» »

Kirurški poseg v X

Kirurški poseg v X

Lepši časi za Linux?

PC Linux Online - Okenski sistem X Window System( ?) oz. njegova prosta izvedba XFree86™ je trn v peti mnogim zagovornikom Linuxa na namizju in njegovim uporabnikom, saj je zelo okoren in ne podpira takih kozmetičnih dodatkov, kot jih ima npr. MacOS X. Poročali smo že o tem, da se je eden ključnih razvijalcev, Keith Packard, moral posloviti od sodelovanja v projektu, ker naj bi z ogorčenostjo nad počasnostjo in konzervativnostjo razvoja povzročal slabo vzdušje in želel priti do vodilnega stolčka. Packard je ubral svojo pot in v sklopu organizacije freedesktop.org, ki skrbi za poenotenje namiznih okolij za Linux, zbral skupino, ki se ukvarja s predelavo okenskega sistema X. Danes so objavili prve rezultate svojega dela, ki so izjemno vzpodbudni. Njihova različica okonskega sistema že podpira prosojnost, kanale alfa in sence. Ključnega pomena pa seveda niso samo omenjeni lepotni dodatki, saj bo z novo tehnologijo izboljšano tudi raztezanje oken in njihovo obnašanje nasploh.

27 komentarjev

mathjazz ::

Em, zgleda da ima strežnik določene težave. Vsaj zaenkrat.
www.getfirefox.com

moj_nick ::

Upam, da bo legendarni XF86Config ostal :D

Drgač pa...


JUHUHU!!! :D

Dr_M ::

Lepo da se tut v dezeli linuxa neki premika. se par let pa bo mogoce kej uporabnega :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

mathjazz ::

moj_nick: verjetno bo, ker je Keith s sodelavci naredil očitno neke vrste plugine. Je pa res da je legendarni XFree86 že zgarani starec in se temu primerno premika. Le kdaj se bomo znebili tistega grdega sivega zaslona pri zagonu grafičnega sistema?
www.getfirefox.com

root987 ::

Niiiceee... Upajmo da bodo sedaj nastavitve X sistem bolj enostavne in tudi prijaznejše za novopečene uporabnike. Ker raznik "No usuful configuration found" verjetno ti ne bodo trpeli.Sicer pa kot je rekel moj_nick: JUHEEEEJJJJ!!
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

mchaber ::

>... oken in njihovo obnašanje na sploh.

a ni prav nasploh?:\

:)
.

root987 ::

Aja, še to. Ker je njihova spletna stran očitno na dial upo, me zanima kdaj bo ta stvar uzunaj v beta ali final release.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Road Runner ::

lepo, da gre tut v to smer kj naprej, ker bo zihr prvablo kr neki novih ljudi. samo upam da ne bo tole počasnejš zdj

moj_nick ::

Tole je en postal na Gentoo linux forums:

It's pretty cool. Here is a screenshot of it from my computer:

(just a few simple apps- kde 3.2b1, konq, konsole)



good things:
smooth resize
purdy

bad things:
slow (no 2d acceleration-- only vesa so far)
off by one render errors- (i actually need to recompile kde's qt-copy for this-- the patches will go into qt 3.2.3)
fonts seem to look different-- probably the DPI change
doesn't support many important X extentions-- probably will change soon.

root987 ::

In kaj je pordy?

Sicer pa fonti vsaj meni izgledajo VELIKO lepše.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Phoebus ::

matjazz: checkbox je cist cool vsaj ves da ti dela graficna :-D....sicer pa ti lahko namesto checkboxa naredi tudi "NVidia" screen :-D

Jebiveter ::

jest bi take fonte! :'( :O
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

pivmik ::

Fonti so zgleda renderirani v stilu MS ClearType.
To je lepo.

Screenshot v Novici je ogaben.

moj_nick-ov screenshot pa je lep, končno malo lepote v Leenuxu.
Še vedno je par neumnosti noter(florescentna obroba texta od ikone, črne obroke zavihkov, statusbar od konq je grd) ampak sej je komaj začetek... Dober začetek!
LP, Gregor GRE^

moj_nick ::

@PicNiK

Tale screen sploh ni nč posebnga. En simpl narejen OSX theme in nč druzga |O

Seen better :D

trs ::

moj_nick ... Ni to nova tema za window manager in widgete, ampak nov nacin risanja oken. Poleg obicajnih kvadratastih oken, podpira tudi Alpha-blending, kar pomeni da se lahko vrhnje okno zlije z ozadje ali s spodnjim oknom - ce se spodnje okno osvezi, se pozna to tudi na zgornjem, ki je kao "prozorno". Poleg tega, je se novost Composition Manager, kateri upravlja s stvarmi kot so sence pod okni, prozornost oken etc. Naprimer, lahko naredis da tisto okno, v katerem je trenutno fokus, je normalne svetlosti, vsa ostala background okna pa so zatemnjena. Ali pa, kakor je prikazano v screenshotu, aktivna okna imajo senco ... pa se marsikateri dober trik bi se dalo izmislit. Kot sem razumel je bistvena razlika med starimi Xi in Keth Packardovimi Xi tudi v tem, da se vsebina okna hrani tudi v Video RAMu, tako da naj bi bile operacije kot so alpha-blending in premikanje oken bliskovito hitre. Anti-aliased fonti niso nic novega v X svetu. Novost tu pa je(IIRC), da se fonti renderirajo na server strani, ne pa na client strani, kar zna tudi pohitrit celoten sistem(KDE z antialiased fonti je obcutno bolj pocasen kot KDE brez antialiased fontov pri osvezevanju - verjetno je isto z Gnome, vendar ga nimam pri roki da bi stestiral).

