» »

WD 160GB disk in inštalacija winXP

WD 160GB disk in inštalacija winXP

shock ::

Imam problem pri iinštalaciji windowsov pri tem disku. Če je disk čist prazen brez nobnih particij, mi zazna pri samo 137GB diska, tako da ostalih 23 GB izgine. Če pa je že razdeljen na particije še vedno zazna 137GB, ampak seštevek vseh particij je 160GB. Zanima me zakaj se to dogaja. V biosu lepo mi zazna 160GB diska.

P.S.: Da smo na jasno govorim v GB in ne v GiB.

Hammer ::


pia ::

Nov AMD 64 je doma.
Kaj moram prvo narediti - lepo prosim za podroben opis, imam CD (windows XP, z neko številko, butanje iz CD-ja).
Hvala.

gfighter ::

Kar rabiš narediti je: Instaliraj windowse tako, da narediš eno particijo npr 20GB in nanjo instaliraš winse. Nato greš na internet ter si potegneš Windows Service pack 2. Nato greš v Disk Management in boš lahko naredil še eno particijo, ki bo imela pravo velikost. Fora je pa v tem, da Windowsi brez Service packa 2 po defaultu ne omogočajo diskov večjih od 137Gb.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

pia ::

Malo bolj počasi. Odprem računalnik, kaj se sploh izpiše na ekranu in pol dam CD od XP, kaj potem...
Kaj je to particija.
Ali morda veš za koga, ki ti te stvari uredi, da ne bi jaz kaj zafrknila.

fakinx ::

hm, pia, prvo vprašanje je, kakšen disk imaš. Če imaš SATA disk, potem moraš najprej v BIOSu nastaviti vrstni red zagona. Piše, katero tipko moraš pritisnit, da prideš v BIOS. Ko to vse lepo poštimaš (da računalnik sploh išče boot sektor na cd-ju od winXP), vse nastavitve pred izhodom iz BIOSa lepo shraniš.
Računalnik ponovno štarata in če imaš CD v enoti, se bo namestitveni program zagnal. No, tu pa nastopi catch :D
Če imaš SATA disk in ploščo, ki omogoča RAID polje (in skoraj vse sodobne plošče to omogočajo) si zagotovo zraven dobila še eno disketo, ki jo moraš vstaviti v disketni pogon (če ga seveda sploh imaš 8-O ). Na pravem mestu med inicializacijo namestitve moraš stisniti (mislim da) F6, kar pove namestitvi, da želiš namestiti "custom" gonilnik, da namestitev sploh prepozna tvoj HDD. Po tem samo beri kaj piše na zaslonu, spremeni jezikovne in področne nastavitve na slovensko (predvidevam da to želiš :D ) in takoj po končanju namestitve namesti še SP2.

Na kratko, toda, če si kupila izvod winXP tam kot računalnik, bi ti morali že oni namestiti OS na kiblo. Če ne, lahko vedno vprašaš za nasvet.... >:D
Howgh!!!

gfighter ::

Hm. No, pa gremo od začetka....
1. Daš cd od windowsev v cd-rom in znova zaženeš računalnik. Če se ti pokaže "press any key to boot from cd-rom...", pritisneš katerikoli tipko, če se ti ne pokaže, boš morala pripraviti računalnik tako, da se bo zagnal s cd-roma. To storiš tako, da takoj, ko se računalnik prižge, pritiskaš tipko "DEL". Če si to storila prav, se ti pokaže moder oz. siv meni. tam moraš potem najti opcijo "first boot device" oz. nekaj takšnega v smislu "boot from" in izbrati CD-ROM namesto HD. Drugih nastavitev se NE dotikaj. No, potem greš ven iz tega menija ter shraniš spremembe. Nato daš noter CD od windowsov in narediš tako kot sem ti že napisal.

2. Sledi temu linku. Pri točki 8 namesto maximum vpiši npr. 20000 ter sledi navodilom. Ko se bo računalnik drugič resetiral, spet pritisni "DEL" in spremeni nazaj iz CD-ROM v HD. Ko se ti bodo windowsi prvič zagnali, se priključi na internet in klikni START ter nato "Help and support" ter še potem "keep my computer up to date with windows update". Sledi navodilom ki se ti bodo pokazala in instaliraj vse popravke skupaj z Service packom 2.

