» »

Altec Lansing ACS56

Altec Lansingovi ACS56 zvočniki niso prvi zvočniki tega podjetja, testirani na naši strani. Pred meseci smo testirali nizko cenovno rešitev z dvema zvočnikoma ter globokotoncem, ATP3 imenovano. Kot se je izkazalo, ponuja sistem ATP3 res dobro razmerje med zmogljivostjo ter ceno, saj ima v ZDA ta komplet ceno skromnih $99, v Sloveniji pa za dobrih 21 tolarskih tisočakov, pri podjetju JAE, ki že nekaj mesecev zastopa to ameriško podjetje. Ali ima ACS56 tudi tako kvaliteto? Kaj ta sistem sploh ponuja? Kakšna je njegova cena? Se nakup sistema izplača? Ali je sistem sploh dobavljiv v Sloveniji? Na vsa vprašanja bom probal odgovoriti tekom testa.


Specifikacije

Sistem Altec Lansing ACS56 sestavlja pet zvočniških enot - štirje sateliti ter en globokotonec. Za razliko od nekaterih zvočniških sistemov, ima ta vse satelite po moči popolnoma enakovredne. Sestavlja jih 7,5 centimeterski (3 palčni) zvočnik, vsak posebej ima moč petintridesetih Wattov. Tudi globokotonec ni od muh - poleg šestnajst in pol centimeterskega (6.5 palčnega) zvočnika ima v lesenem ohišju tudi napajanje ter ojačevalec za vse satelite, vhodne konektorje za povezavo z zvočno kartico ter izhodne konektorje za povezavo z vsakim zvočnikom posebej. Celoten sistem lahko predvaja frekvence obsega od tridesetih hercev do dvajsetih kilohercev, kar je v primerjavi z našim obsegom sluha dokaj dobro.

Specifikacije sistema
Zvočnik Premer zvočnika Izhodna moč
Globokotonec 16.5 cm (6.5") 35 W
Sprednja satelita 7.5 cm (3") 35 W
Zadnja satelita 7.5 cm (3") 35 W

Kot sem povedal že prej, se na globotoncu nahajajo vsi konektorji, potrebni za delovanje sistema:

Pa pojdimo od leve proti desni: Skrajno levi konektor se imenuje "Digital PCM" in ga lahko uporabimo samo z zvočnimi karticami z dotičnim izhodom. Žal je takih kartic na trgu vse manj, v Creativovih izdelkih pa tega izhoda sploh ni. Naslednja dva konektorja skrbita za povezavo z zvočno kartico. Prvi stereo konektor služi za pridobitev signala za sprednji par, drugi pa za zadnji par zvočnikov. Naslednji štirje konektorji nato samo posredujejo ojačan signal do vsakega satelita posebej. Ampak pozor, niso vsi konektorji enaki! Kabel do sprednjega desnega zvočnika ima na sebi drugačen, PS2-like konektor, ki ne služi samo prenašanju ojačanega signala do tega satelita. Kot boste opazili v nadaljevanju, se Altec Lansing ni oddaljil od rešitve, uporabljene v ATP3 sistemu. Po tem kablu se namreč prenašajo še podatki o glasnosti sistema, moči globokotonca ter moči visokih tonov. Ampak o tem v naslednjih stavkih.

Kot sem že omenil, prihaja do sprednjega desnega satelita debelejši kabel z večjim konektorjem z tehtnim razlogom - po njem se poleg ojačanega signala prenaša še veliko drugega: podatek, ali je sistem vključen ali izključen, jakost zvoka, jakost globokotonca, intenziteta visokih tonov ter podatek, ali mora sistem igrati stereo ali kvadrofonski zvok. Desni sprednji zvočnik tako nadomesti priklopno postajo na sistemu Creative DTT 3500 oziroma mali okrogli gumb na sistemu Creative DTT 2200. To se izkaže za zelo dobro rešitev, saj nas ima večina desni sprednji zvočnik čisto pri roki. Pohvalno. Še ena stvar preden preidemo na kvaliteto zvoka - Zadnji sateliti že imajo enak zvočnik vgrajen, a imajo drugačno ohišje iz plastike. Za razliko od sprenjega para, zadnji nima podstavka iz plastike, ampak samo stoji na dveh majhnih gumijastih podlogah. Na zadnji strani ima tudi utore za vijak, tako da ga lahko brez težjih težav pritrdimo na steno.

Zvok

Pa smo spet prišli do tistega dela v testu, kjer se pojavijo največja nasprotovanja - do zakona "vsake oči majo svojga malarja". Kvaliteta zvoka pač ni empirična, zatorej tudi ne izmerljiva enota. Tukaj vam lahko na globoko razložim samo svoje izkušnje ter dolgotrajna opažanja (kot veste, sem bil TAKO len, da sem si te zvočnike lastil kar pol leta pred začetkom pisanja testa). Torej - zvočnike sem imel priključene na zvočno kartico Sound Blaster Live 1024 proizvajalca Creative Technologies iz Singapurja. Za predvajanje pesmi iz glasbenih cedejev sem uporabljal Pioneerjevega šestnajstkratnika, ki je bil na zvočno kartico povezan preko digitalnega kabla. Na računalu sem poganjal operiacijski sistem Windows 2000, gor so bili nameščeni gonilniki LiveWare3 for Windows 2000.

Sámo testiranje bi lahko razdelili na štiri logične enote: Kvaliteta pri igranju stereo zapisa iz glasbenega cedeja, uporabnost sistema pri igranju igric ter skupni učinek.

