» »

AMD XP so tudi MP, vendar ne za dolgo

AMD XP so tudi MP, vendar ne za dolgo

The inquirer - Gotovo veste, da AMD ponuja svoje Athlone in Durone, kot single ali MP procesorje. Single ne morejo delovati v večprocesorskih sistemih, MP pa. Vendar pa je treba za Athlon XP MP procesorje plačati več, kot za navadne XP-je - po nekaterih podatkih kar 70 $. Kot vedno, pa se je nekaj ljudi hotelo prepričati v te trditve, zato so v Tyanovo matično ploščo vtaknili dva navadna Athlon XP procesorja. Ta dva procesorja je matična plošča spoznala za Athlon MP procesorja in vse je delovalo tako, kot da bi v ploščo vtaknili dosti dražji različici MP. Razlaga? Izgleda, da je AMD v prodajo poslal Athlon XP procesorje, ki so zmožni delovati tudi v MP načinu, saj niso zaklenjeni. Vendar pa se na internetu že pojavljajo sporočila, da bodo XP procesorji kmalu spet zaklenjeni. Kdaj bodo zaklenjeni in če bodo sploh zaklenjeni, mi ni uspelo izvedeti. Lahko se celo naredi, da bomo spet priča barvanju mostičkov, vendar da bomo tokrat odklepali MP zmožnost procesorja. Ampak najverjetneje se to ne bo zgodilo, saj si AMD zagotovo noče pokvariti prodaje MP procesorjev. Če hočete poceni in zmogljiv MP sistem, potem veste, kaj morate narediti.

2 komentarja

Brane2 ::

Ni mi jasno, kako lahko kaj takega zaklenejo na kolikor toliko posten nacin. Procesor sam ne ve, v kaksnem boardu je. In tud SMP board pravzaprav ne zahteva nc konkretno vec od procesorja RAZEN kakovostnejsih-mocnejsih driverjev signalov na vodilu.
Ker sta pac recimo dva procesorja povezana prakticno paralelno na vodilu, so dolzine in kapacitivnosti tolk vecje in tolerance ozje.

Zato verjetno pri AMDju govorijo, da so MP CPUji strozjetestirani.
Verjetno so tisto, kar pride skoz MPji ostalo pa XPji.
Torej je edina varianta za zaklep ta, da dobi MP kar naenkrat kako zastavico ve nekem registru, prek katere ga BIOS prepozna...

BTW: Ni mi cisto jasno zakaj to, saj so se prej ravno pri AMDju hvalili, da tud v vecprocesorskih sistemih vsak CPU zase komunicira z ramom, torej nista CPUja na istem vodilu.:|
Hmm. Bo treba premetat datasheete...

slycer ::

Nope, nista na istem vodilu, ampak imata vsak svojega. To je ena izmed odlik tistega AMD760 čipovja. To ima sicer dobre lastnosti (prepustnost vodila ostane enaka za vsak procesor), vendar pa si omejen, če hočeš na plati več procesorjev. Sice obstaja način, da na plato nalotaš več AMD760 naborov, vendar pa je to drag postopek.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Procesor AMD MP serija....

Oddelek: Kaj kupiti
251612 (1309) Jan987
»

Kateri procesor za mojo matično?

Oddelek: Kaj kupiti
301796 (1296) boštjan
»

NOVI Amd Duron 1,8 Mhz - nima zaklenjen množilnika !

Oddelek: Strojna oprema
181880 (1454) jest10
»

dvoprocesorska plata + procesorja

Oddelek: Strojna oprema
6809 (681) kuglvinkl
»

AMD XP in ECS k7s5a

Oddelek: Strojna oprema
251314 (902) Boky

Več podobnih tem