» »

Med

Med

«
1
2

metsis ::

Pozdravljeni,

vprašanje za ljubitelje meda:

kateri med jeste, ali je cvetlični med res najbolj zdrav?
Kaj pa. gozdni med? akacijev med?

janezvalva ::

lipov. izključno zaradi okusa.

mat xxl ::

Žajbljev, pa najraje pravi žajbljev, ne tisti aromatiziran.

harvey ::

Poseben okus ima kostanjev, pravega že težko dobiš, tudi hojev ni za odmet. Včasih, ko smo imeli tudi doma čebele sem tega pojedel več, sploh v kombinaciji s cvetnim prahom. Zdaj pa kaka žlica sem in tja ali pa za zajtrk z medom.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Samael ::

metsis je izjavil:


kateri med jeste, ali je cvetlični med res najbolj zdrav?
Kaj pa. gozdni med? akacijev med?

Vsak sorta ima različne lastnosti, ampak če bi se moral odločiti, bi rekel da je najbolj zdrav Hojev (bela jelka) med.
Ima prijetno, nežno teksturo (ne, tega nisem pobral iz neta - pač res nima tistega "sladkornega" okusa, kot ga ima pogosto cvetlični), praktično v momentu ublaži vneto grlo (preverjeno ničkolikorat!), pomaga pri otežkočenem dihanju, kašlju ... njegova edina "slaba lastnost" je malenkost višja cena.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

dj_uro ::

drugače kolikor mi je poznano, je hojin/hojev med najkvalitetnejši...
vw-klub.si

FireSnake ::

metsis je izjavil:

Pozdravljeni,

vprašanje za ljubitelje meda:

kateri med jeste, ali je cvetlični med res najbolj zdrav?
Kaj pa. gozdni med? akacijev med?


Moj oče je čebelar: čistega meda ene sorte nikoli ni. Vedno je mešani.
Lahko je večina nečesa, ni pa nikoli 100%.

Zdrav je vsak med, ostalo so osebne preference.

Jaz imam najraje kostanjevega. Malo zagreni, a je zelo zanimivega okusa.

Edit: pa še to. Vsak med kristalizira. Vendar, ko ga (pozimi) damo malo na radiator/sonce se mora zelo hitro stopiti (par ur). Če temu ni tako, vam prodajajo sladkor pomešan z medom.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

Samael ::

FireSnake je izjavil:

Edit: pa še to. Vsak med kristalizira. Vendar, ko ga (pozimi) damo malo na radiator/sonce se mora zelo hitro stopiti (par ur). Če temu ni tako, vam prodajajo sladkor pomešan z medom.


Popravek: Hojev med običajno NE kristalizira. Podobne lastnosti imajo tudi akacije, smrekov in pa če me spomin ne vara tudi kostanjev med.

(ja, vem, da kristaliziranje ne pomeni nič slabega in da ima običajno med, ki dlje časa ohrani tekočo nekristalizirano obliko, raznorazne dodatke, vendar so zgoraj omenjeni pri tem izjema. Tekstura hojevega medu napr. je bolj motna, spominja na karamelo in takšen ostane)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

Ganon ::

Hojev, gozdni, kostanjev. Najboljši, najkvalitetnejši.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ganon ()

__Devil__ ::

Zanima me, če pozna kdo stran za naročilo surovega medu?

Najraje imam kostanjev med in mislim, da je najbolj zdrav. Slovenski med.

koyotee ::

__Devil__ je izjavil:

Zanima me, če pozna kdo stran za naročilo surovega medu?

Najraje imam kostanjev med in mislim, da je najbolj zdrav. Slovenski med.


Sigurno je kak čebelar v bližini, če nisi ravno sredi mesta.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Invictus ::

__Devil__ je izjavil:

Zanima me, če pozna kdo stran za naročilo surovega medu?

Najraje imam kostanjev med in mislim, da je najbolj zdrav. Slovenski med.

