» »

ROCK je komercialna glasba.

ROCK je komercialna glasba.

TMC ::

Ker sem, čisto opravičeno, doživel izbris posta pod enim drugim naslovom (se opravičujem, včasih mi misli kar same grejo za dražljajem in morem stvar pač izraziti, na žalost je to ponavadi povsem na napačnem mestu) kopiram misel sem.

Torej gre za problem komercialno/nekomercialno in ali je ROCK komercialna glasba.

Predvsem bi rad najprej prosil za oz. ponudil definicijo tvorine o kateri bo govora, torej ROCK-u.

BETA definicije:

ROCK d.1: je zvrst glasbe, ki se je razvila iz rock&rolla, ki se je razvil iz bluesa. Rock&Roll se igra v istih lestvicah (blues) ima pa drugačen hitrejši in bolj linearen ritem, ki ga v glavnem karakterizira enakomerno ponavljajoče in relativno hitro tolčenje po snare bobnu (zraven ostalega) (Predtavniki: npr Chuch berry). Zvrst glasbe ROCK, pa je začela uporabljati tudi druge lestvice, ritme, ohranila pa je nekatere vire idej za izražanje svoje misli (tipični predstavniki (Jimi Hendrix, Deep Purple, Led Zeppelin, Black Sabath).

ROCK d.2: je marketinška znamka za prodajanje vsega živega sranja idijotom, ki itak niti nočejo niti niso sposobni samostojno kritično izbirati med stvarmi ki jih kupujejo in uporabljajo.

ROCK d.3: je IDEJA, ki nosi v sebi sliko svobodnega individualnega posameznika, ki išče za svoje življenje vrednote drugačne od prevladujočih materialistično/ekonomskih in kot slog življenja zavrača sprejemanje ustaljenega vzorca teženja k načinu življenja kot ga zahteva prevladujoča kultura (zaznamovanega z presodki, stereotipi in determiniranostjo) in je mnogokrat v očitnem nasprotju z individualnimi težnjami posameznika.

IN ŠE OMENJENI POST:

Aha pa naj posvetim še en post eni natančni definiciji ki je danes vse precej primanjkuje; namreč definiciji komercialne glasbe:

Osnovna razlika med komercialno in nekomercialno glasbo ni v tem, da se ena prodaja druga pa ne, temveč v trenutko ko nastane segment poslušalcev, ki glasbo kupujejo. Pri komercialni glasbi tako segment kupcev obstaja preden je glasba ustvarjena, postopek ustvarjanja pa je zaznamovan z ugotavljanjem oz. upoštevanjem značilnosti segmenta kupcev tako da se glasba dobro proda (kot pri vseh ostalih komercialnih stvareh). Zato je tudi vprašljivo umeščanje takšne glasbe med umetniške tvarine (definiraj umetnost????). Nasprotno segment (če sploh obstaja dovolj enakih značilnosti posameznikov, da jih je mogoče izločiti iz množice) poslušalcev nekomercialne glasbe nastane slučajno, zaradi posebnih lastnosti glasbe, naknadno.

