» »

Nov računalnik in WIN98SE

Nov računalnik in WIN98SE

reber ::

Odločil sem se za nakup novega računalnika, zahteva pa je, da na njemu delujejo Win98SE. Ker pa Win98 ne delujejo na novejših in najnovejših računalnikih, tukaj nastane problem.
Odločil sem se, zaradi tega, da vzamem ne ravno nov procesor ki se ga sploh še da dobiti. Ker intel pentium P4 1,8 ni za dobiti, bom vzel intel celeron 1,8 lahko bi tudi 2,0 vendar ne vem, če bi Win98 še delovali.

Imam že ponudbo, konfiguracija pa je taka:
osnovna plošča ASUS P4P800 865PE + sata , torej plošča ki je kar dobra
procesor intel celeron 1,8 GHz box
ram 256 ddr/400 ali 512...
hdd1 samsung 7200 120GB sata 8MB
hdd2 maxtor 7200 120GB
cd-dvd toshiba
cd-rw dvd +/- rw teac 8x
grafika radeon 9200 128MB ddr tv dvi
monitor philips 109P
tipkovnica cherry
miš logitech optična
..
..

To bi bilo nekje okrog 270ksit

Zdaj pa me zanima, ali naj bi na tem delali Win98SE ?
Ali bi katero komponento moral izbrati drugačno ali je konfiguracija v redu.
Glede windowsov: za začetek je zahteva da dela win98 kasneje pa verjetno dual boot z xp & win98se

fAtso ::

Upam da sem pravilno prebral, če si se pa zmotil pa povej ampak tale konfiguracija ni nikoli vredna 270000 sit... prej kakšnih 170000 sit. Ne vem no povej ali je to pomota ali sem samo jaz smotan??? :(

reber ::

Vse je prav napisano, le ohišje z napajalnikom ni omenjeno, ker to sploh ni bistveno. Če malo razčlenim: monitor je 84ksit, plata je skoraj 30ksit, potem sta tukaj dva HDD po 120GB, potem dvd pekač, grafična je dobrih 20ksit ker je brez SE (slow edition) .... ne vem kje bi dobil to ceneje, mogoče za kakšnga jurja, ampak za to da bom okol letal se mi pa ne da, tudi moj čas ni zastonj. Procesor: ja prav je napisano 1,8GHz, no saj če bi win98 delal na višjem dam not hitrejšega.
Kakšen predlog?

fruti ::

reber:
Imam slicno konf. v firmi dela ko sus :D
Win98 .... bi moral delat na tej Konf. BREZ PROBLEMA !
LP
Bostjan

reber ::

Še glede HDD bi vprašal: ali je samsung v redu ali ne? ne rabim ravno 2x sata disk zato bo en sata in en navaden

Dr_M ::

uzem 2 hitachija 7k250 160gb... po moznosti oba sata, pa nared raid. itak so razlike v ceni minimalne, v hitrosti pa kr precejsnje.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

totek24 ::

reber ne vzet sata diskov, ker nebos mogo gor instalirat win98, ker ga ne spoznajo. Moznost obstaja da bi ga videl potem kot sekundarni disk, ampak win98 NEBOS mogel instalirat na SATA disk!!!! Tak da vzami oba PATA! Razen ce bos mel vse skupaj v RAID. Takrat bo delalo.
Če kdo kaj rabi: http://www.bolha.com/index.php/ukaz/show/kat/-4/userid/totek

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: totek24 ()

Sami ::

Pa procesor lahko vzameš tudi hitrejši, ker je delovanje Win98SE odvisno od čipseta plate, če ga podpira, ne pa od procesorja.
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

reber ::

In čipset naj bi bil? prijatelj mi je svetoval intel čipset neka asusova plata ... 845 ... Tale v predračunu pa je 865.
Jaz ne vem kaj pomenijo te številke. V končni fazi ne rabim nek super računalnik, rabim pa računalnik ki bo delal in mi ne bo žrl živcev. Delat pa mora non-stop.
Če sata ne dela na win98 bom pač vzel navadne.
Glede plate, kje naj preverim ali podpira win98? mogoče tip plate pa poiščem na proizvajalčevi strani?

