» »

[Linux] Poganjanje Pantheon-a

[Linux] Poganjanje Pantheon-a

Brane2 ::

Muči me torej sledeče. VIdim, da bom počasi moral presedlat na bolj resen program za računovodstvo itd in iščem altenative.

Zaenkrat se zdi Datalabov Pantehon kot optimalna rešitev, med drugim tudi zato, ker ga že imam (pred časom nabavili).

Vendar me tu matra to, da Pantheon laufa samo na WInsih, pri meni pa vse mašine laufajo na Linuxu.

Na Cosisu trdijo, da ta stvar na Linuxu le laufa na Linuxu ne pod WIneom ne kako drugače in da za svojo konfiguracijo nujno rabim eno mašino na Win2k/XP za klienta in drugo za server, ki bi pač laufal IIS.

ZAto me zanima:

-ali je kdo že zalaufal klienta na Linuxu ?
-ali res nujno rabim MSSQL in IIS na serverju ? Ni variante, da bi stvar postavil z PosgreSQLom ali čem tretjim na Linuxu ?
-ali obstaja zamenjava za IIS na Linuxu ?

Se poravičujem, če sem kakega kozla ustrelil, na tem polju res nisem doma.
On the journey of life, I chose the psycho path.
  • spremenilo: CCfly ()

BigWhale ::

-ali je kdo že zalaufal klienta na Linuxu ?

Najbrz jih ni prav dosti probavalo...

Vsa ostala vprasanja so pa tako tako... Ko sem se pogovarjal z direktorem Datalaba, ki je zadevo razvil, je dejal, da razmisljajo o izdelavi Linux klienta. To je bilo par let nazaj. Cela zadeva je razvita v Delhiju, tako da bi eventuelno lahko presaltali na Kylix, samo Kylix je crknil, ce se ne motim.

Clovek bi jih moral prepricat, da zadevo portajo na Qt, bo takoj multi platform... ;)

Kar se pa server side strani tice je bilo pa receno, da bo se precej casa na MS SQL, ker je to 'the server' za SQL.

... jaz sem iz teh razlogol zacel z razvojem svoje aplikacije v KDEju... Zaenkrat je se braindead in ima neko sort of podporo za skladisce, ter izdajo racunov/dobavnic/predracunov...

Ampak delam na zadevi in bom se nekaj casa delal... V kakem letu bi moral vsaj materialno poslovanje izdelat in narest delujoce...

We'll see what happens...

BigWhale ::

Trenutno pa zadeva dela z KDE 3.3, mysql in postgres serverjem.

Brane2 ::

Ne me hecat. Si bil ti s tem na Celjskem MOSu ?

Eni tipi so ponujali nekaj zelo podobnega v hali L v prvem štuku...
On the journey of life, I chose the psycho path.

BigWhale ::

Ne, haha :))

Ni se tko zlo ready, da bi se kaj prevec okrog kazalo... ;)

Brane2 ::

Ufff, fajn.

Mislim, uni tipi so bli tko zlo čudni. Trije, štirje čupavi, neobriti, precej zanemarjeni tipi, ki so z visoko dvignjenim nosom stali na kosu tepiha, ki naj bi bil štand. Ko sem jim pristopil, so kazali močno averzijo proti kakršnimkoli vprašanjem, ki se niso začela z naročilom njihovega čuda.

No, končno sem se le uspel usesti za njihov notesnik, na katerem je teklo to čudo in ugotovil, da njihova "celovita reštev" za 12 kSIT pravzaprav ne vsebuje nič drugega kot to kar si naštel ! Poleg tega, imajo zelo čudne predstave o kodi in sploh odprti kodi. Moja tovrstna vprašanja so kar ignorirali. Mislim, če uporabljajo QT, valjda kot potencialni kupec imam pravico zvedet ali so plačali licenco ali pa mi prodajajo muda za bubrege z GPL licenco !

Kar se Pantheona tiče, imam feeling (sicer je baje res da so za te stvari ena A v sloveniji in še kje, vsaj kar se malih firm tiče), vendar se mi krepko zdi, da je tistih "54 človek-let dela" šlo v glavnem za maljon dresiranih opic, ki so vnašale oblike obrazcev itd- se pravi delale na šminki.