Za testiranje predvajanja zgoščenk sem, kot že velikokrat doslej, uporabil zgoščenko Audiophile Test Sampler, ki v svojih šestih pesmih izjemno dobre kakovosti pokrije dobesedno vsa področja - vokal, bas, pihala, trobila ter brenkala. Za sistem, ki v mali prodaji stane 35.000 SIT, je bila natančnost predvajanega zvoka zelo dobra. Visoki toni so bili natančni, precizni, a ne toliko, da bi to motilo. Vokali so mi dobesedno dajali vtis, da stojim na odru ter vidim izvajalca. Tudi pri poslušanju violine sem slišal dobesedno vsak poteg. Edina graja gre (kot vedno pri računalniških zvočnikih) na relativno velike nenatančnosti v srednjetonskem spektru. Želel bi si tudi, da bi bil globokotonec močnejši vsaj za 10-15 Wattov ter večji za 5-10 centimetrov v vsako smer, saj se je pri zelo nizkih frekvencah prekleto dobro opazilo, da enoti pomanjkuje moči.

Pri igranju igric pa gledamo predvsem druge kakovosti zvoka - prostorska predstavljivost ter sama moč sistema. Tudi pri tej postavki se Altec Lansingi odrežejo zelo dobro, saj med igranjem vedno veš, kje točno štopica tvoj nasprotnik. Zvok je oster ter ponuja zelo dobro natančnost. Tudi moč zvočnikov je zelo dobra, čeprav se že spet izkaže, da bi moral biti globokotonec večji ter močnejši. Vseeno - sistem za 35.000 SIT zelo dobro opravi svoje delo.

Kaj pa skupni učinek? Tukaj moram predvsem povdariti vse dogodivščine, ki sem jih s temi zvočniki imel. Prva, no, edina težava, je zelo slaba povezava na konektorjih iz zvočne kartice (stereo line out). Problem je, da je ob vsaki močnejši vibraciji globokotonca zvok začel ali hreščati ali pa popolnoma izginil. Prvo sem mislil, da je razlog napaki slab kabel, a je po zamenjavi težava ostala. Edina rešitev je bila v dodatni pritrditvi kabla na konektor, kar je pa za odpravitev težave zadoščalo.

Zaključek

Ti zvočniki so me kar presenetili, tako pri kvalitativnem kot tudi pri "kvantitativnem" igranju. So zelo fleksibilni, primerni za igranje kot tudi za kakšno bolj zahtevno poslušanje. A ne pozabite, to je zvočniški sistem za računalniške zanesenjake, tako da na kakšno konkretnejšo primerjavo med avdiofilskimi sistemi kar pozabite. Zakaj mu bom torej dal oceno 8? Prvo razočaranje je bil konektor, ki je izgubljal povezavo. Pri sistemu take kvalitete se to sploh ne bi smelo zgoditi. Naslednja graja gre globokotoncu - za $150 bi že lahko dobil malo močnejši woofer. Če vas pa zanima dobavljivost sistema v Sloveniji - žal ga danes v Sloveniji še ne morete dobiti. Sicer je zastopnik za podjetje Altec Lansing firma JAE, d.o.o. iz Ljubljane (01 589 62 00), a tega sistema še nimajo v ceniku. Če boste le dovolj vztrajni - kdo ve - mogoče vam bo pa uspelo ;).

Plusi Minusi
  • Lep, čist ter prilagodljiv zvok
  • Lepe kontrole na desnem zvočniku
  • Slab kontakt z vhodom iz zvočne kartice
  • Premajhen inu premalo močan globokotonec
  • nedobavljivost v Sloveniji
Audigy 2

Audigy 2

Tako, zopet je prišla na vrsto zvočna kartica. Tokrat je to velikokrat opevani naslednik Creativovega Sound Blaster Audigyja, ki je prinesel pravo malo revolucijo na področje računalniškega zvoka. Ponašal se je z novimi in izboljšanimi funkcijami ter lastnostmi, a ...

Preberi cel članek »

Creative Inspire 5.1 Digital 5700

Creative Inspire 5.1 Digital 5700

DVD pogoni so se že precej razrasli in s tem je tudi gledanje filmov na DVDjih začelo dosegati vedno večje množice. Kot verjetno veste, je zvok na teh ploščkih zapisan z zelo visoko kvaliteto, katere pa ne moremo izkoristiti, če nimamo primerne zvočne kartice in ...

Preberi cel članek »

Primerjalni test zvočnih kartic

Primerjalni test zvočnih kartic

Zvočne kartice? "Saundblesterji" ane? No, pa pridemo že do prve nejasnosti v svetu računalniškega zvoka. Naj vam razjasnim težavico. Izraz "Sound Blaster" je registriran na singapursko podjetje Creative. To je isto, kot če bi se za izraz "procesor" uveljavil termin ...

Preberi cel članek »

Creative SoundWorks 2200 DTT 2200 in DTT 3500 Digital

Creative SoundWorks 2200 DTT 2200 in DTT 3500 Digital

Standard Dolby Digital je pri nas prisoten že nekaj časa. V Sloveniji se je vse začelo pred leti, ko se je pojavil v kinematografih vzporedno s še dvema standardoma za 5.1 prostorski zvok: s standardom DTS in SDDS. Seveda smo bili vsi navdušeni, ko smo v kinu slišali, ...

Preberi cel članek »

Altec Lansing ATP3

Altec Lansing ATP3

[st.slika http://star.slo-tech.com/testi/atlatp3/logo.jpg] Nekega dne, že daleč tega, me je luni razveselil, da je navezal stik z nekim ameriškim podjetjem, ki proizvaja zvočnike ter cenejše rešitve za domače kinematografe. Ker so, vsaj tako izgleda, pri tem podjetju ...

Preberi cel članek »