Sem mislil, da je ves med surov. Kje lahko kupim kuhanega ali pečenega ?!?!

Noben med ni bolj ali manj zdrav. Samo okus je drugi...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Samael ::

Invictus je izjavil:


Noben med ni bolj ali manj zdrav. Samo okus je drugi...

Vem, da smo samo na internetu, ampak prosim ne ... ker se ti nekaj tako samo zdi.
Razlike so v okusu, videzu, vonju, aromi pa tudi sestavi. Recimo temnejši med (hojev, kostanjev ...) ima običajno več antioksidantov, kar neposredno vpliva na odpornost organizma.

Osebno opažam, da ima name pri lajšanju težav med prehladom, gripo itd (korej, ko že boli grlo, kašljam itd) ... najbolj blagodejne učinke Hojev med.

edit.
Nekaj več na to temo:
https://www.aktivni.si/zdravje/zdraviln...
https://mojaleta.si/Clanek/Kako-izbrati...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

hipertija ::

Če že moreš jesti sladko, potem jej med, se strinjam. Nisem ljubitelj sladkega, mi je pa med uporaben za sladkati pijače, kadar je (sicer redka) želja po sladkobi. Poleti stisneš limone, dodaš malo meda, vodo, led... ni boljše pijače za osvežit (lahko se pa med tudi izpusti, če imamo raje kislo).

Je pa res zanimivo, ko greš na kakšen štant z medom in vidiš koliko različnih vrst in izdelkov je. Tudi medičke se ne branimo :)

Preveč jemo sladkorja, ki je pridelan industrijsko, domačemu slovenskemu medu pa se odrekamo, ker nam je predrag - kar je velika škoda.

Zgodovina sprememb…

tikitoki ::

FireSnake je izjavil:

metsis je izjavil:

Pozdravljeni,

vprašanje za ljubitelje meda:

kateri med jeste, ali je cvetlični med res najbolj zdrav?
Kaj pa. gozdni med? akacijev med?


Moj oče je čebelar: čistega meda ene sorte nikoli ni. Vedno je mešani.
Lahko je večina nečesa, ni pa nikoli 100%.

Zdrav je vsak med, ostalo so osebne preference.

Jaz imam najraje kostanjevega. Malo zagreni, a je zelo zanimivega okusa.

Edit: pa še to. Vsak med kristalizira. Vendar, ko ga (pozimi) damo malo na radiator/sonce se mora zelo hitro stopiti (par ur). Če temu ni tako, vam prodajajo sladkor pomešan z medom.


Se motiš. Ne kristali zbirajo vse vrste medu. Kot tudi kristali zavija žal ni zagotovilo za 100% med.
Si želim, da bi bilo tako. Žal ni.

tikitoki je izjavil:

FireSnake je izjavil:

metsis je izjavil:

Pozdravljeni,

vprašanje za ljubitelje meda:

kateri med jeste, ali je cvetlični med res najbolj zdrav?
Kaj pa. gozdni med? akacijev med?


Moj oče je čebelar: čistega meda ene sorte nikoli ni. Vedno je mešani.
Lahko je večina nečesa, ni pa nikoli 100%.

Zdrav je vsak med, ostalo so osebne preference.

Jaz imam najraje kostanjevega. Malo zagreni, a je zelo zanimivega okusa.

Edit: pa še to. Vsak med kristalizira. Vendar, ko ga (pozimi) damo malo na radiator/sonce se mora zelo hitro stopiti (par ur). Če temu ni tako, vam prodajajo sladkor pomešan z medom.


Se motiš. Ne kristalizirajo vse vrste medu. Kot tudi kristalizacia žal ni zagotovilo za 100% med.
Si želim, da bi bilo tako. Žal ni.


Je en autocorrect, moram izklop.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

FireSnake ::

Hvala, da si me opomnil.

