» »

Test Logitechovih glodalcev

Prelude by Sergio: Ta test, ki ga boste prebrali v naslednjih 15 minutah, je skoraj v celoti Pretorijančev. On je napisal uvod, zaključek, stestiral je vse miške. Razen ene, ki je prišla z nekajdnevno zamudo. Ker je Pretorijanec bil prezaposlen z učenjem za eksterce, sem testiranje poslednje miši prevzel jaz, tako da je moja vloga v tem testu bolj ali manj brezpredmetna, saj sem poleg testi mišaka dodajal v Pretorijančeve stavke še popestritvene momente, ki gredo nekaterim na živce, druge pa zabavajo. Torej, prepustite se Pretorijancu in njegovem superiornem fabuloznem testu glodalcev!

Odločili ste se, da bost kupili novo miško. Dovolj vam je torej umiranja v UT al Q3 samo zato, ker se vam je miškon zapletel v lasten kabel. Dovolj vam je tudi, da se vam ob kliku zažene dolgotrajna operacija, vam pa se mudi, ker je miška pač nenatančna. Dobro. Novo miško torej. Nič lažjega. Izberite enega izmed 50 modelov, 10 vrst in 6 firm. Cena se giblje od 4000 SIT do nekje 16000 SIT. Če bi pa radi dobro miško, ki vam bo zvesto služila na veke vekov, si preberite naslednje besede. Danes, ko kvalitetna, dobra miška stane toliko kot low-cost procesor, je treba kar premisliti, kaj izbrati. Zato smo tu mi.


O miškah

Ne bom vas dolgočasil o zgodovini mišk in njihovem razvoju ter vseh zaslužnih za to. Prvič zato, ker se mi zdi nepomembno, drugič zato, ker o tem ne vem nič (Houston, we have a problem -- by Sergio). Povedal vam bom le o svoji izkušnji z miškami. Ko sem dobil svoj prvi računalnik, staro IBM-ovo 386-ko, je bila zraven miška. Imela je dva gumba in to je bilo to. Potem pa sem enkrat, ko sem prejšnjo sabotiral, dobil novo. Tudi ta ni bila nič posebnega, le da je imela tri gumbe. Srednji je služil za tako imenovani dvoklik. Joj prejoj, kakšno veselje. Priključiti si jo moral na zaporedni vtič in potem ni bilo konca ne kraja zabavi (sarkazem, če še niste opazili). Nato pa sem pred dobrim letom dobil miško, ki je namesto srednjega gumba imela kolesce. To miško uporabljam tudi zdaj in mislil sem, do testa to je, da sem z njo zadovoljen.


Kaj vse imajo miške

Kam vse lahko miško priklopite? Vse miške na testu (razen iFeel serije) so imele možnost priklopa na PS2 vhod in USB vhod. iFeel serija nas je prikrajšala za možnost priklopa na PS2. Pri priklopu miške na računalnik vam priporočam priklop na PS2 vhod. Prvič zato, ker vam tako ne zasede enega USB vhoda, ki jih je vedno premalo, drugič pa zato, ker se hitrost USB vhoda na miški ne pozna. PS2 je torej prava izbira.
Kaj pa vodniki? Izbira med optičnimi in krogljičnimi miškami je pestra. Na testu sem ugotovil, da je natančnost med optičnimi in krogljičnimi miškami, vsaj po občutku, neopazna. Torej je edina prednost pred krogljičnimi sorodniki ta, da jih lahko uporabljamo na (skoraj) vse podlagah. To je kar uporabno za tiste, ki deskate po Internetu iz postelje. Z optično miško vam namreč ni treba nositi podlogo v posteljo. Ta še ena prednost je. Čiščenje. Včasih sem prav začuden, koliko umazanije se lahko nabere na tistih treh kolescih znotraj miške. Optični miškoni nimajo takih problemov. Se ne umažejo in jih ni treba čistiti. Pretiravati vam vseeno ni treba. Skoraj prepričan sem, da vam miška ne bo delovala, če jo potopite v kozarec majoneze...