Torej je za opredelitev da/ne (komercialna glasba) bistven postopek ustvarjanja. Rec, ko je Jimi Hendrix, zadet ko Nagasaki 1945, pa že kljub temu v obupni bolečini (to je stanje duševnosti, neprijetna čustvena izkušnja) zlival svoje solze v strune svoje kitare, ga je, zaradi state of mind množice mladih posameznikov z isto generacijsko izkušnjo (def generacije mladih), slišalo mnogo ljudi, vendar se vsako čustvo iztroši (zato je za umetnike značilno, da sami sebe spravljajo v določena čustvena/duševna stanja), zato je tudi Jimi Hendrix postal s časom prazen (ni bilo več tiste izvirne ustvarjalnosti v glasbi, ker ni bilo osnove iz katere bi nastajala), to je tudi ugotavljal sam, vendar je tista vrsta depresije izvirala iz druge vrste čustev, praznine, ki je tudi na strunah izvenela prazno (ena pot, ki bi jo lahko ubral, je izgradnja osebnega značaja in osebnosti in sistematična poglobitev v glasbo, kot je to značilno za velike glasbenike klasične glasbe, vendar je ta pot težka). Jimi Hendrix je končal zadušen v lastnem bljuvanju, (tudi Jim Morison, sicer ne v lastnem bljuvanju, je pa tudi raje končal) in s tem ostal Legenda, raje kot potopil samega sebe v sivino ustvarjanja KOMERCIALNE glasbe. Vsekakor pa ostajajo obdobja iz ustvarjalne kariere vseh glasbenikov, ki v sebi nosijo tisto ustvarjalnost, ki izvira in resnićne snovi in jo je mogoče označiti z zvrstjo ROCK (idejno, kar se tiče lestvic in ritma zvrsti ROCK, kot vseh ostalih, je glasba mirno lahko komercialna, nekomercialna, goveja, jodlarska, plastik-fantastik ipd. pač odvisno od lestvic, v katerih je odigrana in ritma ki je za to uorabljen)

Long live ROCK (če ve kdo kaj mislim hehehehehehe)

Apendix :): Se opravičujem zaradi svojega cestnega jezika + za mene je npr. reklama za playstation2, v kateri množice plezajo na nebotičnik, ROCK reklama (ideja rocka ok IDEJA)

Apendix2 :)): Ne glede na to, kako zakomplicirano zapišeš kako dobro stvar, se bo vedno našel kak idijotski, degenerirani petelin, ki se bo besed naučil na pamet, potem pa jih prodajal, da bi rezultiral malo sexa oz. samozavesti. Če se postaviš dan danes v okolje "alternativnih" scen, ugotoviš, da je polno obupno depresirajočih iskalcev nečesa posebnega, s čimer lahko opredelijo sami sebe in se počutijo potem kot nekaj posebnega ne hoteč se zavedati, da se v drugih podobnih alternativnih ali nealternativnih okoljih ljudje obnašajo identično, samo sredstva ki jih uporabljajo različno izgledajo.



Zdaj bi sicer še dopisal kaj a me čaka delo.
"He who spends the days dreamin', is slave of the days"
  • premaknilo iz Loža: OwcA ()

OmegaBlue ::

Ok tole lahko da bo rahlo off topic samo morem tole pripomnit...
Glede folka.. Hum.. Kako naj rečem.. Ki so nekako "Ti poslušaš komercijalo - ti si lame jest pa über itd.." well guess what Kle naj bi bla slikca. Če ljudje radi poslušajo nek komad, ki jim je pač ušeč zaradi melodije jim ni treba usiljevati svojo glasbo in okus.

Hvala za pozornost.. :D
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

The B ::

TMC: Se globoko strinjam.
OB: Jst mam popolno drugačne izkušnje: Komentar vrlih poslušalcev glasbe ki gre v ušesa: A še vedno to poslušaš?! Komentar jasno leti na zvrst glasbe ki mi je všeč že dolgo časa in ne na določeno skupino (saj komentator ne opazi da gre za več različnih skupin, ki so se menjale skozi leta). V tem času je tipični poslušalec popularne komercialne glasbe zamenjal nekaj deset najljubših skupin in pet žanrov. Pri tem se jasno jaz počutim "lame" in zato ne razlagam kakšna glasba mi je všeč. Vedno manj nas je...