Bom tako napisal: če že kristalizira, se mora na toplem v parih urah raztopiti. Če temi ni tako vam prodajajo (tudi) sladkor.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Gambino ::

Najbolj pomembno je od koga kupiš med!!! Od nekoga, za katerega ne veš kje pase čebele in kako rihta čebelnjak ne bi kupoval. Da na koncu namesto nekaj zdravega ne ješ kaj strupenega.

Samael ::

Aja?

Jaz pogosto na tem forumu berem kaj v smislu "kupi od kmeta, ki ga poznaš, bla bla". Ne vem no, a prav vsi izhajate iz okolja, kjer poznate "nekega" kmeta, ki predeluje točno to, kar si želite, povrhu tega imate pa tudi vpogled v njegove metode dela, itd itd ...?
Jaz delam in živim v mestu. Sanja se mi ne kje kdo pase čebele in še manj, kako etično se tega loteva, pa kakšna sredstva za vzdrževanje vsega tega uporablja itd. Kolikor se spomnim tiste afere s strupenimi preparati v medu, so le te kupovali od hrvata tudi naši mali po forumski logiki "domači, zaupanja vredni čebelarji". Toliko o tem.

Jaz kupujem med predvsem od Medexa in pa eko Hojevega iz Apiteka Karnike (eko-čebelarstvo Vajda) ulico stran od kraja kjer živim in ima vse potrebne eko bla bla.. certifikate, to je pa tudi največ, kar lahko nekdo, ki sam ne proizvaja medu, niti nima v bližnem sorodstvu kakšnega čebelarja, ve. Saj, koliko prebivalstva pa ve, kje kdo pase čebele in kako rihta čebeljnak. Pač, tako kot za vse ostalo, kupiš od Medexa itd... v dobri veri, da podjetju lahko zaupaš. Če ne, je pa itak edina prava alternative, da se zadeve nekje stran od mesta lotiš sam. Kot za vse ostalo okoli prehrane.

starfotr ::

Med je eno izmed živil, kjer je vsako leto več povpraševanja na svetovnem nivoju, proizvodnje pa enako ali manj. Veliko je ponaredkov in sleparskih poslov, tako da ja, treba je nujno kupiti med od nekoga, ki ga poznaš, če ga ne poznaš, ga pa spoznaj nekje v svoji bližini ali pa raje ne uživaj medu neznanega porekla.

http://www.uvhvvr.gov.si/fileadmin/uvhv...
http://www.uvhvvr.gov.si/si/registri_ob...

Saj isto velja za sadje, zelenjavo, meso. Samo ljudjem se ne da s tem zajebavat in zavijejo v prvo trgovino.

Samael ::

starfotr je izjavil:

Med je eno izmed živil, kjer je vsako leto več povpraševanja na svetovnem nivoju, proizvodnje pa enako ali manj. Veliko je ponaredkov in sleparskih poslov, tako da ja, treba je nujno kupiti med od nekoga, ki ga poznaš, če ga ne poznaš, ga pa spoznaj nekje v svoji bližini ali pa raje ne uživaj medu neznanega porekla.

http://www.uvhvvr.gov.si/fileadmin/uvhv...
http://www.uvhvvr.gov.si/si/registri_ob...

Saj isto velja za sadje, zelenjavo, meso. Samo ljudjem se ne da s tem zajebavat in zavijejo v prvo trgovino.

Itak, da se mi ne da pozno popoldan po službi random po kmetijah okoli Ljubljane skakati in spraševat, če ima kdo kilo medu za prodati. In kot sem napisal zgoraj, večinoma so tovrstni nasveti samo prazno forumsko bluzenje. Kot, da ti pa veš kakšne preparate za vzdrževanje čebelnjaka kdo uporablja. Predvidevam, da jih tudi polovica tistih malih "domačih" čebelarjev iz afere strupenih mešanic ni vedela oz. namenoma počela nekaj tako narobe.

