» »

Glasba

Glasba

«
1
2 3

innerspace ::

Kaksno glasbo poslusate, kaj vam je pri doloceni glasbi(zvrsti) vsec?
Kaj sploh je glasba? Samo zvok ali je kaj drugega?
Zakaj se metalci oblacijo v crno, kako je glasba povezana z zivljenjskim slogom?
...
Feel free to comment!

BuzzFuzz ::

Sem ljubitelj elekronske glasbe, Progresive House, Deep House, Te-House...
Zelo mi je pri srcu tudi Nu-Jazz, Vocal Jazz, Etno, Soul in seveda tudi Rock.

Elektronsko glasbo že poslušam več kot 1o let. Vsak se najde v svoji glasbi, vsak bi se moral poiskat v glasbi, kajti če se ne potem se težko poistoveti z živim bitjem, človekom. Zame ni boljše odvisnosti kot je bit odvisen od glasbe. Seveda ima odvisnost tudi svojo slabo plat, preveč denarja gre v nakup vinilk, zgoščenk. Govorim iz lastnih izkušenj. Amapak na koncu zmeraj zmaga glasba. Še dobro da nisem audiofil... Sem pristaš podpore glasbenikov pa naj si bodo to Dj-i, bandi, orkesteri... vsi so umetniki, in bolj ali manj vsi živijo od naših ušes.

Glasbo zelo dobro zaznavajo dojenčki, prav neverjetno je kako vpliva na njihovo počutje. Iz tega lahko sklepamo da smo z glasbo povezani od rojstva. Seveda obstajajo zato tudi znanstvene razlage. Velikokrat sem razmišljal zakaj sem ravno pristaš elektronske glasbe, sploh ko sem začel s poslušanjem housa. Edina logična povezava je bila bitje mojega srca in tistih 120-140 bitov na minuto v glasbi. Vsi ti biti so po definiciji blizu bitju srca.

Če pogledam globje v samo glasbo in njeno dojemanje. Glasba komunicira z nami na način, ki presega naše meje domišljije in razumevanja, nekako se poigrava z našimi čustvi. Včasih nam prikliče na dan prav neverjetna in nepredstavljiva čustva. In ravno zaradi vseh teh čustven ni glasba samo zvok, je celotna zgodba, najbolj čustevna zgodba, ki je ne doživimo v nobeni knjigi ali filmu.

innerspace ::

Glasbo zelo dobro zaznavajo dojenčki, prav neverjetno je kako vpliva na njihovo počutje.

To je res, zanimivo da so od zacetka zelo senzibilni na zvoke, s casom pa pri mnogih ta obcutljivost zamre. Ne znam si predstavljat zivljenja brez obcutka za glasbo, pa mnogi vseeno zivijo brez tega(kao).

V glavnem mi je zanimivo pogledat na glasbo kot na valovanje, ki vpliva na zivo materijo glede na frekvence. Pa tudi na nezivo, seveda...
Link(najbolj je zanimivo pri sedmi minuti):

Zgodovina sprememb…

Bor H ::

Nekako bi se strinjal z neishom, ni ga lepšega kot bit zasvojen z glasbo, edina stvar, ki to lahko premaga je izvajanje svoje glasbe za publiko. Spomnim se kako leto in pol nazaj, da smo na nekem koncertu izvajali svojo glasbo, ki jo publika skor sigurn prej še ni slišala in ko vidiš, da nekateri padejo v ritm dobiš občutek, da si nekej dosegu.

Da pa še odgovorim na eno od vprašanj: našel sem se v rocku, mogoče me bolj zanaša v grunge zanimivo pa stran od velikanov tipa U2, rolling stones in legend ala Presley in Beatles. Verjetno je del tega povezan s predstavo glasbe in bolj kot z glasbo povezan z njeno filozofijo. Težko recimo rečem nekemu bandu punk če ima lepo urejene frizure in nosi kravate, vem da to v prvi vrsti ne vpliva na glasbo ampak glasba naj bi bila odraz časa in imela neko sporočilnost, nič ni narobe če je nima in če je le za užitek, sam pol je fer da v poimenovanje zvrsti nekje urineš še "pop".

BuzzFuzz ::

Bor H, predvidevam da bi se tudi nagibal tudi na stran U2, Rolingov... ampak oni so že tako mogočni, postavili so neke meje ki jih bodo drugi težko presegli. Pokazali so dolečene smernice. Še kopiraš jih težko ker izpadeš bebec...preveliki so.

Imam vse albume od Nirvane, seveda sem bil v osnovni šoli njihov fan, nosil raztrgane hlače, allstarke, srajca in čupa ala Kobain, nepočesan...mati norela... ampak tako sem bil povezan z glasbo, grungem. Seveda so bili tukaj še Sonic Youth, Mudhoney, Melvins... Ampak zanimivo, kasneje sem "prešaltal" iz Seatla v NY na hardcore, začel poslušat Madball, Sick of it all in ostalo žaganje. In če pogledam stil oblačenja grunge glasbe ali hardcora potem sem bil podoben. Vsi ti bandi so bili uporniški, celo mejili na anarhijo. In če potegnem črto pod vsem tem ugotovim da sem tudi jaz bil v tistem času uporniški, da ne rečem problematičen. Seveda šola je zmeraj štimala, a drugače me je konkretno "pralo" :)

Omenil si lepe frizure in punk, in ko pogledaš današnje kvazi punk bande z lepimi frizurcami se malce zamisliš. Čeprav je vse logično, danes se vse vrti okrog denarja. Vsi želijo na MTV in pozabijo da ima MTV zelo komplicirana pravila, da ne rečem diskrimatorna.