V glavnem, je bil ze skrajni cas da se kdo loti Xov in upam da se bo zgodila ista zgodba kot se je z EGCS in GCC.

Upam se, da zmergajo kodo iz Xouverta, da se koncno znebijo XF86Configa in ostalih neumnosti ... da bodo lahko Xi koncno plug-and-pray.


lp,
trs

borchi ::

a to so vam lepi fonti? joj, še sreča, da lahko v linux-u si vsak sam zbere kar hoče.
l'jga

moj_nick ::

@trs

Tvoj prvi odstavek - vem jst to. Je pa skrajni čas, ker transparentnost v X-ih trenutno (fake) je mal phrekish. Odpreš transparenten terminal čez npr. mozillo in vidiš desktop :D

Kar se tiče configa:

Naj raje izboljšajo xfree --configure (neki v tem smislu), ki ti sam generira XF86Config. Za XF*ig mojstre :D ga pa še naj pustijo.

trs ::

@moj_nick
Ja tista transparentnost je samo en hack. To kar je bilo danes objavljeno definitivno ni :) Je korak v pravo smer(tm) ...

Kar se tice konfiguracije, pa bi bilo pametno da se ne rabi user dosti zajebavat ... Xi lahko vecino stvari autodetectajo sami. Ce rabis kaj overrideat, pa dodas v config file... Nekako podobno kot dela kernel. Vse naprave zazna avtomagicno, brez kakrsnikoli config fileov...

@borchi
Se ne gre za stil ali obliko fotnov. Povej malo screenshot v blizini fontov, pa bos videl za kaj se gre ...

pivmik ::

@PicNiK

Tale screen sploh ni nč posebnga. En simpl narejen OSX theme in nč druzga

Seen better


Za linux je to nekaj posebnega.
Za windows je pa ogabno. MacOSx pa ne bom omenjal.


Sicer sovražim polprozorne menuje, ker sploh niso praktični.
Da ne govorim o commandline-u ki ima za ozadje desktop ozadje. A vi to res uporabljate???
LP, Gregor GRE^

moj_nick ::

Počak mal, dobiš odgovor kmalu ;)

undefined ::

Ja, kič je vsekakor pomembnejši od hitrosti in popravka najbolj glupe variante, da morš X rebootat ob menjavi resolucije. :\

moj_nick ::

IceMan:

Da se ne boš opekel ;)

Vse se da.

borchi ::

trs: kaj je tako posebnega glede fontov? sicer vem, da majo vsake oči svojega malarja ampak fedorin aa ali pa celo winxp aa mi je daleč lepši od tega screenshota. res je pa da vse gledam na lcd-ju, mogoč je na crt-ju čist druga pesem.
l'jga

WhiteAngel ::

Sam jest ne vem, kaj vsi tukej omenjate X-e pa kuko lepo zgledajo. Kukr jest vem niso X-i sami po sebi nič (to je X server, se prav samo en graficen proces, ki laufa in prikaze tist, kar zahtevas od njega).
Tukej čez prideta poj še dve plasti: WindowMaker (npr. Sawfish) in pa desktop (npr. KDE, GNOME). Zapeči te dve plasti v X-e same bi bilo neumno (recimo ena izmed največjijh napak M$ja).

Imam Debian Sida in KDE in zdi se mi čist lepo:

BigWhale ::

> Ja, kič je vsekakor pomembnejši od hitrosti in popravka najbolj glupe variante, da morš X rebootat ob
> menjavi resolucije.

Khm! Kje si pa to pobral... Preden so bili Windowsi 95, si v Xih lahko menjal resolucijo zgolj s pritiskom na tri magicne tipke... to lahko pocnes tudi danes...

:)

automagically...

uros678 ::

To je vse full dobro...mene samo zanima, zakaj nena naredijo en taikih lepih full crisped fonts (ala MS style)..pa ne me zaj narobe razumet, samo porkapotana, pubeci bi se lahko malo potrudli pa te neke vredi fonte naredli za X...to je edina stvar, ki mi v Xu ni vsec..bedasti font...Drgace se mi pa ne zdi smiselno sminkirat zadeve (transparentnost pa te zadeve), ce moram pol tisti bedast font gledat...

Enkrat sem neki gledal na netu kak bi si microsoftove fonte na X nalozo (I'm ashamed) pa je blo tak napisano, da me je kuj minlo..je kdo kaj delal v tej smeri??

lp,

Uros

borchi ::

uros: namestiti ms core fonte je zelo zelo lahko! tri, štiri vrstice napišeš in imaš! si sigurn, da gledaš prava navodila?

http://corefonts.sourceforge.net/

ampak tudi če imaš najbolše fonte, če majo Xi nastavljeno kako čudno renderiranje fontov, bo rezultat slab. za moj okus je RedHat/Fedora tu kilometre pred drugimi. vendar se da v vseh drugih distribucijah z mal dela dobit take fonte.
l'jga


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novice o XGLju

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
133572 (2781) G-man
»

Predstavitev Novell Linux Desktop 10

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
314570 (3422) pipy
»

Nov grafični strežnik za Linux, Mac OS X in prijatelje

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
162526 (2526) MrStein
»

Prosojnost v Linux

Oddelek: Operacijski sistemi
5825 (713) MasterMind
»

XFree86 dobiva konkurenco?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
72036 (2036) minmax

Več podobnih tem