Killermode ::

@Samael
Pri meni je pa ravno obratno,
Z veseljem obiščem gospo, ki prideluje med katerega kupujem. Sploh kakšen sončen dan, spijeva kak čaj, malo razkaže kje ima čebele, kako pridobiva med... itd.
Ali pa obiščem kmeta, ki fujtra prašiče, ki jih kupim, spijeva skup kak špricer/pir.
Ali pa sorodnike, ki imajo v bljižini pece v hribovju eko kmetijo od katerih kupim teletino.
Da ne govorimo o ostalih stvareh kot so piščanci, jajca, zajci, žrebiček, pšenica, pira, bučno olje...

Ali te res sploh ne zanima od kod hrana, ki jo uživaš. Kako se pridobiva. Koliko "strupenih" stvari zmečejo zraven.

Gambino ::

Samael je izjavil:

Aja?

Jaz pogosto na tem forumu berem kaj v smislu "kupi od kmeta, ki ga poznaš, bla bla". Ne vem no, a prav vsi izhajate iz okolja, kjer poznate "nekega" kmeta, ki predeluje točno to, kar si želite, povrhu tega imate pa tudi vpogled v njegove metode dela, itd itd ...?
Jaz delam in živim v mestu. Sanja se mi ne kje kdo pase čebele in še manj, kako etično se tega loteva, pa kakšna sredstva za vzdrževanje vsega tega uporablja itd. Kolikor se spomnim tiste afere s strupenimi preparati v medu, so le te kupovali od hrvata tudi naši mali po forumski logiki "domači, zaupanja vredni čebelarji". Toliko o tem.

Jaz kupujem med predvsem od Medexa in pa eko Hojevega iz Apiteka Karnike (eko-čebelarstvo Vajda) ulico stran od kraja kjer živim in ima vse potrebne eko bla bla.. certifikate, to je pa tudi največ, kar lahko nekdo, ki sam ne proizvaja medu, niti nima v bližnem sorodstvu kakšnega čebelarja, ve. Saj, koliko prebivalstva pa ve, kje kdo pase čebele in kako rihta čebeljnak. Pač, tako kot za vse ostalo, kupiš od Medexa itd... v dobri veri, da podjetju lahko zaupaš. Če ne, je pa itak edina prava alternative, da se zadeve nekje stran od mesta lotiš sam. Kot za vse ostalo okoli prehrane.


Od medexa nebi kupil NIČ, ker so nateguni težke sorte!

Samael ::

Killermode je izjavil:

@Samael
Pri meni je pa ravno obratno,
Z veseljem obiščem gospo, ki prideluje med katerega kupujem. Sploh kakšen sončen dan, spijeva kak čaj, malo razkaže kje ima čebele, kako pridobiva med... itd.
Ali pa obiščem kmeta, ki fujtra prašiče, ki jih kupim, spijeva skup kak špricer/pir.
Ali pa sorodnike, ki imajo v bljižini pece v hribovju eko kmetijo od katerih kupim teletino.
Da ne govorimo o ostalih stvareh kot so piščanci, jajca, zajci, žrebiček, pšenica, pira, bučno olje...

Ali te res sploh ne zanima od kod hrana, ki jo uživaš. Kako se pridobiva. Koliko "strupenih" stvari zmečejo zraven.

Ne razumem kaj ima to veze z mojim pisanjem. A da imas prijatelje? Pa sorodnike?
Ne bos verjel, jaz tudi. Ampak ti sment, med njimi ni nobenega čebelarja. Kdo bi si mislil, a?

Gambino je izjavil:

Samael je izjavil:

Aja?

