» »

Čemu sploh še Microsoft

Čemu sploh še Microsoft

X-Bit Labs -

V tokratnem sestavku so na Yahooju malce razmišljali. Tokratno vprašanje se je glasilo, ali obstaja na strežniškem področju sploh še kakšen razlog, zakaj bi uporabljali closed-source operacijske sisteme à la Windows. Po njihovem mnenju je bilo vprašanje pred petimi leti še smiselno, saj je Microsoft takrat res dominiral na vseh področjih, sedaj pa se odprto programje (večinoma Linux) vedno bolj krepi. Tudi brezplačna narava Linuxa ima pri tem pomemben delež, saj je Microsoftov sistem licenciranja predstavljal za marsikatera podjetja velikanske stroške. Gre Microsoftu za nohte? Članek.

Na novico nas je opozoril BigWhale.

32 komentarjev

royt ::

yahujčani naj se zaletijo v rit!

to kr neki pišejo pa "razmišljajo"... kr neki

pa kr neki linux@kurcux omenjajo, da je boljši ,pa da je ne vem kaj...

staro sranje!
[Microsoft... ker se cenim!™]

Sid Izprijeni ::

Ti s pa zihr od Microsofta, ane? :D
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

flipflop ::

Tudi brezplačna narava Linuxa


Tudi winsi so brezplačni>:D

iration ::

Ko bojo znale tajnice linux kompajlat, bomo mel pa vsi linux. Do takrat pa ...
Tudi jaz bi imel kakšno pravico rad v življenju. Npr. pravico do tega, da delam
12 ur na dan in sem za to nagrajen s strani delujočega ekonomskega prostora, ne
pa kaznovan s strani Salmoneličevih gremlinov. - NavadniNimda

Road Runner ::

infectiphibian kaj zaboga majo tajnice s strezniki?

flipflop ::

Še trgovke imajo veliko z njimi,kako da tajnice ne bi imele.

San ::

Strežnik gor dol, bolj se mi zdi da je za Linux pomembno, da se razširi med ljudmi kot operacijski sistem in tale zadnji Suse 8.1 me naravnost mika, da bi si ga naložil za sprobo, pa še samo 16k stane original.

Dr_M ::

ko se bo linux razsiru na domace racunalnike, bom use skup stran vrgu in zivijo...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BigWhale ::

Banzai!

Pa je kdo od vas dejansko ze kaj delal z Linuxom? Dajte malo opisite izkusnje in povejte koliko streznikov z Linuxom ste postavili, koliko z Windowsi, kako velike mreze morate vzdrzevat (trije racunalniki doma niso mreza... ;>)

Dajte malo podpret vase izjave s konkretnimi primeri...


Tudi jaz lahko recem, da je nogometna reprezentanca Spodnjega Dupleka najboljsa v Sloveniji, ampak kaj ko od nasih nogometasev poznam samo Zahovica... :P Fussbal sem pa gledal trikrat po deset minut...

Eh...


--
BigW!

andrej ::

ma taksne novice so ze bedne in me spominjajo na novice izpred 5 let, kjer so navaljali kako bo Linux pohodil Ms-ja, itd, itd. Treba pa se zadevat, da je MS bistveno vec kot samo OS. Se vec, OS je samo stranski izdelek, ki je potreben za delovanje pravih uporabnih zadev. In pri uporabnih zadevah ima MS celo paleto izdelkov, ki jih noben drug nima. od SQL streznika, Application Centra, Mom-a, BizTalka, Content Management streznica, Commerce streznika itd... Taksne palete izdelkov nima nobeno podjetje. In podjetja, ki iscejo hitre resitve najdejo svoje pri Ms-ju.

Po drugi strani pa je Linux super zadevca za custom potrebe, torej posebne namene, kamor MS softve ne poseze...

Tako, da je debata o operacijskih sistemih totalno brez veze. Treba se je vprasat kaj potrebujemo, potem pa glede na to izbrat OS. Ne pa najprej izbirat OS in potem gledat kaj pa lahko z njim naredimo... Podjetja rabijo resitve in ne operacijske sisteme.

x.sci ::

BigWhale: kaj takega boš pomoje težko dočakal, ker se taki ljudje ponavadi ne spuščajo v take brezvezne debate - vsak naj uporablja, kar mu je pač všeč, ne pa da ljudje težijo, kako je pa windoze/linux/whutevah najboljši. Idealnega (beri najboljšega) OS-a (zaenkrat še) ni.

Na splošno se kar strinjam z andrejem, čeprav bi se (sem se) osebno odločil za linux, ker je free.

Gaby ::

SunTrace, jaz mam doma Suse, pa je vreden vsakega tolarcka! We are Borg. Resistance is futile. You will be assimilated.. :D Linux znajo celo blondinke uporabljat ze (glejte mene), naslednja stopnja so tajnice... HAHA!

