» »

Kuhinjska napa iz ventilatorckov od procesorjev ali napajalnikov!!

Kuhinjska napa iz ventilatorckov od procesorjev ali napajalnikov!!

pitagora ::

Prisel sem na idejo da bi na veliko plosco namontiral vec ventilatorckov lahko tudi od napajalnikov (starih) skupaj in namesto ventilatorja v napi dal gor te, so kar mocni in dokaj dobro sesajo :) zrak.
zanima me, ce je kdo ze to delal in kako se je obneslo pa se nekaj ventilatorcki so zastonj ce isces na pravem mestu...
LP
pitagora
  • spremenil: pitagora ()

Highlag ::

Tvoja ideja ima kar nekaj pomanjklivosti:

Ventilatorčkiv PC-jih so namenjeni predvsem premikanju zraka. Ustvarjajo velik pretok, nimajo pa nobenega tlaka, ki je nujno potreben za delovaje kuhinjske nape. Filter v napi v precejšni meri zaduši pretok zraka. Če ventilator ne more ustvariti dovolj tlaka, ki bi potegnil zrak skozi filter napa nebi delala.

Drugo pa je hrup. Ena množica ventilatorjev bi povzročala bistveno večji hrup kot en ventilator namenjen za uporabo v napi.
Never trust a computer you can't throw out a window

Tomay ::

Pa še to, da napa dela na 220v ventilatorčki pa na 12.
Voodoo 4Ever

kajzer ::

Jih pa 19 vežeš zaporedno.:D

gorjanc ::

Ali ti kratici AC in DC kaj pomenita. No bi se pa dalo rešiti z enim gretzem in enim kondenzatorjem. Se pravi kjer je volja je tudi pot.

jest10 ::

No sej skoraj vsak ventilator ima že diodo. Tako da ni nujno usmerjanje. Je pa vseeno bolje usmeriti, ker bi z gretzom dobil višjo povprečno vrednost napetosti

pitagora ::

Ja pa zvezes oziroma usmeris AC/ v DC to pa res ni blem, mene bolj zanima kako je to s tlakom, bi pa kar direkt zrak sibal v ventilatorje brez onega filtra spodaj, pa se malo bi dal na dizjan oziroma izgled, kar se pa tice hrupa sem probal tri in ves kaj, hudicevo so tihi skoraj neslisni .
aja pa saj pri napi tudi rabis usmerjanje zraka iz kuhinje ven malo bi jih zascitil pred vlago in tem stvarem pa bi slo...
no pa saj bom poskusil pa bom potem videl
LP
pitagora

ddeben ::

Ka pa ce bi kr ventilatorje na en AT napajalc prklopu? Nimas potem nobenih problemov s kakrsnokoli vezavo- pa se fajn stikalo si nastimas na poljubno mesto. Na napajalc lahk pa potem prklopis regulator al pa das upore ventilatorjem.... ? Nevem, just my idea-:)

Phoebus ::

Al pa če v golaž vržeš vklopljen PSU...

Azrael ::

Highlag je že povedal osnovni problem teh ventilatorjev, imajo relativno velik pretok zraka, a majhen tlak. To pomeni, da ne bodo mogli spraviti zrak skozi filter.
Kdor ne verjame naj kar postavi plast kofila ali drugega podobnega materiala za filter pri napah ali že samo časopisni papir pred rač. ventilator in bo takoj ugotovil, da pretoka zraka skoraj ni več. Tudi tu na forumu so bili že opisan problemi s hlajenjem računalnikov, ko se je uporabilo filtre proti prahu, ki so izničili ves učinek ventilatorjev.

Obstaja še en problem, rač. ventilatorji niso namenjeni obratovanju v kuhinjskih pogojih, so preveč nezaščiteni in jih bo maščoba hitro uničila.

Vseno bi raje predlagal, da obdržiš v napi originalni motorček in ventilator. Če je glasen ali ali so kakšni drugi problemi, kar vprašaj, mogoče ti bomo lahko svetovali, kako rešiti problem.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

stromar ::

Raje pojdi na en avtoodpad pa vzemi kakšen ventilator za hlajenje kabine npr od zastave 101, je dokaj močan in dokaj odporen proti maščobi, saj je celoten motor zaprt v kovinsko ohišje. Priklopiš pa ga na en at napajalc, pa še stikalo za hitrosti si lahko montiraš

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stromar ()

pitagora ::

Ja od avta bi bilo vredu.
Hvala.
LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

izvlečna kuhinjska napa vprašanje

Oddelek: Loža
225900 (4773) nokia6310
»

Kuhinjska napa

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
177538 (5638) mn
»

Doma narejena filtracija zraka

Oddelek: Loža
264157 (2613) Heisenberg
»

Utišanje kuhinjske nape

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
163570 (3344) marsovcek
»

Filtri za vente

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
141871 (1629) morphling1

Več podobnih tem