Jaz pogosto na tem forumu berem kaj v smislu "kupi od kmeta, ki ga poznaš, bla bla". Ne vem no, a prav vsi izhajate iz okolja, kjer poznate "nekega" kmeta, ki predeluje točno to, kar si želite, povrhu tega imate pa tudi vpogled v njegove metode dela, itd itd ...?
Jaz delam in živim v mestu. Sanja se mi ne kje kdo pase čebele in še manj, kako etično se tega loteva, pa kakšna sredstva za vzdrževanje vsega tega uporablja itd. Kolikor se spomnim tiste afere s strupenimi preparati v medu, so le te kupovali od hrvata tudi naši mali po forumski logiki "domači, zaupanja vredni čebelarji". Toliko o tem.

Jaz kupujem med predvsem od Medexa in pa eko Hojevega iz Apiteka Karnike (eko-čebelarstvo Vajda) ulico stran od kraja kjer živim in ima vse potrebne eko bla bla.. certifikate, to je pa tudi največ, kar lahko nekdo, ki sam ne proizvaja medu, niti nima v bližnem sorodstvu kakšnega čebelarja, ve. Saj, koliko prebivalstva pa ve, kje kdo pase čebele in kako rihta čebeljnak. Pač, tako kot za vse ostalo, kupiš od Medexa itd... v dobri veri, da podjetju lahko zaupaš. Če ne, je pa itak edina prava alternative, da se zadeve nekje stran od mesta lotiš sam. Kot za vse ostalo okoli prehrane.


Od medexa nebi kupil NIČ, ker so nateguni težke sorte!

A ti niso drobiža vrnili nazadnje, ko si bil tam? Ti mater, nikoli si ne bi mislil... To si zasluzi skoraj lastno forumsko temo!
No med, ta naš slovenski seveda, ki ga prodajajo je bojda na nivoju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

harvey ::

Če že moreš jesti sladko, potem jej med, se strinjam

Ali pa tudi ne, sploh če malo pomisliš nazaj, kaj je bilo z nelegalnimi zdravili in pa pomori čebel pred leti (največkrat fitofarmacevtska sredstva).
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

Killermode ::

@samael. Ravno obratno, veze ima z tvojim pisanjem to da mene zanima kakšna sredstva uporablja pridelovalec medu.
Da se mi ljubi po službi skakat okrog in poiskati pridelovalca medu, ki bo meni ustrezal.

Samael ::

Tudi jaz sem ga našel. Takšnega, kot mi ustreza. In ti šment, kot zgoraj pišem, kar ob poti iz službe do doma. Morš mislt?

S to razliko, da jaz ne bom tu bluzil, da je moj daljši kot tvoj, pa kaj bi vsakdo moral početi, da bo edino tapravo ... in podobne oslarije, kot jih berem zgoraj (čeprav to slednje ne leti neposredno nate).

Evo, pa proti koncu sem, bo treba enkrat te dni po novega:


Zdaj pa hitro naprej forumsko bučke saditi, kako ima vsakdo, ali pa bi vsaj moral imeti, svojega privatnega kmeta, pa osebnega čebelarja, da bo prišel do edinega pravega medu ...

jype ::

Ganon je izjavil:

Hojev, gozdni, kostanjev. Najboljši, najkvalitetnejši.
S tem se strinjam.

tikitoki ::

jype je izjavil:

Ganon je izjavil:

Hojev, gozdni, kostanjev. Najboljši, najkvalitetnejši.
S tem se strinjam.


K sta ze probala vse vrste medu, a ne? Sem pa tudi sam pristas hojevega medu.

metsis ::

Jaz kupujem med od medexa.
Naj bi bila potrjena kakovost (če verjameš)

Pa še nekaj zanimivega.