:D

Road Runner ::

mal ste zgresil temo kle se mi zdi
clanek govori o linuxu na STREZNIKIH in ne za domaco uporabo. in ne vem kje zaboga ste vidl da tajnice postavljajo mreze in sql baze in podobno

upirna ::

za domačo uporabo so windows sistem daleč najboljši. Povejte mi koliko igric dela na linux. Bolj malo. Za strežnike pa ne vem. Še nisem z nobenim delal (razen z domačim>:D ).

Dr_M ::

ampak mocno dvomim da bo linux prevladu na domacih racunalnikih. sigurno usaj se 10 let ne bo dosegu winsov.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

BigWhale ::

Banzai!

Hecno je v tem, da je vsa ta tekma Linux vs. Windows ratala iz cisto drugih razlogov... GNU in Linux sta nastala zato ker so nekateri bili mnenja, da bi raje imeli free operating system. Pa so RMS in njegova bnada naredili GNU, Linus in njegova pa Linux... in to je to...

Nihce pa ni nameraval tekmovati z MSjem.. in 90% Opensource/Free Software movementa dobesedno boli lulek, a bo kdo za njih nekoc rekel, da so boljsi od microsofta ali ne... Oni se nikoli niso primerjali z njimi... :)

krho ::

Slackware 8.1. V dveh firmah.

firma 1: 10 računalnikov
- datotečni strežnik Pentium 233MMX 128MB RAM so bili gor win 2000 14 dni, pa se je vse skupaj preveč vleklo, da jih je naložil, je trajalo 3 minute, da ne govorimo o Scandisku.
- firewall - Smoothwall P133 16MB RAM
- maili, domena,http Celeron 300A 128MB RAMA

firma 2: 20 računalnnikov
- firewall,http,maili, domena 2xP III 733MHz 512MB ECC 2x10GB SCSI RAID
- datotečni strežnik P III 733MHz 256MB RAM


Obnese se odlično. V 6mececih niti enega problema
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

blazp88 ::

Tudi sam se sprašujem, zakaj še Microsoft. Najbrž predvsem zaradi navajenosti na to, kar imamo (imajo; jst nimam).

Sploh pa se mi zdi blesavo, zakaj mora laufat na web, mail, file, printer ..... serverjih gui ?!? samo dodatno svinja.

royt: res ne vem, kaj tako hvališ Windowse pa neki nakladaš da je linux jajca (ena tema je bla na siolforumu), no kakorkoli, si predstavljaš, da bi gonli na letališčih Windowse, pol bi se pa ena kišta sesula ..... Pa avioni z Windowsi CE, a ne? >:D

falotXP ::

Kaj bi bilo, če nebi bilo Microsofta?

Vsi bi gledali in uporabljali ta beden Linux. Mah j**** Linux.

Tito ::

Linux ni beden, ima svoje prednosti in slabosti. Vendar med kaj je prednost in kaj slabost je povsem subjektivno vprašanje. Nekaterim je všeč konzola drugi imajo raje enostavnosti - pritisni in povleči:D ... Mikro$oft cilja na lene uporabnike, medneje se štejem tudi jas... Vendar se zavedam uporabnosti Linuxa. KAr pa se tiče tajnic, pa je čisto vseno, če jim daš winse ali pa linux, v njih se bodo enako znašle... Kje pa si že videl da bi tajnice snemale programe... Rabijo le orodje za pisanje in tako openoffice kot word sta zelo enostavna. Vendar se stvari spreminjajo pred leti ko si pogledal v Linux, si si rekel, to je le za navdušence in frike... Ko danes pogledaš Linux, kakšne poštene distribucije, že težko rečeš, da kaj zaustaja za mikrosoftom. V bistvu sta si enakovredna... Ko bo prišel čas, ko bodo vsi programi združlivi z Linuxom, se bom zveseljem znebil mikrosofta, dotedaj pa nujno zlo...:D

Phoebus ::

Fantje, ocitno vas vecina ni se nikoli postavila serverja. Postavit server ne pomeni 5x kliknit v nastavitvah in mislit da ste carji, ampak _*SKONFIGURIRAT*_ server, da bo stregel tocno in SAMO tistemu, cemur je namenjen.
Takrat se pa sele vidijo prednosti Linuxa - je brezplacen, varnejsi, mnogo hitrejsi,......

Ko pa je ze govora o tajnicah - moja punca sicer ni tajnica, je pa "an alfabet" za racunalnike. In DA, uporablja Linux. Instalirala ga seveda ni sama, ampak uporablja ga pa. In je ponosna na to :D

...sicer je pa v clanku govora o STREZNIKIH, in ne mozoljastih otrocih, ki cele dneve igrajo igrice.

necromncr ::

Odgovor SunDance-u:

Suse 8.1 sux ko j?ba. Totalno zjebana instalacija etc. Na moji masini ni zdrzal 2 dni. Kreiras userja, pa ne naredi home direktorijev etc.. Trenutno najlepse se dela Mandrake 9.1. Pali. Ce te pa mika 8.1 pa sporoci.