No, kakorkoli že, oni so lahko pametni, saj imajo kaj pokazat. Jaz tega nimam. Mi pa vseeno niso všeč določeni koncepti. Recimo, če imam bazo za elektronsko trgovino, jo moram met na lokalni mašini in zunanji site mora štartat relevantne asp skripte na lokalnem serverju. Da bi recimo lahko skopiral relevanten del moje baze na zunanji server, tega se (kot pravijo) ne da.

Bah. Ne vem no. Neki bom moru nardit, nisem pa še ziher, kaj točno.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

BigWhale ::

Hm, ma jest imam vse pod GPL

Isci kpos na sourceforge. 1.0 fixed verzija ima problem z nasimi znaki, tista iz CVSa pa ima support za postgresql kjer nasi znaki lepo delujejo. No ja, ce se sploh prevede, nevem kaj sem nazadnje delal. Vecinoma se trudim, da samo prevedljivo in delujoco kodo submitam.


Pantheon je pa tko, pri nas doma imajo mati racunovodski servis, pa je do sedaj se vsak program kritizirala. Ostala je pri pantheonu, do neke mere tudi pomagala pri razvoju. Baje je to THE thing. Jaz stvari sicer ne poznam, bi se pa kar strinjal, da je najbrz vecino ljudi delalo sminko.

Nimam pa blazno dobrega mnenja o celi stvari, ker to, da moras skoraj vsake dve leti menjat hardware in software, ce hoces uporabljat novejso verzijo, nevem. Zdi se mi malo zgresen design. Sploh, ker moras ta software kupovat. Ce bi me nekdo silil, da vsake tri leta postgresql menjam, se ne bi pritozeval. :)) Da pa moram MS SQL menjat, je pa ze mal huda... :)

Brane2 ::

Nisem si uspel ogledat tvojega programa (še), vendar mi je padlo nekaj na pamet.

Te stvari itak komunicirajo s SQL bazo in največji del dela pri razvoju je v razvoju klienta.

Zakaj ne bi za klienta izkoristil recimo Firefoxa ali kak drug standardni browser in za komunikacijo z bazo uporabil PHP ?

Edini problemček bi bil pri izpisu obrazcev (računov, ponudb itd) ker HTML pač ni namenjen 100% natančnemu renderiranju stvari kot je recimo Postscript, pa kljub temu bi verjetno lahko dosegel čisto fine rezultate, sploh s kakim konverterjem.

O PHPju še nimam pojma, (študiranje tega me še čaka) a tako na uč se mi zdi,d abi stvar morala delati.

SPloh pa, če ti to ni dovolj, lahko pozneje narediš povsem samostojnega klienta, ki bi delal na isti bazi...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

BigWhale ::

> Zakaj ne bi za klienta izkoristil recimo Firefoxa ali kak
> drug standardni browser in za komunikacijo z bazo uporabil > PHP ?

En korak pred tabo sem... ;) Prva reinkarnacija te zadeve je imela samo web interface. Druga, sedaj precej prenovljena zadeva, v bistvu na novo napisana ima trenutno KDE interface, fat client. Kolega, ki bi moral narediti web interface je prevec zaposlen, tako da ni imel casa sodelovati pri projektu, je pa to v planu, da se naredi.


> Edini problemček bi bil pri izpisu obrazcev

PHP ima precej dobro podporo za PDF, tako da je bil izpis narejen kar v PDF datoteko, ki jo potem natisnes. Izpisi so bili cisto spodobni, kot pri katerikoli drugi bolj 'resni' zadevi.

> SPloh pa, če ti to ni dovolj, lahko pozneje narediš
> povsem samostojnega klienta, ki bi delal na isti bazi...

Exactly.

Trenutno se ukvarjam s posodabljanjem skladisca (izracun povprecne cene, bolj korektno belezenje zalog in bolj zgleden sifrant), ko bo to fertik se bom pa sel ukvarjat s preverjanjem vnosov. Izracunom kontrolnih stevilk za davcno stevilko, TRR, maticna stevilka in tako naprej.

