» »

Regulacija vrtljajev enofaznega ventilatorja !

Regulacija vrtljajev enofaznega ventilatorja !

MoonBeam ::

Ima kdo idejo kako na najbolj enostaven in poceni način regulirati vrtljaje enofaznega motorja. Regulacija bi potekala s pomočjo krmilnika in senzorja temperature in sicer pri majhni temperaturi se ventilator vrti počasneje pri višji temperaturi pa hitreje. Zanima pa me pri tem predvsem kako spreminjati hitrost ventilatorja ( na kakšen način ) in ne stvari okrog krmilika, ker tisto obvladam :) Hvala za vsakršno pomoč !
As Hard As It Can Get !

powerrr ::

Najbolj enostavno je, da uporabiš PWM(pulzno širinsko modulacijo). Za močnostni del pa uporabiš N-tip MOSFET(izklapljaš maso ventilatorja) in potem nastavljaš koliko časa bo signal na izhodu mikrokontrolerja vklopljen/izklopljen v odvisnosti od temperature

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: powerrr ()

MoonBeam ::

Ima kdo mogoce kakšno okvirno shemo ali vsaj kaj podobnega ?
As Hard As It Can Get !

Azrael ::

Najprej je potrebno razčistiti ali je motor sploh primeren za kaj takega ali ne, potem bomo pa lažje pomagali. Enofaznih motorjev je precej vrst in večina ni preveč primerna za take podvige.

Prosil bi za te podatke:

Kakšen tip motorja je to ? Je to motor s kondenzatorjem (kakšen: štartni ali za trajno obratovanje) ali s kratkostičnimi ovoji ali mogoče univerzalni kolektorski motor ?
Koliko je močan motor in njegovi ostali podatki (napetost, tok, obrati...) ?
Način pogona ventilatorja: ventilator montiran direktno na osi motorja ali preko nekega prenosa ?
Kolikšen razpon obratov želiš doseči z regulacijo ?
Ali mora biti regulacija zvezna ali je lahko stopenjska ?

Upoštevaj tudi, da bo pri nizkih obrati imel motor nezadostno hlajenje in se lahko tudi pokvari, posebej če ni neka robustna stvar.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

MoonBeam ::

Ej ce po pravici povem, nimam pojma kak motor je to, vem samo da nima nobenega zagonskega kondenzatorja, pomoje pa nima več kot 100- max200w... To je pač ventilator ( veternica premera 60cm ), ki je montiran na os enofaznega motorja ( zadeva je ponavadi v uporabi v raznih halah in kurjih farmah). Regulacija motorja ne rabi bit zvezna, lahko je stopenjska, razpon obratov pa bi lahko kr razdeljen na štiri stopnje... Torej če ima nazivno vrednost obratov tam nekje 600obr/min, so lahko stopnje 200, 400 in 600 obr./min...Kar se tiče hlajenja pomoje ne bo problema, ker smo nekaj podobnega prakticirali z nastavljivim transformatorjem, pa je motor ostal cisto ok... Hvala !
As Hard As It Can Get !

Azrael ::

Torej imaš zelo verjetno enofazni motor s kratkostičnimi ovoji, ta motor je res precej robusten.

Obrate lahko menjaš s frekvenčnim regulatorjem, samo tam bo cena hitro presegla 100kSIT. Več o tem v tej temi.

Druga cenejša možnost je kot si že sam opazil spreminjanje napetosti motorja, kar ste že prakticirali z variakom (nastavljivim transformatorjem). Da bi se to avtomatiziralo, predlagam naslednjo rešitev:

Najprej ugotoviti pri kakšnih napetostih ima motor zahtevane lastnosti (variak) in potem naviti avtotransformator ustrezne moči, z odcepi tako, da daje od sebe primerne napetosti, ki se jih je izvedelo z meritvami z variakom. Potem pa naj krmilna elektronika motor priklaplja na ustrezno napetost, odvisno od temperature.

Druga možnost pa je nabava ventilatorja, kjer ima motor več brzin, običajno 3, samo je vprašanje cena in ali sploh obstaja v taki velikosti.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Brane2 ::

Kaj pa, če bi kje na kakem odpadu ubodel dva PC napajalnika in ju izkoristil v ta namen ?

Del napajalnika, ki krmili glvni trafo not, je namenjen delu na mrežni napetosti in zna lepo switchati mrežno napetost. Izmenični shtrom se nameč najprej usmeri in izgladi v 300V DC.

NAto pa dva tranzistorja switchata eno točko priomarja traflca med 0 in 300V, drugo pa dva kondija in upora držita na sredini, torej cca 150 V.

Če povežeš skupaj dva podobna PSUja, dobiš dve sponki, ki se jih da switchati gor-dol. Nato pa samo s povprečenjem dosežeš željeno trenutno napetost na pbeh točkah (recimo s PWM) in to e to.

Seveda večina navlake v ta namen v vsakem od PSUjev odpade- recimo glavni trafo itd, rabiš pa extra mikrokrmilnik, ki ga je treba tudi ustrezno sprogramirat.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Spajky ::

Probaj vent s serijsko vezavo več žarnic navadnih za 220V~ in preklopnikom; bo zraven še svetlo, ko bo vent delal; probaj npr. s 50, 100, 200W žarnicami npr. (odvisno kolko vent pije, poceni rešitev). 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

MoonBeam ::

Azrael, ideja sploh ni slaba morem rečt... Vendar sem ravno danes pogruntal nekaj drugega kombinacija reed rele - dimmer modul, pa moram rečt da mislim da bo stvar s par modifikacijami delala čisto ok... Pa še poceni me bo prišlo vse skup.. Hvala za vašo pomoč... Aja mimogrede...zrihtam lahko večje količine miniaturnih relejev, skoraj vseh možnih nazivnih napetosti in tokov skozi kontakte...če koga zanima naj javi...
As Hard As It Can Get !


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Elektromotor pralnega stroja (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8844483 (11428) lovro535v2
»

Frekvenčni pretvornik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1914005 (5862) gumby
»

Elektro motor in mehanski prenos energije z zobniki

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
89837 (9685) Azrael
»

Crknjeno navitje pri motorju v pralnem stroju?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
176608 (6190) Pyr0Beast
»

motor kosilnice -> agregat

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
115490 (5258) flasha

Več podobnih tem