» »

Abit IC7-MAX3 - revolucija ali nateg?

Abit IC7-MAX3 - revolucija ali nateg?

Abit IC7-MAX3

vir: ABIT
več strani - Po napornem popoldnevu, ki sem ga žrtvoval za moj prihodnji članek, sem se malce zdolgočaseno podal na Slashdot in tam odkril kar zanimivo novico o Abitovi nedavno predstavljeni matični plošči IC7-MAX3, ki jo Abitova stran, posvečena temu izdelku, omenja kot najboljšo stvar odkar obstaja singingbrdklok™ [:D]. Plošča na prvi pogled izgleda dokaj impresivno in poleg lepega dizajna, ki bo gotovo pritegnil pozornost marsikaterega računalniškega navdušenca, ki mu ni vseeno, kakšen kos tiskanega vezja leži v njegovem ohišju, in spodobnih dodatkov, kot se za MAX serijo spodobi (firewire, USB 2.0, AGP 8x Pro, gigabit ethernet, SerialATA, ...), posebno izstopata dve Abitovi tehnologiji - OTES in Secure IDE.

Tehnologija OTES je že stara znanka iz Abitovih grafičnih kartic, Abit pa jo bo tokrat uporabil tudi na tej matični plošči za hlajenje mofsetov in kondenzatorjev. Ali bo to kartici prineslo občutno prednost pred konkurenco in zagotovilo, da postane najboljša plošča za navijanje procesorjev Pentium4 na tržišču? Sodeč po prvih odzivih, je na forumu strani Overclockers Australia kar nekaj dvomljivcev. Nekateri omenjajo, da bo OTES prinesel le za procent ali dva boljše overclocke in da bi delo namesto OTES-a bolje opravil klasičen 12 centimetrski ventilator, usmerjen na to področje.

Naslednja tehnologija, ki je prav tako obogatila ploščo, je Secure IDE, ki je prav tako povzročila kar nekaj burnih razprav, a ne na Overclockers Australia, temveč na Slashdotu. In kaj pravzaprav prinaša Secure IDE, porečete? Po navajanju Abita naj bi šlo za neke vrste kodiranje podatkov, kateri brez posebnega ključa ne morejo biti dostopni. Tudi če vam disk ukradejo iz računalnika, tatovi ne bodo mogli do podatkov na njemu, če nimajo pravega ključa, dekodiranje podatkov pa naj bi superračunalnikom vzelo tedne časa. Če sem prav razumel, vam bodo Microsoftovci, razni vladni agenti, RIAA in podobni preko Secure IDE-ja le z velikimi problemi brskali po vašem računalniku in gledali, kateremu ste sunili Windowse, katere Kazaa datoteke počivajo na vašem računalniku, ali ste potencialni terorist in tako dalej. Impresivno, toda sliši se kar preveč lepo, da bi bilo res. Na vprašanje, ali nam bo Secure IDE povzročal težave tudi v primeru, ko bomo disk prenašali sami od računalnika do računalnika, zaenkrat nisem našel odgovora.

Ni kaj, plošča zagotovo obeta, vendar pa se okrog le-te še vedno poraja vse preveč vprašanj, na katere bodo poizkušali odgovoriti prvi testi tega čuda. Do takrat pa nam preostanejo le špekulacije [;)].

Dodatek: Več o tehnologiji Secure IDE si lahko preberete na tej strani. Keyser Soze, hvala za opozorilo [:8)].

8 komentarjev

Keyser Soze ::

Ja no, sej če hočeš prenašat disk moraš tko al tko odpret računalnik. Boš pa pač odšraufal en več šrauf in vzel iz računalnika še vmesnik in "usb dongl" na katerem je ključ.
Klik!:P
OM, F, G!

Tic ::

Kaj pa ce imas RACK?

Nateg!!! :)
persona civitas ;>

Gandalfar ::

Ni nateg. Pomojem je tale secure ata kr dobra funkcija. Pac ce jo bos imel vkljuceno ne bos mogel diska naokoli prenasat.

Keyser Soze ::

A je RACK za resnega MODarja kakšna ovira?>:D

Ha, še ena stvar več za modificirat.

Sicer pa mene ne skrbi prenašanje diska naokrog ipd. problemi.

Bolj važno je kako močna je koda, ki varuje disk. Če je res takšna dobra zaščita potem je to prava stvar. Mora kar takoj it v serijsko proizvodnjo in opremo še za druge mamaplate.
OM, F, G!

mrTwelveTrees ::

po eni strani SUX po drugi strani pa...

če bom hotu met zaščiten in nesu disk frendu... pol pa te vse je*e... ne ne to sux

motorc ::

Pred kom bi si pa radi zaščitil disk? Pa ne mislim tam v ameriki ampak tuki pri nas.

Kdo ti bo pa podatke kradu?

Razen če imaš res neke top-secret stvari gor.

poweroff ::

Kaj pa če imaš certifikat od banke? Ali pa kakšno privatno slikico? Zna biti pa tudi zanimivo, če imaš kakšen warez gor, pa Policaj ™ pride in ti zaseže disk. Upam, da ne bodo imeli kje rezevnih ključev ala key escrow sistem... pa fino bi bilo, če bi lahko svoj enkripcijki algoritem naložil... potem bi jaz dal kakšen RSA ali pa Twofish, pa naj dekodirajo podatke stoletja... :D

ender ::

Malce pozno (sem na dopustu), vendar za uporabnike linuxa nekaj podobnega obstaja že kar nekaj časa - na Via C3 533 MHz je hitrost kopiranja iz ene zakriptirane particije na drugo (enkripcija AES-256) med 700 kB/s in 2 MB/s...
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Abit IC7-MAX3 - revolucija ali nateg?

Oddelek: Novice / Matične plošče
82332 (2332) ender
»

Abit NF7-S problemi...

Oddelek: Pomoč in nasveti
7963 (849) matyaz
»

Flashanje Biosa na ABIT plošči

Oddelek: Pomoč in nasveti
81233 (1146) smilyxx
»

Nov BIOS za ABIT NF7-x...

Oddelek: Strojna oprema
6856 (786) SaS
»

kater procesor za ABIT BH6?

Oddelek: Strojna oprema
6764 (636) Thanatos

Več podobnih tem