Test

Kako stestiraš miško? Za grafično kartico je odgovor na tako vprašanje preprost. Za miško ni. Tukaj ne moreš zaganti Miška Mark 2000 in potem reči ta je dobra in ta ni (sicer je opisovanje veliko bolj zahtavno kot prej rečeno, a vsaj veš kako testirati). Pri miški so pomembni drugi atributi. Kot oblika miške in počutje roke na njej. Ali pa coolski izgled (ta atribut je zelo pomemben!). Kako sem torej testiral? Najprej sem (subjektivno seveda) ocenil obliko miške in počutje roke na tej. Pod oceno oblike spadata njen izgled in počutje roke na njej. Potem sem določil ql stopnjo miške. Ql stopnja je merilo kolikokrat vam bodo prijatelji rekli, da vaša miška res zažiga. Nato pa še praktični test. Ta je vseboval dolge ure deskanja po Internetu in rešetanje prijatelja v UT. Pri oceni sem še upošteval ceno, ki je, vsaj za večino, pomembna. Kot zadnje sem ocenil še programsko opremo, s katero določimo nastavitve našemu glodalcu. V vsaki od naštetih kategorij sem miško tudi ocenil. Nato pa sem podal še končno oceno. Opazili boste, da končna ocena ni povprečje napisanih ocen. To pa zato, ker je tu še faktor splošnega vtisa. Ta je tudi štel in ga ne nameravam interpretirati. Ja pač tisti magični učinek, ki ta, ali pa te ne, pritegne k uporabi miške.


Rezultati

Stestiral sem 9 mišk, Sergio pa eno. 9 od Logitecha in eno od Dexxe. Na testu so torej bile Logitechove Mini Wheel Mouse, Wheel Mouse Optical, Pilot Wheel Mouse Optical, MouseMan Wheel Optical, WingMan Gaming Mouse, iFeel Mouse, iFeel MouseMan, Cordless Wheel Mouse in Cordless Mouseman Optical. Stestiral pa sem tudi Dexxino Optical Mouse. Pa poglejmo kako se je kakšna obnesla.


Logitech Mini Wheel Mouse

Glavni adut te miške, kar je razvidno tudi iz njenega imena, je njena majhnost. Miška je očitno namenjena predvsem uporabnikom prenosnih računalnikov. Deskanje z njo je neprijetno in težavno. Če je deskanje neprijetno, predstavljajte si potem igranje. Roka se na miški počiti kratkomalo slabo. V UT se človek z njo ne znajde in posledično hitro umre. Torej, velik ne za namizne računalnike. Zgodba je malo drugačna, če si lastite prenosni računalnik. Tu se, zaradi svoje majhnosti, miška obnese kar dobro. Sicer jo ovira dejstvo, da ima za vodnik kroglico in je uporabnik ne more uporabljati na kakeršnikoli podlagi, kar je še posebej pomembno za prenosne računalnike. Primerna je za oboje; PCje in Mace. Deluje pa na USB in PS2 vodilu. Miški je priložen še dodaten kabel, s katerim podaljšamo ali skrajšamo osnovnega. To pa zato, ker ima uporabnik prenosnega računalnika, za razliko od uporabnika namiznega, miško bližje vhodom na matični plošči računalnika. Da torej prenosniki ne bi imeli več kabla kot ga potrebujejo, je tu podaljšek. Lepa pozornost. Miška mi po obliki ni bila všeč. Je pač premajhna. Ima tri gumbe, ki so preblizu drug drugemu. Wheel predpona nam daje vedeti, da ima miška tudi kolesce za lažje deskanje po Internetu. Ima levi, desni in srednji gumb (kolesce). Motilo me je predvsem kolesce, ki se, kot skoraj vsa Logitech-ova kolesca, vrti malo čudno. Ne vrti se namreč tekoče, ampak po nekakih zobcih. Čudno. Zaključek? Miška, ki bo uporabna za uporabnike prenosnih računalnikov in povsem neuporabna za uporabnike namiznih računalnikov.

