»

Namizje prihodnosti

OSNews - Vas zanima, kako bo izgledalo računalniško namizje prihodnosti? Se tudi vam zdi, da je trirazsežno namizje sicer zanimiva tehnologija, ki pa je žal le malo uporabna? Potem vam je lahko žal, če ste zamudili XDevConf.

A nič zato. Zamudil ga je tudi Rasterman, razvpiti oče še bolj razvpitega odprtokodnega namizja Enlightenment. Že nekaj let se svojo ekipo ukvarja z razvojem nove različice Enlightenmenta, ki bo očitno tako revolucionarna, da razvoju ni in ni videti konca.

Zanimivo pa je, da je Rasterman analiziral dogajanje na konferenci XDevConf in ugotovil, da snovalci grafične podobe odprtokodnih operacijskih sistemov za prihodnost načrtujejo tehnologijo, ki jo je s kolegi v veliki meri že razvil! Tako prvi kot tudi drugi demonstracijski filmček nakazujeta še kako pestro prihodnost, seveda pa jima morate oprostiti nekatere poporodne krče.

Primer: Sneženje namizja sicer ni nič kaj uporabno, a predstavlja tehnologijo, ki bo potrebna na drugih področjih.

56 komentarjev

Project Looking Glass v praksi?

Slashdot - Pred časom je Sun predstavljal Project Looking Glass - GUI nove generacije, ki bo namizje postavil v 3D-okolje. Videli smo samo kratek film in bolj malo uporabnega, a na srečo ga Sun še ni patentiral, zato se je zganila odprtokodna skupnost in ustvarila projekt Metisse, ki je neodvisno od Sun-a začel razvijati 3D namizje. Rezultati so že vidni, program si lahko tudi sami namestite. Zanj potrebujete FVWM, X Windows, podporo OpenGL in seveda Linux.

13 komentarjev

Apache Geronimo promoviran v uradni projekt ASF-ja

TheServerSide.com - Že lani smo poročali, da je ASF (Apache Software Fundation) začel z razvojem odprtokodnega J2EE aplikacijskega strežnika. Po skoraj letu dni bivanja v t.i. inkubatorju (poseben strežnik ASF-ja, kjer so novi projekti v nekakšni čakalnici) je Geronimo očitno dovolj zrel za status uradnega Apache projekta.

Pomembnejše dobrote iz J2EE sveta, ki jih Geronimo prinaša:

  • EJB (Enterprise JavaBeans) podpora;
  • Java Transaction API ( JTA) - upravljanje s transakcijami;
  • Java Message Service ( JMS) - pošiljanje in sprejemanje sporočil ter njihov nadzor;
  • podpora za postavljanje strežnikov v gruče (clustering);
  • J2EE Management;
  • JavaMail API;
  • Java Activation Framework ( JAF) - ugotavljanje informacije o objektih oz. podatkih nasplošno (tip, podprte metode, ipd.) in
  • podpora za avtentikacijo in avtorizacijo ...

Avtorji projekta trdijo, da bo to prvi odprtokodni J2EE aplikacijski strežnik, ki bo ustrezal vsem zahtevam J2EE specifikacije. Mnogi dvomijo v to trditev, saj je celotna...

0 komentarjev

Sporazum Suna in Microsofta

Slashdot - Sun Microsystems in Microsoft sta velika rivala industrije programske opreme, zato niti ni pretirano presenetljivo, da sta se s tožbami napadala celih deset let. A očitno se je to neslavno početje končalo, saj sta podjetji dosegli sporazum, v katerem prekinjata spore iz preteklosti. Ti so bili večinoma posledica nespoštovanja patentnih pravic, največkrat s strani Microsofta, ki bo Sunu plačal 2 milijardi USD odškodnine. Zanimivo je, da je Sun zaradi zmanjševanja stroškov ravno na dan dogovora odpustil 3300 delavcev. Podjetji sicer zagotavljata, da bosta sodelovali pri razvoju sorodnih tehnologij, ki jih razvijata, predvsem pri strežniških rešitvah in seveda v navezi Java - .Net, kar bo še posebej zanimivo. Klik!

In še to: Microsoft obljublja, da bo odslej bolj prijazen do Jave.

9 komentarjev

Sunovi strežniki z Opteroni

Ars Technica - Sun je obelodanil specifikacije za strežnike Sun Fire V20z. Zadevščina je zanimiva predvsem zato, ker jo poganjata dva procesorja AMD Opteron. Ta korak je bilo pričakovati vse odkar so kupili Kealia, Inc., podjetje ki se ukvarja s strežniškimi rešitvami osnovanimi okoli Opteronov. Sun svojo izbiro opravičuje z dobrim delovanjem tako v 32- kot 64-bitnem okolju. To precej olajša prehod in omogoča združljivost za nazaj, kar je pri strežnikih vsekakor zaželjeno lastnost. "Alternativen" duh se nadaljuje tudi v ponudbi operacijskih sistemov, kjer lahko izberete med 64-bitnima distribucijama Linux (RedHat in SuSE) ter Solarisom.

2 komentarja

Novi operacijski sistemi

OSNews - PalmSource se je odločil, da bo odslej ločeno razvijal dva operacijska sistema. PalmOS 5 bo dobil ime Garnet, nedavno izdani PalmOS 6 pa bo postal Cobalt. Razlog za takšno odločitev so spremembe na trgu, ki ga dlančniki izgubljajo na račun pametnih telfonov. Podjetje želi ustreči celotnemu trgu, torej dlančnikom, pametnim telefonom in ostalim prenosnim napravam.