POP, POP si predstavlja vsak drugače, nekdo bo rekel da je npr Madonna pop, nekdo da Robbie Williams.
Zame so U2 pop, tudi Siddharta, Neisha tudi Metallica. Seveda so POP bandi večina "enodnevnice" ki nardijo dva tri komercialno uspešne Epje in jih več ni. Mogoče sem koga užalil ko sem vštel Metallico, Siddharto, Neisho v POP. Vsi ti izvajalci so zame POP bandi vendar tudi spoštovanja vredni bendi, ki se lahko pohvalijo z nekaj dosežki na svetovni-slovenski glasbeni sceni. In misliš da so oni hoteli postati POP bendi, oziroma posnet POP album, EP? dvomim. POP je utvarila množica poslušalcev, ki posluša vse kar je POPularno, vse kar gre v uho, ne glede nato za kakšno zvrst glasbe gre. Verjamem da si večina dobrih bendov želi svoj krog polušalcev, ki jih bodo spremljali zmeraj, jim stali ob strani tudi v padcih, ne pa samo POP frikov, ki bodo mogoče kupili najboljši singel in konec.
Spomnim se smrti Kobaina in Nirvaninega izzida Unplugged albuma. Po smrti so vsi, tudi največji šminkerji tistega časa poslušali Nirvano in njihove balade. Kaj so iz tega naredili? Nirvana je postala POP, čez noč. Še sam Kobain bi se obrnil v grobu...

Ali pa, POP je lahko vse kar je popularno, kar je komercialno usmerjeno, kar je narejeno zgolj za množično prodajo in je mišljeno iz strani izvajalca kot prodati čimveč singlov in v kratkem času ogromno zalužit.
"Muhe enodnevnice"

Ne poznam pa tvojih občutkov, kako je stati pred množico poslušalcev in jih gledat kako norijo in pojejo, skačejo, se prerivajo... Imam prijateljico ki mi vsake toliko opiše kako je igrat pred xxxx ljudi, vendar se mi še zmeraj ne sanja. Prav zavidam vam ;)


innerspace: zanimiv video, thx

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BuzzFuzz ()

šernk ::

neish lepo napisano:)

zame osebno mora glasba sloneti na bobnih in kitari, zraven še kakšna klaviatura potem pa konec. elektronske glasbe enostavno ne prenesem, pa čeprav je mešana z mojim stilom (zato sem tudi povečinoma pred diskači in ne v njih)

najboljše pesmi so pa zame sestavljene iz vrhunskega besedila, brez tega enostavno ne gre. pesem mora biti sestavljena z nekakšnim namenom (kritika, izpoved, namig itd...). besedilu pa da potem svoj čar še glasbena spremljava in kot pika na i, mora biti še na koncertu malce šova in se skupina ne sme nositi previsoko, temveč se mora združiti s publiko.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

innerspace ::

BorH> Težko recimo rečem nekemu bandu punk če ima lepo urejene frizure in nosi kravate.

True, ampak to je "punk" za novo generacijo, ki punka ni izkusila ob nastanku in zato ne ve, da je tak polikan band v bistvu pop. Tle se izvrstno kaze logika glasbene industrije o recikliranju "glasbe"...pomemben faktor je v mladini, ki je se fresh in kar grabi za takimi bendi, saj so jim na dosego za vsakim vogalom...internet(myspace,facebook...) in gsmi(zvonenja,mp3ji) pa dodajo svoje. Zal mi je ko vidim kako mladina(velik del) zivi s tako konzumacijo glasbe, brez respekta in kot fast food..lih za imet nekaj v usesu.

Sernk> najboljše pesmi so pa zame sestavljene iz vrhunskega besedila.

To je ena skrajnost, pesem je z res dobrim besedilom lahko skrajno dobra.
Druga moznost pa je instrumentalna glasba, kjer se vokala sploh ne uporablja, ponekod pa je glas uporabljen kot glasbeni instrument. Meni osebno je taka glasba velikokrat specialna, saj dopusca mnogo vec interpretacij kot besedne pesmi. Jezik je pri vokalu zelo pomemben...poslusaj Rammstein in si jih predstavljaj v angleskem ali francoskem jeziku:)

;-) ::

Kaksno glasbo poslusate, kaj vam je pri doloceni glasbi(zvrsti) vsec?

Poslušam večina vse, ne maram pa tistih ekstremnih punk rock, metal itd. kjer je samo žaganje. Všeč mi je vse samo da ima melodijo. (Tudi v elektronski glasbi se najdejo kakšne melodije itd. tako da večina poslušam elektronsko glasbo, rap, tudi ex-yu, tud kaka slovenska kdaj sede v uho.)

Kaj sploh je glasba? Samo zvok ali je kaj drugega?

Meni je glasba del življenja. V sobi mi vedno igrajo zvočniki in jih nikoli ne ugasnem, največkrat mi igra mapa z mp3 kjer zbiram komade že od takrat ko sem imel prvi računalnik (daljnega leta 98) in do zdaj. Razne skupine kot so bepop, game over itd., ki so nastale "na silo" pa zame ne izvajajo glasbe ampak so samo opice tam na odru.

Zakaj se metalci oblacijo v crno, kako je glasba povezana z zivljenjskim slogom?
Velikokrat najstniki in low-life folk meša glasbo z življenskim slogom (hiphop, metal, rock itd.) To je bedarije da če poslušaš rap nosiš široke hlače itd. Nevem nikoli nebi tega naredil in ko vidim v Mariboru ko se peljem mimo kake šole punce oblečene črno, namazane črno z črnimi nohti si mislim če bo kdaj moja hčer taka se lahko kar odseli. Tud prijateljev nimam takih.

innerspace ::

...če bo kdaj moja hčer taka se lahko kar odseli.