Ime miške Oblika Gumbi Velikost Natančnost web Natančnost UT Program Cena
Logitech Mini Wheel Mouse 7 7 6 7 5 8 6490*
Plusi Minusi
 • majhnost
 • dodatni podaljševalni kabel
 • majhnost
 • zelo slaba v streljačinah in drugih igrah
 • kolesce, ki deluječudno

Logitech Wheel Mouse Optical

Tudi ta miška ima v imenu predpono wheel, kar pomeni, da ima kolešček za lažje deskanje po Internetu. Drugače pa gre za tipično novodobno miško. Primerek, ki sem ga jaz dobil, je bil v zapeljivi temno modri barvi. Tudi to miško lahko priključimo na oba, PS2 in USB vhod. Tukaj seveda ni dodatnega podaljševalnega kabla. Miška je namenjena predvsem uporabnikom namiznih računalnikov. Tukaj gre za optični vodnik, ki se obnese kar dobro. Miško sem lahko uporabljal tudi na hlačah,... Čeprav ne vem zakaj je ne bi raje postavili na mizo. Oblika ni nič strašansko posebnega, saj gre le za malo spremenjeno standardno miš. Všeč pa mi je bila barva, ki je prav privlačna. Miška je modra, medtem ko so gumbi na njej srebrni. Tudi ta miška boleha za čudnim koleščkom, ki deluje kot nekaki zobci. Dodatne točke pri izgledu dobi miška s tem, da se v spodnjem delu rdeče sveti, kar je posledica delovanja optičnega vodnika. Tako v UT kot pri deskanju se miška obnese solidno. Cena je sicer malo zasoljena, a optične miške imajo to lastnost. Ima tri gumbe. Levega, desnega in kolesce za deskanje. Nič posebnega torej. Tej trije gumbi pa so, po mojem mnenju, premalo za današnjega uporabnika. Zaključek: miška je tipična optična miš, ki ima relativno zapeljiv izgled in premalo gumbov.

Ime miške Oblika Gumbi Velikost Natančnost web Natančnost UT Program Cena
Logitech Wheel Mouse Optical 8 7 8 8 8 8 10900*
Plusi Minusi
 • relativno zanimiv izgled
 • premalo gumbov za današnje čase
 • kolesce, ki deluječudno

Logitech Pilot Wheel Mouse Optical

Podobnost te miške, s prej opisano Logitech Wheel Mouse Optical, je neverjetna. V bistvu gre za, po obliki sodeč, identični miški. Razlika je v barvi in v vodniku. Logitech Pilot Wheel Mouse Optical ima, za razliko od Logitech Wheel Mouse Optical, slabši vodnik. Seveda je tudi ta optičen, a je tehnologija v njem starejša in manj natančna. Barva je tukaj bolj monotona, standardna. Tista stara, že malo oguljena umazano bela barva pa ni ravno zanimiva. Drugače pa se miška obnese popolnoma enako kot prej opisana potomka. Tudi ta ima namreč tri gumbe, izmed katerih je tretji kolešček za deskanje. Na žalost ima tudi ta probleme z čudnim premikanjem koleščka. Tudi ta se sveti ob spodnjem robu, samo da tukaj ne izgleda tako zažigalno kot pri potomki. Kot tudi njena naslednjica tudi ta miška boleha za pomankanjem gumbov. Ne razumite me narobe. Trije gumbi so kar uredu. Dokler ne poskusite štirih ali celo petih. Zaključek: pač ena izmed gore optičnih mišk danes na tržišču.

Ime miške Oblika Gumbi Velikost Natančnost web Natančnost UT Program Cena
Logitech Wheel Mouse Optical 7 7 8 8 8 8 n/a
Plusi Minusi
 • optični vodnik
 • premalo gumbov za današnje čase
 • kolesce, ki deluječudno
 • nič posebnega

