumil tople vode, ker noben temu ne more nasprotovat, ko gre za uporabnike ki vejo kaj hočejo. Ampak to niso začetniki, za katere je vsaj v prehodnem obdobju potreben gui in o katerih govorimo v tej temi.

borchi ::

@mte: se strinjam. razen tega, da originalni poster nikjer ni povedal, kaj hoče od distribucije linux-a. zato je brezveze predpostavljat, da hoče klik-klik distribucijo.
l'jga

mte ::

borchi hm jst pa mislim da ravno zaradi tega (ali pa iz načina, kako je vprašanje postavil) lahko sklepamo da:
a) hoče "klik-klik" distribucijo zaradi "kul faktorja", kot si tudi sam ugotovil v zgornjem odgovoru
b) je provociral ker je hotel že miljonkrat ponovljeno "vojno" kaj je boljše..
lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kater linux je to?

Oddelek: Operacijski sistemi
311954 (1418) cryptozaver
»

kateri Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
161570 (1291) MasterMind
»

Kateri Linux je najbolj primeren za prehod iz Winsow?

Oddelek: Operacijski sistemi
261940 (1539) Skrat
»

Linux za začetnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
595730 (4718) BigWhale
»

Major Linux distribucije

Oddelek: Operacijski sistemi
51253 (1186) borchi

Več podobnih tem