» »

izvlečna kuhinjska napa vprašanje

izvlečna kuhinjska napa vprašanje

nokia6310 ::

Pozdravljeni. Imam novo izvlečno napo ETIS GEA LUX3 pri kateri se mi zdi, da slabo vleče. Imam indukcijsko ploščo, z dvema kuhališčoma. Napa je med delovanjem precej glasna. Živim v bloku. Odvod, je speljan v zračnik. Moti me, ker vleče samo zadnji del tisti ki se ne izvleče izvlečni pa sploh ne. Pri meni je situacija takšna, da kuham ravno na večji plošči, kkamor pride izvlečni del, ker je tam večja plošča, in je na njej bolj praktično kuhat. Ko se para dviguje ne gre direktno v napo, saj je ta ne potegne, če se kuha na večji plošči, pa tudi ni čutit, da bi napa na izvlečnem delu kaj vsesavala vase. Zanima me ali vse izvlečne nape delujejo na enak princip da vleče samo tisti del ki se ne izvleče, ali mora vleči po celotni površini? Vedno bolj se mi zdi, da je samo s to nekaj narobe, ker drugače izvlečna napa nima funkcije. Imam garsonjero velikosti 30m2. Vzel sem napo moči 520 m3. Zdaj pa ne vem ali bi bila Bosch DHI 645 H, ki ima pretoka 400m3 še dovolj v kolikor bi jo zamenjal, ali ne? Rad bi imel takšno, katera bi vsesavala paro po celotni površini. V kolikor izvlečna v takšni izvedbi ne obstaja vas prosim, da mi priporočate tako, da bo delovala kakor mora tudi, če bo malo dražja. Hvala vam za odgovor.

dj_uro ::

preveri, če si jo dovolj ven izvlekel...nekatere nape(morda vse?) imajo tako narejeno, da ne začnejo zaugat dokler niso povsem izvlečene...

preden menjaš za dražjega Boscha raje nesi na servis...
vw-klub.si

nokia6310 ::

Izvlečena je do konca več ne gre. Slišal sem, da je Bosch bistveno tišji od ostalih proizvajalcev, čeprav je 63 db zame osebno kar velik hrup. V osnovi bi morala vleči čez celotno površino?

...:TOMI:... ::

Tudi jaz imam tak problem, najbrž bom kupil profi ventilator, predelal napo, to vgrajeno šaro zmetal ven in to je to.

Ker tako velike denarje za tisti ventilator in malo pleha ne mislim dajat, če bi se odločil za novo napo. Problem je, da je ta vgrajena tudi relativno nova...
Tomi

darkolord ::

Imaš odvod zraka blizu (takoj nad napo) ali je cev speljana okoli?

Kot sem opazil, veliko teh nap enostavno ne zmore vsega tega zraka premikati, če je cev dolga (tudi odvisno od zračnika v bloku). Če uporabiš notranje kroženje, vleče kot za stavo (skorajda moraš lonec držat dol), ko pa priklopiš na malo daljši zunanji odvod vleče pa komaj še kaj ...

Miha 333 ::

Ali imaš med delovanjem nape nekje drugje zagotovljen dovod svežega zraka v prostor - npr. odprto ali priprto okno ali zračnik? Namreč napa ne more odvajati zraka iz prostora, če vanj ne doteka nov zrak, ker sicer dela vakum v prostoru, zrak pa ne gre nikamor, s tem pa tudi para s štedilnika ne.

nokia6310 ::

