» »

Pipi in Melhijad - episode 69: megabajt

Pipi in Melhijad - episode 69: megabajt

Matek ::

Preden preberete, zadeva ima point - double standards. To ni topic za v funny links niti se nimam namena norčevati iz tistih, ki ircajo z UTFjem. Če nimate pametnega komentarja in če ne razumete, kaj sem hotel povedati, plz stfu k tnx.

Malega prašička Pipija je nekega dne zasrbelo, ko je na svoj novi 120 gigabajtni disk lahko posnel samo 115 gigabajtov pr0na.

Pipi: Melhijad, Melhijad, ali nas proizvajalci diskov nategujejo?

Melhijad: Nič lažjega, pojdi z mano! Veš Pipi, vsi prašiči, ki so kdaj kupovali nov trdi disk, vedo, da je kapaciteta redko enaka tisti, pod katero se prodaja. Na moj disk z nalepko 1,2 GB gredo komaj Win98, ki zavzamejo dobrih 200 megabajtov in zraven še Debbie Does Dallas (1 cd version), pa je disk že poln! To je stara stvar, Pipi, 1 kilobajt je 1024 bajtov, 1 megabajt 1024 kilobajtov, 1 gigabajt 1024 megabajtov in tako naprej, proizvajalci diskov pa imajo en gigabajt za 10^9 bajtov, kar je v primerjavi z 1024^3 manj. Ta zadeva je nateg. Hudobni proizvajalci diskov nas nategujejo! Maxtor na grmado, Western Digital na gnoj!

Pipi: Ampak Melhijad, profesorica Gujda nam je pri fiziki povedala, da giga pomeni deset na deveto, a nimajo proizvajalci prav? Sej je to je Systeme International!

Melhijad: Mali, nehaj morit! Enota se v računalništvu uporablja že dolgo in ker jo uporablja večina softvera in cela stroka, je ne bomo šli spreminjat, samo da bi bili v skladu z nekim standardom.

Pipi: Ampak ampak ampak Melhijad, Kruljo iz tretjega B razreda, ki ima ddos drone in 450 boxov in linuxe se mi je zadnjič na ircu smejal, ko sem mu rekel, da ne vidim njegovih čžšjev. Povedal mi je, da uporablja UTF, ker je ta kodna tabela v skladu s standardi. Rekel je, da ga briga, če ima cel svet mIRC in win1250! Zakaj Melhijad zakaj? Saj si ja rekel, da če je nekaj razširjeno, je stvar neumno spreminjati! Zakaaaaaaaaaj?

Melhijad: Emm, glej, emm to je drugače.... multinacionalke ammmm skrbijo za svojo rit emmm.... samo keš.... emmm, Pipi, pojdi se raje igrat in se ne obremenjuj s tem! To ni tema za odojke kot si ti!

In odpujsala sta domov.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Gandalfar ::

MadManMato: super napisano :-)

PrimozR ::

EEEEEEEEJ norca se delate iz mene! :P;( ;((

Joke, hudo napisan :D

dëych ::

Dobr da mam stol z ograjo :D

Tody ::

ja vsakemu svoje... in vsak skrbi za svoje ? Kdo je kriv ? Un k je to pred mano naredu, jest sem samo izboljšal njegov postopek njegove, specifikacije sem prepisal in dodal svoje ! Okey pol bom tud jest tako naredu, ker pač diski nimajo "lukenj" me bmk, vrti se tokrat hitrej spravmo tolkarat več gor in copy paste specifikacije...

der_Alte ::

Cel svet ima kvečjemu cp1252. >:D

overlord_tm ::

ql napisan :D :D !

tist o diskih je ravn dons en sošolc govoru, da so proizvajalci prasci ker ti prodajo 80GB disk, gor je pa 75GB placa >:D .

pol pa razlaganje kako giga zastopjo računalniki, kako pa proizvajalci :D

bezerk@work ::

PrimozR ::

Tody??? WTF??? 8-O

Tody ::

kaj tuki ni razumljivega... cela IT industrija sloni na kopiranju takem ali drugačnem...Seveda so bile tehnologije na novo ustanovljene samo, vse kar delajo je nadgrajevanje že znanega modela...Procesorje že nevem koliko časa navijajo in drkajo tiste trazistorje sem in tja... In ker si je en znanstvenik zmislu da bo tko je tko in ga ne zanima nobena fizika in STANDARADI...

