»

IDC: Windows še naprej dominira ...

OSNews - IDC je objavil raziskavo o prodaji in tržnih deležih operacijskih sistemov za strežnike in odjemalce za leto 2002. Glavna novica je, da Windows še naprej utrjuje vodstvo na računalniških namizjih, drugo mesto pa še vedno zadržuje Apple, a bi ga naj, tako IDC, že prihodnje leto prepustil Linuxu. Zanimivo je, da je Microsoft zaslužil ogromne denarje tudi na področju strežniških operacijskih sistemov, saj je lani prodal več kot pol vseh sistemov te vrste, na drugem mestu pa je Linux. Omeniti velja še, da brezplačne namestitve Linuxa niso bile obravnavane v raziskavi.

22 komentarjev

Nič več e-maila v Franciji

Yahoo News -

V jezikovnem smislu, kakopak. Francosko Ministrstvo za kulturo se je namreč odločilo, da takšnega popačenja francoščine, kot ga povzroča angleščina, pač ne bodo dovolili, in da bodo izkoreninili vse angleške besede, ki so v njej še ostale. Prvi korak je očitno prepoved uporabe termina e-mail. Francozi so sedaj obsojeni na uporabo courrier electronique (fr. elektronska pošta) oz. njene krajšave courriel. Odzivi na te ukrepe so mešani, mnogi namreč v besedi e-mail ne vidijo ničesar slabega, saj je postala splošni termin povsod po svetu.

Več o tem.

18 komentarjev

Čemu sploh še Microsoft

X-Bit Labs -

V tokratnem sestavku so na Yahooju malce razmišljali. Tokratno vprašanje se je glasilo, ali obstaja na strežniškem področju sploh še kakšen razlog, zakaj bi uporabljali closed-source operacijske sisteme à la Windows. Po njihovem mnenju je bilo vprašanje pred petimi leti še smiselno, saj je Microsoft takrat res dominiral na vseh področjih, sedaj pa se odprto programje (večinoma Linux) vedno bolj krepi. Tudi brezplačna narava Linuxa ima pri tem pomemben delež, saj je Microsoftov sistem licenciranja predstavljal za marsikatera podjetja velikanske stroške. Gre Microsoftu za nohte? Članek.

Na novico nas je opozoril BigWhale.

32 komentarjev

Shared source,...

Slashdot - Očitno sta Linux in open source kar veliki kajli v Microsoftovem grlu. Potem, ko so začeli ljudi strašiti, kako je odprto programje nevarno (in na isti dan dobili nazaj milo za žajfo v obliki IIS 5.0 exploita), so se odločili, da bodo naredili svojo alternativo. Imenuje se shared source. Stvari očitno niso dobro premislili, ker jih je uslužbenec Red hata prehitel in kupil shared-source.com. Na strani je prav lepo razloženo, kaj naj bi shared source velikega brata pomenil za vse ostale, na kratko - nič dobrega.

3 komentarji