»

Navijanje 64-bitnega AMDja

Overclockers.com - Na spletnih forumih so se začeli pojavljati prvi rezultati navitih AMDjevih Opteronov. Osebek, ki se je spravil navijati Athlona 64 3200+, je lahko zvišal zunanjo frekvenco iz 200 na 215 MHz, medtem ko je pomnilnik deloval pri enaki hitrosti zunanjega vodila, torej pri razmerju 1:1. Pri spremembi hitrosti pomnilnika iz 200 na 166 MHz je lahko zlepa zvišal zunanjo frekvenco procesorja iz 200 na 240 MHz, kar je že zgledna pohitritev sistema (20 odstotkov). Vedeti moramo tudi, da pomnilnik, čeprav nastavljen na 166 MHz, ni delal pri dotični frekvenci, saj Opteronom malo drugače nastavljamo razmerje med hitrostjo pomnilnika in procesorja.

Zaradi tega, ker je hitrost pomnilnika neposredno odvisna od hitrosti jedra procesorja, je pomnilnik deloval namesto pri 166 kar pri 200 MHz. Težava je tukaj poglavitno v tem, da bo moral uporabnik, za dosego višje frekvence procesorja, zniževati hitrost pomnilniku, kar pa je v večini primerov precej "kisla" rešitev. Seveda pa moramo vedeti, da bodo...

5 komentarjev

Celeron na 2000 MHz

OCAddiction - Celeroni - ti Intelovi procesorji "cenejšega razreda" - so dobili novega bratca, ki tiktaka pri 2000 MHz, stestirali pa so ga na OC Addiction. Test je dokaj kratek, a obsega vse pomembne lastnosti tega 0,13-mikronskega mlinčka. Če so se vam AMDji zagnusili (ne vem kako) in nimate dovolj soldov za Pentium4, se vam nakup takega procesorja morda celo izplača. Klik!

4 komentarji

PC 166 CAS2 pomnilnik

Club Overclocker - Club Overclocker je dobil v roke (po Primoževo) čokoladko 256MB PC166 CAS2 pomnilnika. Po specifikacijah naj bi zmogel celih 183 MHz pri CAS3. Zanimivo pa je, da je testiranje pri 166MHz in CAS latencyu 2 uspelo, pri 167 in CAS2 pa že ne več. Prav tako tudi ni uspel test pri 167 MHz in CAS latencyu 3. Razlogov za to je lahko več, po mojem mnenju pa je za to kriva mama plata, saj običajno pomnilnik pri CAS3 deluje pri najmanj 10 MHz višji frekvenci kot pri CAS2. Kljub temu, da test pri največjih hitrostih ni uspel, se vseeno ne bi pritoževal nad prenosom, ki pri tej frekvenci znaša celih 700 MB/s, kar je za "navaden" SD-RAM zelo veliko. Celoten članek si lahko ogledate tukaj. 10x A.L.T..

0 komentarjev

Novi Pentium4 stepping

X-Bit Labs - Med priprave na izzid 1.7GHz Pentiuma4 sodi tudi novi stepping jedra. Procesor, ki bo izšel nekje konec aprila/začetek maja bo tako s seboj prinesel tudi novi stepping z oznako C-1. V osnovi novi stepping ne prinaša nič drugega, saj so jedro spremenili le malenkostno: povišali so Vcore na 1.75V, kar bi moralo zagotoviti stabilno delovanje pri 1.7GHz. Sicer pa bodo prvi procesorji z novim steppingom na voljo že marca, in sicer gre za počasnejše modele. Če gre sklepati po dosedanjih izkušnjah, bodo novi C-1 Pentiumi4 precej bolj navijanju prijazni...

0 komentarjev

Maksimalne temperature procesorjev

Heatsink Guide - Sploh ne morete vedeti, kako sem Tillmannu hvaležen za ta članek. Ko človek dobi nekaj sto popolnoma enakih vprašanj, mu namreč počasi začnejo iti na živce (pa brez zamere...). Urednik ene izmed najstarejših strani, ki se ukvarjajo s hlajenjem, Heatsink Guida, je namreč sestavil kratek člančič, v katerem je navedel maksimalne varne delovne temperature različnih procesorjev. Seveda morate vedeti, da gre za neoverclockanje procesorje. Overclockani se lahko sesujejo že pri precej nižjih temperaturah, kot so navedene v njegovi razpredelnici. Ogled zelo priporočljiv!

1 komentar