» »

Ponudniki dostopa do interneta lahko berejo pošto svojih uporabnikov

Ponudniki dostopa do interneta lahko berejo pošto svojih uporabnikov

Wired News - Seveda samo v ZDA.
Kot poroča Wired je namreč Prizivno sodišče prvega okrožja razsodilo, da ponudniki elektronske pošte ne kršijo zakona, če berejo e-pošto svojih uporabnikov brez njihovega soglasja. Seveda pa pošte ne smejo prestreči med prenosom (tim. snifanje), saj je to prepovedano z Electronic Communication Privacy Act, pač pa jo lahko preberejo "šele" ko se shrani v elektronskem predalu.

Najbolj smešno (ali žalostno, kakor vzamete) pri vsej stvari pa je to, da je dostopanje do elektronskega predala celo enostavneje kot prestrezanje med prenosom.

Je odveč poudariti, da imajo Hotmail, Yahoo, GMail in ostali večji ponudniki elektronske pošte svoje strežnike večinoma v ZDA...?

28 komentarjev

Matev ::

koga pa zanima če kdo bere ali ne bere pošto

saj vsak ki ima količkokaj pameti ne uporablja elektornike za kake jake skrivnosti

kot v vrtcu.... da ja ne bodo bral kako si dopisujemo .... :\
brezveze

Poldi112 ::

Amerika, obljubljena dezela.
Ne vem kje imas problem, Matev. Meni se novica dopade. Jasno je da ti lahko berejo, ampak tu je problem ker smejo. Slavni ameriski pravni sistem.

pecorin ::

kaj nekaterim zasebnost res nic ne pomeni? to je zelo zalostno..

moje poste ne sme brati nihce, pa naj je v mailu napisano karkoli. ne razumem ljudi, ki bi to kar tako dovolili..

no saj zato pa obstaja PGP in take stvari.

madmitch ::

Matev, a te potem tudi ne bi motilo če bi dobil navadno pisemsko pošiljko odprto, ker bi jo poštar prebral? Ali je to čisto nekaj drugega?
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

Tito ::

Glede navadnih pisem je tako, da če je kaj sumlivega se to kar dost enostavno da skenerat, kaj not piše, tako da o tem da bi naj bila navadna pošta kaj bol neprebrana... hehe ;)...

Glede e-pošte pa je tako, da je zelo enostano zakodirat sporočilo in ga ni boga, da bi razvozlal geslo! Če ti 4048 bitna koda ne pomeni dovol zaščite, potem pa tudi nič. ČE pa ISP prestereže pošto v kateri si rekel svojem dekletu, kako si se imel prejšno noč, pa mislim da ni bilo velike škode... KAj se je za bat, kaka podjetja, ki izmenjujejo kakšne pomembne informacije o razvoju kake stvari ali teroristi, ki prek neta usklajujejo načrte... Te bodo preprosto zakodirali maile in ga ne bo boga, da bi jih dekodiral ;)... Mogoče čez kak mesec ;)...

Tko da to je sicer neumno da bi sploh brali pošto, samo če si že glih v sumlivih poslih se pa enostavno zaščitiš.

Mimogrede eno 1024 bitno kodo razbiajo nekateri ljudje v sistemu par sto računalnikov in probavajo razbiti kodo, pa že delajo več let pa jim ni uspelo in je v sistemu veliko GHz mašin. Tako da bi kar tako razbijali šifre je nemogoče pričakovati. Tako da še vedno je TEHNOLOGIJA na naši strani in debilni narod bušovcev ne morejo nič in se lahko poka... :D

Kretenizem na vasi>:D ...

linuxdady ::

MOLITEV

Bog, prosim te, nakloni mi milost, da nikdar ne bi bil deležen
svobode, ki jo zagotavlja "Leader of the free world"

Daedalus ::

Ne pa ne, Tito. Če pišem svoji punci, ne želim, da to kdorkoli drug vidi, pa tudi če napišem v mail samo: "Čav mala, kako si?". Brez tvoje vednosti nima kdo kaj gledati, brati, ipd... Če so Ameri tak obsedeni z nadzorom svojih državljanom, OK, samo se bojim, da se bo kaj takega začelo uveljavljat v EU;(

Pa ne se bat... Naslednji korak je prepoved enkripcije, ki se je ne da razbit. Pa vas bom pol vprašal...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Krofojed ::

Kakor razberem iz clanka, je ameriski zakon o tovrstnih zadevah cisto OK, samo zastarel je (in ne uposteva e-poste). Sodisce je pa butasto, ker je razsodilo po crki zakona (namsto duhu).

linuxdady ::

