» »

Pogodba z Microsoftom za RS ugodna

Pogodba z Microsoftom za RS ugodna

Finance - Krovna pogodba med Microsoftom in državo bo državnim organom, ki se bodo odločili zanjo, prinesla veliko ugodnosti. Med drugim tudi pogled v izvorno kodo (Windows in Office). Govorijo o nakupu 20 do 40 tisoč licenc. V primeru nesoglasij bo pristojno sodišče Kraljevine Nizozemske. Klik!

12 komentarjev

elfin ::

bi pa ja rajši šli na Linux

Bakunin ::

Ne mesat jabolke in hruske.

operacijski sistem ni celotna programska oprema!

Lahko bi si nasa vrla vlada omislila taksno strategijo: operacijski sistem ostane Windows, vendar bi pisarniski programi lahko bili OpenOffice ali kaj podobnega.
Za tezave pri migracijo pa bi se lahko obrnili na svoj oddelek (CVI). Zakaj ga pa sploh imajo?

Upam da ima vlada ze kaksno vizijo kaj bo naredil po izteku te pogodbe. Da ne bo spet "prepozno".
Nenazadnje vse te njihove "cvetke" placamo vsi drzavljani.....

Sid Izprijeni ::

Stanje sicer trenutno je, kakršno je. Tu so tudi zasebni interesi posameznikov.

Ampak za javni interes bi bilo pa verjetno najboljše, da bi celotna državna uprava šopala Linux in OpenOffice. Kot pravi predhodnik, bi to verjetno že šlo, saj zato pa naj bi imeli CVI.

Tako bi bilo najceneje za državo + možnost manj za korupcijo.

Seveda prav zaradi tega zadnjega tako najbrž še dooolgo ne bo...
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

Tigorsami ::

Pri 70,5 milijarde tolarjev proračunskega primanjkljaja, bi pa res lahko malo bolj premislili.

mrTwelveTrees ::

Tigorsami: sej ne znajo
niti ne vejo kaj je to lunux... poznajo samo Microsoft
kaj češ...

NOK ::

Ne govorit, če ne veš. Na vseh upravnih enotah imamo že lep čas strežnike, na katerih teče Linux (RedHat):D

Se pa res strinjam, da bi bilo najbolje, če bi tudi PCje referentov opremili z Linuxom in OpenOfficeom. Največ težav bi bilo s šolanjem uporabnikov, kar pa bi spet veliko stalo.

podtalje ::

Ljudje, ki komaj znajo uporabljati Word, bodo imeli pogled v izvorno kodo, hehe

Kot da se bo res kdo spravil odpravljati težave tako, da bo šel iskati buge v MS kodi.

minmax ::

Tole z pristojnim sodiščem zgleda pa kot ena čudna kuhinja!?!

Mislim, a je to običaj pri takih pogodbah z vlado?
Je kaj narobe s sodišči v Sloveniji?
Gre spet za to, da slovenci vedno rabimo neke arbitraže od zunaj itd? kaj ne znamo nič sami rešit?
Se lahko to bere kot, da vlada ne zaupa domačim sodiščem? (v tem primeru imamo zelo resen problem)


O pogodbi pa le toliko. Vsaka državna ustanova se lahko odloči, da k njej pristopi. To pa ni nujno, saj imajo nekatere svoje potrebe. Poznam vsaj eno, ki ima plan migracije na drug sistem.

Problem take pogodbe je predvsem to, da to pomeni, da državna uprava nima nobene jasne strategije in še manj vizije - vsak organ bo po svoje delal. CVI bi se moral odločit, a bodo za vedno ostali na MSju ali pa bodo šli drugam. Kolebanje med opcijami je precej nesmiselno.

Aja in še to.. vpogled v source še ne pomeni, da ga smejo spreminjat.
Če bi imeli vizijo bi lahko zaposlili nekaj programerjev (recimo 3) in v naslednje treh letih v OpenOffice dodali funkcionalnost, ki še vedno manjka in je za državne organe nujna. Ob naslednjem krogu nakupov, bi z lahkoto rekli 'ne hvala', če pa že ne to, bi imeli pa vsaj toliko boljšo pozicijo pri izpogajanju cene, da bi zlahka prihranili za tiste tri programerje.

Matkurja ::

Pozabljate, da v drzavni upravi uporabljajo tudi namensko razvite programe, ki bi jih bilo treba prirediti za prehod na linux. Poleg tega imajo narejeno resitev z lotus notes, ki tudi bazira na win.
Pristejte se podporo za vse te racunalnike z linuxom, plus izobrazevanje za zaposlene zaradi sprememb in tezave zaposlenih zaradi sprememb (na upravnih enotah ne delajo ravno racunalniski znalci).

Skratka ne morete enostavno pogledat kolk kosta ms pake pa paket linux in rect dejmo linux. Vsaka odlocitev za sabo potegne veliko sprememb in prilagajanja. Potem je treba samo zvagat kaj je bolj.

totimato ::

@Minmax

Se ti zdi drugo sodišče tako nenavadno? Gre za stvar objektivnosti. Predstavljaj si, da ti meni nekaj prodajaš, v primeru nesoglasij pa bo o tem presojal moj sin... bi ti bilo to všeč? Gre za to, da bi naj presojala tretje, nepristransko telo. To ni stvar da slovenci kaj potrebujemo ampak je stvar Microsoftovih poslovnežev.

Pa še tisto o vizijo - tudi če imajo vpogled v kodo še ne pomeni, da lahko - smejo to znanje uporabiti. To se imenje industrijska špijonaža, ki je kazniva po mednarodnem pravu. S to pogodbo so se zavezali, da bodo samo presojali, da so MS zadeve neškodljive in da se ne bodo s temi informacijami okoriščali.

lp

Tigorsami ::

Če pogledamo povzetek Študije o ekonomski upravičenosti MS-EA, bi mogoče res kdo lahko rekel, da je odločitev države pravilna. Vendar pa študija omenja samo pisarniške pakete, nikjer pa ni omenjeno, kaj uporaba takšnega paketa potegne za sabo. Prvi je jasno na vrsti operacijski sistem, razne podatkovne baze, spletni in strežniki za elektronsko pošto, pa še bi lahko naštevali. Še vedno menim, da so premalo premislili.

andrej ::

tukaj ne gre samo za OS + orodje za urejanje besedil. Gre za celotno paleto, od OS-a, podatkovnih baz, spletnih streznikov, pozarnih zidov, upravljanja racunalnikov, vzdrzevanja, itd, itd.

izvorna koda, pa tudi ni kaj posebnega. pravzaprav bi jo lahko doblo vsako vecje slovensko podjetje. zaenkrat pa niti eno ni izrazilo interesa...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Med (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
549538 (8176) jype
»

Kateri med je dober in najbolj zdrav? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9825373 (15675) Tilen
»

Točen cvetlični med (Medex)

Oddelek: Loža
365695 (3949) jype
»

Sestava medu in deklaracija? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5411736 (9431) boss-tech
»

Obstaja kaka bolj blaga verzija medu?

Oddelek: Loža
132943 (2620) IvoJan

Več podobnih tem