» »

Hlajenje procesorja

Kot smo ugotovili že v splošnem članku o overclockanju, je zelo pomemben faktor pri uspešnosti overclockanja temperatura procesorja. čim nižja je, tem bolj stabilen je procesor. Vzemimo za primer povprečnega Celerona 300A. Uspelo nam ga je naviti na 450 MHz ( 4.5 x 100 ), na 504MHz ( 4.5 x 112 ) pa se redno sesuva. Procesor je vsekakor sposoben te hitrosti, vendar se kljub Intelovemu retail hladilniku vsa stvar pregreva. Kaj nam je torej storiti? Lepo po vrsti!

Na internetu je najti veliko podjetij, ki izdelujejo močnejše hladilnike, namenjene le in samo overclockanju ( več o njih si preberite v testih ). Najbolj elegantna in uspešna rešitev je torej nabavitev enega izmed njih. Podjetja, ki jih prodajajo, vam garantirajo, da boste z njimi dosegli bistveno boljše uspehe, kot pa z Intelovim pihalnikom. Po izkušnjah večine ljudi je to tudi res. Taka rešitev pa ima na žalost dve pomanjkljivosti: ceno in ponavadi kupovanje preko interneta. Cena aftermarket ( izraz za ne- Intelove overclocking hladilne sisteme ) hladilnikov je, odvisno od sposobnosti, lahko tudi do 15.000 SIT. To je za naše razmere zelo veliko. Toda večini uporabnikov bo zadostovala rešitev, ki bo skupaj s poštnino stala od 8.000 do 10.000 SIT. Dobra stran aftermarket hladilnikov je tudi, da ko ga boste enkrat kupili, ga boste imeli za vselej ( veliko jih ima doživljenjsko garancijo ). Tako boste lahko z enim hladilnikom navijali svojega Celerona 300A na 504MHz ter pozneje svojega P3 Coppermina. Druga pomanjkljivost je, kot je že omenjeno, pomanjkanje tovrstnih pripomočkov pri nas, kar nas sili v nabavko preko interneta. če imate malo poguma, časa in posedujete kreditno kartico, se da urediti prav vse, tako da niti to ni kakšen bavbav. Nekaj internet trgovin najdete pod sekcijo povezave.
Odločili ste se, da so te stvari predrage za vas? Berite naprej!

Bistveno zmanjšanje temperature lahko dosežete tudi z dobrim pretokom zraka skozi vaše ohišje. Hladilnik na procesorju namreč le premika zrak znotraj ohišja in ga usmerja na hladilna rebra. če je temperatura zraka v ohišju visoka, je posledično visoka temperatura tudi na procesorju. Pretok zraka lahko bostveno izboljšate le z nekaj strateško nameščenimi ventilatorji po sistemu. Z 3- 4 ventilatorčki lahko storite čuda! Pomembno je načelo, da se topel zrak dviga, torej naj bi hladen zrak prihajal iz sprednjega dela škatle, od spodaj, vroč zrak pa se odstranil skozi zadnji del škatle, od zgoraj. če želite zvedeti več o hlajenju vašega sistema pojdite sem.

Ena od možnih rešitev je tudi uporaba softwarskih hladilnikov za procesorje. Da, prav ste prebrali, softwarskih. To so majhni programčki, ki ždijo nekje v ozadju vašega sistema in hladijo procesor. Kako, porečete? Z uporabo HLT ukaza, ki suspendira procesor, ko ta ne računa aktivno. S tem zmanjšamo porabo procesorja in s tem tudi proizvajanje toplote. Vsa stvar torej izgleda cool, kako pa se obnese v praksi? Tako- tako. Povprečen uporabnik, ki se loti overclockanja, to počne zato, da bi lahko hitreje igral najnovejše igre in poganjal nove, zahtevne programe. Ker je pri takih aplikacijah procesor 100% v uporabi, softwarsko hlajenje ne doprinese ničesar. Več o softwarskih hladilnikih in njih uporabi si poglejte tukaj.

Zmanjšanje temperature lahko dosežete tudi z nanosom termalno- prevodne paste na stično površino procesorja in hladilnika. S tem bistveno povečamo pretok toplote med procesorjem in hladilnikom in posledično, tudi hlajenje. Katero pasto uporabiti in kako, poglejte tukaj. Slaba stran tega početja je, da morate razstaviti procesor, kar pri nekaterih ( P2, Athlon ) ni tako lahko in vam tudi uniči garancijo. Toda, to boste morali storiti tudi, če boste hoteli na procesor namontirati kakšen aftermarket hladilnik, tako da je bolje, da se tega čimprej naučite. S Celeroni ne bo težav, ustrezne napotke za P2, P3 in Athlon procesorje pa poiščite med članki.

Zadnja in najbolj radikalna metoda pa je "navitje" Intelovega retail hladilnika. S tem v bistvu povečate RPM ( rotations per minute --> vrtljaji na minuto ) hladilnika in posledično tudi pretok zraka. Tipični Intelovi hladilniki se vrtijo nekje pri 4000 RPM, "naviti" pa dosežejo tudi 5800 RPM. To dosežemo s povečanjem voltaže na hladilniku. Podrobnejša navodila najdete pod triki.

Za konec naj vam še enkrat položim na dušu, da je najboljša rešitev vsekakor nabavka aftermarket hladilnika za vaš procesor. Modelov je ogromno in vsakdo bo najdel takega, ki ustreza njegovim potrebam. Skozi džunglo modelov pa naj vas vedno vodijo testi! če se overclockanja lotevate resno in načrtno, se investicija vsekakor izplača!

Upam, da boste z uporabo teh nasvetov dosegli boljše rezultate pri overclockanju! Vedite pa, da so nekateri potencialno nevarni in neprimerni za neizkušene ljudi. Zato se jih lotevate na lastno odgovornost in za možne posledice odgovarjate sami!

Golden Orbi

Golden Orbi

[st.slika 40413] Golden Orbi so kljub svojem kratkem obstoju že prave legende. Hladilniki z originalnim imenom Titan Majesty so se sprva pojavili na Tajvanu, potem pa pod licenco podjetja Thermaltake še v ZDA. Od tam so se počasi razširili ...

Preberi cel članek »

RDJD P302

RDJD P302

[st.slika 41236] Kot prvo bi se rad zahvalil podjetju RDJD, da mi je ta hladilnik poslalo na test. Bili so zelo ustrežljivi in niso prav nič komplicirali, ter so mi poslali točno tisto, za kar sem jih prosil. RDJD ...

Preberi cel članek »

Overclockanje za začetnike

Overclockanje za začetnike

Overclockanje je sinonim za način uporabe procesorja ali drugih delov računalnika na višjih frekvencah, kot pri katerih so bili prodani. Tako lahko z malo sreče in relativno malo denarja pridemo do rezultatov, ki so podobni ali celo boljši ...

Preberi cel članek »

The Arctic Circle

The Arctic Circle

[st.slika 41268] Pred nekaj meseci so se na internetu pojavile prve slike čudnega okroglega hladilnika. Tisti, ki so ga preizkusili niso mogli verjeti, kako tih je ter kako dobro hladi za svojo velikost. Misteriozni hladilnik ...

Preberi cel članek »

MSI 6163 Pro

MSI 6163 Pro

[st.slika 41668] Čipovje: i440BX Možne zunanje frekvence: 66, 75, 78, 81, 83, 90, 95, 100, 105, 110, 112, 115, 117, 120, 122, 124, 126, 133, ...

Preberi cel članek »