lp

P.S. Microsoft naj gre v k???c (dopolni) ker se itak zdej sisajo uporabnikom ces: saj mi smo TUDI lahko dobro kot linux, malo marketinga pa folk zavedejo. Ampak kar je prevec je pa prevec (glej filme):

http://www.stenstad.net/storage/ballmer...
http://www.stenstad.net/storage/develop...

dr.J ::

Če bi vsak moral kupiti **preljube** M$ programe po njihovi polni ceni tudi za doma, me prav zanima, koliko ljudi bi to finančno zmoglo. WinXP še recimo gre za okoli 50 kSIT - ampak kaj pa z njim lahko narediš brez milijona dodatnih (plačljivih) programov, medtem ko je cena za Office milo rečeno nesprejemljiva. Zato pa je toliko piratstva.

Kako naj si en šolar privošči računalnik za 150 - 200 kSIT (hardware), če mora še Gatesu dati ravno toliko, da bo lahko delal? Pri tem pa mu je recimo kateri od staršev na čakanju ali pa dobi mizerno plačo kakih 100 jurjev?

Odkar lahko enako dobro delam z legalnim in brezplačnim programjem, me M$ tudi malo ne zanima več.

Gandalfar ::

dr.J: bo pa malo manj dal za hardware.. >:D >:D

ender ::

gandalfar: ...in čakal po pol ure da se mu programi zaženejo :D
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

(sic) ::

Pri tem pa mu je recimo kateri od staršev na čakanju ali pa dobi mizerno plačo kakih 100 jurjev?

1. Tisti, ki si doma lahko privoščijo PC nimajo 100.000 SIT plače.
2. WinXP (50.000) bo uporabljal kar nekaj časa - ne si mislit, da ko MS izda nov OS, da je čas za nakup novega.
3. Office ne rabi razen, če gre za poslovneža oz. bo za otroka Wordpad zadosti, Ali pa si namesti OpenOffice.
Fuck you all!!!

dr.J ::

Dejstvo je, da si marsikdo ne more privoščiti kombinacije PC+legalni windows. Za rabljen HW že spravijo skupaj, windowsi so pa 100% piratski.

Openoffice pa lepo teče na zastonj in legalnem Linuxu - zakaj torej sploh windowse? Enačbo v wordpadu nekam težko napišeš, razen če ne teče TeX v ozadju. >:D

Ne vem zakaj bi moral dati še 50 000 SIT, če lahko naredim enako zastonj (tudi če jih imam?

Ko bom od M$ dobil toliko funkcionalnosti za tako malo denarja kot od Linuxa, bom pa *mogoče* presedlal.

noraguta ::

mah saj nevem ce je vmesno , ampak tajnicam in podobni pisarniski opremi itak nebi smeli nabavljat wordow. notepad , wordstar , jed, emacs pa gremo.Ali pa form interface pa document generator. z wordom producirajo le ogabno grde dokumente.in razsirajo viruse po netu.

flipflop ::

1. Tisti, ki si doma lahko privoščijo PC nimajo 100.000 SIT plače.


Pa še kako jo majo,še manjše kot je 100.000,fora je v tem,da mogoče znajo z dnarjem delat.

P.S. Jaz recimo ne vem,zakaj bi rabil linux,ker mi winsi 100% boljše služijo.Mogoče pozneje,če bo več podpore.Da je pa linux kaj cenejši pa ni res,ker so za mnoge tudi winsi free:8)

iiyama ::

BLAYCO ti si čist falil..prvič tut Linux ima grafični vmesnik. Drugič na letališčih in letalih ne samo da ne laufajo Windows ampak ne laufajo niti Linux, pač pa posebej za te razmere napisane operacijske sisteme.

BigWhale ::

IIyama, v precej letalih tece vxWorks, ki je v bistvu run-time razlicica unixa... In dejansko je *nix... :) Tako da... vxWorks tece tudi marsikje drugje, v kakih masinah za merjenje magnetne resonance, telefonskih centralah,...

necromncr ::

Oh da, da prijavim tole glede server costa:
Doma laufam ADSL z popolno konfiguracijo red,green in DMZ. Povsod je linux, masine pa so:
Firewall: P166 z 32M rama, 200MB HD,
Web/FTP/Mail/DNS/eggdrop/WebMail server: AMD K6 350 z 64M rama, 20G diska.

Vse je narejeno z parimi metri kabla in en switch za green zone (cena 10 jurjov). Pa naj mi se kdo Microsoftovc naredi isti sistem z windowsi (se posebej me zanima oni P166 :-)).

lp


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost odsvetuje uporabo MSIE (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
936793 (6539) OmegaBlue
»

Optimistične napovedi za drugo reinkarnacijo Xboxa

Oddelek: Novice / Konzole
293306 (2115) Duke Nukem
»

Philipsov najhitrejši DVD zapisovalnik

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
142666 (2666) Byla
»

IDC: Windows še naprej dominira ...

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
222308 (2308) krator

Več podobnih tem