Sun Microsystems sporoča, da bo poostril varnostne ukrepe v svojem operacijskem sistemu, Solarisu. Ta poteza zaobjema nekaj na novo napisanih delov jedra in sklenitev sodelovanja z VeriSign Inc. Upajmo, da dejanje ne pomeni samo sledenja podobnim potezam konkurence, tj. Microsofta in IBM-a, pač pa zavestno namero za izboljšavo informacijskih sistemov. Rezultati bodo na voljo že ta teden.

Linux 2.6 naj bi prinesel veliko izboljšav v poslovnih okoljih. IBM-ov oddelek Linux Technology Center je tako opravil nekaj primerjalnih preskusov streženja spletnih z Linuxom 2.4 in 2.6. Prispevek je zanimiv, ker predstavlja ključne...

1 komentar

Sun razkriva podrobnosti namizja treh razsežnosti

OSNews - Sun Microsystems utegne kmalu postaviti novo prelomnico v evoluciji računalniškega namizja. Njihovi predstaviniki so namreč na nedavni konferenci Linux World v okviru projekta Looking Glass prvič javno demonstrirali namizje v treh razsežnostih. Zanimivo je, da je odprtokodno in zaenkrat teče samo na Linuxu, povsem logično pa, da je napisano v Javi. Glavna prednost 3D namizja, ki naj bi izšlo že v roku naslednjega leta, je v tem, da omogoča razporeditev elementov v prostor na različne nivoje, kjer jih lahko uporabnik obrača v obsegu 360°. Klik!

Kot vse kaže, bo končna različica ustvarjena s pomočjo Jave 1.5, saj je že izšla njena prva beta različica. Klik!

40 komentarjev

Java Desktop System

Privzeto namizje

Linux.com - Sun Microsystems je v uvodnih trenutkih vsakoletne konference SunNetwork uradno predstavil Java Desktop System, na Linuxu temelječe poslovno namizje z zbirko orodij, ki je del projekta s kodnim imenom "Mad Hatter". Operacijski sistem je v osnovi SuSE Linux 8.2 s prilagojenim namiznim okoljem GNOME 2.2, med drugim pa vsebuje tudi novo pisarniško zbrko StarOffice 7, brskalnik Mozilla 1.4, poštni odjemalec Evolution 1.4 in seveda Java 2 Platform Standard Edition 1.4.2 s podporo za izgled v slogu namiznega okolja GNOME. Java Desktop System bo na voljo decembra in bo skupaj s podporo s strani Suna stal 100 USD za posamezno namizje na leto. Kot del Java Enterprise desktopa bo zanj potrebno...

5 komentarjev

Sunov program združljive strojne opreme

News Forge - Sun Microsystems je objavil nov seznam strojne opreme, ki je združljiva z njihovim operacijskim sistemom Solaris 9 Power Edition za arhitekturo x86, na katerega je dodal 100 novih sistemov neodvisnih razvijalcev in 100 komponent. Na seznamu lahko najdete širok spekter strojne opreme, od strežniških sistemov, namizij in prenosnikov, do osnovnih plošč in omrežnih naprav. Podjetje je predstavilo tudi zbirko za overitev združljivosti strojne opreme, tako da lahko ponudniki strojne opreme sami overijo svoje izdelke. Sun k sodelovanju vabi vse ponudnike opreme in izdelovalce. Klik!

0 komentarjev

Projekt Mad Hatter se predstavi

OSNews - Podjetje Sun Microsystems se pripravlja na izdajo prvih sadov projekta Mad Hatter, s katerim želi izdelati sodoben namizni računalnik oz. delovno postajo, katerega glavna odlika bo nizka cena. Podrobnosti o strojni opremi še niso znane, že precej časa pa je jasno, da bo Mad Hatter uporabljal operacijski sistem Linux. Sprva je bil v igri Red Hat, na kar še vedno spominja ime projekta, pred kratkim pa se je Sun Microsystems s podjetjem SuSE dogovoril, da bodo uporabili njihovo distribucijo Linuxa, vendar po vsej verjetnosti pod svojo blagovno znamko. Zdaj je to toliko bolj očitno, saj so v javnost pricurjale prve uradne informacije o Mad Hatterja s slikami, iz katerih je jasno videti, da je Sun Linux "vzel v svoje roke".

Sun je projekt Mad Hatter ustvaril z namenom, da bi obstoječim strankam, ki so želele drag operacijski sistem Sun Solaris zamenjati z Linuxom, zagotovil sodobno, a poceni namizno rešitev, in tako ohranil lastne stranke. Sedaj je projekt dobil nove razsežnosti,...

13 komentarjev

Sun predstavlja: Java Games Profile

SUN - Na zadnji konferenci razvijalcev programske opreme, točneje iger, ki se je odvijala med 19. in 23. tega meseca v Kaliforniji, je Sun Microsystems predstavil t.i. white paper, kjer je razkril podrobnosti o svojem projektu, Java Games Profile imenovanem. In kaj je njihov glavni cilj? S pomočjo Jave razviti plošček, katerega bo mogoče poganjati na PS2, X-Boxu, Windowsih ter celo Linuxu. Sun se razpiše. Pa še poročilo iz konference.

1 komentar