» »

V koš z EULA

V koš z EULA

Vnunet - EULA ali 'Pogodba za končnega uporabnika' je standardni spremljevalec neštetih programskih paketov. Če želite najbolj 'opazen' primer: v vseh Microsoftovih škatlah je tak zanikrn list papirja z veliko malega teksta, ki z malim tekstom veleva, da morate ves mali tekst prebrat.

Ena spornejših točk EULA pa je verjetno omejitev pri prodaji: kupcu avtorsko zaščitenega izdelka namreč ne dovoljuje preprodaje slednjega (torej, kupiš nek izdelek, nato pa ga ne uporabljaš več, in bi ga rad prodal). Se pa to zna spremeniti - Klik!

6 komentarjev

minmax ::

EULA ... to je čisti kriminal... res, a ste kdaj prebrali čemu vse ste se odpovedali s tem ko kliknete na tist "i accept" oziroma s tem ko odprete škatlo z windowsi, wordom, in podobnim?

no pa saj zato pa imamo BSDL, GPL, ITD :)

kuglvinkl ::

ZASP je sprejel načelo prenosa pravic, ki pa ne velja za sofwtare. Samo vprašte strica.

andrej ::

minmax: ma kaki kriminal. Daj preberi si kaksen EULA.txt pa bos vido, da ni nic takega. EULA ni samo eden. Gre za vec taksnih "datotek" ki so razlicne za razlicne verzije... Ne gre pa za nic takega. Nikjer pa ne pise, da ne smes zadeve dalje prodat - seveda moras ti nehat softver uporabljat ce ga prodas dalje...

po drugi strani pa saj ne rabis uporabljat programov, ce ne se strinjas...

Daj nehajte ze s tem napihovanjem zadev[:\]

minmax ::

fak, pa si ti prebral o čem je sploh šla tožba z Adobeom?
o točno tem o čemer govoriš... firma je naprej prodajala adobove izdelke, ki jih niso več uproabljali in adobe jih je tožil in k sreči popušio (vsaj en sodnik z zdravo pametjo)...

damn daj get informed

ja EULA licenc je veliko... in velika večina od teh je kriminalno restriktivna, ene celo vsebujejo da ne smeš govorit o bugih ki jih najdeš v produktu pa itd itd

.ne wem, nisem mnenja da morajo imeti korporacije prednost pred pravicami ljudmi.. greva enkrat na pjačo pa se pomenva o korporativizmu, neo-liberalizmu in o tem kakšen svet naj si človek sploh želi?

andrej ::

hja, tukaj zadeve niso tak enostavne. Sicer s tem Adobe primerom nisem dobro seznanjen, ampak obstajajo primeri ko si ti zelis omejit kaj lahko kdo dela s programom.

Primer: veliko podjetij ponuja t.i. cenejse verzije izdelkov. V bistvu gre za cele izdelke, ki se v nicemer ne razlikujejo od izdelka, ki se ga kupo v trgovini. Edina razlika je, da ga uporabniki dobijo zastonj ali pa za zelo nizko ceno in da ga ne smejo prodajajt dalje. MS tako vcasih ponudi posebne Not For Resale verzije, ki jih lahko dobis zelo poceni.

Ce Ms na nek nacin nebi mogo preprecit nadaljno prodajo, potem bi enostavno firme kuple te verzije in jih potem prodale naprej po "navadni ceni"...

Zadeve niso tak enostavne...

EULA, ki govori, da ne smes govorit o bugih se nisem zasledil. Drugace pa bi to blo cisto OK za beta izdelek.

jaz tudi nisem za vecje pravic korporacij nad uporabniki.
drugac pa se lahko dobima na kaki pijaci in zadeve prediskutirama:D Ocitno obadva gledava stvari iz drugacnih zornih kotov. Kar ni nujno slabo.

Ziga Dolhar ::

Ne smeš preprodajat recimo OEM Windowsov...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov prince of persia

Oddelek: Igre
232772 (861) kixs
»

Preprosta Izdelava spletne strani

Oddelek: Izdelava spletišč
112492 (2173) root987
»

Nvu 0.1

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
82961 (2961) BSD-jas
»

podatki o avstronavtih

Oddelek: Loža
11889 (814) Imortales
»

Kako prodati program?

Oddelek: Programiranje
11990 (715) madviper

Več podobnih tem