» »

ADSL 1-2-3

Kot vsi vemo, je z začetkom septembra SiOL kar naenkrat pohitril dostop do interneta preko ADSL-ja za isto mesečno naročnino ter za tiste prave Norce™ ponudil kar dvomegabitno hitrost dolvleke ter četrtmegabitno hitrost gorpotega. A kaj vam to pomaga, če sploh ne veste, kaj pomeni ADSL, ter kaj vam omogoča. V tem primeru se splača prebrati tale članek, ki vam bo razsvetlil prva dejstva, ki jih morate vedeti, da postanete BroadBandit. Vedite še, da se članek ukvarja s ponudbo za fizične osebe ter se ne obremenjuje s pravnimi personami. To bo snov nadaljevanja članka, ki bo prišel na vrsto čez kakšen mesec. Veselo na branje!

--Sergio


Kaj je to ADSL?

Kratica ADSL pomeni Asymmetrical Digital Subscriber Line in je vrsta digitalne povezave na internet. Omogoča hitrosti do 8 megabitov vunpotega in 1 megabit gorvleke. Podatki se prenašajo po navadnem telefonskem kablu, obenem pa nikakor ne motijo pogovora ali prevzemajo linije.

razcepnik ter ADSL vmesnik


Kaj pa mi bo ADSL?

Če uporabljaš analogno povezavo na internet, si verjetno navajen na čakanje. Čakanje, da se računalnik poveže na internet, čakanje pri odpiranju strani, čakanje pri nalaganju slik, čakanje pri downloadu, ipd. Najbrž je tudi vsak mesec težko, ko oča prilomastijo v sobo s položnico v rokah, pa tudi sestra je tečna, ker zmeraj kliče fanta, ko bi rad šel na internet. Za vse naštete težave je tu rešitev: širokopasovni dostop do interneta. Ta trenutek aktualna dostopa sta dostop preko omrežja kabelske televizije ali pa ADSL. Posvetimo se slednjemu.


Kaj bom torej pridobil?

Pridobil boš hitrejšo povezavo na internet (1024/128 kbps pri standardnem in 2048/256 kbps pri komfortnem paketu), računalnik se bo povezal takorekoč v trenutku, telefonska linija ne bo več zasedena, na internet boš lahko povezan 24 ur na dan, cena pa bo vedno enaka, mesečna naročnina pavšalna (in mularija iz celega bloka bo drla v tvoje stanovanje, dragi starš. --EppZiggga).


Kaj pa potrebujem, če želim ADSL?

Za začetek moraš biti prebivalec večjega naselja, kjer je priklop ADSLja že mogoč (za preverjanje, ali lahko imate ADSL, odsurfajte sna adsl.siol.net ali pokličite 080 1000), naslednja stvar, ki jo potrebujete, je eden od ISDN paketov, tretja zahteva pa je, da imate v računalnik vgrajeno mrežno kartico.

ADSL za napredne :)


Koliko stane ADSL?

Priključnina ADSL-ja stane 30.000 SIT (ADSL modem je vštet v ceno), mesečna naročnina pa znaša 8.300 SIT za standardni in 9.900 SIT za komfortni paket. Na priključitev sem osebno čakal 14 dni, vendar se ta čas razlikuje od uporabnika do owce. V pogodbi, ki jo podpišete ob naročilu ADSL piše, da bodo Telekomovi monterji prišli vse priključiti v roku 30 delovnih dni od prejema izpolnjene pogodbe. Priporočam, da se držiš pravila "potrpljenje je božja mast". Verjemite, teženje se ne izplača :). (V izvirniku "Bolj težiš, prej dobiš". Potem je naš vrli urednik popravil. --Sindikat)


Se lahko povežem na internet s svojim geslom pri prijatelju?

Povezava na internet s tujim geslom je nekakšno sivo območje. Poglejmo zakaj. ADSL naročnina je vezana na lokacijo, takisto tudi vaše uporabniško ime in geslo. Znano je tudi to, da se lahko (ako nimate fiksnega IP naslova) na internet povežete kar dvakrat, kar posledično pomeni, da lahko naenkrat na uporabniško ime vežete dva IP naslova. Teoretično to pomeni, da bi se lahko ob morebitni izključitvi zaradi neplačevanja na ADSL enostavno povezali s prijateljevim uporabniškim imenom ter geslom. Tega, dragi moji, ne smete. Poskusite vseeno lahko :).


Kako dolgo sem lahko povezan?

Uporabniki, ki imajo dinamično IP številko, so lahko neprekinjeno povezani 24 ur. Po preteku tega časa se povezava samodejno prekine; če pa imate statičen IP, ste lahko povezani neomejeno dolgo.


Imam Windows XP in po zagonu računalnika rabim še 2 minuti, da se lahko povežem na internet. Kaj mi je storiti?

Odpreš "My Computer", klikneš z desnim gumbom na "My network places", izbereš "Properties", v okvirčku izbereš "Internet Protocol (TCP/IP)" klikneš na gumb "Properties", spremeniš nastavitev iz "Obtain an IP address automatically" v "Use the following IP adress", vpišeš za "IP address" npr. 192.168.0.1, za "Subnet Mask" pa 255.255.255.0. Potrdiš nastavitve s klikom na OK in vse bi moralo delovati normalno ob naslednjem zagonu računalnika.