Logitech MouseMan Wheel Optical

Pa smo tu. Pri prvem predstavniku Logitechove MouseMan družine namreč. Vsi poznamo standardno obliko miške. Pač zaobljen kos plastike. MouseMan je drugačen. Levi del miške je privzdignjen tako, da je leva stran miške rahlo višja od desne. To pa pusti posledico. Roka zaradi nagnjenosti neprestano drsi dol. Po uri igranja UT me je roka že pošteno bolela, ker sem moral stalno krčevito držati miškona. Sicer bi se na spremembo verjetno privadil, a vseeno bi roka stalno lezla dol. Zato vam vse miškone (MouseMan) odsvetujem. Dlan bost morali tako krčevito držati na miški, da vam bo po dnevnem deskanju po internetu, hotela odpasti. Kakor je sicer miškona, s svojo masivnostjo, prijetno imeti pri deskanju, je popolnoma neuporaben pri fraganju. Če mislite, da boste s tem masivnim kosom plastike enkako okretni kot ste z miško, se motite. Pošteno motite. Ima pa miškon eno dobro plat. S tem ko dvignemo levo stran miške, dobimo dodaten prostor. Ta prostor pa je kot načašč za četrti, tako zelo pomembni gumb. Četrti gumb lahko uporabljamo za dvoklik, odpiranje Start menija,... Bilo kaj. Vsi Logitechovi MouseMani imajo še velik dodatek pri ql faktorju. To je modra lučka, ki se sveti, ko je računalnik prižgan. To ni nobenega stranskega svetenja tako kot pri miškah. To je samo lepa modra lučka na zgornji strani miškona, ki sveti in sveti. Samo ko miškon uporabljate, je ta lučka pokrita z roko. Ampak občutek modre svetlobe ostane. Da ne govorim o tem, da se miškona sploh nočete dotakniti, ko so na obisku prijatelji. Ker hočete, da občudujejo vašo Modro lučko! Zaključek: nov model standardne miške, ki prinese nove rešitve starih problemov. S temi novimi rešitvami prinese tudi nekaj novih problemov, ki pa bi se jih delo rešiti. Ima tudi zelo lep, moderen izgled, ki ga dopolnjuje modra lučka na zgornji strani miškona.

Ime miške Oblika Gumbi Velikost Natančnost web Natančnost UT Program Cena
Logitech MouseMan Wheel Optical 6 8 7 8 6 8 13500*
Plusi Minusi
 • četrti gumb
 • modra lučka
 • inovativen izgled
 • problemi z obliko
 • okornost v streljačinah

Logitech WingMan Gaming Mouse

Ko sem izbiral to miško v trgovini, sem si rekel: "No, to je miška s katero bom kralj v UT". Ne bi se mogel bolj zmotiti. Gre za temnosivo miško, ki naj bi bila, po besedah proizvajalca, primerna predvsem za igralce streljščin in iger nasploh. Zakaj bi bila prav ta miška tako posebna, ne vem. Miška tudi nima srednjega kolesca za deskanje. Kar vam ne bo samo otežilo dela z Internetom, Wordom,... ampak tudi v UT ne boste mogli preprosto zavrteti kolesca in izbrati željeno orožje. Ne. Roko bo treba umakniti iz smernih tipk in pritisniti številko. Medtem vas bo nasprotnik že prerešetal, vi pa ga boste streljali le z pištolico. Vkolikor se je pri drugih miškah dalo najti vsaj eno pozitivno stran, je pri tej nisem našel. Miško lahko vtaknete v PS2 ali USB vhod, ima kroglični vodnik in ne izgleda nič posebnega. Njen ql faktor je torej zelo nizek. Ima tri gumbe: levega, srednjega (ki ni kolesce!) in desnega. Vsi malo okorni na pritisk. Logitech obljublja, da boste s to miško zmagovalec. Jaz vam obljubljam, da ne boste. Zaključek: miška, ki jo boste dobili za darilo od najhujšega sovražnika.

Ime miške Oblika Gumbi Velikost Natančnost web Natančnost UT Program Cena
Logitech WingMan Gaming Mouse 4 6 5 6 4 8 6990*
Plusi Minusi
 • popolnoma nič
 • nima srednjega kolesca
 • okornost povsod
 • slab izgled

Logitech iFeel Mouse

Novosti. Včasih so dobre in prinesejo izboljšave, drugič pa ne. Slednje velja tudi za iFeel družino Logitechovih mišk. Miške naj bi bile predvsem namenjene slepim ljudem (ki pa itak ne vidijo na zaslon, ane Pretorijanec? *sigh* ;)--Sergio). Ker pa je Logitech (napačno) predvidel, da bodo všeč tudi normalnim uporabnikom, jih je spustil v množično prodajo. Kaj sploh je iFeel? Gre za tehnologijo, pri kateri ima miška na spodnji strani, poleg optičnega senzorja, tudi nekakšen servomotorček, ki se odziva na podlago. V teoriji, seveda. Praksa je, kot ponavadi, nasprotje. Če sedaj mislite, da boste slike na Internetu lahko tudi občutili, se pošteno motite. iFeel deluje samo na spremembi ikon. Pa še to ne dobro. Namesto, da bi čutil nek odpor, delovanje servo motorčkov, slišiš samo čuden zvok zatikanja. Drugače pa gre za kar prijetno miško. Je v turkizni barvi, le gumbi so srebrnosivi. Tudi ta ima tri gumbe, torej pomoje enega premalo. Na žalost pa deluje samo na USB vodilu, kar pomeni, da boste imeli še manj prostora za vaše USB naprave. V igrah se iFeel učinek izklopi in miška postane pač navadna optična miška. Deska se, z vključenim iFeel-om, težko. Zelo vas bo zmedel stalni zvok zatikanja. Zaključek: miške vam, če niste slepi, ne priporočam. 

