» »

Igrice preprečujejo razvoj možganov

Igrice preprečujejo razvoj možganov

Slashdot - Japonci so izvedli novo raziskavo na področju vpliva igric na mlade. Prišli so do zelo zanimivih sklepov. Igrice naj bi resnično povzročale nasilnost, ampak iz popolnoma drugačnih razlogov kot so mislili do sedaj. Prejšnje raziskave so bolj ali manj uspešno dokazovale, da mladi prenašajo nasilnost iz iger v resnično življenje. Nova odkritja pa pravijo drugače. V razvojni fazi mladega človeka (do 20 let), se zaradi igranja igric polenijo 'sprednji možgani'. Ta del možganov pa ima glavno vlogo v nadzorovanju vedenja, zato njegov nerazvoj povzroči nasilnost in antisocialno obnašanje.
Rezultati so precej zaskrbljujoči, saj ravno zdaj odrašča generacija mladih, ki je podvržena igricam bolj kot katerakoli prej. Tudi slo-techerji... :)

12 komentarjev

JLP ::

Ne rečem da to ni res za igre kjer sam brezglavo nažigaš po folku (streljačine). Kle bi se čist strinjov.
Se pa verjetn to ne pojav pr igrah kjer je treba mislt zravn in se skoncentrirat. Na primer kake pustolovščine, strategije in druge bolj miselne igre.

minmax ::

... verjetno res, ampak žalostno je to da jih igra vse premalo ljudi.. drugač pa če si prebral članek ful priporočajo vaje iz aritmetike in glasno branje kot načina da tud ta del možgan malo prevetriš... :) torej.. kdo gre FreeCiv. .. ravno zdaj je išel ta nov z izometričnim pogledom?

frudi ::

hm, pred kratkim pa je bla glih novica o raziskavi, ki je pokazala, da igranje iger izboljšuje logično mišljenje in inteligenco (or something :)).
whatever...

Aggressor ::

Kot je rekel, Frudi, bo to verjetno večna dilema (vsaj še nekaj časa, no). Je pa morda res, kar pravijo tile. Namreč, jaz osebno (ki sem nekaj let nazaj zelo aktivno igral) imam velike težave s samodisciplino in se moram dobesedno trenirati v tej smeri. Da ne omenjamo drugih negativnih učinkov. Bo treba svoj čas odpreti temo v forumu.

Snedi ::

A igrice pa ne vplivajo na polenitev možganov, starejših od 20 let?

minmax ::

jernej, problem je v razvoju možganov... za razvoj možganov so potrebni nenehni držaljaji, karkoli že počneš glavno je da se trenirajo vse njihove funkcije... in ta razvoj traja tja do 20 leta.. če takrat ne razvijaš svojih možganov, če jih ne 'hraniš' .. potem nikoli ne moreš nadoknadnit... (razen če ne bodo s kako čudno gensko tehnologijo kaj novega vkup sklamfal)... Nisem biolog, ampak tko nej bi blo...

NoUse4AName ::

igranje iger je 10x boljse kot pa alternativa - TV, pri igranju iger so mozgani aktivni, pri enih igrah pac bolj kot pa pri drugih. Iz iger bos sigurno vec odnesel kot pa iz kakih filmov, kjer samo pasivno sedis in nic ne delas. Dokazano je da so pri gledanju TVja mozgani manj aktivni kot pa pri spanju.

Snedi ::

minimax, se pravi, da se do 20. leta v njih izoblikujejo vse logicne povezave, ki jih bos v zivljenju potreboval in to pomeni, da če do 20. leta se ne bos recimo zacel uciti kitare, jo potemtakem nikoli v zivljenju ne bos znal dobro igrati

MadMind ::

Najbrz se najvecji problem taksnega razvoja mozganov je ta, da doticne osebe pasivno ne spregledajo, da je svet v katerem živijo ustvarjen tako, da so oni tisti, ki so omejevani, izkuriščani, frustrirani in bolj ali manj, torej bolj, namenjeni produkciji kapitala za nekaj ljudi, ki na tak način hranijo svoj tanatos.

Naj živi konstruktivna agresija.

Aja pa vsi ki se bojite, da je z mozgani po 20 pac konc, nic vec pametnega razvoja, bodite pomirjeni, najbrz so se vasi mozgani ze zdavnaj nehali razvijat.