Malo sem že gledal po netu in našel za to plato na
http://www.asus.com.tw/support/download...
da je driver za usb 2.0 za win98 in vse ostalo, tako da ta plata bi morala normalno delat na win98SE in vse kar paše zraven.
Vodilo 800MHz je overclockano če prav razumem, tako da mi je vseeno če delam na 533 saj nisem navdušenec overclockanja. Tudi če plate ne izkoristim popolnoma mi je vseeno, je pa to plata na katero lahko nadgrajujem računalnik, če prav razumem.
Kaj sem še izpustil?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: reber ()

Sami ::

Vsaj pri meni igra čipset vlogo, ker mi Win98SE ne delujejo z nForce 2 Ultra400. Poišči mal po netu o tvojem čipsetu, če dobro deluje z Win98SE.
Zakaj sploh nujno rabiš Win98? Boljši in bolj stabilen Win XP ali 2000. Pa na tvojem mestu nebi kupoval Celerona, sej se P4 2Ghz še prodajajo ali pa AMD.8-)
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

cortez ::

jst mam plato Gigabyte 7 - VAX z Via KT400 čipovjem in AMD 2800 in mi dela win 98se brez težav. Naštiman mam duble boot , tko da je na C : win 98SE in na D: win XPsp1.
disk mam 160GB Maxtor.

Sem inštaliru tko dans zjutri in dela bp. Tko je najboljš, ker če maš stare programe, rabiš win98SE, za novejše pa maš potem XP-je.

Sporoči kako si se odločil.

P.S.

To konfiguracijo bi mogu dobit že za 150k. poglej naokoli prvo, pole se odloči.

lp,


cortez
:( :\ :D

sofoiks ::

Pozdravljeni tako bom reku ce rabis za delat ne pa za spile nabijat in pa da bo zadeva tudi stabilna lahko in ti tudi svetujem nakup intelove plate in pac tudi procesorja. Vse je odvisno zakaj bi ga uporabil?

reber ::

Glede cene je tako, da če odštejem monitor je res dobrih 150ksit. Ali je mišljeno 150ksit z monitorjem vred?
In kje imajo take nizke cene?
Zdaj se ne morem odločiti: nekdo trdi da win98se absolutno ne deluje prav če je procesor več kot 1,5GHz, da to sicer deluje na kakšnih platah s slabim čipsetom in zanič procesorjem alias AMD ...
Drugače pa, ja, win98 rabim zaradi tega da mi bodo delovali programi ki jih imam, da ne iščem novih, pa tudi stvar navade.

Naj se javi kdo, ki je praktično sprobal da win98 delajo na eni super mašinci.

sofoiks ::

Do zdej sem probu najvec z celeronom 2400 in sicer sem moral naloziti patch da je zadeva koliko toliko delala.
Najdes ga tukaj.:
http://www.sjordan.com/ndis_fix.zip
odzipaj nekam in pojdi v safemode ga tam instaliri in to je to.

reber ::

Kaj ta popravek reši?

Kaj je pravzaprav problem pri win98 da ne delajo na novih mašinah?

Kolega pravi da je v bistvu sistem prehiter za same windowse, da se timingi ne ujemajo in je sistem lahko nestabilen, lahko da sploh ne dela, ali pa deluje slabše kot na starejši mašini.

overman ::

Pozdravljen. Glede windowsov ti zal ne morem pomagat, bi ti pa rad glede diska nekaj povedal. Imel sem maxtorja 160gb 7200rpm/min ata133 , s katerim sem bil se kar zadovoljen (ce pozabim pregrevanje, ruzenje-glasnost ter se kaj) dokler nisem kupil samsunga 160gb 7200rpm/min SATA (saj ata je enak, le drugo vezje). Disk je prava milina za usesa ter prav nic pocasnejsi od maxtorja, kvecjemu hitrejsi. Racunalnik laufa non-stop in disk je le mlacen, ceprav nimam nobenega ventilatorja (razen proc ter PSU) v ohisju. Edino kar me je na zacetku motilo so nezne vibracije vsaki dve sekundi. Ta problem sem resil tako da sem dal eno navadno gumijasto podlozko med kletko ter disk na vsaki strani (ni direktnega stika). Zdaj prav uzivam, saj se morem zelo potrudit da ujamem kaksen zvok, ki bi ga lahko pripisal disku. Drugace pa imam zelo tih racunalnik.

lep pozdrav

Azrael ::

Popravek dela... Preberi 8-)

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Sami ::

edis21: Ali je ta patch tudi za AMD Athlon XP procesorje???
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

sofoiks ::

Nazalost ti nebi znal povedat ker delam samo z inteli ce pa imas ta problem potem pa kar ne obotavlji ;)

Sami ::

Hvala ti, bom v bližnji prihodnosti probal.:D
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

jest10 ::

Pa ne no celerona 1800.
Raje durona 1800- ceneje in bolje

Tugo ::

Sami: Kako ne delajo na nForce2?!?! Men delajo od prvega dne, ko sm jih naložil (sicer za brata, ker jih ima rajši). Delajo na Bartonu 2500+ in delaju tudi, če ga imam navitega na 2400MHz! Ne vem komu delajo sploh probleme!

