» »

Organizacija racunalniskih sistemov - rabim pomoc

Organizacija racunalniskih sistemov - rabim pomoc

igorvlah ::

Zdravo,

probal sem na fri forumu in na forumu mariborskih racunalnicarjev, nobenega odziva. Noben mi ne zna pomagat.
Zato sem se obrnil se sem, ce mi boste vi mogoce znali pomagat. Torej gre za pomoc pri nalogah za en izpit na fri-ju, drugi letnik smer logika in sistemi. Mocno upam da je kdo od tam in da mi bo lahko pomagal. No predmet je ORS ali organizacija racunalniskih sistemov. No ne se ustrasit ni ravno neki tezkega, samo jaz se tega enostavno ne znam lotit. Mam izpit od predlani, vendar nimam nobenih resitev, uporabnih formul, potekov...

No tako, to je izpit:
************************************************************************************************************************************************
1. Po Boothovem algoritmu zmnožite predznačeni 4-bitni celi števili A = 3 in B = -4. Zapišite tudi diagram poteka za izbrani algoritem.

2. Pasovna širina omrežja znaša 10 Mbitov/s. Zamik pošiljatelja je 100µs, zamik sprejemnika enako. Razdalja med pošiljateljem in sprejemnikom je 3 km. Pri kateri dolžini sporočila znaša efektivna pasovna širina 3/4 pasovne površine?

3. Zapišite algoritem za realizacijo ključavnice (lock) za sinhronizacijo dostopov do iste pomnilniške lokacije v večprocesorskih sistemih s centraliziranim pomnilnikom. Narišite blok shemo za to arhitekturo. Kakšni morajo biti ukazi za branje in spreminjanje vrednosti ključavnice?

4. Opišite osnovna stanja MESI protokola. V katerem stanju je vsebina predpomnilniške vrstice enaka tisti v glavnem pomnilniku in je vrstica shranjena v samo enem od predpomnilnikov v sistemu?

5. Procesor Intel Pentium uporablja segmentacijo z dvonivojskim ostranjevanjem. Navidezni naslov je dolg 48 bitov, fizični naslov pa 32 bitov. Velikost strani je 4 kB. Segmentni selektor obsega najvišjih 16 bitov navideznega naslova. Linearni naslov je tudi dolg 32 bitov. Maksimalna velikost tabel, ki jih uporabljamo pri ostranjevanju (na obeh nivojih!) je 1024 deskriptorjev.

(a) določite velikost navideznega in glavnega pomnilnika. Koliko ,je maksimalno število strani v fizičnem pomnilniku?

(b) narišite natančno shemo preslikovanja navideznih naslovov v fizične
za omen~enx procesor.

(c) koliko je možnih aktivnih segmentov? Katera je maximalna oz. minimalna velikost segmental Koliko je največje število aktivnih tabel strani na proem in drugem nivoju?

(d) kako bi izgledala tabela segmentov in njeni deskriptorji, če bi želeli navidezno odstraniti segmentacijo?

(e) podan je navidezni naslov 00D0:00000BD0. Kako mora izgledati bazni naslov v pripadajočem deskriptorju, da se podani navidezni naslov preslika v linearni A0078BD0? Ali se sproži napaka, če v programu postavimo naslov 00D0:000A6DEF?

(f) podan je linearni naslov A0078BD0. V kateri vrsici seznama strani (Page Directory) je deskriptor za nižji nivo? V kateri vrsici tabele strani je deskriptor za naslovljeno stran? Kako mora izgledati to deskriptor, da dobimo fizični naslov B0000BD0?
*************************************************************************************************************************************************
Tezave mi delajo 2., 3. in 5. naloga. Na vas sem se obrnil v upanju, da so kaksni hardverasi med vami in priblizno ve za kaj se gre ter da mi boste znali pomagati vsaj pri kaksnem primeru. Ni nujno da je komplet rabim samo formule ali potek samo nekaj, karkoli uporabnega.

Prosim pomagajte.

Hvala

lp igor


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj imam samo 3GB namesto 4GB rama? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
8919879 (9964) bobi1992
»

Navidezni pomnilnik

Oddelek: Šola
133276 (2876) B & O
»

Nekaj splošnih vprašanj s področja HW

Oddelek: Strojna oprema
131719 (1480) P1P1
»

Kritični popravki Intelovih procesorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
626879 (4453) Vlady
»

Segmentacja- pomoč

Oddelek: Šola
5938 (857) noraguta

Več podobnih tem