»

Sony PSP

The Register - Sony je včeraj najavil PSP oziroma PlayStation Portable - ročno igralno konzolo, ki pa bo morda vsebovala tudi telefon. Torej na način Nokie nGage a vseeno precej drugače. PSP-ju lasten bo UMD (Universal Media Disc) pogon s kapaciteto enega visoko zaščitenega (AES, regije, ID številke ...) dvoplastnega ploščka 1,8 GB.

Igre (in DVDje ter glasbo) bo poganjal 90 nanometrski procesor zgrajen iz MIPS 32-bit R4000, zvezan z 8 MB 333 MHz pomnilnika s prenosom okoli 2,6 GB/s. Poleg tega procesorja bo tu še en, identični, ter dva grafična procesorja, vsak s svojo nalogo, katerih rezultat bo 24-bitna barvna globina in neverjetne zapolnitvene zmožnosti (664 millijonov pikslov na sekundo). 480 x 272-pikslov velik LCD...

21 komentarjev

AMD-jevih 90 nm odloženih na drugo polovico naslednjega leta

AMD-jeva pota

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Podjetje Advanced Micro Devices je obvestilo javnost o nekaterih njihovih načrtih za prihodnost na področju procesorjev. Za bližnjo prihodnost so že napovedali izdajo procesorja s kodnim imenom "Newcastle". Opremljen bo s 512 KB L2-predpomnilnika, izdelan v 0,13 mikronih in operiral s 64-biti naenkrat. Na področju mobilnih procesorjev pa se nam obeta kar nekaj pridobitev, kot so SOI tehnologija, 90 nanometrov, procesorji pa bodo poimenovani s kodnimi imeni Odessa, Oakville in Trinidad. Seveda se bo kmalu tudi izven prenosnih računal pojavila 90-nm tehnologija in SOI. Več o tem.

19 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
V internet se povezujem s/z:
ADSL;53%
(375)
kabelski internet22%
(156)
klicni dostop po telefonski žici;15%
(108)
ISDN;7%
(47)
drugo.3%
(19)
Skupaj glasov: 705

Na žalost vam ne morem prikazati prejšnjih rezultatov anket na to vprašanje, če pa mi slučajno uspe, vas bom obvestil. Sedaj pa varnostno opozorilo. Naši monitorji imajo neko lastnost, ki se ji reče osveževalna frekvenca. Ta pove, kolikokrat na sekundo se osveži slika na ekranu in za vaše oči je bolje, če se le-to zgodi čim večkrat. Vsi si torej nastavite najvišje frekvence, ki jih vaša grafična kartica in monitor podpirata in prizanesite vašemu vidu. Anketo je predlagal Pero (pojavljajo se samo najbolj pogoste frekvence).

25 komentarjev

Popolni Lunin mrk danes viden v naših krajih

Popolni Lunin mrk 20. januarja 2000 v ZDA

vir: NASA
Slo-Tech -

Za dobro jutro še malce bolj vesoljska novica. Danes ponoči bo namreč nastopil popolni Lunin mrk, ki bo viden tudi v naših krajih. Kot verjetno veste, lahko Lunin mrk nastopi le ob ščipu, ko so Sonce, Zemlje in Luna na isti premici. Ker je Lunin tir nagnjen glede na Zemljinega, mrk ne nastopi ob vsakem ščipu, saj se Luna navadno izogne Zemljini senci. Ko mrk vendarle nastopi, je v nasportju s Sončnim mrkom viden iz vseh krajev, kjer je Luna nad obzorjem, ker je premer Zemljine sence na oddaljenosti Lune približno dvainpolkrat večji od Lune same.

Mrk, ki bo nastopil danes, bomo lahko v naših krajih spremljali v vseh fazah, prav tako tudi še v vsej Zahodni Evropi, zahodni Afriki,...

16 komentarjev