Je kdo, ki mu ne delajo win98?

lp, T.

zee ::

Le eno relevantno vprašanje: zakaj pa bi si nekdo na takšno konfiguracijo želel inštalirat Windows98, ki so itak krš od krša, kar se operacijskih sistemov tiče? nenazadnje so z njimi same težave pri novejšem hardveru.

Predlagal bi, da si možak (če ni slučajno s.p. oz. kako drugače vezan na licenco) inštalira XPje, je inštalacija bistveno manj komplicirana, pa še bistveno bolj stabilni so, potem ko jih seveda pravilno nastaviš. o tem, da ti skoraj vsak nov del hardvera sam najde, pa ne gre izgubljati besed. Če je problem to, da so angleški -> obstaja tudi olupek, ki ti XPje posloveni.

lp zee
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

hruske ::

imel sem možnost poskusit windows 98 na celeronu 2.4.

kriza.

vsak linux bolje deluje gor kot pa windows 98. pač je tako, da boš imel z windows 98 križe in težave na takem novem hardveru, zato se kar pripravi na nestabilnosti.

zee ::

Amen.

Dober hardver kliče po dobrem softveru (NOT Win98xx).
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

reber ::

Zgleda tako, da bom dal res kar xp gor, pa konfiguracijo še malce dopolnil z boljšim procesorjem in mogoče še kako malenkost.
Nisem s.p. in ne rabim licenčnih programov ...
Samo nekako imam predsodke pred xp, najbrž so ti predsodki popolnoma odveč. Tko nekako, navada pač, pa ne bi menjal OS.

delfinus ::

Jep, ce je nov hardware bi bilo nesmiselno dajat Win98SE, ce ga izrecno ne potrebujes (alias dos mode in podobni heci). XPji so v teh letih delovanja pac presegli tisti prag, da bi clovek bil skepticen. Drajverji se posodabljajo najbolj frekventno prav za omenjeni sistem. Win98SE je tako ze discontinued produkt. ME pa je v drugem planu. Sam imam sicer dual boot, ampak v Win98SE grem mogoce le enkrat na mesec. Sicer pa si se vedno lahko naredis dual boot, ce ti tako ustreza. Le Win98SE najprej nalozi in sele na to WinXP. Seveda svetujem, da imas vsak OS na svoji particji. Sam ti iz lastnih izkusenj povem, da je WinXP bolj stabilen sistem; ce ti pa mogoce ne ustreza njegov telebajsicni shell pa si ga lahko tudi priredis v classic in je skoraj da isto kot prej.

lp, D.

reber ::

Tako nekako sem imel v mislih, dual boot namreč, imel pa bi najbrž kar vsakega na svojem disku.

Opazka "telebajsični shell" je pa dobra. ne bi mogel bolje zadeti. :)

delfinus ::

Jup z Dual Boot na vsakem disku je najboljse. Js imam Win98Se na C: D: je posebaj disk namenjen filmom, spilom, backupu, dokumentom. E: je pa particija na prvem disku, kjer je tudi C: particija, tu pa imam WinXP. Sam sem kar ghostnil particijo iz starega diska, tako mi ni blo potrebno instalirati na novo Win98. S partition magic sem naredil se eno particijo in potem instaliral WinXP.

Ko sem prvic ugledal shell in izgled WinXP in tisto ozadje, sem na tistem zelenem travniku samo pricakoval, kdaj se bodo prikazali tisti duhamorni stirje pajaci.

Azrael ::

Še en starejši thread. V glavnem na računalnik je potrebno namestiti OS, ki je približno iste starosti kot je HW.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj inštalirati: Windows 98 SE ali ME?

Oddelek: Pomoč in nasveti
131146 (849) gunserman
»

Windows 98 -stabilen ali ne ??

Oddelek: Operacijski sistemi
171429 (1120) delfinus
»

Win 98 se, win xp

Oddelek: Operacijski sistemi
111181 (1039) duh
»

Kateri operacijski sistem?

Oddelek: Pomoč in nasveti
361553 (1127) andrej
»

win98 ali winME z novim sistemom???

Oddelek: Kaj kupiti
171146 (918) [t502]

Več podobnih tem