» »

Policija prestreza e-maile aktivistov!

Policija prestreza e-maile aktivistov!

poweroff ::

Tole je naš uradni protest danes:

Pozdravljeni!

V tokratnih Neutro.Novicah vam pošiljamo protest zaradi prestrezanja elektronske pošte civilnodružbenih aktivistov in članov skupine Neutro in policijskega nadlegovanja njihovih družinskih članov. Sumimo namreč da so državni organi elektronski pošti prisluškovali "preventivno", kar pa je v demokratični in pravni državi nesprejemljivo. In razlog za prisluškovanje? Menda naj bi organizirali proteste ob rusko-ameriškem vrhu (kar sploh ni res, poleg tega pa so protesti povsem demokratična in legitimna oblika izražanja mnenja). Več si preberite spodaj.


15. junij 2001 Neutro.Novice, elektronski časopis
skupine Neutro


Policija prestreza elektronsko pošto civilnodružbenih aktivistov

Danes je slovenska policija obiskala bivališče predsednice društva skupina Neutro v Letušu Tine Purnat. Ker Tina že dlje časa biva v ZDA so se policisti pogovorili z njenimi starši. Obiskali pa so jo na podlagi prestreženih elektronskih sporočil iz katerih naj bi bilo razvidno da naj bi bila Tina Purnat ena glavnih organizatork protestov ob ameriško-ruskem vrhu.

Največja ironija pri vsem skupaj je v tem da Tina sploh ne sodeluje pri organizaciji teh protestov, niti pri organizaciji teh protestov ne sodeluje skupina Neutro kot celota. Jih pa seveda podpiramo. Ni tudi znano ali je policija prestrezala elektronska sporočila na podlagi sodnega naloga ali je bilo prisluškovanje elektronski pošti opravljeno nezakonito. Vse kar je Tina "zagrešila" je bilo zgolj posredovanje nekaj elektronskih sporočil o demonstracijah, to pa je še daleč od organizacije protestov. Poudariti pa je potrebno tudi da je mirno protestiranje zakonita in povsem demokratična oblika izražanja mnenja ali prepričanja, tako v Sloveniji kot v vseh demokratičnih državah drugje po svetu.

Ker to ni edini primer prestrezanja elektronskih sporočil ob rusko-ameriškem vrhu, obstaja pa tudi več poročil o nadlegovanju civilno družbenih aktivistov in njihovih družinskih članov, člani skupine Neutro ostro protestiramo proti takšnim ukrepom slovenske policije.

Hkrati tudi zahtevamo od Ministrstva za notranje zadeve da nam sporoči česa je osumljena ali celo obtožena predsednica našega društva ter na podlagi česa je bilo opravljeno prestrezanje njenih elektronskih sporočil. Dejstvo namreč je da Tina Purnat ni v ničemer sodelovala pri organizaciji protestov, vse kar je storila je bilo le posredovanje nekaj elektronskih sporočil, zato utemeljeno sumimo da so policija ali drugi organi njenim, zelo verjetno pa tudi našim elektronskim sporočilom prisluškovali "preventivno", kar pa je v demokratični in pravni državi nesprejemljivo.

Zato člani društva Skupina Neutro zahtevamo preiskavo o teh primerih prestrezanja elektronske pošte. V primeru ugotovljenih kršitev s strani neodvisnih preiskovalcev (v preiskovalni skupini morajo sodelovati tudi predstavniki civilne družbe) od predsednika vlade zahtevamo, da ob ugotovitvi uporabe protipravnih sredstev in postopkov za odgovornega nosilca za kršitve nemudoma predlaga zamenjavo.

Hkrati tudi pozivamo vse državljane posebej pa še civilnodružbene aktiviste da se proti kakršnemukoli prisluškovanju elektronskim sporočilom zaščitijo z uporabo kriptografije. Brezplačen kriptografski program in navodila za uporabo v slovenščini si lahko ogledate in prenesete iz interneta iz naslova http://www.ljudmila.org/matej/pgp. Vse o zasebnosti na internetu pa na naslovu: http://www.ljudmila.org/matej/privacy/.

Za več informacij v zvezi s tem primerom se lahko obrnete na Gorazda Drevenška na telefon 041/561-283.

člani skupine Neutro

- Gorazd Drevenšek, Matej Kovačič, Tina Purnat in ostali


--------------------------------------------------------------------------------


Prispevek si sicer lahko ogledate na: http://www.ljudmila.org/neutro/neutro.n.... Za več informacij o tej novici pa lahko pokličete Gorazda Drevenška na telefon 041/561-283.

Če še niste prijavljeni na brezplačne Neutro.Novice, pa bi se želeli prijaviti, lahko to storite na http://www.ljudmila.org/neutro/neutro.n... (kliknite na gumb Prijava). Na istem naslovu si lahko ogledate tudi arhiv Neutro.novic. Več informacij o skupini Neutro se nahaja na: http://www.ljudmila.org/neutro/about.ht...

Opravičujemo se vsem ki ste dobili to elektronsko sporočilo, pa tega niste želeli. Za takšno obliko obveščanja javnosti pa smo se odločili zato, ker menimo da bodo jutri lahko na vrsti za prisluškovanje vaša elektronska sporočila. Zaradi tega vas tudi prosimo da to sporočilo posredujete na čimveč naslovov.
lep pozdrav, uredništvo Neutro.Novic

poweroff ::

Še en dodatek k zgodbi pošiljam šele sedaj - kmalu po tistem ko sem poslal tisto neutro.novico mi je crknil telefon - na Telekomu pravijo da je softwerska fora in so poslali vzdrzevalca - upam da dogodka nimata nobene zveze.

