» »

Yahoo v zelenih številkah

Yahoo v zelenih številkah

Australian IT - Omenjeno spletnousmerjeno podjetje je po spremembi finančne politike, ko je za nekatere svoje storitve pričelo zaračunavati, v drugem četrtletju tega leta ustvarilo dobiček -- prvič po letu 2000. 'Dobiček' je v v obdobju od aprila do konca junija znesel $21.4 MIO, kar pomeni 3 cente na delnico, v primerjavi z lanskoletno izgubo 9 centov. Klin$g!

Navedeni primer lepo dokazuje splošno nerazumevanje A. Smithove ekonomije laične (ali kvazi-strokovne, karkoli pač želite) javnosti, saj se je v 'prizadetih' uporabniških krogih na veliko govorilo o popolnem lapsusu, ki naj bi spletnega velikana popeljalo še dlje v rdečkovje.

11 komentarjev

Thomas ::

Reče se v "ČRNIH" in ne "zelenih" številkah. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Matty ::

Hmmm... vse lepo in prav. verjetno studiras ekonomijo (drugace verjetno A. Smitha ne bi poznal), ni mi pa jasno kaj si mislil z Adamom Smithom, oz. nevidno roko, oz. laissez faire, v tem primeru... Sej je vseeno... :) Se pa fajn slis...

Hellios ::

Me preseneča da je v zelenih oz. črnih številkah sej je mogu zapravt miljarde dolarjev za reklamiranje na svetovnem prvenstvu v nogometu (ja katermu pa?). Na vsaki tekmi so ble yahoojeve reklame

attackiko ::

Heh.. tole pa najbrž piše v vsakem blefsikonu "omeni adama smitha če bi rad izpadel kot da se spoznaš na ekonomijo".. kot je nekdo že opazu pred mano A.S. nima pri celi zadevi nobene povezave.

Ziga Dolhar ::

Attackiko, pa ti povem, da jo ima.

Folk mi kar naprej ponavlja da "nevidna roka poskrbi". Ja, ampak ZAKAJ poskrbi? Zdej, al taisti folk omeni da bodo poskrbljenic "Kupci" (kar NI res), nekateri pa "trg" ("market", kot v izvirniku).

1. ura gosporadsrkega poslovanja v 1. letniku programa ekonomsko komercialni tehnik:

Trg je prostor, kjer se srečujeta ponudba in povpraševanje..

Easy, a ne? Da ti sedaj to vpeljem v našo zgodbico...

Podjetje A podraži svoje izdelke. Ves folk pa v luft, da jih bo trg oz. Smithova simbolična roka kaznovala. Ja pa kaj še. "Dobro trga" ne pomeni isto kot "kratkoročno dobro potrošništva". Dalje mi verjetno ni potrebno razvijati, a ne?

Popravek/Dodatek: v izvirniku, "market"; "the best good for all"

Popravek/Dodatek 2: Thomas - mene bedastoča, zgovarjal se bom na simboliko zelenebarve (proti rdeči) ;)

hominis ::

A ni John Nash (po resnicnem filmu Beautiful Mind) za vedno opravu s Adamom Smithom in temeljito spodkopal njegovo teorijo, ki kao zdej ne velja vec ?!

Matty ::

zigga... vse lepo in prav, ampak mnenja sem da nevidna roka pri tem nima veze...
pojem je nastal (in hkrati teorija a.smitha - npr. teorija primerjalnih prednosti v mednarodni trgovini) konec 18 st., ko se je pricelo obdobje tako imenovanega liberalizma. Liberalizem pa se je končal konec 19st, saj je ta pravzaprav koristil le velikim država ( Veliki britaniji) In doticni tezak je stremel k laissez faire ekonomiji, oz. k odpravi vseh omejitev in preprek v gospodarskem delovanju države.... Na kratko. To pomeni, da naj bi se država čimmanj vmešavala v delovanje trga, trg pa naj bi kot popolnoma prost sam poskrbel za svoje ravnotežje...

In zaključek v zvezi z novico: yahoo se je iz rdečih številk pobral zato, ker je uspel z ustreznimi akcijami na trgu (npr. subscription na določene proizvode), in ne zato, ker so podjetje prepustili popolnim načelom trga in se v njegovo poslovanje niso vmešavali...

p.s.: teorija A.Smitha ni prakticno nikoli bila uporabna v praksi, saj je na osnovi absolutnih prednosti takrat sluzila le Velika Britanija...
p.p.s.: Nash pa se je ukvarjal predvsem s teorijo iger...

-----

zgoraj navedeno itak nima veze, saj je to na koncu koncev itak računalniški forum, in 99% osebkov tukej niti pod razno ne zanima ekonomija in razne teorije... >:D In prav je tako >:D

Ziga Dolhar ::

Matty, kar praviš, imaš (verjetno) prav -- o sami zgodovini ne vem prav veliko, vem pa, da so stili ala lf oz. prosto tržno gospdarstvo teoretični, določena načela iz večih (teoretičnih) sistemov pa se mešajo v praktično uporab(lja)ne.

Z nevidno roko oz. ljudskim nepoznavanjem / enosmernim poznavanjem pa cikam na ono, kar sam omenjaš: Yahoo je uvedel naročnine (onega glede lf stila, kar omenjaš, ne mislim), najglasnejši del ljudstva pa je bil oni ki je trdil, da jih bo "nevidna roka kaznovala", ker pač ne delujejo v dobro potrebnikov/potrošnikov. Kar se je zgodilo, je verjetno "the best good for all" -- ljudstvo očitno IMA nekaj od plačevanja svojih naročnin, Yahoo pa takisto.

Matty ::

Ja tukaj pa se strinjam... nevedno ljudstvo je bilo prepricano, da bo Yahoo "nevidna roka" kaznovala... Strinjam se tudi s tvojo razlago "nevidne roke", priznam pa, da je iz tvoje razlage je razvidno, da ta "nevidna roka" nima blage veze z A.Smithom... 8-)

Sicer pa je itak vseeno...

p.s.: naspiljen pa sem zato, ker imam naslednji teden zadnji (yipppppieee) izpit na faksu (aka teorije mednarodnega gospodarskega sodelovanja), kjer je med drugim v uvodu govora tudi o A.Smithu...

Ziga Dolhar ::

Matty: ja, moja napaka, da ni blo ravno razvidno. Hehe, našpiljen pa bodi, ker sem jest tut, kadar kdo napiše kej "čudnega" pa se tiče področja, o katerem imam vsaj malo blage veze :-).

Na kater fas to hodiš? Jaz sem ravnokar končal srednjo ekonomsko (in da, Smitha in njegovo roko smo omenili v 20 sekundah v 3. letniku...)

Matty ::

Ekonomija (smer mednarodna ekonomija) :)



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Francija in Nemčija želita Google in ostale obdavčiti po prihodkih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
7916786 (12973) Horejšio
»

Cene smeti/surovin (zamaški,pločevinke,...)

Oddelek: Loža
117696 (7136) mancini
»

Popuščanje vojnim dobičkarjem - naftarjem

Oddelek: Problemi človeštva
276043 (5064) Glugy
»

HP-jev dobiček pol manjši

Oddelek: Novice / Rezultati
237098 (5871) -valvoline-
»

Še nekaj minusov in rdečih številk

Oddelek: Novice / Rezultati
84089 (3655) Icematxyz

Več podobnih tem