Ime miške Oblika Gumbi Velikost Natančnost web Natančnost UT Program Cena
Logitech iFeel Mouse 7 7 6 6 7 8 11900*
Plusi Minusi
 • iFeel se da izklopiti
 • iFeel
 • premalo gumbov
 • samo USB vmesnik

Logitech iFeel MouseMan

Tukaj gre za tipičnega miškona, le da ima še iFeel tehnologijo. O iFeel-u ne bom več razpravljal, ker sem že zgoraj ugotovil, da je zanič. Miškon ima optični vodnik, kar pomeni nič čiščenja vodnika. Ima pa tudi štiri gumbe, kar je ravno zadosti. Tri zgoraj (levi, srednji, ki je kolesce, in desni) in enega ob strani (dvoklik). Tudi ta ima probleme z obliko, ki je nagnjena proti desni strani, kar vam bo povzročilo obilo težav. Ima pa visok ql faktor, ker izgleda res odtrgano. Sploh s tisto modro lučko na vrhu. Tako kot vse iFeel miške, se tudi ta priklopi le na USB vhod. Pri deskanju je miškon še kar v redu, le da ga stalno moti iFeel. Vem, da se ga tudi izklopiti. Samo zakaj bi kupovali miško z iFeel-om, da bi potem ta učinek izklopili? Da ne govorim o ceni...V UT pa se miškon, zaradi svoje masivnosti obnese veliko slabše, kot njegove ženske sorodnice. Zaključek: miškon z iFeel. Če že morate imeti iFeel glodalca, si raje omislite miško. 

Ime miške Oblika Gumbi Velikost Natančnost web Natančnost UT Program Cena
Logitech iFeel MouseMan 6 8 7 6 6 8 13900*
Plusi Minusi
 • iFeel se da izklopiti
 • iFeel
 • problemi z obliko
 • samo USB vmesnik

Logitech Cordless Wheel Mouse

Svoboda. To je prva stvar, na katero pomislim, ko slišim ime Logitech Cordless Wheel Mouse. Gre za brezžično miško s krogljičnim vodnikom. Njen izgled, nažalost, ni nič posebnega. Spet tista stara, dologčasna umazano bela barva. Oblika miške je že boljša. Za razliko od sorodnjic ima bolj konveksno (izbočeno) obliko. To daje roki še večje zadovoljstvo. Roka na miški počiva in še ko ugasnem računalnik, bi roko kar pustil tam, na miški. Miška je tudi dovolj velika za vse. Ker ima podaljšan sprednji del, se bodo na njej počutili prijetno vsi. Tako tisti, ki imajo kratke, čokate prste, kot tisti z dolgimi tankimi prsti. Ima samo še en problem. Tudi tu so le trije gumbi, ker me, kot ste že opazili, strašansko moti. Kolesce pa je pri tej miški lepo vrtljivo in ne daje občutka, da premikaš mlinske kamne. Zdaj pa k svobodi. Miška je brezžična, kar pomeni, da se vam roka ne bo več zatikala v kabel. To je strašno neprijetno v streljaščinah, kjer je vsaka napaka lahko usodna. UT je kraj, kjer boste s to miško kraljevali. Sploh si ne predstavljete užitka, ko se vam uspe zavrteti za 180º in sestreliti nasprotnika, samo zato, ker vas ni oviral kabel. Pri deskanju miška ne blesti tako, kot v UT. Ne razumite me narobe, je odlična, samo ne tako kot v UT. To pa predvsem zato, ker nima četrtega gumba. S tem bi bila popolna (če ne gledamo barve). Priključite jo lahko tako na PS2 kot tudi na USB vhod. Zaključek: če iščete ultimativno miško za streljačine (predvsem onlinerske), ki pa se solidno obnese pri deskanju in vas ne moti monotona barva, jo morate imeti! 

