» »

Mogočni mišek na pohodu

Mogočni mišek na pohodu

jabuk.net - Apple nas pogosto rad preseneti in danes je spet eden od tistih dni, ko se zdi, da je pekel zmrznil. Apple je namreč danes predstavil miš imenovano Mighty Mouse (mogočna miš), ki ima, ne le dva gumba za levi in desni klik, temveč tudi, novo kroglico na vrhu ob kateri se zdijo koleščki na ostalih miškah zastareli. In to še ni vse... [:)] Če jo stisnete ob strani s tem aktivirate Dashboard (ob pogoju, da imate OS X 10.4 Tiger), gumbe pa lahko tudi preprogramirate, da izvedejo funkcijo katero želite. Poleg tega, da deluje na OS Xu, kot USB miš brez problema funkcionira tudi v Windows okolju. Najbolje, da se na dolgo in široko seznanite z Mogočnim miškom!



Poleg tega bo miš zadovoljila tudi oboževalce Vojne zvezd, saj jo Apple oglašuje kot miš z "force sensing" tehnologijo. Naj bo sila z njo!

109 komentarjev

«
1
2 3

Skankulja ::

sexy zgleda ni kaj ;) squeeze se mi pa sploh dopade ^^

Microsoft ::

Men se pa takala mis zdi prav neuporabna. Gumbov za naprej/nazaj ni, kolescek je nek miniaturen, kar nevem kaj je to tako boljsega od sedaj. Da ne govorim o sami obliki, ki je podrejena videzu in ne moji roki.

Tole je dosti bolj primerno za v kopalnico kot milo.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

Moja miš tudi nima gumbov za naprej/nazaj. Pa se vseeno prodaja v milijonih. (Logitech M-SBF96).

Če ni M$, potem sux, I guess...
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

para! ::

Jimi, gumbi za "naprej/nazaj" kot jih ti strokovno imenuješ, seveda so, in sicer se nahajajo ob strani in so popolnoma programabilni. Kolešček se obrača za 360 stopinj, kar pomeni da z njem skrolaš vertikalno, horizontalno in postrani pod kotom 45 stopinj, če seveda hočeš :)

Miška ma vgrajen tud zvočnik, ki oddaja zvoke za določene gibe, kot npr klik in scroll. Sliši se neuporabno, ampak ker so namesto primarnih gumbov touch sensorji, se miške sami pri kliku verjetno ne sliši. Zato zvočnik. Po mojem :)

Glede občukta v roki ne rečem nič dokler ne sprobam.
Death before dishonor!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: para! ()

para! ::

Miška ne podpira USB 2.0.

Oblikovno je miška kar všečna.

Pa novica je napisana preveč površno, lahko bi omenil še kaj več o miški. Sam povem :)

lp
Death before dishonor!

widek ::

stvar okusa. Jaz se vedno prisegam na mx518 :)
ˇZivljenje NI potica!

para! ::

MX 518 je seveda proti tej miški povsem nadmočna, že sam USB 2.0 in 1600dpi senzor od MX518 to miško čist ownata :)
Death before dishonor!

neonX ::

kje se je zgubila brezžična miška? :\

sicer pa zgleda super. miška + trackpad + trackball = vse v enem 8-O zanimivo je tudi to, da vsebuje miška senzorje občutljive na dotik in zvočnik.

para! ::

Kar se sicer lepo sliši, ampak raje imam miško brez zvočnika in s klasičnimi, mehanskimi gumbi, ki se jih sliši že same po sebi.

Road Runner ::

primerjava z mx518 se mi zdi kle neumesna. mx518 je miš narjena za gamerje ki res rabijo nevemkolk dpi senzor in nevem kakšen prenos. za gamerje ta miš pač ni. za vsako drugo delo pa je dovolj tudi "navaden" dpi in "počasen" usb1.1 prenos. Če ne, mi zna kdo razložiti zakaj ne?

matopolopato ::

Kolk pa stane in kdaj pri nas?

Jaka83 ::

Racer D: Za oblikovanje se tudi rabi kar natančen senzor in odzivno miško. To verjetno veš iz lastnih izkušenj. In glede na to, da je jabuček nagnjen ravno k taki ustvarjalni publiki, se mi to osebno zdi pomemben faktor.

Mene bolj zanima, če se da nastavit občutljivost teh "nedotakljivih" gumbov, kajti mene bi ornk začel prsti bolet, če bi jih moral ure in ure držat v zraku ne da bi se pomotoma dotaknil površine navideznega gumba.