V Windowsih XP mi ne dela Telekomov program za ADSL povezavo. Kaj naj naredim?

Windows XP že imajo vgrajen gonilnik PPPoE, ki je potreben za uporabo ADSLja. Res je, da stara verzija Enternet programa 1.05a ni dobro delovala v operacijskem sistemu Windows XP, vendar sedaj deluje, saj SiOL na zgoščenko prilaga Enternet 1.05c, ki ga lahko dobite, če zanj res lepo poprosite na helpdesku tega podjetja. Če niste družabni, sledite navodilom: odpri "My Computer", klikni z desnim gumbom na "My network places", izberi "Properties", nato na levi strani klikni "Create a new connection". V oknu, ki se ti odpre, klikni dvakrat zaporedoma na "Next", nato izberi možnost "Set up my connection manually", klikni "Next", izberi "Connect using a broadband connection that requires a user name and password", spet klikni "next", nato pa v prazno polje vpiši "SiOL", ponovno klikni "Next", vpiši svoje geslo in uporabniško ime ter (spet) klikni "Next" in nato še "Finish". Povezava je tako nastavljena, na internet pa se povežeš z dvoklikom na le-to.


Zaradi neznanega razloga mi v Windowsih 98 noče delovati SiOLov program za povezavo na internet. Pomagajte!

Torej, če ti program EnterNet ne deluje ali pa bi rad bolj integrirano podporo za ADSL, kot jo imajo Windows XP, potrebuješ RASPPPoE, program ki deluje v vseh danes še uporabljanih verzijah Windowsov, dobite pa ga lahko tudi iz Slovenije. Program ima odlično napisano pomoč ter vodenje po korakih, tako da ga boš brez problemov lahko pripravil do delovanja v vseh verzijah Oken.


Kakšna je IP številka pri ADSL-ju?

IP številka je dinamična, če pa želiš statično, pa lahko pošlješ utemeljeno pisno prošnjo in jo boš brezplačno prejel.


A potemtakem lahko uporabim svoj mlinček za strežnik?

Seveda. Podjetja to počnejo, zakaj ne bi mogli tudi vi? :)


Se lahko računalnik avtomatsko poveže nazaj na internet, če se povezava prekine?

Seveda, če uporabljaš Siolov program za povezavo, poišči v nastavitvah programa postavko "Persistant connections" v meniju "Connections -> Settings" in jo vključi. Tako se bo računalnik ob prekinitvi avtomatsko povezal nazaj na internet. Okenski PPPoE gonilniki imajo to možnost privzeto vključeno, za več nastavitev si poglej jeziček "Options" v lastnostih povezave.


Si lahko pohitrim povezavo, meni namreč 1024 kbit/s ni dovolj?

Hitrost povezave se omejuje na DSLAM-ih, tako da to žal ni mogoče. Ne nasedajte raznim programom, ki to obljubljajo!

don't try this at home


Zaključek

Upam, da je to za vas, začetnike ter hude interesente, ki o stvari niste vedeli dovolj, zadostno branje, s katerim bi morali pokriti vsa vprašanja, ki se vam lahko v glavi porodijo prvih pet minut razmišljanja :). Članek je bil v prvi fazi namenjen tej ciljni publiki --za kaj več pa malo počakajte, nadaljevanje se že piše.

Prilagoditev Windows XP

Prilagoditev Windows XP

Windows XP so na prodajnih policah že precej časa, tako da so si v tem času utrli pot na marsikateri računalnik. Windows XP so - kot večina Microsoftovih sistemov - ogromni, saj vsebujejo na tone takšnih in drugačnih zmožnosti, ki jih morda ne boste nikoli potrebovali. ...

Preberi cel članek »

Deljenje internetne povezave

Deljenje internetne povezave

Mnogi uporabniki interneta se srečujemo s težavami, ki nastanejo ob deljenju interentne povezave drugim računalnikom, povezanim v domačo - lokalno omrežje (LAN). Možnosti deljenja internetne povezave je več. V tem članku sem se omejil na deljenje internetne povezave ...

Preberi cel članek »

Sodobna elektronika 2003

Sodobna elektronika 2003

Sodobna elektronika se je odvijala od 7. do 10. oktobra, torej od torka do petka. Ker mi šola nekako ni dopuščala obiska sejma prej, sem odpeketal na Gospodarsko razstavišče v petek dopoldan. Ker je parkiranje v Ljubljani drag problem sem se odločil za avtobus. A glej, na ...

Preberi cel članek »

Sodobna elektronika 2004

Sodobna elektronika 2004

Sedaj že kar nekaj let hodim po tovrstnih sejmih (samo na Sodobni elektroniki sem bil letos šestič zapovrstjo, članek pa pišem tretjič) in splošni trend upadanja obiska in števila razstavljalcev se še kako odraža v kvaliteti in smiselnosti obiska. Če ...

Preberi cel članek »

BlueTake USB Dongle

BlueTake USB Dongle

Ko ste si prebrali članek o Bluetoothu, ste ugotovili, da je to protokol, ki bi še najbolje ustrezal vašim potrebam. Dosti ste na poti, v avtomobilu imate prenosni računalnik ter si neizmerno želite, da bi lahko naenkrat dostopali na internet ter se lahko hkrati tudi pogovarjali. ...

Preberi cel članek »