Cev je speljana direktno naravnost, potem pa pod kotom v zračnik. Napa ko je na največji stopnji ropota kar precej naglas, pa še viseče omarice mi malenkost vibrirajo. Okno imam odprto, seveda in to ne malo, kar več kot polovico. Ali se kje pri napi preklaplja med notranjim kroženjem, in zunanjim odvodom? Ali pa se napa avtomatsko preklopi na kroženje, ko je vgrajen ogleni filter? Predstavljal sem si, da bo izvlečna napa delovala popolnoma enako kot klasična s to razliko, da jo bom lahko pospravil, ko je ne bom potreboval. Ve kdo za klasično napo, ki omogoča zajem zraka po celotni kuhalni površini? Lahko kupim tudi rabljeno samo, da bo delovalo. Ta izvlečna razen ropotanja in dveh ledic, nima haska. Samo za ta namen, je pa absolutno predraga.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Ali se kje pri napi preklaplja med notranjim kroženjem, in zunanjim odvodom?
Cev snameš dol :)

nokia6310 ::

darkolord Pa se potem ko snamem cev dol avtomatsko preklopi na notranje kroženje?

fosil ::

Nič ne preklaplja, ker nima kaj preklapljat.
Napa vleče na eni strani zrak noter in na drugi piha ven, če je na drugi strani cev, potem piha v cev, drugače pa ven.
Moraš pa v primeru če snameš cev in hočeš da bo od nape sploh kaj efekta, vgradit filter.
Je pa cev speljana v zračnik bolj učinkovita varianta kakor filter.
Sicer pa ja tudi pri nas izvlečna napa v tistem izvlečnem delu deluje precej slabo.
Sicer pa snemi dol tiste kovinske rešetke in si oglej napo od znotraj in boš videl da je princip delovanja nape zelo enostaven.
Lahko pa je težava tudi v tem da je napa predaleč stran od štedilnika.
Tako je!

nokia6310 ::

Ne ni predaleč stran, višine je nekje 58 cm. Pozna kdo kako napo, ki vleče normalno skozi celotno površino tudi če je vgradnaj ali podvgradnja ni nujno, da je izvlečna? Cev je zasilikonirana zgoraj na omarci, pa je ne morem dobit dol.

fosil ::

Saj nima smisla dol vlečt.
Če nimaš filtra bo efekt brez cevi enak 0.
Preveri samo, da nimaš poleg cevi hkrati tudi filtra noter.
Tako je!

darkolord ::

Če nimaš filtra bo efekt brez cevi enak 0.
Maščobo ustavi že tisti prvi kovinski filter. Vonjave pa tisti opcijski ogleni.

nokia6310 ::

Ne oglenega ni notri, sigurno ne, ker ni zraven priložen. Kolikor sem pregledoval ostale nape recimo Siemens lb 57574, je enako vgradna kot ta s to razliko, da je ožja za tisti izvlečni del kateri, se izvleče ven tako da v nobenem primeru ne bo prišla direktno nad sprednje kuhališče. To bi prišla edino podvgradna. Samo pri tistih, pa ni toliko moči kot pri tej. Stanovanje je nekje 30m3. Sploh ne vem kakšna moč mi zadostuje. Eni pravijo, da je 400m3 čez glavo dovlj. Drugi pa, da naj jih ispod 600m3 ne gledam. Je pa res, da če je napa močnejša, da je večji pretok zraka na nižji stopnji.

ProGo ::

Lahko da imaš premali fi odzračevanja. Napa ni turbina in ne stiska zraka. Odklopi cev, medtem ko napa deluje, spodaj pri napi pa drži roko. Če se pretok spodaj ful poveča, imaš pač nekje v ceveh nekaj zamašeno.

BTW, Kupi Bosch.

nokia6310 ::

Zadeva se ureja. Napo bodo na srečo vzeli nazaj. Vedno ko pišem na tem forumu o kakem problemu, se zadeva potem uredi v moj prid. Upam, da nisem prehitro napisal. Bosch je sicer zelo v redu. Ampak namesto njega, bom raje vzel to: Napa z ASC sistemom PASC580 inox Visso BEST, ki je res super zadeva. Danes, sem jo preizkušal v trgovini, in je popolnoma avtomatska. Ko zazna paro, se samodejno vklopi in tudi izklopi, ko je ne zazna več, pa še obodno vsesavanje zraka ima, in turbinski motor. Filter, pa je zaprt s takim lepim kovinskim pokrovom, da jo je lažje čistit, pa še lepše zgleda. Na maksimumu, je nekoliko glasna, ampak take so vse. Cenovno je res da nekoliko dražja, ampak za mene opravičuje svojo ceno.