Dej no, ne s takimi.
Sej ponavadi je to samo faza skozi katero se ljudje iscejo, pa najdejo kaj drugega...recimo nov odtenek crne:)

Pred kratkim sem bil na koncertu ob rojstnem dnevu Vinka Globokarja, verjetno en bolj zanimivih koncertov ever.
V soboto pa John Zorn v krizankah...priporocam.

Bor H ::

neis: bi se strinjal s tvojo, mislim da drugo, definicijo POPa, glasba, ki ne nastane iz notranje potrebe po izražanju in ljubezni do glasbe temveč predvsem zaradi denarja in ugajanju množic

innerspace: res je, problem je v prehitri konzumaciji glasbe, na trenutke se sam seb "zagnusim" ko preskakujem komade na mp3 playerju, definitivno je treba, vsaj taprave, plate poslušat v celoti, drugače vzameš iz konteksta in se zreduciraš na single, ki definitivno niso tisto najboljše, ne morem naštet koliko komadov mi je ratalo všeč šele po večkratnem poslušanju, zadnja taka plata mi je bla recimo od Elvis Jackson Against The Gravity, ki je prvič nism mogu prebavt, pol sm jo pa vzljubu, pa da ne bo pomote, to je pač primer plate, da ne bo zgledal da jih preveč favoriziram :)

;-) ::

na trenutke se sam seb "zagnusim" ko preskakujem komade na mp3 playerju


To sem jaz delal vedno, zadnje čase si spečem cd in ga dam v avto, ko se mi kak komad zapade šele po večkratnem poslušanju ga dam v mojo "mapico".

BuzzFuzz ::

John Zorn raztura ja, vredno ogleda, Križanke so in bodo najboljši place za koncerte. In vedno več odličnih izvajalcev prihaja.

Sej ponavadi je to samo faza skozi katero se ljudje iscejo, pa najdejo kaj drugega...recimo nov odtenek crne:)
:D

res je, problem je v prehitri konzumaciji glasbe, na trenutke se sam seb "zagnusim" ko preskakujem komade na mp3 playerju, definitivno je treba, vsaj taprave, plate poslušat v celoti, drugače vzameš iz konteksta in se zreduciraš na single, ki definitivno niso tisto najboljše, ne morem naštet koliko komadov mi je ratalo všeč šele po večkratnem poslušanju, zadnja taka plata mi je bla recimo od Elvis Jackson Against The Gravity, ki je prvič nism mogu prebavt, pol sm jo pa vzljubu, pa da ne bo pomote, to je pač primer plate, da ne bo zgledal da jih preveč favoriziram :)


Bor H, Se takoj podpišem pod spisano

Čeprav jaz zmeraj poslušam celoten album, od prvega komada lepo po vrsti. Rad imam če so komadi sestavljeni po "mojem", vrstnem redu, če me album kot zgodba odpelje tja, kjer ne razmišljam o tem koliko je ura, kaj vse me drug dan čaka...padem v nekakšen "trans".

Če niste ljubitelji elektronske glasbe vam priporočam en dober album ki verjamem da bo vsem všeč. poslušajte ga od začetka do konca, brez prekinitev. In sicer Rob Costlow - Woods of Chaos.
Mislim da eden najbolj čustveno nabitih albumov. Tip je pianist...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BuzzFuzz ()

PacificBlue ::

Križanke so in bodo najboljši place za koncerte.


Ma ne vem, odvisno verjetno od izvajalca. Ko sem bil na Mansonu sem mislil da bom umrl(preglasno, pa skoraj sem se zadušil, vroče je blo kot v peklu:))

Kar se pa tiče moje glasbe, mojega okusa pa sem skoraj brez meja..no narodnozabavna glasba mi res ne potegne in mi tudi ne bo. Rad pa poslušam od metala do elektronske glasbe(progressive house, trance, dnb..).Poleg tega predvsem prisegam na alternativno glasbo,jazz, funk, blues, pa klasika tudi paše ob posameznih trenutkih. Samo da je dobra muzka.:D

innerspace ::

@neish
Sem si pobral in enkrat poslusal (hehe, toliko o konzumiranju) Costlowa-woods of chaos...in bom rekel da je res precej custveno orientiran album, me pa ni prav dosti navdusil...
Da malo skritiziram..kompozicija je precej predvidljiva, melodicne figure so dokaj osnovne, vcasih delujejo otroske, ceprav fant malce skace po oktavah da melodija "zadiha", najmanj pa mi je vsec(osebno seveda) ritmicni tok, ki je zelo nedinamicen...ah, prav ne zdrzim brez kritiziranja:)
No, je pa drugace soliden in potencialno zelo vsecen album.

Kar se tice pianistov(solo), mi je po godu Keith Jarret, drugace pa Esbjorn Svensson trio.

Se nekaj o elektroniki:
Rad(ok, tu pa tam) poslusam progressive in trance, ter kak dober drum and bass, pod pogojem da taka glasba sede v situacijo.
Drugace pa mi je vecina elektronske glasbe prevec "nabita"- mislim na nedinamicni ritem. Sicer je res, da je point beata lih v temu, da skozi ta ponavljajoci princip dostavi drug pogled na dogajanje oziroma drugacno dozivljanje ostalih zvokov-vzpostavi se lahko "trans", ki se se dodatno spodbudi s plesom ali le muvanjem v ritmu.
Nekaterim je to zgolj muka in zato nimajo dobrega mnenja o taki glasbi, pravijo da je "vse isto"...techno namrec:)

Kdaj drugic o vokalih, jazzu, bluesu in mnogi drugi glasbi.

