Forum » Strojna oprema » Le MW-DMA-2 namesto UDMA-2, zakaj ?
Le MW-DMA-2 namesto UDMA-2, zakaj ?
MrStein ::
DVD enota mi je v Multi-word DMA mode 2 , namesto Ultra DMA 2 ( aka ATA-33 ).
Tak piše v Device Manager, pa še bere neja hitreje kot 8x, čeprav bi naj zmogel 16x.
Enota je LG GSA-4163 , testni DVD-ROM pa je oni priložen h Pl@net PC reviji ( single layer 4.3 GB ).
OS je Windows 2003 server enterprise. Je evaluation verzija, tak da support odpade
Plata je Gigabyte GA-7 VAXP Ultra ( VIA KT400 , VIA 8235 )
Sem probal v Device manager izbrisat oba IDE kanala + reboot, samo ne pomaga, spet "pade" v MW-DMA-2.
Sem tudi brisal MasterIdDataCheckSum, kot priporočajo ponekod, pa spet nič.
Enako je tudi z CD pekačem Teac CD-W540E. Mam tudi en cdrom Teac CD-540E. Ta oba podpirata UDMA-33 ampak tudi tadva v windows laufata le z MW-DMA-2.
Za tadva me sicer ne moti, ampak DVD ne "folga" hitrosti nad 8x brez UDMA ( ker MW-DMA-2 laufa teoretično do 16 MB/s , 16x DVD pa je okoli 22 MB/s, torej niti teoretično ne gre, kaj šele v praksi ).
V linuxu /proc/ide/via lepo kaže 33.3 MB/s
PS: Enako sporočilo sem pred dnevi dal v en drugi slovenski forum, pa nismo napredovali, zato bom zdaj poskusil tule.
Tak piše v Device Manager, pa še bere neja hitreje kot 8x, čeprav bi naj zmogel 16x.
Enota je LG GSA-4163 , testni DVD-ROM pa je oni priložen h Pl@net PC reviji ( single layer 4.3 GB ).
OS je Windows 2003 server enterprise. Je evaluation verzija, tak da support odpade
Plata je Gigabyte GA-7 VAXP Ultra ( VIA KT400 , VIA 8235 )
Sem probal v Device manager izbrisat oba IDE kanala + reboot, samo ne pomaga, spet "pade" v MW-DMA-2.
Sem tudi brisal MasterIdDataCheckSum, kot priporočajo ponekod, pa spet nič.
Enako je tudi z CD pekačem Teac CD-W540E. Mam tudi en cdrom Teac CD-540E. Ta oba podpirata UDMA-33 ampak tudi tadva v windows laufata le z MW-DMA-2.
Za tadva me sicer ne moti, ampak DVD ne "folga" hitrosti nad 8x brez UDMA ( ker MW-DMA-2 laufa teoretično do 16 MB/s , 16x DVD pa je okoli 22 MB/s, torej niti teoretično ne gre, kaj šele v praksi ).
V linuxu /proc/ide/via lepo kaže 33.3 MB/s
PS: Enako sporočilo sem pred dnevi dal v en drugi slovenski forum, pa nismo napredovali, zato bom zdaj poskusil tule.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
T(he) Boss ::
Jaz imam (no nekje v sobi lezi) podobno plato (na koncu nima P), pa se mi je enako zgodilo na vseh ide kanalih. Samo tudi v linuxu ni bilo boljse, tak da domnevam, da je sel IDE konktroler rakom zvizgat
MojsterLeo, saj laufa v DMA, ni PIO. Le ni pravi DMA ampak počasnejši.
Motiti se je človeško.
Zrihtano , opcija v BIOS-u je bla.
V svojo obrambo pa lahko povem, da gre za skrito opcijo, ki se pojavi le po pritisku na nedokumentirano kombinacijo tipk.
Gre za 4 "UDMA on Primary Master" Disable/Auto opcije ( druge tri so seveda P/M, S/M in S/S ), ki so bile vse na "Disabled", bog ve zakaj.
Kombinacija tipk je control-F1 , če bo komu še pomagale, opcije pa so pod "Integrated peripherals" , saj je lahko najt.
V svojo obrambo pa lahko povem, da gre za skrito opcijo, ki se pojavi le po pritisku na nedokumentirano kombinacijo tipk.
Gre za 4 "UDMA on Primary Master" Disable/Auto opcije ( druge tri so seveda P/M, S/M in S/S ), ki so bile vse na "Disabled", bog ve zakaj.
Kombinacija tipk je control-F1 , če bo komu še pomagale, opcije pa so pod "Integrated peripherals" , saj je lahko najt.
Motiti se je človeško.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | problemi z DMA & pekacem v winXPOddelek: Pomoč in nasveti | 1751 (1504) | fictionel |
» | Problem CD-ROMOddelek: Pomoč in nasveti | 1157 (1080) | neki123 |
» | Iz PIO Moda v DMA ModeOddelek: Pomoč in nasveti | 1581 (1424) | q:-p |
» | TEAC 40X (CD-540e)Oddelek: Pomoč in nasveti | 1660 (1365) | Han |
» | Vklop DMA za CD-ROM v windows XPOddelek: Pomoč in nasveti | 1323 (1136) | Maxtor |