» »

CCIA vs Microsoft

CCIA vs Microsoft

Computer & Communications Industry Association - CCIA (RIAA za računalništvo?) je Evropski komisiji predložila pritožbo proti podjetju Microsoft.

Obtožujejo jih kršenja konkurenčnega prava, še posebej pa jih motijo okna XP in vanje vgrajeno programje:
  • programje za predvajanje avdio in video datotek
  • e-mail odjemalnik
  • programje za instantno sporočanje
  • strežniške komponente...
... če jih naštejem le peščico (podrobnosti so na voljo na strani CCIA).

No, zadnjemu odstavku v izjavi za medije resda ne gre oporekat, vendar smo se ob tovrstne besede in problematiko "dobro za kupca" že spotaknili.

Sicer pa, gre za kršenje zakona o varstvu potrošnikov ali konkurence? Slednje. [>:D]

16 komentarjev

pivmik ::

Pa WinXP imajo tudi vrajaenega raziskovalca(za brskat po disku).
Pa imajo tudi programček ping.
Pa tudi KALKULATOR imajo, manjka pa tudi ne Snemalnik.
Da ne govorimo o PAINT in NOTEPADU (in celo WodPad!!!)

Pa ta microsoft ne pozna meja!!!
A bodo sploh kdaj spoštovali antimonopolske zakone al kaj?

(če konkurenca ne zmore nardit konkurenčnega programa je čisto prav da propade)
LP, Gregor GRE^

Lee_Nover ::

besede si mi iz ust vzel
tocn tko ... kurc jih gleda nesposobne ...
pac nudijo cimvech svojga
kaj noben ne toz apple ? ... mnja ...

smash ::

hehe...go Bill Gates...go go..kick their asses

Fury ::

v temle pa res podpiram MS

Tito ::

Ne vidim nobenega razloga zakaj bi se folk pritoževal... Čim več dajo v okna bolše je... Če se bodo potrudili, bodo lahko naredili boljši program pa bo! Vprašanje je samo če bo folk pripravljen plačat! Kretenom gre samo za denar in želijo, da bi bilo vse plačlivo! Kar pa se tiče MMP pa je itak beden in ne poznam jih veliko, ki bi ga uporabljali! Za mp3 predvajat pa kraljuje winamp ki je zaston...

Skratka serjejo ga!

Če komu kaj ne paše gre še vedno lahko na Linux, ki je 100% brezplačen!:D

Ziga Dolhar ::

Okej, v vsakem primeru predlagam branje PDF dokumentov, ki so na polinkani strani. 0:)
https://dolhar.si/

mrTwelveTrees ::

Ha, ha, Microsoft se jim bo sam smejal, kaj mu pa morejo...
Nekateri bi sam tožil pa čim več denarja iztožil... :D

je*š, se dogaja... |O

ender ::

Ali imaš v Windows 98, ME, 2000, XP brez SP1 kakšno izbiro če hočeš te programe namestit? Ne. M$ teh programov ne dodaja iz radodarnosti, pač pa zato, ker vedo da uporabniki ne bodo posegali po (boljših?) konkurenčnih izdelkih, če pa stvar že dobijo z računalnikom. Na ta način se je precej lahko znebiti konkurence ( (in precej ceneje kot pa če bi moerali konkurenčno podjetje kupiti). Apple ni dobra primerjava, ker tam noben program priložen operacijskemu sistemu ni obvezen - imaš celo možnost izbire med več programi različnih proizvajalcev, ki opravljajo isto nalogo.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

IceIceBaby ::

Če mene vprašaš so web browser in pregledovalnik mailov in podobne reči nujna sestavina vsakega OSa. Res nevem kaj jih moti pri XPjih.

btw...a je ves ta kraval zarad tega ker se stvari ne dajo odinštalirat iz sistema ? Ker če je tko razumem, drugače pa res ne vidim razlike med Linux disrtibucijami in winsi v tem smislu.

||_^_|| ::

ender: če ti to ne paše pač ne uproabljaj windowsev. easy as that

Realist ::

Ender: na prvi pogled imas nekako prav, vendar vsak lahko
naredi Winse pa zraven napaca se malo morje dodatko, jih zapakira pa prodaja. Torej? Vse moznosti imajo. Za moje pojme ima proizvajalec pravico v en produkt zmetat vse kar mu pase in to nato ponudit trgu. Pac MS ima prednost ker je tako v uporabi, vendar pa bi se ti tozniki raje vsedli za racunalnik, naredil en spodoben kos softwera in uspeh zagotovo ne bo izostal.
Tako kot je bilo z Netscape-om in IE. IE se je razvijal, Netscape pa je izdajal verzije 4.xx. NEtscape je bil blazno pocasen, sesuval se je kot za salo, nova verzija je prinesla dodatek winamp...sam netscape pa je bil ist kot vse prejsnje verzije. Seveda se je netscape pizdil, da zgublja trzisce, da je MS kriv. Sam sem uporabljal Netscape zelo veliko casa, dokler mi ni bilo dovolj in sem pricel uporabljat IE, ki dela bistveno bolje.