Potem pa sledi se povezava dokumentov med sabo, da ima dobavnica vezavo na pravilen racun, predracun ustrezen racun in da bos lahko iz prejsnjega dokumenta ustvaril nov dokument, torej iz predracuna racun in iz racuna dobavnico. Sedaj je potrebno vse se enkrat tipkat... ;)

Brane2 ::

Kewl :o)

Čeprav me zanima, zakaj si tako zgodaj zavrgel verzijo 1. A ne bi blo bolj uporabno, da bi prej dodelal ostale stvari in ostal na browserju ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

BigWhale ::

Verzija 1 je bila narejena dve leti nazaj, uporabljali smo jo pri Lugosu, pa je bila resnicno potrebna predelave. Tudi zasnova je zdaj drugacna, tako da se bo dalo zadevo razsiriti v se kaj vec kot samo to kar je zdaj.

Tista prejsnja verzija je, hm ne glih zabluz ampak, precej blizu :P

Je pa vsaj osnova.

Cokolesnik ::

Brane2: od tvojega prispevka sta minili že več kot dve leti, zato si prav gotovo pravi naslov za vprašanje: je Pantheon dober produkt za firmo, ki potrebuje program za materialno poslovanje? Predvsem me zanima primerjava, saj si verjetno primerjal več konkurenčnih rešitev že takrat, sedaj pa morda veš povedati še kaj več (sam denimo poznam Mapos od Imagine.si).

Za opombo naj povem, da se podjetje ukvarja s proizvodnjo embalaže.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Brane2 ::

Pojma nimam. Ugotovil sem le:

- da je Peachtree sicer mogoče beden program, da pa verzija 3000 načeloma zadovoljuje moje bedne potrebe, ki jih imam kot majhna firma.
- da bi me glavoboli ob prehodu stali totalka preveč ob nebistvenih koristih

Nisem uspel pogruntat, kaj bi bila prednost uporabe Pantheona za majhno firmo.

Poleg tega je Cosis, kjer sem stvar nabavil, v tem času čudežno mrknil iz seznama podpornikov programa. Čudno se mi je zdelo to, d ajajprej on mene na ves glas prepričeval da je Linux crap in da je pred Pantheonom bodočnost. Nato se nisla slišala kar nekaj časa in nato me mož pokliče v čisto neobveznem kolegijalnem pogovoru obvesti, da se s Pantheonom ne ukvarja več in da bi bilo fajn, če imam čas, da priletim kaj k njemu in rečeva kaj o Linuxu, ker da ima neke ideje. Tipa ppoznam kot precej prefriganega trgovca, ki bo padel na noge, kakorkoli ga vržeš.

Ne bi on kar tako pustil ta posel, če ne bi imel kak razlog. Kakšen je ta razlog, eh to je tema za druge dileme. Je pa taisti tip na ravno tak način presedlal s Peachtreeja na Pantheon, ko se je izkazalo da je Peachtree crap in da ni bil ustrezno vzdrževan. Tudi sedaj nimam prav posebno dobrega mnenja o njemu, al "može da prodže"... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

jype ::

Glede na partnerstvo Datalaba in Oracla bi jaz rekel, da bo Pantheon za Linux zunaj pred koncem desetletja.

Konkurenčna programska oprema pa še prej :)

2g00d4u ::

Pantheon 5.0 dela dokaj dobro na linuxu v wine okolju. Težave so le v podatkovni bazi, ki bazira na mssql. Bolj obetajoč je pantheon 5.5, ki zraven mssql baze podpira oracle podatkovno bazo. Čeprav se je nekaj govorilo da bodo clienta zmigrirali na linux je ta vsahnila. Sam delam v podporniškem podjetju in se nekako trudim da bi clienta pripeljali na linux delovne postaje.

LP

BadB0y ::

Sam Pantheon uporabljam ze 3 leta in sem popolnoma zadovljen z njim.Uporabljamo ga v navezavi z skladiščnim sistemom za vodenje regalnega skladišča. Pred pol meseca sem migiral iz 5.0 na verzijo 5.5. Res pa je da je 5.5 zelo zelo požrešen z resursi. Tako da čakam na nov server :( Drugače pa je sam program zelo dober in nimam nobenih pripomb nad njim.