No, torej:
Kot poroča današnji spletni Dnevnik policija zanika, da naj bi preverjala elektronsko pošto in prisluškovala pogovorom civilnodružbenih aktivistov.

Po naših informacijah to ne drži. Starši Tine Purnat, ki so jih včeraj obiskali policisti na podlagi prestreženih elektronskih sporočil iz katerih naj bi bilo razvidno da naj bi bila Tina Purnat ena glavnih organizatork protestov ob ameriško-ruskem vrhu imajo namreč drugačno izkušnjo.

Pravijo da sta policista prišla k njim domov in policist je staršema povedal, da imajo Tinine e-maile, ki potrjujejo, da je ena izmed glavnih organizatork protestov proti Bushu. Hotel je tudi vedeti kaj onadva vesta o njenem delovanju.
Vprašanje je torej kako policija lahko ima njena elektronska sporočila če zanika da bi preverjala elektronsko pošto?

Tinina starša sta pripravljena dati izjavo novinarjem o resničnosti tega dogodka.

Vse torej kaže da policija je prestrezala e-maile. Še več - Tina Purnat sploh ni sodelovala pri organizaciji protestov, vse kar je storila je bilo le posredovanje nekaj elektronskih sporočil. V pravni državi bi policija za prisluškovanje elektronskim sporočilom potrebovala odločbo sodišča. To pa bi lahko dobila le na podlagi utemeljenega razloga.
Ker v tem primeru ni nobenih drugih utemeljenih razlogov razen nekaj posredovanih sporočil, lahko upravičeno sumimo da je bilo elektronsko prisluškovanje opravljeno brez sodnega naloga in preventivno, torej nezakonito. Zato napovedujemo da bomo o tem primeru podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja nezakonitega prisluškovanja.

Za več informacij o tem dogodku lahko pokličete Gorazda Drevenška na telefon 041/561-283.

Thomas ::

Matthai!

Ampak nobenga dost ne zanima. Kar mogoče ni dobro ... je pa posledica zadnjih ravnanj antiglobalistov.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Simko ::

eeeemm...uh in oh, če je to res. Ampak, kaj se da tukaj nardit? Sodišče? Evropsko sodišče?

Pretorijanec ::

Kako boš pa dokazal, da so ji res prisluškovali?

Simko ::

saj to je to: se da sploh kaj narediti?

Mimogrede: se samo meni zdi že totalno idijotski ta pomp okrog tega srečanja. Včeraj je 90% časa v 24 ur bilo namenjemu Budhu in Putinu...argh! Danes spet malo prižgem TV, kaj mislite kaj je na njem? :c) Smešno mi je vse skupaj no...

Vuco ::

Mah vi ste vsi paranoicni, pa tud ce berejo posto, zakaj mislte da lih vm berejo, niste zanimiwi, verjemte mi !

poweroff ::

No, sedaj smo izvedeli nekaj več...

Kot prvo - kako vemo da so hoteli opraviti informativni pogovor na podlagi njenih e-mailov? Policaji so sami rekli da imajo njene e-maile. Njeni starši so pripravljeni pričati o tem.
Vložili bomo tudi kazensko ovadbo zaradi suma nedovoljenega prisluškovanja - to se preganja po uradni dolžnosti.

But there is something more...
Tina je prebrskala svoje maile in odkrila kaj bi bil možni vzrok. Forwardirala je par mailov in eden je prisel tudi do enega poslanca Češkega parlamenta. TIp ga je narobe razumel in ji nazaj izrazil podporo za "njeno" akcijo (v resnici sploh ni bila njena).
Je pa ta človek (Kohliček) član neke skrajno leve stranke ki nasprotuje NATU. Češka je pa kot vemo nova članica NATA. In kot bivša država pod sovjetskim patronatom seveda idealen kraj da Rusija tam vohuni za NATOM.

SKlepamo da so prisluškovali njemu in potem prišli "na sled" še Tini.

Tu je več vprašanj - ali na Češkem za poslance ne velja imniteta? Ali naša policija sodeluje s tujimi službami mimo sodnih oblasti? Ali je neka informacija ki jo dobi naša policija iz tujine dovolj za utemeljen sum - ali pa naša policija sama vohuni v tujini.

Kot vidite se naši policaji lahko zaj*** v vsakem primeru. Zato bodo morali na nekatera vprašanja zelo natančno odgovoriti.

Glede tega zakaj bi prisluškovali ravno nam pa tole. Večino nadzora v ZDA je namenjenega ravno civilnim organizacijam. To je uradno poročilo odbora EU parlamenta (STOA - nekaj o use of technologies for political surveillance... imam nekje doma sprintano).
Američani so pa itak hudo obsedeni s terorizmom - in seveda na bi bili vsi ki protestirajo proti bushevi politiki (saj proti njemu osebno nima nihče nič) potencialni teroristi.

Drugače pa... bruh na naše novinarje. Bush in Putin se pogovarjata o rusko-ameriških odnosih in raketnem ščitu, prvo vprašanje je pa "a nas boste spreejli v NATO?" sledi pa "kaj pa kriza na Balkanu"... Pi***da - a znajo samo ameriški in angleški novinarji postavljati dobra vprašanja? Totalna blamaža.:(


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU za mlade??!

Oddelek: Loža
71125 (910) poweroff
»

Proti zaprtju PCPjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
504108 (3697) poweroff

Študentje - nova ovira Sloveniji na poti v EU

Oddelek: Loža
262352 (1960) luni
»

Euro

Oddelek: Loža
381792 (1533) poweroff
»

SLO in vstop v Nato in EU

Oddelek: Loža
51382 (1301) AlchemY

Več podobnih tem