Aja, pa hip-hop(after 90s) mi gre totalno na k***!

BuzzFuzz ::

Res je innerspace, Rob je malce otročji, preveč na izi je vse skupaj, včasih celo predvidiš kaj bo sledilo. Čeprav zame kot noob piano poslušalca je dober. Res se ne more primerjat s legendarnim Jarretom.... švedov pa ne poznam. Bom danes prečekiral vse o njih. Mogoče sem preveč usmerjen v elektroniko, Brendo Boykin, Ayo, Dee Dee Bridgwater...in da še malo posplošim vse v Club des Belugas. Bom malce razširil obzorja in poslušal tvoje nasvete. Ti se samo razpiši, čimprej ;)

HipHop...no comment, čeprav mi je pred leti leti bil še kakšen komad "všeč", ala public enemy, naughty by nature... če bo moja hči kdaj nosila begije in 3x prevelike majice... ;)

innerspace ::

Evo me spet...moram rect, da mi ni do tega, da bi ta tema bostala kot kak blog, zato dejte se drugi kaj pisat, pa sej se gre o glasbi. Ni to nek bau-bau8-)

Danes nekaj malega o ritmih.
Sem bobnar(med drugim) in se ucim oziroma se igram s palckami in opnami ali drugimi povrsinami, ki ub udarcu sproscajo zanimive zvoke...
Ne vem koliko ljudi gre za tem, ampak ko poslusas recimo en Rock komad, se ritmicni vzorec nonstop(ok, vecinoma) ponavlja...ustvarja "drive" ki zene ostalo naprej, kombinacijo z distorziranimi kitarami in vokali ter globokim, a ne prevec, basom. No, zanimivo mi je to, da drive vzorec izmenicno ustvarja periode "bas-snare" oziroma na vsak takt imas enkrat nizek in en visji ton+sum.
Taka preprosta kombinacija se izkaze za izredno mocno in ucinkovito tudi pri vecini elektronske glasbe(poznam kar nekaj rokerjev in metalcev, ki "sekajo" z elektroniko) saj poustvarja bitje srca, hitro dihanje ali kak ponavljajoci se gib(kladivo:). Zanimiva "stranska reakcija" na take vzorce je headbanging ali cupanje(kdor ima dolge lase lahko dobro izpade).
No, ker me zanimajo bobni iz cisto drugih razlogov(etno+jazz pristop), si raje tele klasicne vzorce razdrobim in ponovno rekombiniram, da nastane kaj manj predvidljivega oziroma potencialno bolj zanimivega..v ritmu seveda.
Slisal sem za bobnarja(Jojo Mayer) ki igra drumandbass...tip je res fenomen. Namrec izkorisca gibanje samih palck ter odboje od opne, da mu ni potrebno imeti toliko napetih rok, ter zato lahko igra zelo hitre "ghost" udarce, ki zelo pripomorejo h groovu. Tule ima koordinacija ogromno vlogo.
Lih za primerjavo, za videt o cem govorim:

The obvious rock:

The Syncopath:

innerspace ::

Pa da ne pozabim na kake druge mojstre ritmov...osebno mi je najbolj domac Trilok Gurtu, mislim da indijec, ki je v bistvu tolkalec, ne pa bobnar v klasicnem smislu.
Tale stric je en tak fenomen, ki sodeluje na skoraj vseh glasbenih podrocjih, zacel je seveda z indijsko narodno glasbo(ki je vzhodnjaska verzija jazza btw..) ter posledicno z improvizacijami...meni najbolj znana so sodelovanja s kitarskim virtuozom Johnom McLaughlinom ter raznimi utrganimi basisti.
Glasba ki nastane ob srecanju takih osebkov, je lahko le izredno kompleksna a hkrati igriva. Predvsem je igrivost tista ki perkusionistu dovoli uporabo sredstev na nekonvecionalne nacine, rezultati so seveda krasni.
Eko en video, ko rokerski bobnarji vprasajo nekaj preprostega:


Od kod pa sploh izvira bobnanje?
Od srca, ane? :)
No, eni pravijo da iz afrike, drugi da iz indije, jaz sem pa svoje ze povedal...
Ghana:


Ravi Shankar about Tala(indian "song"):

wooted ::

lp...
sam sem pristaš dance, elektro, trance, progressive in r&b glasbe.
brez glasbe si ne predstavljam kaj bi blo, zelo je odvisno kaj hočem poslušati tudi od počutja.
kadar naletim na kakšen res odličen komad me kar naježi, ni ga pa res boljšega občutka, ko kot DJ vrtiš glasbo 100-200 ljudem in vidiš kako začnejo plesati, skakati in oddajati pozitivno energijo. zame je to kot vrhunec mojega ukvarjana z glasbo.
samo je pa nažalost premalo denarja za nakup kakšne profesionalne dj opreme in se je potrebno zadovoljit z manjšimi klubi in domačimi "feštami".
trenutno par slovenskih "didžejev" kaže česa je slovenija sposobna v glasbeni industriji elektronske glasbe. dj beltek je dokaj "frišen" in v new yorku že pretresa večje klube in se dokazuje (in to je samo en primer). da ne omenjam "fotra" elektronske glasbe dj umek-a ki je na sceni že kar kakšno desetletje pa še kakšno leto.
:D

innerspace ::

A igra tu kdo kak glasbeni instrument? Analogni(glasbilo), ne mislim na plosce in sample...