Zgodovina sprememb…

fosil ::

Poročaj, ko jo boš dejansko probal ;)
V trgovini marsikaj zgleda lepše, kot v praksi.
Tako je!

nokia6310 ::

Pozdravljeni. Vzel sem omenjeno napo, ki deluje res odlično. NI ravno tiha, ampak opravlja svoej delo kot mora. Ima funkcijo avtomatike, ki deluje malo po svoje. Parkrat se mi je sredi niči vklopila kar sama od sebe tako, da je sploh ne uporabljam. Ima celo možnost dokupiti dalinca kot dodatno opremo. Imam pa en problem, ki me spravlja ob živce od kar jo imam. Gre za to, da ima ta napa tam kjer pride reducirka cevi iz 50 na 25 loputo, ki se ob izklopu nape zapre. In ko se zapre, se sliši taka zoprna visoka frekvenca kot tuljenje vetra, kar je prepih iz zračnika. Ko se loputa odpre, ta zvok neha tulit. A kdo ve, kako bi to učinkovito rešil, ne da bi po nepotrebnem odstranjeval loputo, in tako posegal v napo? Zakaj sploh je ta loputa na napi čemu služi? Itak je zaprt zračnik na eni strani s cevjo, na drugi pa z napo. Hvala vsem za odgovore.

Zgodovina sprememb…

darkolord ::

Loputa služi temu, da zrak ne gre v drugo smer, torej, da iz tvoje nape ne vohaš sosedovih makaronov.

nokia6310 ::

Aja, no pa sem nekaj pametnega zvedu. Samo a je to normalno, da piha skoz zračnik oz., da se med reducirko iz fi 50 na fi 25 ob strani čuti veter?

fosil ::

Odvisno od bloka.
Ponekod je tako, da je na strehi bloka, na vrhu zračnika ventilator, ki potem vleče zrak ven.
Lahko je prižgan ves čas, lahko pa samo ob določenih urah.
Drugače pa piha vsaj takrat ko nekdo drug vklopi napo.
Kar se lopute tiče pa bi bilo idealno, da ne bi bila na napi, ampak pri zračniku.
Tako je!

BlaY0 ::

Odvisno je tudi od vremena, se pravi razlike v pritisku v stanovanju in zunaj. Kar se tiče lopute... če ni "hermetično" zaprta oziroma dobro zatesnjena, potem ti bo smrdelo po sosedovih makaronih brez nje ali z njo.

@nokia6310: Na kakšen princip pa se odpira loputa? Jo odpre izpih zraka ali je kakšen elektromotor ali kaj tretjega?

nokia6310 ::

Fosil: Točno tako je. Na vrhu bloka je ventilator,ki se ob enajstih zvečer izzklopi medtem piskanja ni, in se ob petih zjutraj spet prižge. Ta vlek potem piska ko je loputa na napi ki pa ni hermetično zatesnjena zaprta, kar mi gre že precej naživce.
BlaY0: Loputa je čisto enostavna. Odpre jo izpih zraka. Bi se jo dalo kaj modificirati? Rozeto mam tudi gor včeraj sem jo dobil. Bi bila zadeva rešena s kakšno nepovratno loputo, ki bi se montirala na zračnik? Ali obstaja bolj enostavna rešitev?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iz kuhinjske nape teče kondenz

Oddelek: Pomoč in nasveti
96322 (2482) Likalnik
»

Večkrat prekoračena maksimalna količina CO v stanovanju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8514309 (5311) sandmat
»

Nakup bele tehnike

Oddelek: Loža
4411911 (10870) IL_DIAVOLO
»

Kuhinjska napa

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
177432 (5532) mn
»

Utišanje kuhinjske nape

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
163528 (3302) marsovcek

Več podobnih tem