» »

Krajšanje IDE kablov

Pred vami je prvi prispevek, ki ga nisem napisal jaz. Njegov avtor je Blaž F. Šelih, bolj znan kot Dr. Zgemba še iz časov prvega Quaka. Morem pa reči, da je Blaž moj dolgoletni znanec in da se kar precej spozna na vse mogoče zadeve okoli računalnikov. Tako ni dvoma, da boste od njega deležni še marsikakega zanimivega prispevka! Torej:

Kot je v nasvetih opisal že luni, so lahko trakasti kabli velikokrat vzrok slabega pretoka zraka. Ena možnost je, da si naredite okrogle kable, druga pa je, da kable skrajšate. Optimalna je seveda kombinacija obeh.

Večinoma so trakasti kabli, ki jih proizvajalci prilagajo diskom in matičnim ploščam precej predolgi (razen za tiste seveda, ki imate mega tower ohišja). Tudi kadar imate na enem IDE kanalu obešeno samo eno napravo vam odvečni konektor binglja po računalniku in dela zmedo. Še posebej je to izrazito pri 34 žilnih kablih za disketne pogone, ki imajo ponavadi še dva robna konektorja za stare 5.25 palčne pogone.

Vse te navlake se lahko znebimo z enostavnim skrajšanjem kabla. Postopek je zelo enostaven. Za začetek si oglejte konektorje na svojih kablih. Razdelimo jih lako v dva tipa, stari tip in novi tip. Pri starem tipu poteka kabel v obliki črke U, pri novem pa kar naravnost. Malo lažje je razdreti novejši konektor, vendar isti nasveti veljajo tudi za starega.

Najprej z ostrim izvijačem ali nožem zrahljajte kaveljčka na straneh konektorja:

S tem sprostite zgornjo ploščo, ki pritiska kabel na pine. Plošče (na sliki je to desni del) ne odstranite, ampak jo  kar pustite na konektorju. Pri nekaterih konstrukcijah konektorjev namreč plošča fiksira celoten konektor in ta se razleti na drobne dele, če jo odstranite.

Zdaj začnite previdno dvigovati trakasti kabel iz pinov. Najlažje gre, če začnete na eni strani in si pri tem pomagate s pinceto ali finimi kleščami. Na sliki tudi vidite položaj zgornje plošče.

Ko kabel snamete iz pinov je večina dela za vami. Zdaj konektor premaknite na novo mesto na kablu in natančno poravnajte žile na pine. Rdeča žila mora biti na strani konektorja, ki je označena s puščico. Na sliki spodaj je to v spodnjem levem kotu, žal se slabo vidi. Ko ste kabel natančno poravnali in preverili položaj, s prsti pritisnite skupaj oba dela konektorja. Zgornja plošča zdaj pritisne žile kabla ob pine, tako kot na sliki spodaj. še enkrat preverite če je kabel v pravem položaju.

Zdaj oba dela konektorja previdno stisnite skupaj. Najlažje gre to s primežem, uspešno pa tudi s parom klešč. Bistveno je, da je pritisk enakomeren po celotnem konektorju. Če pri tem primež ali klešče obložite s papirjem ali čim podobnim tudi ne bo škodilo. Ko konektor stisnete, pritisne plošča kabel proti pinom, ti prepičijo plastično izolacijo in fiksirajo kabel.

Odrežite še odvečni del kabla in to je vse.

Še nekaj nasvetov.

  • Najprej izmerite kolko dolg kabel sploh želite. Nič ni bolj neumno kot ugotoviti, da je nov kabel prekratek.
  • Ko prvič skrajšujete kabel, raje vzamite nekaj centimetrov rezerve. Če napačno nastavite konektor boste tako še vedno imeli dovolj kabla za nov poskus.
  • Če skrajšujete kabel za disketni pogon pazite na tistih nekaj obrnjenih žil, ki ločjo pogona A in B.
  • In kot ponavadi: Vse delate na lastno odgovornost
Ethernet

Ethernet

Bralcu na pot: 1 megabit = 1/8 megabajta = 125 kilobajtov (enoto se napiše kot Mb) 10 megabit = 1.25 megabajta 1 megabajt = 1024*1024 = 1048576 bajtov (enoto se napiše kot MB) lokalno omrežje = LAN omrežna kartica = NIC Hitrost omrežja običajno merimo v megabitih ...

Preberi cel članek »

Sestavljanje računala

Sestavljanje računala

Večkrat sem se že pogovarjal z ljudimi, ki so mi rekli nekaj v tej smeri: "Ja, veš, saj bi kupil računalo po delih v Italiji in nato ohišje pri nas, samo kaj, ko ga nato ne bom znal skupaj sestaviti...". Ali pa: "alien, a bi lahko ti do mene prišel in mi sestavil kišto, ...

Preberi cel članek »

Test A64 Osnovnih plošč

Test A64 Osnovnih plošč

Eno leto je že minilo, odkar je AMD predstavil novo generacijo procesorjev, imenovanih Athlon 64, vendar se ti med uporabniki kar nekako niso hoteli prijeti. Glavni razlog je bila najbrž cena procesorjev, ki jo je AMD nastavil tako, da sledi cenam primerljivih Intelovih Pentium 4 procesorjev. Zmeda ...

Preberi cel članek »

Vzporedni test Socket-A matičnih plošč

Vzporedni test Socket-A matičnih plošč

V zadnjem času se je na trgu pojavilo toliko novih naborov čipovij, da skupaj s starimi delajo pravšnjo gnečo in zmedo. Koliko je nato tu še matičnih plošč različnih proizvajalcev in z različnimi čipovji, sploh ne gre govoriti. Ker je izbira res ...

Preberi cel članek »

Urejanje napajalnih kablov

Urejanje napajalnih kablov

Vse, ki se ukvarjamo s predelavami in navijanjem računalnikov, nas zanima tudi notranji izgled računalnika. Mene so motili predvsem neurejeni napajalni kabli, ki jih je bilo polno po vsem ohišju. Za uporabnike, ki imajo zračno hlajenje v svojih mlinčkih pa so neurejeni ...

Preberi cel članek »