» »

Ohlajanje vode po Swiftechovo

Ohlajanje vode po Swiftechovo

ProCooling - Če želimo spraviti temperaturo procesorja pod sobno, se vsekakor moramo zateči k aktivnemu prenosu toplote. V uporabi sta dva pristopa, bodisi s faznimi spremembami plina, bodisi s TEC-om. V obeh primerih lahko hladimo čip neposredno ali pa hladimo vodo in nato uporabimo navadno vodno hlajenje, da dokrajčimo™ to nadležno toploto. Nasplošno slednji pristop ni pretirano v zvezde kovan, saj je učinkovitost manjša, kompleksnost pa večja. A temu ni čisto tako, v račun moramo vzeti dejstvo, da so doslej to bili le ljubiteljski projekti, kjer kakovost izdelave ni vedno najboljša. Kakšnih šest mesecev nazaj pa je Swiftech izdal komplet MCW-Chill 452, prvi komercialni ohlajevalec vode.

Srce sistema sta dva 226-Wattna TEC-a. Vsakega hladi vodni blok MCW5002, na hladni strani vsakega pa je pritrjeno še eno dno MCW5002, le da je obrnjeno okoli, tako da je površina optimizirana za izmenjavanje toplote v stiku z vodo, ki jo ohlajamo.

Glede na zasnovo so idealna rešitev trije tokogrogi. Dva za ohlajevalec vode in tretji za hlajenje česar koli že s to ohlajeno vodo. Prav to si je sestavil v svojem testu pHaestus, dosedaj edini, ki je imel možnost preskusiti to zverino. Glede na prej omenjene težave s tovrstnimi sistemi se je težko nadejati normiranosti rezultatov, zato nam raje postrežejo z analizo vplivov ohlajanja vode na prehajanje toplote. Rezultati so zelo zanimivi, saj se plesu spremenljivk pridružita še s temperaturo spremenljiva viskoznost vode in ohlajanje preko sekundarnih poti.

4 komentarji

Fury ::

Pomoje je se zmer bols en phase change chiller kot tole - se bolj ekonomicno je pomoje... ne vem no.. 500W peltierjev je kr velik...

frenk ::

res je...tukaj je zlo majhen izkoristek, edin če vroč konc porabš za ogrevanje>:D

Kaboom ::

sicer ne poznam definicije "aktivnega prenosa toplote", ampak z mojim water bongom sem dosegel temperaturo 4°C pod okolico - v tem članku je spravil še nižje. ventilator in vodna pumpa verjetno še ni aktivno...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

OwcA ::

Evaporacijski hladilniki so zanimiva reč. Zadevščina sicer še vedno sodi med pasivno obliko prenosa toplote, je pa zato konvekcija toliko bolj vsiljena, saj poleg običajnih trikov "zlorablja" še prehode med fazami.

Ko primerjamo s hlajenjem s spreminjanjem faze je treba upoštevati, da tudi kompresor kar nekaj porabi. TEC-i imajo ponavadi izkoristek nekje med 60 in 70 %, kar ni zelo malo. Prednost takega sistema ja, da ga je lažje izbolševati, oziroma optimizirati, saj imamo povečini še vedno opravka z vodnim hlajenjem, kjer je možnosti res veliko, in se ga lahko loti vsak.
Otroška radovednost - gonilo napredka.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FAQ

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
129229 (6972) OwcA
»

Kakšna mešanica za vodno hlajenje ?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
131356 (1075) TommyBoy
»

Kako z kompresorskim hlajenjem

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
487699 (6989) frenk
»

Trojica curljajočih

Oddelek: Novice / Hlajenje in navijanje
52221 (2221) Poldi112

Več podobnih tem