B
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/

Zheegec ::

Komercialna glasba je tista, ki je tako narejena, ne pa tista "rock", ali rap ali whatever.
Pač nekateri artisti so bolj "komercialno" nagnjeni, se pa ne da to posplošiti na zvrst glasbe (razen pop je že v definiciji komerciala).
Se pa vsak bend z leti "pokvari". Poglej Metallico :|
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

OmegaBlue ::

Ne me narobe razumet, sem velik privrženec trance glasbe ampak od časa do časa pa tudi zapaše kaka "komercijala" če se tako izrazim. Samo nekako zadnje čase opažam tako obnašanje, kar potem nekako meče slabo luč na celotno zvrst.
Mene osebno ne moti kaj človek posluša razen seveda moja sestra oz. sestrica, ko enkrat poslušaš 10x na dan en in isti CD (Bepop, GameOver, BBT itd..) ti že počasi hodi na nerve.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

Poldy ::

Oh, zvrsti so zato, da nekako uredijo različne 'načine' igranja. Recimo rečejo da bo rock koncert in potem približno veš, da bodo igrali na kitare in ne na trobente.

Ali je rok komerciala pa je stvar posameznika. Za nekoga je, za drugega ni.

BigWhale ::

V vsaki zvrsti imas tudi komercialno in nekomercialno podzvrst. Tisti komercialni se potem rece pop.

TMC ::

ehehehehe mi je že žal hahaha

vi ste vsi face :))))

[ Khm, malo vec vsebine, bi slo? -- BigW ]
"He who spends the days dreamin', is slave of the days"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

PARTyZAN ::

Poslušam tist kar mi sede. Pa mi je vseeno kaj kdo govori...men je vredu. Na živce mi gre pa folk, k reče to je komerciala ti si n00b. Zarad mene lahko kej poimenujete tut "drek na palci" pa če bo šlo lepo čez ušesa bom jest poslušu.

iso2000 ::

Če se najprej oprem na tvojo definicijo, oz. jo povem po svoje - glasba je komercijalna takrat, ko se avtor spravi "delat" glasbo z namenom da bo nekaj zaslužil in prej po možnosti naredi še kakšno tržno raziskavo. Nekomercialnega glasbenika pa boli kur** če bo kaj zaslužil in enostavno špila, ker drugače ne more? No po tej definiciji je jasno, da je do neke mere tudi rock komercijalen. Vendar pa mislim, da na to vplivajo sami avtorji in seveda založbe, saj so te glavno gonilo "biznisa". Če pogledaš drugače - če glasba ne bi bila komercijalna je v takem obsegu sploh ne bi bilo, saj se nihče ne bi trudil izdajat plošč, ker ga to itak ne bi zanimalo, delal bi za lastno "dušo" in ga razširjenost glasbe ne bi zanimala, ali pa bi svojo glasbo dajal na voljo zastonj - open source. Seveda ne trdim da v rocku (ali v drugih zvrsteh) ni umetnikov, ki jim je glasba na prvem mestu - tudi takšni so. Pred nekaj leti se spominjam sem na internetu podpisoval peticijo, da bi založba izdala album (zame) odlične skupine, ki je danes precej znana.
No, da ne bom tvezil preveč - v vsaki zvrsti (po mojem mnenju) obstajajo avtorji, ki niso nič drugega kot obrtniki, jih je pa (verjetno) v nekaterih drugih zvrsteh več kot v rock-u.

ahac ::

Če hočeš, da te kdo sliši pač podpišeš pogodbo z založbo.. in založba potem naredi kar hoče.. vrže komad na MTV.. dela reklamo.. pripelje svojega producenta, da stvar naredi mal bolčj primerno za mase..

Če ti to, kot glasbeniki ni všeč imaš 2 možnosti:
1) daješ muzko zastonj na internet
2) poješ samo pod tušem

Če muzka ni komercialna potem je ti zelo verjento sploh ne boš nikoli slišal..
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

HyperKiller ::

To mi ne zveni čist resnično.

Kar se tiče zvrsti. Moje mnenje je, da lahko vsak posluša kar želi, ne obsojam ga zaradi tega. Vendar pa lahko iz tega lahko mislim kakšen je. Če se izkaže, da je drugačen, ga pač sprejmeš kot takega. Sicer pa se mi osebno zdi da je pop (t.i. komerciala) nekako prazen, meni nuzka mpomeni več. Elektronska glasba(moderna); za u disko je kul. Jz poslušam kar se vleče med metalom in pankom. Metal mi deluje kvalitetno, kot klasična glasba starcem. Pank je pa tko, lahko ga je igrat, sam jz se ga prej naveličam kot metala.