Meizu ::

Kakšno glasbo poslušaš je odvisno od tvojega znanja o glasbi. Ne me razumet narobe, ker bom vse argumentiral.

Elektronika, rock ipd. alternative so dokaj preproste za poslušat. Zato ponavadi tudi takoj sedejo v uho in velika večina ljudi posluša takšne žanre.

Sam imam končano osnovno glasbeno šolo in prvi letnik srednje glasbene šole in skozi vso teorijo o glasbi sem začel kot umetnik razumeti in doživljati npr. jazz glasbo in klasično glasbo čisto drugače. Dobesedno lahko v teh žanrih razbereš kaj si glasbenik misli, ko to igra. Mene je izjemno pritegnilo, tudi zaradi tega, ker s pomočjo svojega znanja v teoriji razumem tiste bolj "čudne" zvoke, ki bi se zdeli nekaterim nesprejemljivi.

Zato tudi sam pravim, da je jazz in klasika bolj za tiste ljudi, ki imajo nekakšno podlago v glasbi, saj (tudi meni je blo sprva tako) nisem "razumel" takšnih del in se zanje tudi nisem zanimal, nisem jih poslušal.

Drugače pa poslušam večinoma rock muziko, tudi z bendom igramo pretežno rock, občasno kaj funka.

Meizu ::

A igra tu kdo kak glasbeni instrument? Analogni(glasbilo), ne mislim na plosce in sample...


Sam igram bas kitaro že skoraj 10 let.

Bor H ::

Wow, kolega basist :) Jst sm pa na basu zdj peto leto, brez formalne izobrazbe, sem pa bil deležen inštrukcij Hotkota štiri leta.

Looney ::

Ja, igram ene par inštrumentov. Analognih jasno :D
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Infinity ::

js igram bass in sax =) sax sm se učil v glasbeni, za bass pa sem samouk, trenutno pa še mal klasično kitaro vežbam =)

aja drgač pa poslušam rock(vse podzvrsti), jazz, blues, pa še use ostalo k mi sede v uho =)

innerspace ::

Ze kakih 9 let se ukvarjam s kitarami vseh sort(klasicna, folk, elektricna), nisem pa nikoli vadil v stilu - zdej se vsedem in vadim lestvice ali akorde...ne da se mi:) Zato nisem dober kitarist(nisem hiter), skapiram pa skoraj vse.
Igram tudi bas kitaro(ista figa kot kitara), pa zadnja 4leta poskusam udarjat po bobnih, ki jih sicer nimam. Aja, pa se pojem:)
Nekaj let nazaj sem imel boom v ustvarjanju s softwarejem(Reason), pa sem ugotovil, da sem ustvarjal glasbo za analogne instrumente...program je bil predvsem pripomocek za kompozicijo. Tak elektro fail! So pa bli zanimivi komadi...morda jih nekega dne nardimo s kakim bendom.


M.>Kakšno glasbo poslušaš je odvisno od tvojega znanja o glasbi.


Se strinjam. Bi pa poudaril, da je vecina glasbe neka primarna osnova, ki gre vsakemu v uho, saj deluje naravno.
Za nekoga ki pa pozna logiko jazza ali fusiona ali Franka Zappe, pa je taka glasba lahko en mocan uzitek za mozgane:) ..ne toliko za ostalo telo.
Zato obstaja pojem "glasbena kultura", da locuje med populisticnimi in specificnimi glasbenimi zvrstmi. Zato je tezko rect da je neka glasba dobra ali slaba. Pac odvisno kako gledas na to.

Kaj pa je "slaba" glasba?
Zame tole...Ok, sej verjetno so nekaksna custva not: 8-O

innerspace ::

Zivimo v Sloveniji. To je baje dezela harmonike.
Kaj vse se da s harmoniko ustvarit:

Primer zlorabe:


Primer primernosti:


Primer virtuoznosti: (ni video)
http://www.lukajuhart.com/news.html

Primer utrganosti-performans: (my favorite)

White&Nerdy ::

Meni je Rock nuja, metal pa različno... Nekaj takega: Mi je vredu, tisto ko pa se derejo Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahooooooooooooooooooooooooooooozaaaaaaaaaaaaaaaaanwm..

T-h-o-r ::

največ poslušam rock in vse podzvrsti, pa tudi klasiko in jazz

nimam pa preveč rad elektronske glasbe
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

innerspace ::

Joj, meni so pa Manowar cist bljak>:D
Pred kratkim sem odkril en zanimiv bend, Mastodon..metal, ma vredu...


Pa od metala so se kar kul Gojira, Opeth, Meshuggah(zakon!), Isis...
Naj naj od tezke zvrsti pa so mi TOOL!!
Aenima:

Meizu ::

Wow, kolega basist :) Jst sm pa na basu zdj peto leto, brez formalne izobrazbe, sem pa bil deležen inštrukcij Hotkota štiri leta.


Lepo :) Ja, tudi brez formalne izobrazbe lahko dosežeš marsikaj (npr. Eric Clapton), tko da formalno izobraževanje ni pogoj. Seveda se prek glasbenih šol, akademij, hitreje naučiš in mogoče celo bolje, ampak se da tudi doma, če imaš res močno voljo.