Ime miške Oblika Gumbi Velikost Natančnost web Natančnost UT Program Cena
Logitech Cordless Wheel Mouse 8 8 9 9 10 8 9390*
Plusi Minusi
 • najboljša miška za streljačine
 • dobra tudi za deskanje
 • svobodna
 • premalo gumbov
 • monotona barva

Dexxa Optical Mouse

Prva in edina miška na testu, ki ni prišla iz Logitechove družine glodavcev. Gre za optično miško sive barve, ki ima visok ql faktor. Tudi ta se namreč sveti ob strani, a še posebej v zadnjem delu. Lučka še močneje zasveti, ko miško premaknemo. Ima srednje kolesce za lažje deskanje, ki se obnaša tako kot maslo. Nobenih zobcev, zatikanj,... samo polzenje gor ali dol. Poezija. Končno sem dočakal miško, ki ima več kot le tri gumbe. Ta jih ima kar pet. Tri zgoraj in dva ob strani. Če mislite, da vem je pet gumbov preveč, se motite. Tudi jaz sem menil tako, dokler nisem preizkusil pet gumbov. Možnosti so skoraj neomejene. Gumbe lahko, s pomočjo programčka v paketu, sprogramirate po svojih željah. Tukaj je zgodba ravno obratna kot pri Logitech Cordless Wheel Mouse. Ta miška se bolje obnese pri deskanju, pri tem ji pomaga njenih pet gumbov, kot v UT, kjer je rahlo okorna. Priključite jo lahko le na PS2 vhod, ker USB ni podprt. Ne da bi vedel, da ima kdo miško zanalašč priključeno na USB, me vseeno moti, da nimam te možnosti. Vse dosedaj opisane miške so imele zelo izstopajoče gumbe. Tako, da si jih videl že na daleč. Dexxa je tu pametnejša. Gumbe na miški je spretno zamaskirala z barvami, tako da miška zgleda res perfektno. Dexxa je očitno posvetila kar nekaj časa obliki miške, ker je ta najlepša na testu. Res je, da nima modre lučke ali kaj podobnega (no, ima rdečo podsvetlobo), ampak oblika... Tudi roka se na miški počuti zelo domače. Četrti in peti gumb sta ravno na pravem mestu. Pa še cena je zelo ugodna za optično miš. Zaključek: najlepša miška z res dovršeno obliko. Tudi najbolša miška za deskanje in podobne stvari. Le malo slabša v UT.

Ime miške Oblika Gumbi Velikost Natančnost web Natančnost UT Program Cena
Dexxa Optical Mouse 10 10 9 9 8 8 6890*
Plusi Minusi
 • najboljša miška za deskanje
 • oblika
 • cena
 • malce okorna v UT
 • samo na PS/2 vodilu

Logitech Cordless MouseMan Optical

Medtem, ko vam je Pretorijanec razložil prednosti in slabosti vseh miškonov, naj vam jaz predstavim edino brezžično optično miško trenutno na slovenskem trgu. Pred to miško sem imel kar nekaj predsodkov, saj sem slišal, da je miška nenatančna, neprijazna do levičarjev ter ima kratek rok trajanja baterije. Verjemite mi, govoricam ni verjeti! Ta miškon je eden najprijaznejših, ki je kadarkoli pristal v mojih rokah. Narejen je zelo ergonomsko in ni tiste dolgočasne sive barve, ki "krasi" veliko večino miškonov. Spodaj jo krasi rdeča LED dioda, ki osvetljuje prostor optični tehnologiji. Spodnji del plastike je polprozoren, tako da je mogoče videti vezja. Domet miške je zelo dober, saj je miška nesla celo čez celo nadstropje ter delovala popolnoma nemoteno. Miš ima štiri tipke (leva, kolesce, desna, skrajno leva), kar ji zelo razširi območje uporabnosti, saj lahko skrajno levem gumbu dodelimo praktično katerokoli funkcijo. Miš lahko priklopimo na USB ali PS/2 vtič. Je zelo natančna, delo z njo je pravi užitek. Kljub temu, da zaradi manjše porabe sveti le s polovično močjo kot druge miši, so Logitechovci prepoznavanje izpopolnili do te mere, da razlike med to mišjo in "žičnimi" optičnimi mišmi ni opaziti. Nekaterim bo morda lezlo v nos, da zanemarja boljšo desetino Zemljanov (levičarje), a verjemite - v svojem življenju nisem imel miši v desni roki skoraj nikoli, na delo s to pa sem se privadil takoj. Odlična miš, ki pa ima eno kar precejšnjo pomanjkljivost - ceno. Sedemnajst tisočakov je enostavno preveč za še tako izpopolnjeno miš.