Pa glasbi moraš bit predan če češ kej hudga nardit. Morš met temo Pank običajno kritizira vse po vrsti, metal kdaj misli globoko. Rockerje naj bi ""imeli bolečine v spolnih organih"" za vse.
Vzoren muzikant(mislim da), Limp Bizkit(vsaj v začetku.) Baje so modeli podpirali mp3-je in pirat zadeve. Ker resničn fan bo kupu album.

Pa še en OFF OFF topic k je pršu na misel, bi lahko svet funkcioniral, če bi blo vse zastonj dobavljivo, proizvajalci bi dobival keš od "fenov"?
Pri Microsoftu uspešno izrezujejo varnostne luknje.

TMC ::

iso2000, hja skoraj tak no. Jaz zem mel v mislih neke vrste serijsko proizvodnjo pri komercialni glasbi, ki se izdeluje po določenih obrazcih, približno tako kot telenovele. Npr, zdaj trenutno pali to to pa to, tak je potemtakem treba nardit ne glede na to al ma kako vsebino al ne, ali pa če je to dan za dnem ponavljano eno pa isto sranje v drugi preobleki.

KAr se pa vpliva založb tiče, mnogi glasbeniki jamrajo zato, ker založbe tako proizvodnjo forsirajo ravno zaradi finančnih razlogov. Neposredna družbena posledica, ali pa mogoče pogoj, pa je da mase prazno obnavljajo določene strukture nesmiselnih občutij, ki spet v ničemer niso skladni z realnostjo, približno tako kot to počnejo včasih ženske, neko stanje globje humane duhovnosti, to so atributi zrele, samostojne, neodvisne, samo sebe zavedajoče se osebnosti pa postajajo bolj stvar preteklosti ali pa redkih posameznikov.
"He who spends the days dreamin', is slave of the days"

Jeebs ::

Pomojem se morate nekateri resno vprašat, kaj vse ruknete pod ''komercialna glasba''. Katera glasba sploh ni komercialna? Ne glede na kvaliteto glasbe so namreč z njo povezani precejšnji stroški in verjamem, da vsak avtor, ne glede na zvrst glasbe dela tudi na tem, da bi s tem svojim ustvarjanjem zaslužil VSAJ toliko, kolikor je v svojo glasbo vložil. Druga ''definicija'' pa se mi ne zdi drugega kot žaljenje rockerjev s strani nekega ''rave n00ba''. Sicer pa vsakemu svoje, pa bo volk sit in koza cela.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

HyperKiller ::

Jasno da vsak glasbenik hoče imeti nekaj od tega, sicer je definicija dana, komerciala je glasba ki je ustvarjena z namenom da se prodaja. TMC - točno tako. A ni na policah cd The best of siddharta, na katerem so komadi tega odličnega slovenskega benda? To je založbino delo. Skupuna pa cd-ja ne priznava.
Pri Microsoftu uspešno izrezujejo varnostne luknje.

Sahel ::

mnja... rock je glasbena zvrst...
komercjala/nekomercjala pa je samo razvrstitev po tem v kaksen namen je bla glasba narejena...
ce je clovek, ki jo je sklanfal skupaj mel namen s tem zasluzit... je to komerciala... sicer ce boljse pogledas... prakticno vsak izvajalec racuna na to da bo dobu kak %... kr pac tko je...
razlika je v tem... da na komercialo se dobesedno gleda na trenutne hite... ki se cez en mesec pozabijo... so prsli na vrh in tkoj padli dol...
za to so bli narejeni...
nekomercjala pa nekao ostane v ozadju... si cer ... ni nujno vedno tko
It's really quite a simple choice: Life, Death, or Las Vegas

whatever ::

Se strinjam z Omegablue. To ločevanje na "komercialo" in nekomercialo je brezveze. Mene BK za to, al je komerciala al ni, važn da je men dober komad in to je to. Mam rajš tak kot da bi zaničeval tiste, ki poslušajo "komercialo" in poslušal nekaj kar se smatra za "nekomercialo" in bi se pol neki high nosu.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

EMET ::

V cajtih, ko sem še aktivno igral, bi verjetno grizel tole temo do obisti in še preko.