Looney ::

Odvisno od inštrumenta.
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

A. Smith ::


Primer virtuoznosti: (ni video)
http://www.lukajuhart.com/news.html

Primer virtuoznosti: (je video)


Sam imam glasbene izobrazbe le za vzorec (trije razredi?), poslušam pa največ rock (metal vključen), elektronsko gl. in razne pop zadeve. Paše mi tudi narodnozabavna, klasika, r'n'b. Če izpostavim zvrsti, ki mi ne ustrezajo, sta to npr. rap in PinkTV variante, vendar se tudi tam najdejo posamezniki, ki jih poslušam (Trkaj, recimo).

Je pa glasba sama precej široko področje. Nekatere skladbe slonijo na besedilu, so praktično deklamacije, druge so brez besedila. Menda so sestavine glasbe ritem, melodija in harmonija, vendar rap brez zadnjih dveh čisto dobro shaja. Skratka, definicija glasbe je dokaj ohlapna reč.

EDIT: Še en primer virtuoznosti :D
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: A. Smith ()

Bor H ::

Odvisno od inštrumenta.


Glede na to koliko materiala je dandanes na voljo bi skor reku, da se da vsak inštrument naučit doma, sam rabš res velik volje in energije ter samodiscipline. Je pa fajn da imaš nekoga ki ti igra "starejšega brata", ker se sam res težko zavedaš svojih napak. Zdj sm se nekej snemal in vidu kolk sm še zmer nezanesljiv na določenih zadevah, če ti kdo to sprot pove je velik lažje odpravt.

Looney ::

Igram violino in ti garantiram, da se je ne moreš sam naučit igrat, če nimaš inštrukcij.
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Bor H ::

Ok, violina in kak kontrabas sta zajebana k nimata prečk in je zadeva mal bolj kompleksna, v mislih sm mel bolj rock naravnane inštrumente.

Čeprov vseen mislm da če maš kake izkušnje s strunastimi inštrumenti prej bi tut violino skor da mogu poštudirat, ne virtuozno pa z vsemi fintami ampak dovolj da pretentaš Kranjskega Janeza

redo ::

@Looney
Ampak inštrukcije niso formalna izobrazba.

Looney ::

Če znaš violino, znaš vse. Jaz komot igram violo, čelo, kitaro, mandolino, kontrabas...

redo, niso pa tudi samoinciativno učenje...
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

ripmork ::

Seveda ima odvisnost tudi svojo slabo plat

O ja. Predvsem, ko ne moreš nehat poslušat, pa dve uri mineta mimogrede (čeprav se da poslušati dobro glasbo tudi med kako aktivnostjo)
Če mi kaj v življenju ni jasno je to, kako ima lahko valovanje zraka tako močan efekt na človeka, da iz njega iztisne vse vrste emocij,... Ko prvič slišiš dober komad, je to nadrealna izkušnja, kurja polt, eksplozija endorfina... in ko je človek prepričan, da je že slišal najboljše, se spet najde nov komad/izvajalec, ki te sezuje. Ob seciranju kateregakoli dobrega filma ugotoviš, da je dobra glasba sestavni del, in da bi zgodbi ter sliki brez nje enostavno nekaj hudo manjkalo.

Glasba ima silno moč. Zame osebno posebej tista sozvočja večih kitar, ki skupaj tvorijo instrumentalno perfekcijo (Iron Maiden mi tu prvi padejo na pamet :). Nemogoče je pa povedat najljubšo kategorijo glasbe... preveč dobrih žanrov. Iskreno povedano, sem kar precej izbirčen glede muske. Veliko povprečnih izvajalcev ki se ponavljajo, a na srečo toliko tistih res dobrih in unikatnih, da jih do konca življenja ne slišiš vseh.

Kot je en prej omenil, imam tudi sam kar nelagoden občutek, če sredi komada preskočim naprej. Ali pa če ob prvem poslušanju albuma izbiram le nekaj najljubših komadov, ostale pa ignoriram. Album je treba v celoti poslušat, absolutno. Neki hit-mix cedeji polni uspešnic hitro razvrednotijo izkušnjo.

najljubši žanri? Instrumental metal, progressive & psychedelic rock, acid jazz, smooth jazz, soul, funk, punk, bossa-nova, grunge, klasična glasba,... pa še kaj bi se našlo.

redo ::

Če znaš violino, znaš vse.

Mnja, jo znam (čeprav že kar nekaj časa nisem aktivno vadil), ampak če mi v roke potisneš kitaro, te bodo verjetno kar nekaj časa bolela ušesa (mene pa prsti).

redo, niso pa tudi samoinciativno učenje...

No, to ne vem.
Ampak Meizu itak ni trdil tega. On je trdil, da se da brez formalne izobrazbe. S tem se več kot strinjam. Da potem naštudiraš še program za tiste izpite, ki ti dajo formalno izobrazbo je pač, no, formalnost. :)

gzibret ::

> Če znaš violino, znaš vse.

Ob priliki ti bom dal probat igrat klarinet ;)
Vse je za neki dobr!

Looney ::

Uuu prosim :)) sem čist nora na klarinet. My favorite pihalo :D Nekoč bom našparala zanj in se ga naučila :D Sicer se pa nisem dobro izrazila.. pravzaprav sem mislila inštrumente s strunami ;)
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

White&Nerdy ::

Uuu prosim :)) sem čist nora na klarinet. My favorite pihalo :D Nekoč bom našparala zanj in se ga naučila :D Sicer se pa nisem dobro izrazila.. pravzaprav sem mislila inštrumente s strunami ;)


A harfo pa citre tudi znaš?:P



EDIT: Pa kaki Twisted Sister so mi med najboljšimi. Zabavajo publiko, videospote pa majo itak super. -

Zgodovina sprememb…

Looney ::

Harfa je moj top inštrument in si jo že cel lajf želim igrat, pa pri nas ni bilo te možnosti. Deluje pa na malo drugačen način kot inštrumenti s 4-6 strunami, telesom in vratom. Bolj je podobna klavirju. Ampak bi se dalo hitro naučit pomojem.
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

The Player ::

No, da se še jst mal vpletem v to temo :P

Sm velik pristaš rap-a in tut pišm svoja besedila. Večinoma sm včas poslušu musko k je bla popularna (pop, rock, elektronska muska,...) potem, sm pa presedlal na rap, ker sm hotu neki novga, ker sm se vsega naveliču, ker se folk vsega prenaje.

