» »

Velika disketna

Velika disketna

mercury ::

V svoj PC sem dal noter "veliko disketno", ker moram ene stare arhive prekopirat. V glavnem, malo in veliko disketno sem proklopil na isti kabel, in sedaj ne morem brat ne iz ene in ne iz druge. Če pa je samo ena priklopljena, potem deluje. Torej, ali je stvar narejena tako, da je lahko na enem kablu samo ena disketna, ali mora imeti motherboard dva porta za disketne? Ali imajo tudi disketne master/slave?

L.P.

Maxtor ::

Ja, so master in slave, s tem da ni jumperja za prestavt. eden je a:(master) drug pa b:(slave). Tist, ki je priklopljen na tak priključek, kjer je del žic obrnjenih je master, drug je pa slave. Torej morš met kabel, ki ima priklop za malga in velikega disketarja. V tem priemru nimaš kaj zgrešit. Če pa maš kabel s 4 priključki, pa mora bit ena disketna enota priklopljena na priključek z nezasukanim delom kablov, druga pa na priključek, kjer je del akblov zasukan.

Minila so leta, da sem to ugotovil :)))

LP

Azrael ::

Ta "Cable select FDD" ne dela vedno. Nekatere 5.25 enote so lahko samo A: , ne glede ali jo priklopiš na konec ali na sredino kabla. Če imaš tak primer in je 5.25 enota na sredini kabla (kot B:) ne dela noben disketnik, ne glede kaj nastaviš v BIOSu. Vsak zase kot A: seveda dela BP.

Rešitev je sledeča: 5.25 enoto daj na konec kabla, 3.5 enoto pa na sredino. Ker pa ti 5.25 enota verjetno ne odgovarja kot enota s katere lahko narediš boot z diskete, moraš v BIOSu vklopiti možnost Swap floppy drive in potem postane 3.5 enotas A:, 5.25 pa B:

Moraš imeti pravi kabel, ki ima 5 konektorjev: eden se priklopi na FDD kontroler, potem sta približno na sredi 2 konektorja za 3.5 in 5.25 enoto( B:) , sledi del kjer je nekaj žil na kablu zasukanih in potem še 2 konektorja za obe enoti (A:) .

Poskusi in poročaj.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Phoebus ::

Meni je pa vedno lepo delalo, samo križ je mogu bit na kablu. 2 enoti, poljubno a/b b/a. V glavnem, najdi si kabel s križem (čeprav ga ne boš dubu v trgovini :)) ali pa pogooglaj, katere žice se križajo in naredi križ; tako sem naredil sam in je celo delovalo (seveda pa tega ne delaj za diske :))

mercury ::

Fantje, a je mogoče da motherboard ne podpira Drive B?
Imam mogoče najcenejši ( beri: sucks ) motherboard ( od DFI, intel 845PE chipset; ne sprašujte zakaj imam takša jajca v PCju ), ki nima niti merjenja temperature CPU ali case, nima nastavljanja napetosti za CPU, in še en kup stvari... No, sedaj sem bil v Biosu in tam piše nekaj takega:

Primary IDE... bla bla
Secondary IDE... bla bla

Drive A: 3.5"

Tam pod drive A lahko izbiraš Ali 3,5" ali 5,25". Je mogoče da lahko na tem motherboardu deluje le en disketnik na enkrat?

Kabel sem naredil sam:
FDD -> 3,5" -> križanje -> 5.25"

Bom jutri s inštrumentom pogledal, če so res vsi kontakti taki kot moraji bit.

L.P.

SasoS ::

Zakaj rabiš oba disketna hkrati?? Priklopi tavelkega, naredi image file, izklopi, vrzi stran še tamalga in daj vse skupaj na cd :D

Brane2 ::

Tako motherboard kot kable bi ti po standardu morala podpirati do 4 enote. To, da MSDOS podpira le dva disketarja, je druga zgodba.

V glavnem, pri flopijih ni master-slave enot. B drive ti bo povsem lepo delal, tudi če bo sam na kablu (pri ATA hardih denimo ni tako).

Večina flopijev ima nkje pri strani vsaj en jumper, s katerim lahko nastaviš, kot kaj se bo flopoi odzival. Sploh to velja za tavelike enote, pa tudi tamali disketarji so večinoma imeli vsaj kak jumper v ta namen, razen zadnjih generacij.
Če se ti pb vklopu mašine takoj vklopita en ali oba flopija in sta stalno aktivna, pomeni, da si vsaj en konektorj nekje narobe obrnil.

Kot so že pprej rekli, rabiš kabel, katrega del (ene 5 žil IIRC) je med konektorjema za prvi in drugi flopi obnjenih, ali pa moraš flopija z jumeprji nastaviti.

In ne me spraševat, katerij jumper je za kaj- pogoogleaj maolo okrog...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj je C: še vedno glavni disk?

Oddelek: Operacijski sistemi
385379 (3835) mojster_joni
»

Terabajt za prenosnike

Oddelek: Novice / Diski
415490 (3611) BigWhale
»

Doma prirejeno ohišje za učinkovitejše zračno hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
302423 (1758) Racko
»

Ohišje

Oddelek: Pomoč in nasveti
91103 (982) TylerDurden

Več podobnih tem