Vzorno vedenje v smislu resigniranega sprejemanja okolja kot je, ker bi naj to povzrocalo se najmanj problemov (predvsem tistim, ki imajo od tega korist) pa naj si J. M.

Jaz ne igram racunalniskih igec ne vem koliko, kvecjemu kaksno potezno strategijo, pa me skorumpirana za vladavino megakorporacij in kapitala ustvarjena demokracija vseeno dela željnega, da bi skuro kako...

Naj bo jasno, da je pasivn drzavljan lepega vedenja najbolj koristen.

Naj gori Kopernik ne..;(.

Aggressor ::

Povsem jasno je, da nove prakse, sledeče iz uvedbe produktov napredka znanosti, puščajo posledice, saj telo in um doživljata povsem nove dražljaje oz. odsotnost le-teh. Tudi v možganih. Sicer pa v besedilu nikjer ni omenjeno, da naj se razvoj teh delov možganov po 20. letu ne bi mogel nadaljevati vsaj v manjši meri. To bi me presenetilo tudi zato, ker je še vedno uveljavljeno prepričanje, da je nastajavnje oz. odmiranje sinaps v možganih zelo dinamično. Je pa seveda stvar ne glede na to zelo zaskrbljujoča. Druga zanimivost je pa orda to, da pri aritmetiki delujeta obe hemisferi. Imamo tudi mi digitalno dojemanje npr. glasbe?? Sicer so možgani verjetno kvantni računalnik, pa vseeno: vemo, kakšen "napor" je digitalni zajem informacij v primerjavi z analognim.

gorenc ::

da nam koga razbil!!! A STE PREVEC PAMETNI AL KAJ?? KO ZA K***C PRAVI DA SO IGRE NASILNE?? NISO!!!!!!





:D

cahahopie ::

KAAJJAA!!!! IGRE NISO NASILNEEEE AAAAA!!!
GRRR!!!! Enga bom razbil.>:D>:D
:D


Ehh..
Mislim tole, da igre povečujejo razvoj našega mozga. Seveda pa je čisto logično mišljeno, da omejujejo našo sposobnost komuniciranja in samodiscipline.
Poglejte npr. Quake3 Areno.
V tej igri dobite reflekse, načtujete strategijo bojevanja, se naučite izmikati kuglam, laserjem, ipd... sicer pri kvaki ni ravno toliko za premišljevat kot pri AOE2. A bolje kot nič pa je. Pri Age-u (moji najigri)... se naučite taktiko bojevanja, upravljanja s surovinami in vojaki. Rekel bi, da je Age precej podoben igranju šaha, v obeh primerih imaš 1001 načinov do zmage.
A, glede sposobnosti komuniciranja? Povejte mi koliko besed izustite iz sebe med igranjem kvake (ne štejem: Porkaduš! F**K! Klinc! Jee, frag!), enako pri age-u (Hrana! Ej ubil me bo! SHit! ipd...) Pri obeh igrah komuniciramo tekstovno... ti japončki pa so imeli v mislih tako imenovano govorno komuniciranje v družbi. In rekli so še agresivnost? Eee... agrasivni fajti v kvaki? Npr.. če dobite v roke QuateDamage in eno bazukico in vam pred nosom čepi 5 sovragov, ni vrag, da ne boste iz njih nardili vampe. In takrat, ko to dosežete... se počutite nekako super-agresivno-zadovoljno. Enako je pri ageu, če nekomu s 10 topi, 50 paladini in kakimi 20 orangerji sesujete bazo. Bi se zopet počutili nekako tako kot pri kvaki.
Zato temle japončkom dajem prav, glede tega igre povzročajo agresivnost in nekomunikativno obnašanje.

GRROOOAAAAARR!!>:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Študija: igranje nasilnih iger ne vpliva na porast ali upad prosocialnega vedenja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2310931 (8951) rachek
»

Koliko igre res vzbujajo nasilje?

Oddelek: Novice / Igre
345390 (3717) imagodei
»

Diktatorstvo je morda gensko pogojeno (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
578068 (6638) jype
»

Avstralci očitno podpirajo piratstvo igre GTA:SA

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
466994 (5756) Lešo
»

Protesti proti WTO? Samo igra...

Oddelek: Novice / Igre
62063 (2063) ahac

Več podobnih tem