V 5-ih letih rap-a sm opazu, da se je zgodil velik krivic tej subkulturi, saj ljudje niso kaj dosti poučeni.
Opozoriti moram, da hip hop in rap ni isto.
Fora je v tem, da je rap le subkultura hip hopa, medtem ko kultura hip hop vsebuje poleg rap-a še grafite, breakdance, scrach art,...

Glasba je zlo obsežna stvar in jo je treba jemat z vseh strani. JSt kot raper mi je najbolj pomembn besedil, s katerim "razsvetljuješ" množico, kritiziraš itd. odvisno od besedila, saj velik raperjev to zlorabla in potem pride do nepriljubljenosti kulture. Vsaka muska ima svoj čar iz svojega področja
- klasika - glasbena podlaga
- metal - glasbena podlaga
- rap -besedila
-itd,...

razlage za priljubljenost/nepriljubljenost/... je treba tudi gledat skozi zgodovino
Npr. Rap oz. Hip hop se je razvil v 70-ih letih in je bil čist underground. Imenoval se je Oldschool rap in je bil čist drugačn. Lahko bi ga delil tut v različne kategorije npr.
- Boogie down production - gangsta rap
- afrika Baambataa - elektronika
- Grandmaster flash - party rap

Potem je s komercializacijo pršu gangsta rap, ki je naredu velik nepriljubljenosti in manipulacije pri ljudeh. Namreč velik izvajalcev dons le gleda na hitr zaslužek in delajo potem na slabih komadih (večino gangsta rap), kar potem pride do nepriljubljenosti in zlorabe te kulture. Npr. kak 50 cent, eminem, snoop dogg, pa še bi se dal našt so čis polom. Npr. eminem zadne čase tok zlorabla to kulturo, saj namesto rap-a dela čisti pop,...blak sploh ne morm gledat;((
Vsak oboževalc rap-a bi mogu met vsaj 10% oldschool-a v svoji bazi, saj je to začetk rapa in je tut tanajboljši.

Namreč treba je gledat iz druge plati. Npr. ljudje pravijo: "kva bom to poslušu, k se sam pobijajo pa špikajo,..."
Fora je v tem, da so v gangsta rap-u pripovedoval pač o vsakdanjem življenju in, da mnogi na žalost niso imeli boljše rešitve kot biti gangster in so bili prisiljeni v to, da so preživel. Dobr to razlaga tut HC skupina Madball, ki je svoj vsakdan preživela na ulicah NY.
Dobr si je ogledat kak dokumentarc o tem, npr. Cripz and bloodz-made in america


SAm zakva pa pol vsi poslušajo metal? SEj tm se pa vsi obnašajo k žvali pa vse pobijajo (brez zamere, bom vse razložu ;)

Poleg gangsta rap-a je potem še velik drugih kategorij rap-a kot npr. abstraktni rap, acid rap, HC rap,...
fora je v tem, da temelji zlo na besedilih kar je značilno za rap in na glasbeni podlagi in ima občutek abstrakta, vse je abstraktno podlaga, lirike,...



Glede komercijalizacije je tko. To je dvorezni meč, če boš preveč odprt, bodo vsi vedl o tem, če hočjo al pa ne, ampak, če boš se poslbšu te bodo popluval (kar se danes dogaja)
če pa boš zaprt boš zlo dobr, a noben te ne bo vedel zate.
Vsi pravjo kok je dobr bit underground, ampak underground je lahko tako dober/slab kot je npr. komercijala. SEveda je boljš underground, ker imaš več svobode, ampak še zmerm lahko naletiš na kako budalo. Na žalost se komercijala preveč zlorabla zato tudi hip hop kultura ni spoštovana.
Razlog več da si komecijala je to, da vsi vedo o tebi oz. o kulturi, ker potem, vsi vedo kva se dogaja. Tko je propadu Breakdance, ker so bli vsi underground, sčasoma se je to spremenilo in zaživelo (povsod samo kle v sloveniji ne ;)

Velik ljudi ne mara rap-a tudi zato, ker pač jim ta tip ne leži. Rap je cel poudarjen na besedilih in je pač podlaga dolgočasna in poslušalec ne da velik truda v razumevanje besedila, so pa tudi izjeme ko imajo določeni komadi cel orkester not



Opazil sem tudi nepriljubljenost rap-a pri ljudeh, še posebno pri metalcih (ne vem zakaj), saj so prec neki postal agresivni ko sm reku, da poslušam rap.
Osebno nimam proti njim nič, samo ni mi všeč, da se ljudje na tako ravn spuščajo, da ne znajo sprejt drugih. Velik cajta sm tut živel v senci saj sm si mislu, da je metal kr neki saj ima besedila na zlo nizki rani kvalitete, ampak vsaka muska ma svoj čar, in mi je to vse razložu moj prjatu, in metal ga ma v glasbeni podlagi =)

To je moje "kratko" mnenje
če sm koga przadel se iskreno upravičujm, bilo je le moje mnenje =)

PacificBlue ::

Naj naj od tezke zvrsti pa so mi TOOL!!
Aenima:
...


