» »

Zasebnost na spletu...

Zasebnost na spletu...

CNN - Vsi že vemo, da zasebnosti na spletu bolj ali manj ni. Največje oglaševalske agencije zbirajo podatke o vaših navadah, vaših konjičkih, vaših nakupovalnih navadah in tako naprej. Dober primer je tudi recimo Amazon, ki zbira podatke o tem, kakšne knjige iščete in glede na te podatke vam prikaže priporočene knjige za vas.
Zaradi očitkov oglaševalski industriji, da nenehno vdira v zasebnost uporabnikov, so postavili dve spletni strani (t.i. "opt-out" strani), Network Advertising Initiative in Andersen Compliance, kjer lahko uporabniki odklonijo uporabo njihovih podatkov, ko obiščejo popularne komercialne spletne strani.
V preteklosti so morali uporabniki na vsaki spletni strani posebej označiti, da ne želijo uporabe njihovih podatkov na spletni strani, kar je povzročilo kritiko varuhov zasebnosti in nekaterih zakonodajalcev. Tako se ameriški kongres nagiba k temu, da bi na splošno uredil to problematiko na ta način, da bi lahko oglaševalske agencije uporabljale podatke o uporabnikih samo tedaj, če je uporabnik izrecno dovolil, da se lahko uporabijo njegovi podatki. Oglaševalske agencije nad to zakonodajo seveda niso navdušene, in zato sta se tudi pojavili ti dve "opt-out" strani. Navkljub tej gesti pa dvomim, da se bo stanje (brez ustrezne zakonodaje) kaj dosti izboljšalo.

4 komentarji

lordgreg ::

hja.. ali pa finta.. dajte nam email,.. erm.. ne bomo ga prodali.. potem pa dobivaš spam, piše v njem, odjavi me.. in kaj s tem dosežeš? vrneš jim v bistvu odgovor: "živ sem,.. zasujte me z maili še!".. ko bi bila vsaj kaka stran proti temu, ki bi bila koliko toliko aktivna... (vem da obstajajo)

andrej ::

saj to obstaja tudi brez Interneta, le da je v casu interneta vse bolje enostavno. Ravno, danes sem gledal eno pogodbo o prodaji za podjetje, ki prodaja avto. V zadnji tocki splosnih pogojev prodaje pise:
"
Stranka soglasa, da se osebni podatki, ki jih je dala v zvezi s Pogodbo o prodaji uporabljajo brez omejitev za potrebe marketinskih aktivnosti za znamko Renault, za uporabo izven teh okvirov pa si prodrzuje pravito to soglasje v celoti ali delno preklicati."
Nikjer nismo popolnoma "varni"

CaqKa ::

em, sej dandanes že za vsaki najmanjši forum rabiš acc... samo poglejte divxsubtitles.com, zakaj neki bi tam rabil acc, če pa je sran itak public? Spam pa je itak svoja zgodba... na hotmailu se mi vsaki dan nabere po 20-30 spam mailov... pa ful sem se kje kaj vpisal.. em pa 3-7 mailov je VEDNO ENAKIH?! logika

lordgreg ::

CaqKa:
- si dobil iz divxsubtitles še kakšen mail razen tistega, kakšen je tvoj password? ne.

na hotmailu pa ziher nisi bil pozoren in nisu odkljukal vseh kljukic, ko si se včlanjeval... sedaj veš od kod ti maili


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Verizon sledi in prodaja podatke o svojih uporabnikih mobilnega interneta

Oddelek: Novice / Zasebnost
147211 (5446) sisemen
»

Google ponuja plačilo za nadzor uporabe interneta

Oddelek: Novice / Zasebnost
298694 (6216) nino9
»

Nova EU pravila za piškotke

Oddelek: Novice / Zasebnost
3710287 (8618) čuhalev
»

Skupinske tožbe zoper Facebook, Google in Zyngo zaradi nespoštovanja zasebnosti

Oddelek: Novice / Tožbe
289611 (8263) JanK
»

Po mnenju nemških vladnih uradnikov je uporaba Google Analytics v Nemčiji lahko nezak

Oddelek: Novice / Zasebnost
494851 (3675) poweroff

Več podobnih tem