Ergonomija pa je tej miški res tuja. BLJAK (ups, I droped the soap) >:D

Road Runner ::

jakoslav: sem dolgo uporabljal applovo pro miš, zdaj pa uporabljam logitech mx500, obe na usb1 vodilu (za mx500 mi piše speed 1.5mbps, kar še usb1.1 ni) pa se mi nikoli ni zdelo da bi bila moja miš premalo natančna

Jaka83 ::

Priklopit jo moraš na PS2 in ji povišati Sample rate iz 100 na 200, potem pa dobi miš čisto drugačno odzivnost. Pa seveda moraš namesto navadnih MS driverjev uporabljat Logitechove, če hočeš polno natančnost senzorja.

Probaj, razlika je očitna.

para! ::

Verjetno zato, ker MX500 ne spada ravno med natančne miši :)

Road Runner ::

1. nimam ps2 priključka
2. uporabljam 3rd party driverje za os x.

saj nevem a sem samo js tolk nezahteven user al so te raizlke res tolk minimalne. razen slabe podlage jaz ne ločim natančnosti med optičnimi miškami. Kako sploh jemljete to natančnost? kako se naprimer loči nenatančna miš od natančne? oz. odzivna od neodzivne? v praksi seveda, ne v številkah...

Zgodovina sprememb…

MrStein ::

Po tem, da z natančno lahko "krmiliš" celi desktop na površini 5x5 mm
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

para! ::

Jah, premakn miško za minimalno razdaljo pa poglej kolk se premakne kurzor. Manj se premakne pri tej minimalni razdalji, bolj je natančna miška, ane. Natančnost se pozna tud pri hitrem premikanju, kjer pri nizkih sample rejtih opaziš kurzor trail.

Pomembna je seveda tud podlaga, sploh da opaziš razliko pri današnjih high end miškah z visokim sample rejtom, third party driverji pa pri teh miškah niso zaželjeni sploh.

lp
Death before dishonor!

para! ::

Aja, MX1000 seveda ni high-end miška. Gre bolj za comfort v obliki, ki je prilagojena (desni) roki, obilico gumbov in seveda wireless freedom. Odzivnost in natančnost miške je glede na ostale wireless modele verjetno res boljša, proti ožičenim mišjim zverinam pa nima kaj praskat :)

No, to seveda že veste.


lp
Death before dishonor!

Road Runner ::

to kolk se cursor premakne glede na premik miši se nastavlja pod hitrostjo miške. ta "minimalna razdalja" men premakne miško za 1 pixel. manj se itak ne more.

tale cursor trail res vidim. ok to se ti mogoče pozna ko rišeš kroge z miško. ampak za take stvari se itak druge naprave uporabljajo ala grafične tablice.

zakaj pa so third party driverji tako slabi? jaz druge razlike kot večjega števila možnih nastavitev ne opazim.

krmiljenje desktopa na 5*5mm... v tem se že ralzikujejo miške ampak ta zadeva je v praksi neuporabna. al kdo dejansko na tolk mjhni površini dela?

Zgodovina sprememb…

para! ::

O 3rd party driverjih sem govoril glede high end mišk, kot je MX518 ali Razer DB. Tako Logitech kot Razer za ta modela mišk ponujata gonilnike ločene od generičnih (MouseWare), ki omogočajo nastavitve on-the-fly sensitivity in DPI, torej spreminjanje občutljivosti in natančnosti (posledično hitrosti in pospeška) s kombinacijo gumbov na miški. Ker je Razer seveda boljša miška ti ta to pokaže lepo na zaslonu. No poleg tega, za USB pod WinXP obstaja en tak hack datoteke usbport.sys, s čimer povišaš max sample rate USB portom, in sicer lahko na 500 ali na 1000Hz (kolikor vem je default 125, ali 250Hz?), česar pa 3rd party gonilniki ne znajo izkoristit.

lp
Death before dishonor!

Road Runner ::

še zmer ostaja vprašanje, kaj meni v praksi take nastavitve pomagajo? :) (če izvzamemo igranje iger seveda)

Mavrik ::

para!... daj ne bluzi. Najprej rečeš da MX1000 ni high-end miška potem pa še da je razer boljši ker kaže DPIje na desktopu...
Še vedno pa nisi razložo kakšna je prednost spreminjaja dpijev v praksi...
The truth is rarely pure and never simple.

B-D_ ::

No comment... a to je spet tist šit ko roka ne sme počivat na miški ker s tem da se nasloniš že klikneš? :\

Hvala bogu da če so bli whaci že tko ekstremno zaplankan da disket niso poznali sedaj vsaj USB konektorje in normalne Logitechove & Microsoftove usb miške poznajo.