Ne razumem, zakaj se tako zgražate, kot da bi šlo za ne vem kakšno spremembo v Bušistanu. To je samo normalen razvoj države, ki je :
1. Izvedla genocid nad staroselci celotne celine
2. Zgradila celoten gospodarski sistem na sužnjelastnišvu ( 20 let po pomladi narodov v Evropi so se šli državljansko vojno zaradi vprašanja, ali ima eno človeško bitje lahko lastninsko pravico na drugem človeškem bitju)
3. Med drugo svetovno vojno uvedla koncentracijska taborišča za svoje državljane japonskega rodu.
4. "Osvobodila " Evropo nacizma z armado, v kateri temnopolti častniki niso imeli vstopa v kantine za bele častnike.
5. Zaradi manifestacije moči povsem brez potrebe odvrgla dve atomski bombi na Japonsko, čeprav je ta že med Postdamsko konferenco ponudila brezpogojno kapitulacijo.
6. Dvesto let po Deklaraciji o neodvisnosti, kamor je zapisala, da se vsi ljudje rodijo enaki, pričela uvajati kongregacijo, ki še danes ni izvedena. (Jefferson je mislil resno, samo da črncev ni imel za ljudi)
7. V petdesetih letih preganjala svoje državljane, ki so bili osumljeni nepravilnega mišljenja (simpatiziranja s komunizmom)
8. V Koreji in Vietnamu pobila več civilistov, kot Hitler Židov.
9. V nasprotju z mednarodnim pravom, moralo in zdravo pametjo napadla suvereno državo, članico OZN in odstranila mednarodno priznano vlado ter jo nadomestila s svojo, kvislinško.
10. Zahtevala vnaprejšnjo amnestijo za vojne zločine, ki bi jih zagrešili njeni vojaki, ker je izvajanje vojnih zločinov sistemsko vključeno v njeno vojaško doktrino. (Naša pokončna oblast pa je v nedogled cincala, ali bi tak sporazum podpisala ali ne in javkala, da bo počakala, kaj bodo o tem rekli v Bruslju)
11. Zavrnila podpis kyotskega protokola.
12. Zavrnila podpis Deklaracije o pravicah otrok in še vedno izvaja smrtno kazen nad mladoletniki.
13. Namočila svet v Coca-Colo.

Že to, kar sem naštel, je dovolj, da se človeku obrne želodec, pa je samo delček delčka grehov, ki jih ima Uncle Sam na vesti. Zato se ne zgražajte ob vsaki novički o novih kršitvah pravic v ZDA.
To je sistem, na katerem so ZDA utemeljene.

Marjan ::

Edino prav, da se pošta bere. Tko bojo vsaj najdli kakega pedofila ali kake druge norce.

Ne vem zakaj eni tako nasprotujejo temu.

pivmik ::

Marjan, Matev in Tito: Pa vi niste resni.
Zakaj pa si ne naredite še hiše iz prozornih opek?
LP, Gregor GRE^

poweroff ::

IRONIJA ON.
Marjan, ti očitno nimaš ničesr proti skrivanju?
Torej.. pogledam v tvoj profil in uporabim najdi.si in ugotovim toje ime in priimek, tvoj mail na ovčki in siolu, s čim se ukvarjaš, sliko tebe in tvojih sorodnikov. Tega pa ne bom tukaj objavljal, ampak nekako ne najdem tvojih mailov, pa bančnih podatkov. Glede na to, da ti nimaš nič za skrivati, te prosim, da jih sam objaviš.
Ali pa si mogoče kakšen kriminalec, ki se boji roke pravice? >:D
IRONIJA OFF.
sudo poweroff

BigWhale ::

Marjan, ali zivis v stekleni hisi in ce ne, zakaj ne? Saj nimas nicesar skrivat!

nicjasno ::

www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

poweroff ::

Tole piše v razsodbi... negativno ločeno mnenje enega sodnika:

Therefore, it has been the Government's position that it had to obtain judicial authorization under the Wiretap Act to seize e-mails contemporaneously with their delivery. That practice would likely change under Councilman’s interpretation of the Act. For example, the government states in its brief that "to implement wiretap orders on email accounts, the Federal Bureau of Investigation usually relies on the communication service providers to conduct the acquisitions." The providers use MUA recipe files similar to the one in this case to intercept, copy, and deliver the targeted e-mails to the government as they are being delivered. Under Councilman's narrow interpretation of the Act, the Government would no longer need to obtain a court authorized wiretap order to conduct such surveillance. This would effectuate a dramatic change in Justice Department policy and mark
a significant reduction in the public's right to privacy.

Such a change would not, however, be limited to the interception of e-mails. Under Councilman's approach, the government would be free to intercept all wire and electronic communications that are in temporary electronic storage without having to comply with the Wiretap Act's procedural protections.
That means that the Government could install taps at telephone company switching stations to monitor phone conversations that are temporarily "stored" in electronic routers during transmission.