Jaz si sladkam kavo z medom (npr. temnejšim kostanjevim). In sem se vprašal zakaj to ni bolj splošno razširjen način sladkanja kave?
Meni ne pokvari kave, res pa je da nisem nek specialist za aromo in okus kave, in morda ga med pokvari.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: metsis ()

jocoj ::

Killermode je izjavil:

@samael. Ravno obratno, veze ima z tvojim pisanjem to da mene zanima kakšna sredstva uporablja pridelovalec medu.
Da se mi ljubi po službi skakat okrog in poiskati pridelovalca medu, ki bo meni ustrezal.
Ja, kot da ti bo zaupal, kakšna zdravila uporablja za čebele. Skratka možnost natega je vedno, razen če čebelarja res osebno poznaš.

metsis je izjavil:

Jaz kupujem med od medexa.
Naj bi bila potrjena kakovost (če verjameš)


Pri medexu je meni osebno problematično, da mešajo viške medu od pridelovalcev. Tako, če boš kupil recimo njihov slo cvetlični med je lahko mešanica od xy pridelovalcev iz xy okolij. Raje vidim, da je direktno iz enega območja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jocoj ()

jype ::

tikitoki je izjavil:

K sta ze probala vse vrste medu, a ne?
Zanj ne vem, sam pa preizkusil že toliko različnih vrst, da lahko brez skrbi rečem, da so mi kostanjev, gozdni in hojev najljubši.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

jocoj ::

Osebno najraje nabavim gozdni-smrekov-hojev med iz kočevskega območja, se mi zdi še najmanj onesnaženo okolje.

Ganon ::

tikitoki je izjavil:

jype je izjavil:

Ganon je izjavil:

Hojev, gozdni, kostanjev. Najboljši, najkvalitetnejši.
S tem se strinjam.


K sta ze probala vse vrste medu, a ne? Sem pa tudi sam pristas hojevega medu.


Imam to srečo, da imam sorodnika, ki je izvrsten čebelar.

IL_DIAVOLO ::

metsis je izjavil:

Pozdravljeni,

vprašanje za ljubitelje meda:

kateri med jeste, ali je cvetlični med res najbolj zdrav?
Kaj pa. gozdni med? akacijev med?


Vsak med ima sladkor, zato noben ni posebej zdrav. Zdrav je samo od predelanega sladkorja.

Torej namesto sladkarij raje zlicka medu, ni vazno kaksen je.

r3dkv1c4 ::

metsis je izjavil:

Pozdravljeni,

vprašanje za ljubitelje meda:

kateri med jeste, ali je cvetlični med res najbolj zdrav?
Kaj pa. gozdni med? akacijev med?

Vsaka vrsta meda ima svoj namen.
http://cebelarstvo.la-profi.com/vrste-m...

Ljudje med jedo preveč vsesplošno oz. ob različnih situacijah, kar posplošijo in jedo med, ki jim je najljubšega okusa.
Vsaka stvar ima svojo mejo.

You can ban me, but you can't shut me down!

dexterboy ::

Aha, torej še vedno ne vemo, kako zanič je eko med? Kristus, eni jih pa natrosite, da me ne čudijo pomori čebel...

Jaz sem pred leti ukinil sladkanje kave s sladkorjem in ga nadomestil z medom. Najboljša dva sta akacije in cvetlični, ker najmanj pokvarita okus kave. Prvo si pogrejem mleko, zmešam notri med nato pa zlijem black magic liquid.
Mojih pet minut užitka... :D
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

koyotee ::

metsis je izjavil:

Jaz kupujem med od medexa.
Naj bi bila potrjena kakovost (če verjameš)

Pa še nekaj zanimivega.

Jaz si sladkam kavo z medom (npr. temnejšim kostanjevim). In sem se vprašal zakaj to ni bolj splošno razširjen način sladkanja kave?
Meni ne pokvari kave, res pa je da nisem nek specialist za aromo in okus kave, in morda ga med pokvari.


Medex je po večini uvoz iz južne amerike :))
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Samael ::

koyotee je izjavil:

metsis je izjavil:

Jaz kupujem med od medexa.
Naj bi bila potrjena kakovost (če verjameš)

Pa še nekaj zanimivega.