C_maniak ::

če ni klika in je spodaj touch sensor, še ne pomeni, da so tipke čist mehke.

para! ::

Mavrik, ne se jezit, sem napisal kar dolg post pa se je zbrisal zdaj pa moram letet. Obljubim, da ko pridem domov, argumentiram vse moje izjave.

LP
Death before dishonor!

strictom ::

Zbrisal se je zato ker maš preslabo miško :P
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

para! ::

Mavrik, Razer DB DPI ne kaže na desktopu ampak na zaslonu samem (klasični OSD). Zakaj je to pomembno? Naprimer, pri igranju iger rabim za metalec raket precej višji sensitivity, kot pa za sniper rifle. Tako lahko s kombinacijo tipk (stranska tipka + roller up\down) natančno spremenim sensitivity med igro samo. Zdaj, ko se navadim na določen sensitivity za recimo metalca raket, potem hočem za metalca raket vedno met isti sensitivity, ne? Prav tako za ostala orožja, in tu mi Razer omogoča, da lahko jaz točno reguliram sensitivity (od 1-10) _med igro_, torej nastavim točen sens za točno določeno orožje, ker sem pač tak navajen. Pri Logitech MX518 moraš pa ugibat koliko si nastavil. Nadležno, ne?

Glede MX1000 moram rečt, da se mi zdi ta miška super (seveda ne za igre, ker je pretežka in preogromna), če odštejemo dejstvo, da je brezžična. Zakaj? USB port deluje na 125Hz, kar pomeni da se informacija o položaju miške osveži 125x na sekundo. Pri miškah kot sta MX518 in DB se splača navit clock USB porta na 250, 500 ali celo 1000Hz, s čimer povišamo natančnost in udobje pri delu. MX1000 pa ovira ta brezžični oddajnik/sprejemnik, ki je omejen na 150Hz. In ti tako tudi navijanje porta čisto nič ne pomaga.

Pomemben je tudi odzivni čas, ki je pri Razer DB 1ms, pri MX1000 pa verjetno zgolj zaradi brezžičnosti višji.

Natančnost miške se gleda v kombinaciji s sensitivityjem. Pri FPS igrah so hitri premiki, kot so obrati ipd, večkrat odločilnega pomena, hkrati pa nam takšni hitri premiki miške pokvarijo natačnost pri aimu oziroma merjenju. Prednost miške z več DPI je, da je pri visokih hitrostih še vedno dovolj natančna, da ne pokvarim svojega aima. Tako se lahko na hitro obrnem za 180 stopinj in no time in ti spustil slug točno med oči ;)

Racer D, igre mnogo bolj zahtevajo natančnost kot oblikovanje. Zato, če ne igraš iger se ne trudi preveč ugotavljat razlike v natančnosti, raje si poglej odzivnost senzorja tvoje miške in ga primerjaj s kakšnim iz boljših mišk.

LP
Death before dishonor!

Road Runner ::

para!: sensitivity lahko nastavljaš tudi znotraj igre. pač bindaš na en key orožje + spremenjen sesitivity. magar na kuglični miški če češ.

tega da igre zahtevajo natančnost in večkratno osveževanje nisem nikoli zanikal. spraševal sem le po tem, kaj to pomaga ljudem ki ne igrajo iger. en gamer itak ne bo šel kupit maca in applove miške.

naj si pogledam odzivnost senzorja... to je spet številka od katere mi lahko zraste ego. Mene pa zanima kako bom jaz zaznal razliko med "nenatančno" mišjo in "natančno" mišjo. Oziroma bolje, kako mi bo natančnejša miš olajšala delo?

strictom ::

Racer D: Zalavfi Call of Duty, dobi Kar98 pa nameri. Probi z eno nenatančno miš (ko bo skakalo po 1 cm) in eno natančno (z mx518 gre za vsak pixel posebej)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Road Runner ::

STRiCtom: kokrat morm še oment da mene igre ne zanimajo. da hočm samo vedt kaj mi "natančna" miš pomaga pi browsanju, dizajnu, itd.

neonX ::

AppleInsider je objavil prve fotografije mogočne miške.

Jaka83 ::

Racer D: Pol se pa vpraši, kaj ti pomaga touch senzor namesto navadnih gumbov pri browsanju. :\
Get the point?

Zakaj pol ne delajo kr enih bednih mišk za 500 SIT brez dodatnih gumbov in na kuglco in nobenih drugih. Najbolš, da gremo nazaj v kameno dobo. :\

Road Runner ::

Jakoslav: to je pač marketinška fora da apple prodaja stvari. nardi jih lepe in drugačne. ne nujno bolj uporabne ;) In verjemi, tut če bi to nekdo neizmerno hvalu kolk je superiorno bi hotu vedt zakaj je temu tako ;)

darkolord ::

Na slikcah zgleda to precej ogromna miš, pa tudi ne zdi se mi ravno ergonomična oblika

Road Runner ::

pomoje je tolk velka kot navadna apple pro mouse, ki pa je prej majhna kot velika. oblika je pa tko... ni ne višek tehnologije ni pa tut prou zlo slaba.

