» »

Linux cenejši?

Linux cenejši?

Slashdot - Vsak ve, da je Linux praktično zastonj in da so Okna relativno draga. Prav tako večina ljudi ve, da je TOC (Total Cost of Ownership) bolj problematičen od cene samega programja. Torej cena administracije in podobnih reči.
Se je pa pojavila še ena zanimiva stvar, ki bi lahko tehnico izbire operacijskega sistema nagnila na stran Linuxa. Namreč zadnje čase se da zavarovati račualnike proti vsem mogočem, tudi proti hekerskim vdorom. Kdo bi si mislil, ampak zavarovalnice znajo računat. Zračunali so si, da je pri Windowsih vdorov toliko več, da zaradi tega pobirajo 5-15% večje zavarovalne premije. No zaenkrat to počne šele ena, ampak je pa zanimivo, ker imajo zagotovo najboljše podatke o samih količinah vdorov pri podjetjih. Seveda gre za vprašanje koliko je varen povprečen nameščen Windows ali Linux sistem in ne kako varno se da sistem zrihtat če človek zna.

4 komentarji

dr.J ::

Varnost je odvisna od osveščenosti uporabnika. Ko bo linux na desktop PCjih, bo tudi število dummy userjev večje in večji bo procent tovrstnih težav. Tudi na linux sistemih je treba skrbeti za čim manj lukenj ter imeti nameščene zadnje verzije določenih paketov.

andrej ::

se popolnoma strinjam z Dr.J - ko bo stevilo uporabnikov Linux-a naraslo na taksno stevilo kot v wins svetu potem linux tudi ne bo vec kaj dosti varnejsi...

undefined ::

Kot jaz razumem, je v VELIKO večji nevarnosti pred vdorom Linux newbie kot pa Windows newbie. Linux ti namreč odpre celo serijo portov (services), Winsi pa mogoče le enega (netbios), in to je to.

andrej ::

pri novejsih verzijah (beri XP) je netbios zaprt za zunanji svet...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Heker zahteval pet dolarjev od lastnikov iPhonov

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
255846 (4374) XS!D3
»

Analiza vdora v Ubuntu strežnik

Oddelek: Novice / Varnost
224464 (2648) kekz

Za vse ki se hvalijo da lahko vdrejo v WinXP (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
14910838 (6865) OmegaBlue
»

Vdor na spletno stran gov.si

Oddelek: Novice / Varnost
423045 (3045) CCfly
»

Linux vs Windows web server security

Oddelek: Operacijski sistemi
121367 (1095) noraguta

Več podobnih tem