Jaz si sladkam kavo z medom (npr. temnejšim kostanjevim). In sem se vprašal zakaj to ni bolj splošno razširjen način sladkanja kave?
Meni ne pokvari kave, res pa je da nisem nek specialist za aromo in okus kave, in morda ga med pokvari.


Medex je po večini uvoz iz južne amerike :))

Saj to jasno piše na embalaži. Prodajajo tako med "iz držav eu in držav izven eu" kot tudi "Slovenski med", razlika v ceni je pa običajno 2 do 4 eur na 900g medu, medtem ko je za nas forumaše itak jasno, da prvega ne kupujemo, aneda, tako da je brezpredmetno to poudarjati ;) Tole napr. naj bi bil real deal (čeprav ga sam običajno ne kupujem, mi tisti na sliki zgoraj iz Karnike povsem ustreza, pa tudi malenkost cenovno ugodnejši je):


https://www.medex.si/hojev-med-zlati-pa...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

jype ::

Pri http://www.cebelarstvosever.si/ imajo super hojev med, sicer sem bil pa zelo navdušen nad medom iz hoste v okolici Lukovice. Odkar je tam avtocesta, je precej slabše.

Še boljši med je prišel s Kureščka, ampak ga kolega pridela premalo, da bi pokril potrebe vseh znancev.

krneki0001 ::

Samael je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Edit: pa še to. Vsak med kristalizira. Vendar, ko ga (pozimi) damo malo na radiator/sonce se mora zelo hitro stopiti (par ur). Če temu ni tako, vam prodajajo sladkor pomešan z medom.


Popravek: Hojev med običajno NE kristalizira. Podobne lastnosti imajo tudi akacije, smrekov in pa če me spomin ne vara tudi kostanjev med.

(ja, vem, da kristaliziranje ne pomeni nič slabega in da ima običajno med, ki dlje časa ohrani tekočo nekristalizirano obliko, raznorazne dodatke, vendar so zgoraj omenjeni pri tem izjema. Tekstura hojevega medu napr. je bolj motna, spominja na karamelo in takšen ostane)


Vsak med kristalizira. Še najmanj kristalizirajo tisti, ki jim dodajajo sladkor.

Čebele delajo protistrup za vso svinjarijo. Če ne morejo narediti protistrupa, umrejo. In v medu je ves ta protistrup, zato se med vedno kupuje iz bližnje okolice, ker so v njem protistrupi za strupe v tvoji okolici. Pa ni važno ali je hojev, cvetlični, kostanjev,... Važno je da je iz okolice.
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: madviper ()

jype ::

:facepalm:

K bi svojga psa poslušu kako je treba naštelat frgazar.

Samael ::

Aja? A akacijev med shranjuješ v hladilniku? Ali pa ga imate skozi leta za okras? Drugače si namreč ne znam razložiti, po kakšnem čudežu, višji sili, čarovništvu, pri vas doma le ta kristalizira.

jype je izjavil:

Pri http://www.cebelarstvosever.si/ imajo super hojev med, sicer sem bil pa zelo navdušen nad medom iz hoste v okolici Lukovice.

Hmm.... zanimivo. In tudi cenovno ugodno. 450g medexovega hojevega medu se v trgovinah giblje okoli 8eur, 900 tega iz Apiteke Karnike (Eko-čebelarstvo Vajda), ki ga na poti domov kupujem sam je 14eur (kar je ugodneje kot od medexa), medtem ko vidim, da je tale Severjev s tvojega linka 900g po 12eur.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Samael ()

MasterTade ::

V kakih zadrugah raje kot Mercator ipd. če že ne hodiš k čebelarjem
Mors omnia aequat

tikitoki ::

krneki0001 je izjavil:

Samael je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Edit: pa še to. Vsak med kristalizira. Vendar, ko ga (pozimi) damo malo na radiator/sonce se mora zelo hitro stopiti (par ur). Če temu ni tako, vam prodajajo sladkor pomešan z medom.