Eschelon ::

Veš kaj, nekateri prašiči bi še vedno radi merili dolžino na korake in trak na vatle. Čeprav preberejo, da so kupili avto, ki porabi 10 litrov na kilometer, se jezijo, kako da porabi več kot 10 litrov na miljo. Funt ni kilogram in čevelj ni meter. Odkar je sprejet mednarodno veljaven SI(IEEE) standard za binarne predpone je krivda kvečjemu na tistih, ki ga ne upoštevajo (velja za proizvajalce spominskih modulov in ne morda proizvajalce trdih diskov). Pa tudi Melhijad bi si lahko enkrat prebral bezerk@work-ov link.

Sicer pa - že videno na Slo-techu v loži.0:)
Vedeti, razumeti, znati.

bezerk@work ::

točno tako Eschelon, videno miljonkrat.

Matek ::

Eschelon, to nima toliko zveze tu, proizvajalci diskov se že od vedno držijo standardov, tile kibibibiji so to samo še potrdili. Nisem tega hotel povedati.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Mavrik ::

Torej bomo zdaj meli računalnike s 524 MB rama?
The truth is rarely pure and never simple.

Matek ::

Preden preberete, zadeva ima point - double standards

Bolj sem imel v mislih to občečloveško napako.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Eschelon ::

Ne morem se strinjati. Standard za binarne enote obstaja že od leta 1998 in bi ga lahko upoštevali vsi prizadeti. SI predpone k,M,G,T imajo svojo definicijo. Tukaj ne more nihče govoriti o dvojnih standardih. To bi veljalo, če bi ista predpona predstavljala dve različni stvari. Vendar kilo pomeni 1000x, kibi pa 1024x. Tu ni nobenega dvoma o samo eni možni interpretaciji. Primerne predpone so na razpolago. Kdo je torej kriv za "dvojne standarde"? Kvečjemu Melhijad.:O

Lahko pa bi se Melhijad zjezil nad ludisti, ki še vedno gonijo svoje, ker se jim kibi-bibi-dubi-bubi zdi smešno in zato za 1024x še vedno uporabljajo kilo predpono. Potem pa takisti pridejo v trgovino po kilo moke - in glej ga zlomka - nihče ne pričakuje 1024 gramov.;)
Vedeti, razumeti, znati.

Matek ::

Glej, tu primerjam standarde pri uporabi enot v računalništvu in standarde za kodiranje na ircu. Hotel sem reči, da ljudje v različnih primerih drugače sodijo stvari.

Proizvajalci trdih diskov le-te pravilno označujejo, ker je 1 MB 1000 KB in nič drugače, v windowsih (in povsod drugje) pa je 1024 bajtov označenih s KB, namesto s KiB, kar bi bilo prav in v skladu s standardi. Ampak ne, ljudje pravijo, da proizvajalci diskov nategujejo in se nočejo strinjati z novimi enotami (redkokje so v uporabi, zelo počasi se prijemljejo), ker so pač že zelo zelo razširjene.

Na drugi strani pa imamo skupino ircarjev, ki uporabljajo xchat in druge ne-mIRC kliente, v katerih si nastavijo UTF kodno tabelo, ki je striktno v skladu s standardi, da ne bi uporabljali neke microsoftove kodne tabele, ki je foo. Pa čeprav jo uporablja velika večina ljudi, ki bo zato morala migrirati, ker ne vidi šumnikov.

Vidiš kaj hočem povedati?
Na eni strani trdimo neee, to je pač že ustaljeno, briga nas če je 1 kilometer 1000 metrov, 1 kilobajt bo 1024 bajtov! Na drugi pa gremo it na UTF, ker je v skladu s standardi, pa čeprav ni tako razširjen.

Get me?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Eschelon ::

LOL. YES. Finally got you.:8) Darn.:)) stfu (1st person singular, present continuous):P
Vedeti, razumeti, znati.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple: kilo je 1000 in ne več 1024 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20516748 (12048) Matevžk
»

Velikost USB ključa je manjša kakor oglašujejo

Oddelek: Pomoč in nasveti
253175 (2376) CaqKa
»

WinRar ima hrosca pri split-arhiviranju

Oddelek: Programska oprema
101284 (1086) Cokolesnik
»

Ne zazna celotne kapacitete diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
171331 (1173) Quikee
»

Nova terminologija: KB = 10^3 bytov, KiB = 2^10 bytov (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30520053 (16532) gumby

Več podobnih tem