» »

Sun razkriva podrobnosti namizja treh razsežnosti

Sun razkriva podrobnosti namizja treh razsežnosti

OSNews - Sun Microsystems utegne kmalu postaviti novo prelomnico v evoluciji računalniškega namizja. Njihovi predstaviniki so namreč na nedavni konferenci Linux World v okviru projekta Looking Glass prvič javno demonstrirali namizje v treh razsežnostih. Zanimivo je, da je odprtokodno in zaenkrat teče samo na Linuxu, povsem logično pa, da je napisano v Javi. Glavna prednost 3D namizja, ki naj bi izšlo že v roku naslednjega leta, je v tem, da omogoča razporeditev elementov v prostor na različne nivoje, kjer jih lahko uporabnik obrača v obsegu 360°. Klik!

Kot vse kaže, bo končna različica ustvarjena s pomočjo Jave 1.5, saj je že izšla njena prva beta različica. Klik!

40 komentarjev

Marjan ::

Nice :))

Enkrat je bilo tole že v forumu.

salesky ::

Zelo zelo zanimivo! A se da to že kej sprobat? Oz. a je že kdo to sprobal? Ker mene zelo mika pa me zanima kako stestirat?

PS: me pa zanima kak PC morš met da to vse teče lepo gladko?

edit:
Domingo says users would need a 3D graphics accelerator, a 850-MHz Pentium 3 processor or better, and a minimum of 256MB of memory, plus an approved graphics card.

Ni niti zahtevno. :)

TESKAn ::

Hm, ne vem...meni se zdi zadeva brez veze. Edina pridobitev je 'fancy factor', drugega nič. Zdej imaš lepo vse na namizju, pri 3D namizju boš moral le - tega vrtet? Se pravi ti bo vzelo dodaten čas. Zadeva je zanimiva, vendar IMO neuporabna za karkoli resnega...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

kopernik ::

Ja no, isto bi lahko rekel za 2d namizje.

TESKAn ::

Jah, 2D namizje je 'normalno' za 2D monitor, se ti ne zdi? 3D je pa nepotrebna šminka, ki bo 90% uporabnikov povsem zmedla. Jaz rečem počakajmo s takimi, dokler ne naredijo 3D monitorjev:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

kopernik ::

Ko še ni bilo Windows-like okolij, so tudi nekateri trdili, da je grafika le šminka. Ukazna vrstica je bila zakon.

Kaj pa 3D igre ? a pašejo na 2D monitor?

Thomas ::

Meni se zadeva zdi zanimiva.


Prva večja (in to ne majhna) inovacija s strani Linuxa. Takole nekako bi moral nastopat, s kopico takih zadevščin, že od začetka. Ne pa samo bolj geekovski "FORMAT A:" ipd. style. IMHO.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TESKAn ::

Igre so drugo. Je nekako 'bistvo' 3D iger, da se premikaš skozi 3D svet in iščeš karkoliže. Medtem ko je IMO namizje nekaj, kjer hočeš imet vse 'na dosegu očesa'. Če se moraš potem še vrtet po namizju, da najdeš, kar iščeš...samo izgubljaš čas.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

kopernik ::

No, pa pustimo igre. Kaj pa autocad, 3d studio, Maya, itd ?

Sicer pa tudi pri tem namizju ni takih radikalnih sprememb - še vedno so okna in ostale zadeve. Tudi microsoft je že za windowse 2000 (vsaj mislim, da že takrat) obljubljal 3d taskbar. Sicer iz tega ni bilo nič, toda stvari bodo počasi(ali pa hitro, kakor za koga) šle v to smer.

frenk ::

jah probat bo treba, mogoče bo pa bolš kot 2D:)

TESKAn ::

Lej, ACAD, Maya in podobno je spet drugo. Namizje ima zgolj eno funkcijo - da imaš na njem okna in bližnjice, da lahko hitro poženeš programe, ki jih uporabljaš, ipd. In prestavit zadevo v 3D, kjer imaš vse okrog sebe - to me spominja na varianto, da imaš resolucijo namizja večjo, kot resolucijo monitorja. Samo še eno delo več imaš.
Ne vem, predstavljaj si, da imaš tako 3D namizje in odprti dve okni, v enem vprašanje, v drugem pišeš odgovor. Pa potem pišeš odgovor, za pogledat vprašanje moreš z miško ali kakorkoli že namizje zasukat na drugo okno in tako naprej. Res imaš lahko bližnjice na tipkovnici, obe okni hkkrati na zaslonu ipd. - ampak to imaš lahko že vse sedaj. In ne vem, zakaj bi to, kar imamo sedaj, nadomeščali z sistemom, ki požre desetkrat več sistemskih sredstev...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