Ime miške Oblika Gumbi Velikost Natančnost web Natančnost UT Program Cena
Logitech Cordless Mouseman Optical 10 10 10 10 n/a 8 16900*
Plusi Minusi
 • najboljša miš sploh
 • vse zgoraj našteto
 • cena

Zaključek

Ta bo, za razliko od tega kaj sem mislil na začetku, lahek. Pojdimo od najslabšega do najbolšega. Vsekakor NE smete kupiti Logitech WingMan Gaming Mouse. O tej miški sploh ne bom izgubljal besed, ker je kriminalno slaba. Naslednja na vrsti pod NE je iFeel serija. Vem, da vas veliko med vami mika, da bi stvar preiskusili. V trgovini jo kar. Nikakor pa ne plačujte denarja za nekaj, kar ne bost uporabljali in vas bo oviralo. Vse drugem miške so tam, tam. Kupite jih po lastni presoji. Če pa želite nekaj res superiornega se ozrite za Dexxo ali za Ligitech-ovo Cordless miško. Če ste nekdo, ki mu več pomeni deskanje in podobne stvari in radi igrate strategije, potem Dexxa. Če pa na vsak način hočete premagati soseda, ki vam je sunil punco in se mu hočete maščevati s ponižanjem v UT, potem izberite Logitech Cordless Wheel Mouse. Ne glede na to, ali uzamete Dexxo ali Cordless Wheel Mouse, vam s katerokoli od njih ne bo hudo denarja. Na koncu bi se še rad zahvalil podjetjema Eventus (Tbilisijska 57b, Ljubljana, 01 200 35 00) ter Iskra Računalniki (Tržaška 2, Ljubljana, 01 42 54 339), ki sta nam miške posodili. Pri njiju najdete vse zgoraj testirane miške in še kakšno več.

Test mišk

Test mišk

Ob nakupu novega računalnika se vsi najbolj posvečamo drobovju. Kako hiter bo procesor, kakšna bo kapaciteta pomnilnika in koliko milijonov trikotnikov bo znala premetavati grafična kartica so ponavadi poglavitna vprašanja, ki se nam podijo po glavi, redkeje pa se vprašamo o ostalih komponentah. Najbolj ...

Preberi cel članek »

Test brezžičnih namizij

Test brezžičnih namizij

Vas motijo kabli, ki se zvijajo po vaši mizi in se vam zatikajo v razne reže, se vam zapletajo okrog prstov in podobno? Se morda kdaj uležete na posteljo in bi radi zmanjšali glasnost, pa se vam ne da vstati? Ali pa bi morda radi na daleč prestavili na naslednji štikelc ...

Preberi cel članek »

Dedek Mraz kupuje za Vas

Dedek Mraz kupuje za Vas

Prazniki se nevarno približujejo, z njimi pa tudi občutek, da moramo kupiti nekaj zase in za bližnje, ki nam ga na vsakem koraku vcepljajo zlobni kapitalisti (na oni strani Luže že od konca oktobra). Tako smo na Slo-Techu pripravili prijazen članek, v katerem vam bomo poskušali ...

Preberi cel članek »

Zanimivo "strežniško" ohišje

Zanimivo "strežniško" ohišje

 • J_O ::

Ideja: Projekt je nekako odgovor na vse pomanjkljivosti starega strežnika. Takrat sem komponente iz več starih računalnikov združil v sistem, za katerega sem izdelal majhno aluminijasto ohišje. Bila je poceni in enostavna rešitev, ki pa je dokaj hitro postala premalo zmogljiva. [st.slika 14480] Majhno ...

Preberi cel članek »

Test podlog za miško

Test podlog za miško

Podloga za miško je del strojne opreme, na katerega smo začeli postajati pozorni šele nedavno, saj je bila pred prebojem optičnih mišk na trg popolnoma nepomembna. Vsak trgovec jih je imel pod mizo cel kup in povsod so se delile zastonj ali za par sto tolarjev, saj je navadna ...

Preberi cel članek »