Komericalna je pridevnik.
In kot uporabljamo vsak svoje pridevnike za opisovanje česarkoli, tako jih tudi za glasbo.
Pa vendar je med črnim in belim veliko svihih odtenkov.
Enako je med komercialno in ne-komercialno.
Kateri odtenek (ali koliko) pa lahko kdo vidi (izbere), je pa subjektivna stvar.

Individualizem obstaja, ker ne želimo biti enaki.
Objektivnost obstaja ker moramo shajati z enakostjo drugih.
Vmes sta komerciala in nekomerciala.

Ljubitelj klasike za komercialno lahko imenuje izvedbo skladbe; ljubitelj Bipopov njihovo konkurenco.

Rock ...
Ne glede na izvor izraza, pomen, semantiko, semio ... itd-ko ... je "zemeljska" zvrst in kot taka ima dva konca - belega in črnega, komercialnega in nekomercialnega.

In morda še tale poged:
ALi je nek (rock) bend, ki ga nekdo posluša komercialen ali ne, vidim najbolje iz odziva, ki mi ga da poslušalec ...
EMET is the truth ...

TMC ::

Rock ni mrtev, mrtev je kdor ne loči med potrošniško snovjo, ne glede na v kakšni obliki se pojavlja, ki nastaja in obstaja iz enega samega razloga, namreč da vzdržuje neprekinjen tok denarja in stvari v drugi smeri, da se s tem ohranja človečnosti prazno kroženje ekonomske substance sistema v katerem živimo. Posameznik pa se odloči ali se bo vklučil v sistem nekritično, neprizadeto in obstajal le kot del sam sebe ohranjajočega sistema in ob koncu dneva legel v posteljo z iluzijo samozadostnosti, ki mu jo dajejo neprekinjeno menjajoči se ciljani dražljaji marketinškega aparata, velikega mrtvega stroja sestavljenega iz algoritmov iskanja učinkovitega ciljnega sredstva s katerim si lahko podreja posameznika in družbo, in sposobnost odzivat se nanje z kupno močjo, ki mu jo daje soliden prihodek, med tem ko ga zjutraj, ko se vstane, skrbi kvečjemu le kako povečati svojo kupno moč in še povečati omenjeni občutek.

Zelo enako ravnajo odvisniki od heroina. Občutek je tudi povsem enak, občutek samozadostnosti, le da legajo v posteljo v dvomu ali jim bo jutri uspelo zbrati denar in vstajajo zjutraj v abstinenčni krizi. (Izraz, ki so ga zanje sebično rezervirali).

Po drugi strani, pa hardway vseeno ni mačji kašelj.

hehehe

"Naj nam bog da kruha in vode, vino in glasbo si bomo pa zrihtali sami."
"He who spends the days dreamin', is slave of the days"

Jeebs ::

Se podpišem pod tale komentar. Dobr napisano!
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Stepni Volk ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Glasba (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Sedem umetnosti
12612690 (4495) Meizu
»

Milenijska glasba (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
9813144 (11521) Machete
»

Koliko domače glasbe na radiu?

Oddelek: Sedem umetnosti
203717 (3407) Tarzan
»

Poglasbimo forum. Pardon, ložo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
835301 (4462) Jack69

GiGi ma popravni izpit

Oddelek: Loža
261916 (1547) Tr0n

Več podobnih tem