Preberite DVAKRAT...
sudo poweroff

Matev ::

pa kaj a res noben ne razume

dovoljenje za branje je zato da lahko sodno preganjajo ljudi ki se ukvarjajo z nečednimi posli

če pa koga skrbi da bo kdo bral pošto ki jo on piše enmu dekletu mu pa ne morem pomagat

verjemte niste tok pomembni ali zanimivi da bi kdorkoli bral vašo pošto z užitkom

Marjan ::

@Matthai, pač mislim, da bi se nardilo več dobrega kot slabega, če "varovanje osebnih podatkov" ne bi bil tako močno zastopan interes posameznikov. Enak hec je s "svobodo govora"... treba malo premislit o posledicah!

@Whale, iz opek pride cenejš :>

Marjan ::

navali narode! - sem odpru temo v PČ.

BigWhale ::

Opeke ja, ne izmikaj se vprasanju... :) Bi zivel v prozorni hisi?

Marjan ::

@Matthai, lahko bi si olajšal delo in kliknil na moj podpis :)

@Whale, če bi bilo ceneje in če slovenci ne bi bili tolk zadrti, bi večina živela v prozornih bajtah. Sem pa nekaj drugega trdil, če se spomniš - da se splača gledat mejle, če tako ulovimo pedofile in druge norce!

BigWhale ::

Ampak who watches the watchers? :) Saj so samo ljudje, tudi oni so krvavi pod kozo, tako kot mi. V debato, da to pocne AI, pa se sploh ne spuscaj... ;)

Marjan ::

A ti bi imel ljudi, ki bi brali 24/7 zaposlene?

Imas samo aplikacijo, ki isce kriticne besede v mejlu in potem se te podrobneje pregleda. :\

BigWhale ::

Nisem vedel, da je grep AI, sem mislil, da je bil text search ;)

PS: Se vedno bo nekdo imel dostop do teh mailov.

MrStein ::

Ja, pa odvetniki so tudi le za kriminalce. Pošten človek se le postavi pred sodnika in zaupa v njegovo presojo pravice (če si nedolžen, te ziher ne bodo obsodili).

Svobodo zahtevajo le tisti, ki so nekaj hudega naredili...

itd..

To je tipična diktatorska propaganda. Predajte vse pravice nam, ker mi vemo kaj je za vas dobro. Kdor se upira pa je najhujši zločinec in ga bomo "pravično" kaznovali.


Saj veste, kak gre : "Who gives up freedom for safety, doesn't deserve either and will lose both"

poweroff ::

Marjan, problem je, da si ti kriminalec, pa tega še ne veš.
Konkretno:
- najbrž imaš na računalniku kakšen nelegalen program, movie ali mp3...
- najbrž si šel že kdaj čez cesto pri rdeči...
- najbrž si že kdaj rabutal sosedova jabolka ali izmaknil kakšno malenkost
- mogoče si volil napačno stranko (katera stranka je napačna: vsaka, ki ni trenutno na oblasti, oziroma tista, ki je na oblasti, če gledaš iz stališča opozicije)
- mogoče si koga užalil v forumu
- mogoče si šel ven brez osebnega dokumenta
- itd.

Skratka, če si storil toliko prekrškov, potem je verjetno, da si storil še kaj. Dajmo pogledat tvoje maile, ziher še kaj skrivaš. Bomo že kaj našli... In ko te bomo dobili, bo svet varnejši... Aja, pa mogoče si pa kakšne skrivnosti deliš po telefonu. torej damo še tvoj telefon nadzorovat. Pa GSM tudi.


Tako razmišljajo policaji. In diktatorji.
V civiliziranih in pravnih državah so stvari drugačne. To je vsa razlika.
sudo poweroff

Marjan ::

Delikatna zadeva! A bomo kako rekli v forumu?

MasterMind ::

Kar se tiče branja maila, strogo nasprotujem... Temu se da branit na dva načina... Ena je, d si pošiljaš kriptirane pošte, druga je pa, d se pogovarjaš osebno.

[-=Jaka=-] ::

Je odveč poudariti, da imajo Hotmail, Yahoo, GMail in ostali večji ponudniki elektronske pošte svoje strežnike večinoma v ZDA...?

Ok ni mi jasno zakaj se tok sekirate, razn tistih k pisejo maile v anglescini (pa se to ni prow velik moznosti da bo nekdo prebral prav tvoj email), americani neznajo se svojga jezika dobr govorit in pol bojo vase maile v slovenscini cital, c'mon ...:\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lavabit in Silent Circle zaradi Prisma prenehali obratovati

Oddelek: Novice / Varnost
2211836 (8950) VaeVictis
»

Napadu na Epsilon soroden vdor že novembra

Oddelek: Novice / Varnost
52692 (2316) gslo
»

Hushmail ameriškim pravosodnim organom izročil šifrirne ključe uporabnika

Oddelek: Novice / Zasebnost
73540 (3540) christooss
»

Kako zapreti Hotmail račun?

Oddelek: Novice / Zasebnost
75165 (5165) CCfly
»

Krščen Matiček inu Tristo Kosmatih, SiOL!

Oddelek: Novice / Zasebnost
153613 (3613) Kaboom

Več podobnih tem