»

Spletne strani v volilni kampanji 2004

Slo-Tech - Na parlamentarnih volitvah 2004 je kandidiralo 26 političnih strank, strankarskih list in neodvisnih kandidatov in večina jih je v času volilne kampanje imela svoje spletne strani.

Njihove spletne strani smo si ogledali, vendar tokrat ne njihove vsebine in oblike, pač pa njihove tehnološke in varnostne vidike.

Večina, kar 17 jih teče pod odprtokodnim spletnim strežnikom Apache, ostalih 5 pa pod Microsoftovim IIS-jem. Večina strežnikov je v internet vključena preko Siolovega omrežja, nekoliko bolj pa sta zastopana še Voljatel in Netsi.net. Štirje gostujejo v tujini.

Z izjemo ene spletne strani, politične stranke svojih obiskovalcev ne informirajo z izjavo o zasebnosti, smo pa med njimi našli tudi dve, ki sta odpirali pop-up okna (pri čemer se je pri eni skušala izvesti ActiveX skripta, ki na računalnik obiskovalca namesti orodno vrstico), ena spletna stran je skušala predvajati glasbo (zaradi česar skuša obiskovalcu naložiti poseben programski dodatek), ena spletna stran za...

16 komentarjev

Ali Severna Koreja uporablja hekanje v vojaške in obveščevalne namene?

Slashdot - Kot poroča Financial Times, je južnokorejski obrambni minister v ponedeljek opozoril, da je po njegovih podatkih komunistična Severna Koreja resno pripravljena na uporabo interneta v obveščevalne in vojaške namene, saj naj bi imeli organizirano skupino 500 do 600 hekerjev (pravzaprav krekerjev), katerih naloga naj bi bilo zbiranje obveščevalnih podatkov in kiber bojevanje. Severna Koreja naj bi tudi izvajala petletni univerzitetni program hekanja in na ta način izobrazila ustrezno število kadrov.

Južni Korejci naj bi na hekerske napade postali pozorni potem, ko so v začetku tega leta odkrili vdore na skoraj 300 vladnih računalnikov, med drugim tudi na računalnike inštituta za jedrsko energijo in parlamenta. Računalniki so bili okuženi s trojanskimi konji, s katerimi je mogoče krasti gesla in druge občutljive informacije. Napadi so prihajali iz Kitajske, vendar strokovnjaki niso mogli ugotoviti ali hekerji le izrabljajo kitajsko omrežje, ali pa je morda v napade vpletena tudi...

18 komentarjev