Meni isto. Sem njihov velik fan:)

Prav neverjetno kakšno dobro glasbo ustvarjajo, pa so kljub temu nekako prezrti, vsaj tak imam občutek..Zame so preprosto genialni.

Meizu ::

Igram violino in ti garantiram, da se je ne moreš sam naučit igrat, če nimaš inštrukcij.



Violino, čelo, kontrabas in podobne inštrumente se da naučit tudi brez inštrukcij. Poznam primere.

Nekje v tej temi sem zasledil posti, ki pravi, da so violine, kontrabasi ipd. kompleksni, ker nimajo prečk. Tudi bas kitare obstajajo v fretless izvedbi (brez prečk) - tudi sam sem jo že igral. Seveda mi je pomagalo, da že 10 let igram bas kitaro in že točno vem kje kakšen ton leži, ampak v roku 15 min sem že lahko skoraj normalno igral na tole kitaro. Je težje, priznam, ni pa tako hudičevo težko.

Anyway, vsak inštrument se da doma učit. Je pa tudi v veliki meri odvisno od talentiranosti, ter koliko se ti ujameš z določenim inštrumentov. Nekateri se inštrumenta ne bodo navadili igrat, pa če jim priskrbiš najboljšega virtuoza tega inštrumenta da ga poučuje, pa ne bo nič naredil. Inštrument tudi ni za vsakega. Kot ni tudi matematika, fizika, programiranje v računalništvu itd. Nekaterim gre lažje, drugim težko, tretjim pa sploh ne. Pa vendar je nesmiselno trditi, da če pač ne gre odnehaj. Mogoče pa prebiješ tisti zid in naenkrat vse steče kot mora. Nikoli se ne ve...

redo ::

Anyway, vsak inštrument se da doma učit.

LOL! Orgle?

innerspace ::

TheP.>...če sm koga przadel se iskreno upravičujm, bilo je le moje mnenje =)

Saj mnenja so namenjena izmenjavi:)
Kul, si me spomnil na komercialnost vecine glasbe ki se jo dobi na lahko. V bistvu je ogromno dobre glasbe naokoli, le da ni tolko v ospredju, ker se pac pumpa neko industrijsko logiko. Kar je po eni strani dobro, saj nekega dobrega(res dobrega) izvajalca mnozica nebi znala prav cenit...
Ti bom pa povedal nekaj o rapu...upam da ne bo zaljivo:)
Moj vtis je, da je rap "zloraba" glasbe za posredovanje verbalnega sporocila.
Naj razlozim(nisem nikoli dosti poslusal rapa, nekaj pa sem)..
Pomen glasbe je tule tak, da daje neko podlago, beat ali vzdusje, za katero je zazeljeno da se sklada s sporocilom ali globino teksta(recimo custva kot jeza, respekt, podj***vanje...). Bolj kot glasba je pomembna iskrenost izpovedovalca.
Tukaj bi omenil, da je ta iskrenost odlicna fora za naiven folk, ki pada na zlatne lance oko vrata, kretnje z rokami in izkazovanje neke pripadnosti. Sam si ze omenil vse fejke na glasbeni sceni...in njihovo razmnozevanje. To ti je instant ponudba.
No, da ne bom predolg...rap mi ne sede, ker sem bolj muzikalen tip, so mi bolj pri srcu zvoki in pomnozevanja le teh na kak dober ritmicni insert, ki zagroova, besed najdem v sebi dovolj, vcasih se prevec:)

PacifikB.>..so kljub temu nekako prezrti, vsaj tak imam občutek..Zame so preprosto genialni.


Mislim da niso prezrti, saj niso za vsaka usesa. Dosegajo visek popularnosti z zadnjim albumom.. v bistvu se zeloooo dobro prodajajo.
Ni pa za jih vrtet na mtvju, so prevec "art" za mnozice..
(nekje zgoraj ze zapisano):
..saj nekega dobrega(res dobrega) izvajalca mnozica nebi znala prav cenit...

innerspace ::

Če znaš violino, znaš vse.

Je zelo dobro(verjetno najboljse) izhodisce za instrumente s strunami(dobis feeling v prste)...
Bobni pa z violino nimajo neke veze:)

Bor H ::

Meizu: jst sm omenil tisto glede prečk, se zavedam da obstajajo basi brez prečk, en mi počiva v zravn postle :) Gre za to, da rabš precej posluha in natreniranosti, da lepo špilaš po "zveznem frekvenčnem območju" (obožujem oteževanje izrazov :D), velik hitrej dosežeš željeno na prečkah, so pa stvari, za katere je fretless neprecenljiv (hint: večina linij Jeff Amenta, tist tamasten slide nekje pri začetku even flow).
Da ne bom preveč bluzil: za samouka (tudi za ostale ampak predvsem za samouka) je fajn da začne na kakšnem bolj osnovnem inšzrumentu, verjamem da je velik lažje klarinet igrat, če že imaš kej izkušenj z navadno leseno flavto :)
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Milenijska glasba (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
9813184 (11561) Machete
»

*sodobna* glasba (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
5612786 (11279) Trololololol
»

Katero muziko poslušate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
8211869 (8175) AmokRun
»

Moderna instrumentalna glasba?

Oddelek: Sedem umetnosti
183700 (3061) tt2advanced
»

Eminem in ostala muzika

Oddelek: Sedem umetnosti
499959 (8624) Gladi

Več podobnih tem