Jaka83 ::

Sej je tle primerjava na linku, ki ga je prej dal neonX:

KLIK

gunserman ::

Kje je večji prenos na ps2 al usb 2.0???

Jaka83 ::

USB 2.0, samo pri natančnosti se ne gre za prenos, gre se za frekvenco delovanja, kjer pa je PS2 normalno malo hitrejši. Dobro, USB lahko tudi pripraviš, da dela višje od 125 reportov na sekundo, ampak jaz tega ne bi prakticiral. PS2 pa brez problema dela na 200 reportov na sekundo.

gunserman ::

in kam se potem bolj splača priklopiti mojo mx518? vseeno?

Road Runner ::

Jakoslav: sam kaj ko nevem kako velika je una druga miš ;) zgleda mi kot ena miš za laptop

Jaka83 ::

Odvisno kakšne namene imaš z njo. Jaz mojo MX500 koristim na PS2 portu in razlika je očitna. Sploh potem, ko naložiš še gonilnike (pa ne cel MouseWare, ampak samo extrahiraš gonilnike in Winsom pokažeš na pot do njih) in povečaš Sample Rate na 200.

Racer_D: Tule je sicer ta miš, ki je na sliki polek MAC-ove, vendar nekih mer ni napisanih zraven. Je pa za notebook in je kompaktna. KLIK

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

gunserman ::

za igranje iger

Jaka83 ::

gunserman: Jaz bi priklopil na PS2, kot sem že rekel. Drugače pa probaj kaj tebi bolj vstreza. Pa ne pozabi spremenit Sample Rate in namestit gonilnikov, ko boš preklopil na PS2.

B-D_ ::

Komentar na slikce zgoraj... če bo mela vgrajeno vibro boste priča najnovejši sex igrački... USB vibra-jajček :D :D

AtaStrumf ::

Drug gumb?!?!? Pa sej druzga gumba sploh ne rabmo, LOL. Stupid Apple.

OwcA ::

Del komentarjev sem prestavil v temo Prihodnost HMI.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

para! ::

Racer D, seveda lahko bindaš sens za vsak wpn posebej u cfgju, ampak integracija tega v sam driver zadevo poenostavi in poenoti sens setting. To funkcijo imata tako Razer DB kot tudi Logitech MX 518, vendar sem pri testiranju MX518 naletel na presenečje, ko med samim spreminjanjem sensa le-to ni prikazano na zaslonu. No, to je seveda stvar driverjev, tak da mogoče je že, mogoče pa še bo v novejših verzijah.

No, če ne opaziš razlike med navadno in res dobro miško, potem to ne pomeni, da razlike res ni. Nekaterim je vseeno kakšna je miška, drugim nasprotno, a kljub temu ostaja dejstvo, da je ta Applova Mighty Mouse precej slabša od obeh zgoraj naštetih, kljub zvočniku, touch senzorjem in verjetno res hudemu softwareu.

Miška je pač Apple izdelek, torej je poseben, preproste oblike, neat barve, verjetno kakovostne izdelave, ampak bi od njih pričakoval več tudi s tehnične plati, sploh kar se tiče senzorja in sample rejta. Slednje na homepageu ni objavljeno, zakaj?

Ne vem kdo je že spraševal, ampak miške se danes priklopi na USB, na voljo imate tudi USB Mouserate patcher, ki vam patcha na 250/500/1000Hz, sam uporabljam 1000Hz in nimam zaenkrat nobenih težav. Seveda to ne pomeni, da je miška konstantno na 1000Hz, ampak se spreminja glede na hitrost. Google vam najde vse o tem.

LP

Utk ::

Če prav razumem to miško samo božaš in se stem premikaš levo, desno, gor, dol in klikaš. Kot pri prenosnikih in njihovih ploščicah. Res pa najbrž ni za igre in nasilno nažiganje. Na to lahko rečem samo cooool:D
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Miška Gamer!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
536634 (5338) Drmr
»

Apple predstavil Magic Mouse, osvežil Macbook-a in Remote-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
516958 (5568) Phoebus
»

Applovo četrtletje odlično

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
273798 (2934) roli
»

Nevarni Mišek

Oddelek: Novice / Ostale najave
184004 (3414) we_are_borg
»

Mogočni mišek na pohodu (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10910217 (7765) Jaka83

Več podobnih tem