Z delovanjem v linuxu pa mislim da je tudi vse rešeno. Že lani na konferenci so hrvari prikazali komplet delovanje na linuxu(server in klient). Prav tako Pantheon laufa tudi na oracle podatkovni bazi kot na MSsql.


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BadB0y ()

SasoS ::

Ve kdo kaj več o poganjanju Pantheona pod wine? Meni se petka, build 2131 sesuje z Access violationom na Ubuntuju, Wine 1.0.1. Kaj ga muči? Mogoče rabi kak printer? Sem instaliral kao PDFCreator pa ne pomaga...

K0K0 ::

A ima mogoče kdo kaj izkušenj z reševanjem poškodovane Pantheonove baze ?
Baza je včeraj delala normalno danes pa se ne morem več logirat niti je ne morem pripet na drug MSSQL server. Se da to še kej rešit ?

BadB0y ::

KOKO backup je mati modrost


iso2000 ::

Ali je že kaj več znanega okrog te zadeve?
Pri nas na podjetju imamo MSSQL bazo, pa večinoma Win računalnike. Sedaj pa bi radi imeli enega klienta na Linux-u. Namestil sem Fedoro 15, in namestil Wine, ter zagnal namestitev Pantheona 5.5. Ustavi pa se pri povezavi do baze. Preko sambe lahko vidim računalnik v mreži, ampak ne vem pa kako naj bi zadevo sedaj sparavil v Wine, da bi se klient uspešno povezal na strežnik?
Linux žal ni moja močna stran, ampak se pa matram... Hvaležen bi bil za kakšen nasvet oziroma rešitev, če jo kdo pozna.

Lp

SasoS ::

Meni je ratalo s 5.0 ko sem inštaliral MS MDAC 2.8.

iso2000 ::

Mučim se s 5.5 verzijo. MDAC se namesti avtomatsko med namestitvijo pantheona.
Problem imam z nastavitvijo povezave do strežnika.
ini datoteka nastavitev izgleda takole:

[Program]
User=IME
Uporabnik=IME1
ZagonPrograma=23.8.2011
[Database]
DATABASENAME=DataLab_baza
SERVERNAME=streznik\DATALAB
Podjetje=Podjetje d.o.o. (DataLab_baza (5.5.52.4))
ServerType=SQL server
DataOnServer000=DataLab_baza;;Podjetje d.o.o. (DataLab_baza (5.5.52.4))
ConnectHistory000=SQL server;pan\DATALAB;DataLab_baza
ConnectHistory001=SQL server;pan\DATALAB;DataLabDemo
ConnectHistory002=SQL server;\\pan\DATALAB;DataLab_baza
ConnectHistory003=SQL server;\\pan\DATALAB;DataLabDemo

Sedaj pa ne vem v kakšni obliki moram vpisati SERVERNAME, da bo zadeva delovala iz wine. Probal sem c/p iz Windows ampak ne deluje. Potem sem probal z IP, pa tudi ni delovalo. Morda sem narobe vpisal zadevo. V glavnem ta korak mi manjka, da bi se pantheon lahko povezal s strežnikom in bi se zadeva dejansko premaknila do naslednjega problema... ;((

Hvala in LP!

luckoj ::

Ali je komu uspelo priti kaj bližje?
Meni javi napako (napaka pri prijavi na SQL strežnik), če pa sem prav pogledal s wiresharkom, pa se niti ni poskušal povezati z sql strežnikom- IP katerega sem vpisal v phantheon.INI.
Torej mu še nekaj manjka??


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenos pantheona na drug računalnika (pantheon55, mssql2005)

Oddelek: Pomoč in nasveti
255789 (2791) krofeta
»

Strežnik za manjše podjetje

Oddelek: Strojna oprema
363341 (2269) levaky
»

SQl + backup = Kako?

Oddelek: Programiranje
152240 (1693) BadB0y

Profesionalnost slovenskih informacijskih/računalniških podjetij

Oddelek: Loža
433690 (2406) Tody
»

Računovodski programi

Oddelek: Programska oprema
294117 (2785) segi

Več podobnih tem