»

Open Content Alliance omogoča prost dostop do digitaliziranih knjig

Slo-Tech - Organizacija Internet Archive, ki se ukvarja z arhiviranjem starih spletnih strani je pričela z novim projektom z imenom Open Content Alliance

Namen projekta je vsemu svetu ponuditi dostop do nacionalnih knjižnic. Za razliko od podobnih Googlovega in Microsoftovega projekta, bo iskanje po Open Content Alliance arhivih dostopno brez omejitev.

Do sedaj se je v projekt vključilo 80 knjižnic in raziskovalnih ustanov. Za razliko od Googlovega in Microsoftovega programa je za sodelovanje pri projektu Open Content Alliance potrebno plačati stroške skeniranja. Kljub temu se številne ustanove raje odločajo za sodelovanje pri projektu, ki omogoča prost dostop brez omejitev.

6 komentarjev

Napredni upravljalniki oken za Unix

OSNews - Ena izmed posebnosti Unixa je, da si lahko sami izbiramo okenski upravljalnik, ki bo skrbel za obnašanje naših oken. Namen okenskega upravljalnika je, da upravlja okna, vendar večina izmed njih (tudi tisti v okoljih Windows, MacOS, KDE in GNOME) samo nudi možnosti, s pomočjo katerih moramo sami poskrbeti za upravljanje oken. Članek na OSNews.com pa predstavlja napredne upravljanike za Unix, ki samodejno razporejajo okna po namizju, ko je to izvedljivo, in ponujajo dodatne možnosti, kot so v zavihke razporejena okna (istega programa), popoln (in hitrejši) nadzor nad okni s tipkovnico in še kaj. Avtor si je ogledal upravljalnike PWM, Ion in WMI, poleg tega pa je predstavil še Exposé, ki...

4 komentarji

Nova organizacija razvoja grafičnega strežnika za Linux

News Forge - Na tiskovni konferenci na LinuxWorldu so člani X.org (prej The X Consortium), nekateri člani razpuščenega XFree86 in Havoc Pennington iz freedesktop.org oznanili novo prelomnico v razvoju odprtega grafičnega stržnika za Linux, Unix in podobne operacijske sisteme. Odslej bodo posamezni razvijalci iz obeh skupin (ne celotni skupini) sodelovali, projekta pa bosta bistveno bolj odprta za prispevke neodvisnih razvijalcev. In kaj ima pri vsem tem še freedesktop.org, ki je znan predvsem po tem, da želi čim bolj poenotiti namizna okolja za Linux? Havoc Pennington pravi, da je freedesktop.org spletno mesto za skupinske projekte, povezane z grafičnim vmesnikom in tako bo odslej gostilo tudi X.org. Zanimivo pri vsem skupaj pa je, da freedesktop.org gosti tudi projekt Keitha Packarda, nekdanjega razvijalca XFree86, ki je po slikah sodeč na zelo dobri poti, da postane resna konkurenca XFree86. Klik!

Bodo našli skupno besedo?

0 komentarjev

Intervju na freedesktop.org

Slashdot - Linuxovo namizje je kakor ena velika kuhinja, kjer mnogo ljudi kuha, ne da bi točno vedeli drug za drugega. Tako so tekom časa nastali različni projekti z različno zgodovino in iz različnih razlogov. Ker je vsaka skupina strmela k svojim ciljem in je pogosto imela le ona edino pravo rešitev, se niti niso preveč ozirale ena na druge.

Nakar se je počasi med uporabniki začela širiti ideja, da mogoče ne bi bilo slabo, če bi se največji med seboj dogovorili za določene standarde, kar se tiče izgleda, zmožnosti in protokola, ki bo slonel za vsem skupaj. Tako se je rodil projekt freedesktop.org, katerega člani se trudijo doseči prav to. Želijo doseči večjo interopravilnost med projekti kot sta GNOME in KDE ter programerskimi vmesniki, ki stojijo za vsem tem (Qt, GTK+, XUL, VCL ...).

Danes je OSNews.com objavil obsežen intervju z razvijalci, ki bdijo za tem projektom in določajo standarde. Tako so se pogovarjali s Havocom Penningtonom (Debian, GNOME, Red Hat), Waldom Bastianom (SuSe,...

1 komentar

Konferenca Desktop Linux Consortium

News Forge - V izobraževalnem centru Bostonske univerze se je končala prva enodnevna konferenca Desktop Linux Consortium, katere namen je izobraževanje, razširjanje in povezovanje programske opreme za Linux na namizju.

Eden izmed organizatorjev konference je bil Bruce Parens, za mnoge najuglednejši podpornik odprtega modela razvoja programske opreme. Med svojim nastopom je podal nekaj presenetljivih napovedi: leta 2006 naj bi Linux poganjal 30% delovnih postaj, IBM naj bi kmalu kupil Novell ali pa vsaj trdno stal ob njem, največja grožnja Linuxu pa so po njegovih besedah patenti in digitalno upravljanje pravic (DRM).

Poleg tega je napovedal novo distribucijo Linuxa, ki bo temeljila na Debian GNU/Linuxu in bo namenjena namizjem v podjetju. Soustanovitelj Ximiana, Nat Friedman, je povedal, da Novell razmišlja o Evolutionu za Windows, s katerim bi omogočili lažji prehod na Linux, Sam Docknevich pa, da trenutno 14.000 zaposlenih v IBM-u uporablja Linux na namizju. Klik!

Zaskrbljujoče pa je, da...

3 komentarji

Kirurški poseg v X

Lepši časi za Linux?

PC Linux Online - Okenski sistem X Window System( ?) oz. njegova prosta izvedba XFree86™ je trn v peti mnogim zagovornikom Linuxa na namizju in njegovim uporabnikom, saj je zelo okoren in ne podpira takih kozmetičnih dodatkov, kot jih ima npr. MacOS X. Poročali smo že o tem, da se je eden ključnih razvijalcev, Keith Packard, moral posloviti od sodelovanja v projektu, ker naj bi z ogorčenostjo nad počasnostjo in konzervativnostjo razvoja povzročal slabo vzdušje in želel priti do vodilnega stolčka. Packard je ubral svojo pot in v sklopu organizacije freedesktop.org, ki skrbi za poenotenje namiznih okolij za Linux, zbral skupino, ki se ukvarja s predelavo okenskega sistema X. Danes so objavili prve...

27 komentarjev

XFree86 dobiva konkurenco?

OSNews - Mike Harris iz podjetja Red Hat in Keith Packard - član projekta Fontconfig, sta se na nedavni telekonferenci z nekaterimi pristaši odločila, da bosta korenito posegla v kodno osnovo XFree86 ali vsaj ustanovila vzporedno organizacijo projekta XFree86, ki bi demonstrirala kako naj bi tovrsten projekt učinkovito deloval. Trenutno izbirajo primerno ime projekta, rezervirali pa so že domeno xwin.org, na kateri se nahaja tudi začasna spletna stran.

Projekt XFree86 razvija odprto različico okenskega sistema X za različne UNIXe, zato je znan je predvsem uporabnikom Linuxa. Keith Packard ga je pred kratkim neprostovoljno zapustil, ker naj bi želel postati vodja projekta, s čimer je seveda užalil svoje nadrejene. Po njegovem mnenju se projekt razvija prepočasi in ni dovolj odprt za prispevke zunanjih sodelavcev.

7 komentarjev