Forum » Operacijski sistemi » Pomoč pri postavitvi serverja
Pomoč pri postavitvi serverja
@ljash ::
Pozdravljeni!
Namen imam postavit en 24/7 server (PIII 650 mhz, 576 MB rama, 10 GB HD), pa ne vem ker OS bi naložu (oz. se odločam) in bi Vas prosil, če mi pomagate...
Bo pa tkole:
1) v server pride net kabl in zdej sm dau pa notr še eno ISA mrežno, da bo za dostop do interneta na drugem kompu, ki je pa moj osebni ...
Kakšen kabel naj uporabim za ta izhod? UTP a je možnost tud s crossover? Iz drugega računalnika moram potem tud dostopat do prvega in prenašat kšne fajle itd.
2) Nevem ker OS bi dal, da bi to čimlažje uštimu in da bi čimbolj varno tud blo vse skupej;
razmišljam med Windowsi (2000) in pa Linuxom (ClarkConnect mogoče?). Kater OS mi Vi predlagate?
Na serverju bo laufou FTP, in pa mogoče še kšna lena žival...
3) Kako bi potem rešil tale problem - linija je zaenkrat le polmegabitna, zdej bi pa rad, da se potem deli hitrost - sepravi, da dobi server 1/2 in pa moj PC 1/2 hitrost? (256/64 za vsakega).
A je mogoče tud kakšna taka možnost, da če bi recimo prižgal moj PC, se zmanjšala hitrost na serverju na recimo 1/4 in bi moj PC dobil 3/4?? Mau čudna sam vseen - je to izvedljivo?
Vnaprej tnx za vse odgovore!
LP,
bmw-f1
Namen imam postavit en 24/7 server (PIII 650 mhz, 576 MB rama, 10 GB HD), pa ne vem ker OS bi naložu (oz. se odločam) in bi Vas prosil, če mi pomagate...
Bo pa tkole:
1) v server pride net kabl in zdej sm dau pa notr še eno ISA mrežno, da bo za dostop do interneta na drugem kompu, ki je pa moj osebni ...
Kakšen kabel naj uporabim za ta izhod? UTP a je možnost tud s crossover? Iz drugega računalnika moram potem tud dostopat do prvega in prenašat kšne fajle itd.
2) Nevem ker OS bi dal, da bi to čimlažje uštimu in da bi čimbolj varno tud blo vse skupej;
razmišljam med Windowsi (2000) in pa Linuxom (ClarkConnect mogoče?). Kater OS mi Vi predlagate?
Na serverju bo laufou FTP, in pa mogoče še kšna lena žival...
3) Kako bi potem rešil tale problem - linija je zaenkrat le polmegabitna, zdej bi pa rad, da se potem deli hitrost - sepravi, da dobi server 1/2 in pa moj PC 1/2 hitrost? (256/64 za vsakega).
A je mogoče tud kakšna taka možnost, da če bi recimo prižgal moj PC, se zmanjšala hitrost na serverju na recimo 1/4 in bi moj PC dobil 3/4?? Mau čudna sam vseen - je to izvedljivo?
Vnaprej tnx za vse odgovore!
LP,
bmw-f1
Phoebus ::
Ni mi čist jasno če veš kaj hočeš. Dejansko hočeš router. Glede na to da ne veš niti povedat kaj točno je stvar ki jo rabiš, predlagam da naložiš gor WinXP in klikneš "share internet connection" in bo stvar rešena. Pa seveda še monitor in tipkovnico za mulo.
In seveda, mrežna-mrežna je cross kabel. Sicer je pa tudi cross UTP
In seveda, mrežna-mrežna je cross kabel. Sicer je pa tudi cross UTP
LOL, ta je bla čist glupa ja... Crossover pa UTP
v glavnem - a se mi sploh splača pol za tako situacijo en ruter kupovat a je bolš če ga kr tkole postavim?
pa še to - sj pol monitorja ne bom rabu za mulo, rajt? (če bom mu remote admina al pa TightVNC)?
LP,
bmw-f1
v glavnem - a se mi sploh splača pol za tako situacijo en ruter kupovat a je bolš če ga kr tkole postavim?
pa še to - sj pol monitorja ne bom rabu za mulo, rajt? (če bom mu remote admina al pa TightVNC)?
LP,
bmw-f1
moj_nick ::
Glede na to, da imaš počitnice in s tem tudi pisan cajt, bi ti priporočal Linux ;)
110111001001010001010000
kater distro priporočaš, če upoštevamo, da naj bi bla nastavitev omrežja čim-lažja in da bi lohk gonu mulo (a xmule ma webserver vgrajen)?