Veliko sreče, in če česa ne boš vedela, vprašaj. Hm, če ti pa ni čisto nič jasno, kaj sem ti povedal, boš morala pa najti kakšnega, ki se na vse skupaj malo bolj spozna.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

Slowenc ::

Da prideš v bios moraš pritisnit DEL. Ampak roko na srce, če to še nikoli nisi počela, ti priporočam da je bolje da daš nekomu 5-10kSIT pa naj ti on naloži vse potrebno. Najbolje pa da si ti takrat zraven in gledaš kaj dela, da boš za naslednjič vedla.
Če pa si prepričana, da hočeš to sama naredit pa povej in ti bomo pomagal.
Skiny gate.

gfighter ::

Aja, pa naj te potolažim; ni stvari ki bi jo lahko tako zafrknila da se ne bi dalo popraviti :D .
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

fakinx ::

LOL >:D
Howgh!!!

pia ::

Imam WD 160GB, IDE, ne SATA.

gfighter ::

No, če je IDE, potem ne boš imela problemov z gonilniki med instalacijo Windowsev. Samo sledi zgornjim navodilom, pa bo.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

pia ::

Kaj naredim z neko večmestno št., ki je na CD od XP?

DominusSLO ::

Pia
Kaj nimaš nobenega frenda, ki bi si vzel 2 urci časa zate?

Vzemi to kot nasvet, LP

Slowenc ::

Pia, ta več mestna številka je CD key, se pravi serijska številka. Vpišeš jo pa enkrat mod inštalacijo. Sej boš vidla.
Skiny gate.

pia ::

Lep pozdrav in lepe praznike.
Danes sem poskusla z inštalacijo.

Dala sem not CD-od XP, z »DEL« prišla do first boot from CD-ROM. Nato je potekalo po točkah, ki so navedene v Linku, 1točka, 2.točka:ENTER, 3.točka F8, 4.točka: Možnost izbire je bilo ENTER, C -Create partition, F3___izbrala sem ENTER, preskočle so se točke od 5 – 10 in izvedle 11(kar nekaj časa je trajalo), 12, 13, 14.
Nato se je RAČ resetiral in ker tipka »DEL« ni primla, je ponovno ostalo vse na CD-ROM nastavitvi.
Ponovno je potekalo po točkah iz Linka, tokrat drugače: 1, 2:ENTER, 3:F8, 4:D, 5:ENTER, 6:L, 7:C, 8:št.200000, nato ENTER, 9:ENTER, 10:ENTER, 11(tokrat ni trajalo toliko kot prvič), 12, 13, 14. Tipka »DEL« je primla in sem ob ponovnem resetiranju natavla second boot HD, ponovno se je resetiral in ker sem dala ven CD, zahteval naj vstavim nazaj WIN. V CD-rom, nato je štartal z inštalacijo, vmes se je ponovno resetiral in zaključil.

Gled na to da je prvič prišlo do preskočitve nekaterih točk, ali jih je drugič popravil(povozil)?

Windowsi so sedaj gor, zadeva poteka normalno. Vendar ne vem, če je vse O.K, glede na potek same inštalacije in nastavitvami, ali sem izbrala prave ukaze za vse točke. Kako naj to preverim?

Kaj sedaj dam not CD od matične plošče, grafične,…

Na samem CD je poleg XP tudi SP2. Kaj to pomeni naj vseeno update po navodilu, ki je zgoraj omenjen(koliko časa to pobira dol, moja linija je počasna). Kako pridem do interneta. Ko sem dala not CD priloženega k notranjemu modemu je bilo nekaj izbir(Modem Cord, Rauter,..)

Pa še nekaj: Računalnik je bil topel na sredini stranskih plošč, na sprednjem delu stranskih plošč pa je pihalo hladno. Zadaj je pihalo iz napajalnika(Tagana 480W tudi topel zrak. Pri sedanji stari škatli, se mi ne zdi da bi bil tako topel, in zadaj piha bolj hladno. Kako lahko preveriš temp. PC, novi PC ima box varjanto hladilnika (AMD 939)? Ali se med inštalacijo PC močneje segreje, kot sicer?