Popravek: Hojev med običajno NE kristalizira. Podobne lastnosti imajo tudi akacije, smrekov in pa če me spomin ne vara tudi kostanjev med.

(ja, vem, da kristaliziranje ne pomeni nič slabega in da ima običajno med, ki dlje časa ohrani tekočo nekristalizirano obliko, raznorazne dodatke, vendar so zgoraj omenjeni pri tem izjema. Tekstura hojevega medu napr. je bolj motna, spominja na karamelo in takšen ostane)


Vsak med kristalizira. Še najmanj kristalizirajo tisti, ki jim dodajajo sladkor.

Čebele delajo protistrup za vso svinjarijo. Če ne morejo narediti protistrupa, umrejo. In v medu je ves ta protistrup, zato se med vedno kupuje iz bližnje okolice, ker so v njem protistrupi za strupe v tvoji okolici. Pa ni važno ali je hojev, cvetlični, kostanjev,... Važno je da je iz okolice.


Ponovno si dokazal, da tvoj nick popolnoma drzi.

metsis ::

Sladkanje kave ni v spl uporabi kar me preseneca.
Meni se zdi povsem ok

Invictus ::

Samael je izjavil:

Aja? A akacijev med shranjuješ v hladilniku? Ali pa ga imate skozi leta za okras? Drugače si namreč ne znam razložiti, po kakšnem čudežu, višji sili, čarovništvu, pri vas doma le ta kristalizira.

Vsak med, ki ni mešan s sladkorjem in vodo kristalizira.

Med v svojem naravnem stanju na sobni temperaturi ni tekoč.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Samael ::

Invictus je izjavil:

Samael je izjavil:

Aja? A akacijev med shranjuješ v hladilniku? Ali pa ga imate skozi leta za okras? Drugače si namreč ne znam razložiti, po kakšnem čudežu, višji sili, čarovništvu, pri vas doma le ta kristalizira.

Vsak med, ki ni mešan s sladkorjem in vodo kristalizira.

Med v svojem naravnem stanju na sobni temperaturi ni tekoč.

To si se izmislil.
Ja vsak med LAHKO kristalizira, vendar nekateri, ki sem jih omenil (akacijev, hojev...) pri neki uporabi (torej, da ga nimaš skozi leta za okras) pri sobni temperaturi NE kristalizira. Na sumu te imam, da si kot forumski "vseznalec" zgolj malce googlal, pri tem pa namenoma izpustil rezultate, ki pravijo nekoliko drugače. Predlagamn ti, da ga dejansko kupiš, uporabljaš ... namesto da sadiš bučke.

"Akacijev med tako rekoč nikoli ne kristalizira."
Vir: http://www.slovenskimed.si/Si/med_vrste...

"Zunanje karakteristike akacijevega medu: prozorna, lahka, z rahlo kiselino in subtilno aromo cvetov. Praktično ne kristalizira - dlje kot vse sorte (skoraj leto) ostane tekoče."
Vir: https://sl.madlovefarms.com/3484-than-a...

metsis ::

Še vprašanje:

Zakaj med doma, če ga pustiš zunaj, ne napadajo insekti: muhe, mušice,...mravlje?

Zakaj se med ne pokvari?

kuall ::

zato ker žuželke vedo, da bi jih pobile čebele, če bodo šle v njihovo gnezdo.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: madviper ()

anketar ::

bullshit za faraonke, they don't give a fuck
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri med je dober in najbolj zdrav? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9825410 (15712) Tilen
»

Točen cvetlični med (Medex)

Oddelek: Loža
365714 (3968) jype
»

Razvijanje blagovne znamke

Oddelek: Loža
233164 (2269) Vikking
»

Sestava medu in deklaracija? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5411763 (9458) boss-tech
»

Obstaja kaka bolj blaga verzija medu?

Oddelek: Loža
132952 (2629) IvoJan

Več podobnih tem