MrStein ::

Ja nekak je treba spodbudit nakupe novega, dražjega hardvera, a ne ?>:D

kopernik ::

Več namizij v Linuxu mi zelo prav pride in se mi to ne zdi potrata časa ali energije. Interface z računalnikom se bo tudi sčasoma spremenil. Kar se pa resourceov tiče, sem povedal že zgoraj. Za nekatere je navaden GUI preveč požrešen. Sklepam,da bo v 3D namizju ravno tako možnost za "2D namizje", tako kot imaš sedaj lahko konzolo odprto v določenem oknu. Tako bodo lahko tisti, ki 3D-ja ne bodo vzljubili, še vedno imeli v enem oknu "navaden" 2D desktop. Skratka, ne vem zakaj bi se upirali izboljšavam.

Thomas ::

> Ja nekak je treba spodbudit nakupe novega, dražjega hardvera, a ne ?

Ta je v bistvu neumna. Ali vsaj zgrešena, no. Zakaj hudiča bi se nek izdelovalec programov trudil prodajati hardware? On skrbi zase, železninar pa zase. Nobene kapitalistične zarote ni. Samo boj vseh proizvajalcev/prodajalcev za dobiček in vsako izdajanje programov z namenom pomagati Intelu ali komu že - je luxuz ki si ga ne morejo privoščiti nikjer.

Kapitalizem nima politbiroja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

ješ ::

Za uprabo ukazne vrstice potrebujemo tipkovnico, za namizje v 2 dimenzijah miško, za polno izkoriščenost "namizja" v treh dimenzijah pa bomo verjetno potrebovali (v prihodnjosti) krmilno napravo, ki bo omogočala enostavno (intuitivno) premikanje v treh dimenzijah 3D namizje (za še vedno 2D programe) je le prvi korak v tej smeri. 3Dwm.org

minmax ::

thomas... kapitalizem res nima politbiroja ... ima pa polno tako imenovanih "good old boys clubs" ... in kapitalske povezave.

zato ima lahko softwarsko podjetje, ki si recimo lasti precej delnic HW podjetja še kako veliko korist, če bo samo pospešilo prodajo dotičnega HWja...

Thomas ::

Old boyz imajo dovolj dela, da dobijo državne subvencije ali kakšne druge oblike (ne)posredne pomoči.

Niso faktor. (Razen v Sloveniji in drugje po polsocializmu.)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

boogoo ::

Kaj če bi kdo pogledal o čem se dejansko gre, pa potem šimfal??
Na sunovi strani je povezava do real media fila, v katerem je predstavitev tega namizja v praksi.

Ne gre zato da bi se moral premikati da bi dosegel ikone, gre za boljše upravljanje z okni in boljšo preglednost.

To me pa res vedno bolj razkuri na slo-techu, ko nekateri že naprej pljuvajo po vsem, a ne pogledajo niti o čem se gre.

tha_man ::

3D desktop. Že vidim milijon novih problemov z driverji in vsem ostalim, zadeva bo že sama po sebi kurila ogromno procesorske in celo grafične moči, poleg tega močno dvomim da bo kaj pripomogla k hitrejšemu ali enostavnejšemu delu (z miško sigurno ne). Če bo to samo 3D pospešeno 2D okolje je stvar itak brezveze, sicer bo pa potrebno novo orodje za delo z računalnikom, ki bo v prvih generacijah nedvomno zanič. Bo pa nedvomno zgledalo lepo, to pa ja :\

Vglavnem, lepo je da poizkušajo nardit nekaj novega, amapk pravi *uporaben* 3D operacijski sistem je še daleč.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Mercier ::

Kaj če bi kdo pogledal o čem se dejansko gre, pa potem šimfal??
Na sunovi strani je povezava do real media fila, v katerem je predstavitev tega namizja v praksi.
Vidli smo tega, pa še prej od MS-a enga.

Upam, da se bo to dalo disejblat z enim klikom.

Loki ::

Nekaj podobnega so imeli ze Win 98. (kakor 3-rd party add-on).
nestabilno do konca.

tale bi znal pa biti se slabsi (-> java).

kopernik ::

Loki:
Tvoj komentar je čisti flamebait. Podpri svojo trditev o stabilnosti jave s svojimi izkušnjami ali pa linki. Po mojih izkušnjah so javanske aplikacije zelo stabilne.

HeMan ::

Z linki, lol. A naj ti da se edu linke? :)))

kopernik ::

HeMan:
hja, več kot polovica serverja se danes naredi v Javi. In serverske aplikacije morajo biti najbolj stabilne. Komu se pravzaprav smejiš ? sebi ?