Ker mam dost rama na tem kompu - a ga lohk laufam pol kr s KDEjem?
Ker mam dost rama na tem kompu - a ga lohk laufam pol kr s KDEjem?
ali3n ::
glede omejevanja hitrosti:
http://www.bandwidthcontroller.com/ - za Windows
ClarkConnect ma pa to kolikor mi je znano ze not...
http://www.bandwidthcontroller.com/ - za Windows
ClarkConnect ma pa to kolikor mi je znano ze not...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
ali3n: a pa je možno naštimat tko, da če je recimo moj PC online, se deli hitrost, če pa ni, pa dobi router vso hitrost?
ali3n ::
u bistvu nastavis "navodila kako delit / omejit" - in ta veljajo dokler jih ne spremenis :-)
torej - ne...
---edit
za ClarkConnect pa ne vem, ker ga nikoli nisem uporabljal
torej - ne...
---edit
za ClarkConnect pa ne vem, ker ga nikoli nisem uporabljal
- "Rozi vidm." "S psom!"
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ali3n ()
ZA SERVER NE RABIŠ GRAFIČNEGA OKOLJA!
To je bilo že dostikrat povedano in dajte si že enkrat veljat. Za mulo imaš mldonkey, ki sploh nima GUI-ja, ampak ga upravljaš kot webserver pri muli.
Vzemi ClarkConnect, ker boš z njim najlaže skoz prišel. Ima pa, se mi zdi, tudi apt-get za inštalacijo dodatnih programov IIRC
To je bilo že dostikrat povedano in dajte si že enkrat veljat. Za mulo imaš mldonkey, ki sploh nima GUI-ja, ampak ga upravljaš kot webserver pri muli.
Vzemi ClarkConnect, ker boš z njim najlaže skoz prišel. Ima pa, se mi zdi, tudi apt-get za inštalacijo dodatnih programov IIRC
110111001001010001010000
ali3n:
Lahko bi, če bi napisal skripto, ki bi preverjala, če je drugi računalnik priklopljen (s pomočjo ping-a) in bi spremenila nastavitve, če bi ga zaznala.
Kako bo pa bmw-f1 napisal skripto, pa ne vem.
Lahko bi, če bi napisal skripto, ki bi preverjala, če je drugi računalnik priklopljen (s pomočjo ping-a) in bi spremenila nastavitve, če bi ga zaznala.
Kako bo pa bmw-f1 napisal skripto, pa ne vem.
110111001001010001010000
hruske ::
ne, ne, ne. sam reces, da se pri veliki porabi linka deli na 1:1 oz npr. 3:1 za workstation, če pa pač ni prometa, pa zadeva šiba s polno paro.
kronik ::
Nevem ce je ze mozno naredit omejevanje prenosa podatkov v linuxu. FreeBSD podpira to.
Drugace pa v linuxu naredis NAT z iptables, simple
Za server priporocam Trustix
Drugace pa v linuxu naredis NAT z iptables, simple
Za server priporocam Trustix
hruske ::
ne, to ni bedno.
ti lahko omejuješ kakor želiš. recimo lahko ves promet, ki gre čez port 22 (ssh) spustiš naprej, tako da ni zakasnitev pri oddaljenem delu na kišti, čeprav lovdas. potem pa npr. vse kar pride iz določenega ipja spustiš pred ruterjem do recimo 3/4 vse pasovne širine, tako da ima una kišta za ruterjem vedno na voljo največ 3/4 pasovne širine, router pa najmanj 1/4.
mah... kaj blebetam. tu ti vse nadrobno piše.
ti lahko omejuješ kakor želiš. recimo lahko ves promet, ki gre čez port 22 (ssh) spustiš naprej, tako da ni zakasnitev pri oddaljenem delu na kišti, čeprav lovdas. potem pa npr. vse kar pride iz določenega ipja spustiš pred ruterjem do recimo 3/4 vse pasovne širine, tako da ima una kišta za ruterjem vedno na voljo največ 3/4 pasovne širine, router pa najmanj 1/4.
mah... kaj blebetam. tu ti vse nadrobno piše.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Software router z najboljsim QoS Traffic managmentom in relanocasnim pregledom nad prOddelek: Omrežja in internet | 1351 (1061) | asgard2.0 |
» | Dva racunalnika v internet - NADZOROddelek: Omrežja in internet | 1384 (1216) | SimplTech |
» | Mldonkey problem!Oddelek: Programska oprema | 1704 (1404) | Karlos |
» | ClarkConnect problem z mrežoOddelek: Operacijski sistemi | 1466 (1440) | @ljash |
» | linux router ?Oddelek: Operacijski sistemi | 1115 (1010) | Vegi |