Sid Izprijeni ::

Microsoft turi svoje dodatno programje k operacijskemu sistemu, ki ga v precejšnji meri sploh ni mogoče odinštalirati. Za res neobveščene: v skladu z zadnjo odmevno tožbo je bil MS obvezan v W2k SP3 (mislim da) uvesti možnost odinštaliranja celega kupa navlake, ki jo sicer prilaga kot del OSa. Fora je v tem, da večina uporabnikov uporablja pač to kar že dobijo zraven. Zato konkurenca nima veliko možnosti niti za razvoj, ker jih nihče ne jebe. Vsi ki date v tem primeru prav MSju, pljuvate v lastno skledo.

V stilu Ein Reich, ein Volk, ein Fuehrer! ;(

Evo za ilustracijo:
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Realist ::

Ja seveda lahko dajo zraven? Zakaj bi moral uporabnik vsako figo kupovat posebej? Ljudje rabijo userfriendly instalacijo. To pomen cim manj dela in cim vec out of the box.
Sploh se mi zdi cudno, da se nekdo vtika v izdelek, ki ga ni naredil sam. Zakaj bi bil dolzan MS odpirati svoj izdelek drugim, da bodo sluzili. To je skregano z logiko. Narobe bi bilo, da bi MS onemogocal poganjanje tujih NE MS programov, to bi definitivno bilo narobe. Tako pa MS izdela izdelek, ki ga lahko poljubno oblikuje. Pac IE je del Winsow. Uporabnik ima od tega korist. Torej ce si uporabnik zeli mozilo, jo pac zdlja in namesti. Kje je problem?

ender ::

Nikjer nisem rekel, da me programi priloženi OSju motijo - moti me, da nima uporabnik nobene izbire, če jih hoče ali ne - namestijo se v vsakem primeru. In glede na to, da je program že nameščen skupaj z operacijskim sistemom, se večina ljudi ne bo potrudila da bi preverila, če obstaja še kakšen drug program, ki opravlja isto nalogo - najlažji način da se znebiš konkurence. To seveda ne bi bilo možno, če M$ ne bi imel monopola nad PC operacijskimi sistemi...
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Sid Izprijeni ::

Sploh pa: Stari dobri DOS ni imel nobene navlake. OS naj bi v osnovi bil mišljen zato, da poskrbi za komunikacijo med programi in strojno opremo. Vsi programi, ki so priloženi instalaciji OSja in se govori o njih kot o delih OSja pa so v resnici zgolj dodatki.

Zakaj se vam pa ne bi zdelo enostavno tudi za največje računalniške polpismeneže, da bi ob nakupu računalnika po prodajalčevem nasvetu izbrali OS brez vse programske navlake, nakar pa še takisto enega izmed paketov dodatnih osnovnih programov. Npr. kupiš Winse + paket osnovnih programov firme XY.

Tako bi moralo bit, ne pa da se stresajo nebuloze, da je obvezna priložena oprema bolj prijazna do uporabnika.

Microsoft trdi, da si prizadeva za prijaznost do uporabnika. Trudijo se, da bi bila izbira zgolj ena sama. Le kaj je enostavnejše in prijaznejše od tega?
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Jeebs ::

Kar se mene tiče je rešitev zlo preprosta... Enostavno nej tko nardijo... Anketa na MS strani, keri programi se najbolj uporabljajo. Pol pa k Windowsom njihov osnovni paket (pa še avtomatska posodobitev bi prav pršla), pol pa ko se vse osnovno namesti pa predstavitev ostalih izdelkov drugih podjetji. Simple as pasulj.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Aplikacija ToTok razkrinkana kot vohunsko orodje ZAE?

Oddelek: Novice / Zasebnost
54468 (3811) Looooooka
»

Ameriški spletni velikani zaskrbljeni zaradi avtorskih predpisov na tujem

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
93592 (2149) jype
»

Cisco CCNA in CCNP oprema za home lab

Oddelek: Omrežja in internet
5720 (552) Zimavc
»

Nemška jedrska elektrarna okužena z virusi

Oddelek: Novice / Varnost
257444 (5170) LightBit
»

Certifikati CCNA in CompaTIA A+

Oddelek: Pomoč in nasveti
216029 (5551) FS8384

Več podobnih tem