Thomas ::

Fronta resni:neresni je na Slotechu najbolj vroča. Že skoz.

Ostale delitve so manj pomembne. ;)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

NoUse4AName ::

Zgleda lepo, ampak ce je to vse kar ta 3d desktop nudi ne bo tega noben uporabljal. Jas tukaj ne vidim nic posebej revolucionarnega. Vse kar je novo je to, da lahko pises na hrbtno stran programov. Ok, in zakaj bi hotel pisat na hrbtno stran programov?

snow ::

Hitrost je tista, ki je pomembna! Sam mam na namizju ubistvu nič, v taksbar pa programe, ki jih največ uporabljam.

3D namizje... pa streljaš ikone, pa da se ikone premikajo, pa umes še drugi userji laufajo? :))
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

kopernik ::

hitrost != stabilnost

To mora biti vsakomur jasno.
Bodo pa stvari sčasoma samoumevne, tudi kar se tiče 3D namizja - niti ne namizja, temveč "okolja".

PARTyZAN ::

I like it...komi čakam da bo zadeva končana:D

Loki ::

Java != Speed.
to sem mislil s tem, da bo slabsi.

o stabilnosti jave nisem nic govoril.

BigWhale ::

Sicer se Jave otepam kot vampir cesna in zegnane vode ampak... Loki, v bistvu res kar mal bluzis ;)

Mnja... meni vseeno zadeva zgleda precej useless... :P

PS: Dokler ne bo moc premikat kurzorja po zaslonu samo s pogledom... Premiki roke s tipkovnice na misko in nazaj, so precej potratni...

attackiko ::

Jaz mislim, da je s tole zadevo enako kot s Segwayem. Na zacetku veliko pompa, potem se pa izkaze, da le ni tako uporabno. Ne vem zakaj bi kdo hotel obracati film okrog in si zadaj pisati zapiske.. zgleda zanimivo, bomo videli kako bo v praksi.
No upam vseeno, da se motim.

kopernik ::

Loki, tak zaključek sem sam potegnil, ker si omenjal nestabilnost nekegad add-ona windowsem 98 in nato dejal, da bi bilo z javo še slabše. Žal sem to tako razumel. Hitrosti nisi nikjer omenjal.

Kakorkoli, menim, da prednosti takega okolja obstajajo, pa naj bo spisano v Javi ali kje drugje. Res pa je, da potrebujemo boljši vmesnik, saj miška in tipkovnica nista najbolj pripravni za kaj takega.

Road Runner ::

blo objavlen začetk decembra na enem drugem forumu. ni lih novica kot novica a :)

mathjazz ::

Racer D: lažeš ;)

Morda so podali samo link do predstavitve, bolj težko pa verjamem, da so govorili o potankostih in o predstavitvi na Linux Worldu že decembra, ker se je le-ta odvijal pred parimi dnevi.

O Javi 1.5 beta1 tudi ne verjamem, da so govorili.

Zato nikakor ne razumem, kaj si hotel povedati s tem, da to ni novica.
www.getfirefox.com

moj_nick ::

Takrat se je pojavil filmček, ki je prikazoval vse te novotarije. Nekaj malega so tudi o njem povedal.
110111001001010001010000

Road Runner ::

tale link, ki je v novici sem dobil takrat in si ogledal zadevo. Možno da so še pred ljudmi govoril o tem ampak novo pa ni

pivmik ::

NA predstavitvi ni nič kej posebno revolucionarnega.
Samo okna ki jih lahko premikaš po treh dimenzijah.

Ko bodo sami programi pisani za 3D okolje bo šele zakon.
LP, Gregor GRE^

Road Runner ::

dokler bojo naši monitorji 2D ni neke hude potrebe po 3D programih IMO

kopernik ::

To, da so naši monitorji 2D, nima nobenega vpliva na naše potrebe po 3D programju. Je bilo že rečeno, da 3D igre/autocad/Maya/etc prav fino pašejo na 2D monitor. Mislim, da je večji problem z vmesnikom (miška+tipkovnica).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sun v škripcih

Oddelek: Novice / Rezultati
123459 (2640) Pancho
»

LG3D LiveCD 2.3

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
113211 (2668) kriko1
»

Project Looking Glass v praksi?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
132484 (2484) Brane2
»

Project Looking Glass

Oddelek: Operacijski sistemi
7890 (772) kopernik
»

Sun razkriva podrobnosti namizja treh razsežnosti

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
402847 (2847) kopernik

Več podobnih tem