» »

Navijanje 64-bitnega AMDja

Navijanje 64-bitnega AMDja

Overclockers.com - Na spletnih forumih so se začeli pojavljati prvi rezultati navitih AMDjevih Opteronov. Osebek, ki se je spravil navijati Athlona 64 3200+, je lahko zvišal zunanjo frekvenco iz 200 na 215 MHz, medtem ko je pomnilnik deloval pri enaki hitrosti zunanjega vodila, torej pri razmerju 1:1. Pri spremembi hitrosti pomnilnika iz 200 na 166 MHz je lahko zlepa zvišal zunanjo frekvenco procesorja iz 200 na 240 MHz, kar je že zgledna pohitritev sistema (20 odstotkov). Vedeti moramo tudi, da pomnilnik, čeprav nastavljen na 166 MHz, ni delal pri dotični frekvenci, saj Opteronom malo drugače nastavljamo razmerje med hitrostjo pomnilnika in procesorja.

Zaradi tega, ker je hitrost pomnilnika neposredno odvisna od hitrosti jedra procesorja, je pomnilnik deloval namesto pri 166 kar pri 200 MHz. Težava je tukaj poglavitno v tem, da bo moral uporabnik, za dosego višje frekvence procesorja, zniževati hitrost pomnilniku, kar pa je v večini primerov precej "kisla" rešitev. Seveda pa moramo vedeti, da bodo s časom na trg prišli tudi novi steppingi novih procesorjev, seveda pa v vsem skupaj največjo vlogo igra čas. Klik!

Še besedica o razmerjih procesorja, zunanjega vodila in vodila pomnilnika, da ne bo pomote: Medtem ko je frekvenca procesorja določena kot zmnožek zunanje frekvence in pomnoževalnega faktorja, je frekvenca pomnilnika definirana kot kvocient med končno frekvenco in pomnilnikovim pomnoževalnikom. Če se vam zdi teorija zapletena, bo primer razjasnil vse: 2000 MHz Opteron tiktaka pri 10x200 MHz. Če povečamo pomnilniški pomnoževalnik iz 10 na 12, bo procesor še vedno deloval pri 2000 MHz, pomnilnika pa pri dvanajstini trenutne procesorjeve hitrosti, kar je v tem primeru 166 MHz. Nato navijemo procesor na 240 MHz FSB, kar ustreza 2400 MHz. Zunanja frekvenca pomnilnika se torej poviša na 200 MHz. Že bolj jasno? [:D]

Vsi, ki ste do sedaj cvikali za tem, da ja ne boste utrujali vašega pomnilnika na drugačni frekvenci od zunanjega vodila, si lahko oddahnete, saj je nova zasnova za Opteroni ter AMDji 64 te pomanjkljivosti odpravila. Vedeti morate tudi, da tukaj navijanje preko spreminjanja množilnika odpade.

5 komentarjev

Brane2 ::

Mater, ste zakomplicirali stvari... :\

Samo zato ker "Opteron nima FSB" in ze ste vsi zmedeni...

Saj stvar je precej podobna denimo Athlonu. Le da je glavno lokalno vodilo prikrojeno potrebam RAM-a in je cezenj tezko krmilit denimo AGP ali kaj drugega.

Frekvenca RAM vmesnika je nek del interne frekvence procesorja. Ker je to vodilo zdruzljivo z razlicnimi RAMi, potrebuje za doseganje nekaj standardnih frekvenc (133 MHz, 166 MHz, 200 MHz, 233 MHz itd) pac razlicna razmerja deljenja osnovne frekvence CPUjevega corea. Ko torej c BIOSu nastavimo "frekvenco RAMa na 166 MHz" v resnici nastavimo le razmerje deljenja interne frekvence, ki bi pri nominalni frekvenci corea dalo 166 MHz ( pri 2.0 GHz Opteronu je to npr. kolicnik 12). ce nato CPUju dvignemo frekvenco za 20%, pride frekvenca RAMa tudi za 20% gor, torej na 200 MHz...

swar ::

Malo mimo ampak bi vprasal ce sam jest narobe vidm da brane2 nima poslihtanih sumnikov?

mile ::

res je :))

Brane2 ::

Ja, res je. Ne vem zakaj, a ko iz Konquerorja na STju postam kaj, sumnikov ni. Povsod drugje mi stvari delajo. Probal sem ze z vsemi encodingi... :\

OChack ::

ce se ta zadeva od A64 tok fajn navija fsb pol bi mogu nabavt PC 3500 al pa PC 4000 pomnilnik pa bi sinhrono delal vseskup tko da tle ni noben problem ta fsb pa ta jajca k so tm omenjena, ampak navadn sinhroni ali pa asinhroni nacin delovanja.
Int€l inside, IDIOT Outside


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je 3200+ pri navijanju enako 3800+?

Oddelek: Navijanje
12819 (819) bluefish
»

Ne gre naviti A64 3000+ ? Pomoc ! (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
535154 (3968) Cranchi

Več podobnih tem