Hvala za vašo pomoč in nasvete.

gfighter ::

Me veseli da ti je očitno uspela tvoja prva instalacija windowsev (saj po mojih izkušnjah najbrž ni tudi zadnja ;(( ). Če si sedaj v windowsih in sistem dela normalno, potem je to to, pa čeprav nisi delala povsem po navodilih (itak so samo okvirna). Tudi ti ni treba skrbeti, da si povozila windowse. Če delajo v redu, potem je OK. No, sedaj pa pride še drugi del naloge...inštalacija gonilnikov (driverjev) za vse komponente tvojega računalnika. Sedaj ko si instalirala windowse, lahko pogledaš, katere komponente (zvočna, grafa, modem) imajo že nameščene gonilnike, to pa narediš tako, greš v "control panel" in izbereš ikono "system"(tukaj ti tudi piše, če imaš Service pack 2 nameščen ali ne). Nato greš na stran "Hardware" ter klikneš "device manager". No, v tem oknu vsak vprašajček pomeni napravo, ki je windowsi še ne poznajo. To sem ti povedal zato, da boš lahko zmerom pogledala, katere stvari imaš že nameščene.
Torej, priporočam ti, da najprej začneš z matično ploščo. Daš noter cd in instaliraš programje ter nato resetiraš računalnik. Nato sledi zvočna ter grafična po istem postopku ter na koncu še modem, printer in ostale stvari. Če bo prišlo do zapletov, pa povej, ker se stvari zmerom da namestiti na več načinov. Pazi tudi, da zmerom instaliraš samo stvari, ki so namenjene tvojemu računalniku (npr. če ti ponudi namestitev modema ali routerja, nikar ne izberi routerja, ker ga nimaš:D. V glavnem paziti moraš na to, da so gonilniki namenjeni napravi, ki jo dejansko imaš) No, če boš vse to naredila pravilno, potem v "Device Managerju" ne bo več rumenih vprašajčkov. Povezavo na internet boš lahko naredila šele, ko bo modem pravilno nameščen.Narediš jo pa tako, da slediš temle navodilom samo da vneseš svoje podatke ter pravo telefonsko številko. Takoj, ko boš povezana na internet, update-aj windowse tako kot sem ti že napisal v prejšnjih postih. Se splača pa čeprav bo najbrž trajalo nekaj časa.

Pa še nekaj me zanima. Poglej, kakšna je velikost tvojega hard diska. To narediš tako, da greš v my computer ter z desno klikneš na "c:" ter izbereš "properties". Če bo "capacity" precej manj kot 160Gb, potem boš morala narediti še eno particijo, drugače pa ne.
Za hlajenje pa ne skrbi. Novi računalniki se pač več grejejo in porabijo več elektrike kot starejši, tako da ni panike. Če pa bo kdaj res kaj narobe zaradi tega, potem pa nazaj k prodajalcu, ker je to njegov problem. Saj imaš garancijo.

Poročaj, kak ti gre in lep pozdrav.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

pia ::

Poiskala sem prijateljevo pomoč, ki pravi da je H.D bil sformatiran le 20 in ga je on formatiral do konca.
Modem je delal težave, zato sem mu rekla naj odpre mašino.
Pravi pa, da je odprl mašino in ugotovil, da je bil modem slabo vstavljen v rezo, ga
potisnil do konca in sedaj ga windowsi spoznajo. Je pa druga tezava.
Originalni driverji, ki so prišli zraven sesuvajo mašino. Na
internetu je pobral zadnjo verzijo driverjev in ti delajo malo bolje vendar se
sedaj pri poskusu povezave na internet masšna spet sesuje (plavi ekran). To
se dogaja na obeh mašinah identično, zato sklepa, da imajo ti modemi
probleme z win XP ali pa se kaj ne razumejo z matično ploščo. Je imel kdo podobne težave oz. kaj je za naredit?

perci ::

Pa kašen modem sploh imaš to? Kašno motorolo?

pia ::

Trenutno ne morem pogledati znamke, mislim, da je neka leva. Zaenkrat modem je notranji in je stal 15€.

gfighter ::

Hm, en predlog je, da modem prestaviš v drugo režo (meni je že pomagalo, simptomi pa so bili isti - nekontrolirano sesuvanje mašine), drug prtedlog pa je, da kupiš nov modem (saj so tak pocen da kr res ni).
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

pia ::

Sem ze kupila drugega in ni tezav. Zadeva je bila v tem, da ta firma ne dela več modemov in zadnji drajverji za XP so od l.03, vrjetno bi na 98 dalali.

Hvala vsem za pomoč in svetovanje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Iz nič postaviti računalnik na noge

Oddelek: Pomoč in nasveti
211608 (949) mrgwn
»

Prehod iz Win2000 na Win XP

Oddelek: Operacijski sistemi
362188 (1513) chrush
»

Iz Linuxa v Windows -> MBR (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
624415 (3750) WarMaker
»

"Format C" - kako narediti ???

Oddelek: Operacijski sistemi
202607 (2009) Damjan Jagar
»

Čudn problem pri inštalaciji XP professional windowsow

Oddelek: Operacijski sistemi
443108 (2346) xpozed

Več podobnih tem