»

Direktiva o retenciji komunikacjiskih podatkov: ali je tehnično izvajanje možno v praksi?

Slo-Tech - Tokrat vas na Pipin odprti termin izjemoma vabimo v SREDO 7. decembra ob 19.00, ko bo Andraž Sraka - sistemski inženir in skrbnik internet omrežja Sinfonika d.d predaval o (ne)zmožnosti tehnične izvedbe predlagane direktive o retenciji komunikacijskih podatkov.

23. novembra se je končala akcija zbiranja podpisov proti uvedbi obvezne hrambe prometnih podatkov o telefonskih in internetnih komunikacijah s predajo le teh predstavnikom Evropskega parlamenta. Kaj pomeni hramba prometnih podatkov? Kako bo ta prizadela nas uporabnike javnih internetnih in telekomunikacijskih omrežij in kako ponudnike le teh storitev.

Bo hramba prometnih podatkov res le preventiva v boju zoper terorizem in kriminal? Na predavanju bo predstavljena evropska direktiva iz tehničnega vidika in kako naj bi se le ta izvajala. Kakšne podatke bi naj hranili ponudniki internetnih in telekomunikacijskih storitev in kakšen izziv bi naj predstavljala hramba teh podatkov za daljše časovno obdobje, zakar se zavzemajo...

0 komentarjev

Kitajska zahteva registracijo mobilnikov

MSNBC - MSNBC ter MMC rtvslo poročata, da bo Kitajska zahtevala registracijo vseh uporabnikov mobilnih telefonov. Uporabniki predplačniških mobilnih storitev, katerih je po pisanju virov na Kitajskem okoli 200 milijonov, se bodo tako morali registrirati pri svojem mobilnem operaterju. V kolikor posameznik tega ne bo storil, bo prišlo do blokade njegove telefonske številke.

Zakon, ki zahteva registracijo mobilnih uporabnikov, naj bi po besedah ministra za informacijsko tehnologijo prispeval k zmanjšanju števila telefonskih goljufij ter nezakonitega brezplačnega pošiljanja SMS sporočil.

Postavlja se vprašanje, ali je zgornja utemeljitev potrebe po registraciji uporabnikov mobilnih telefonov resničen odraz zakonodajalčevega namena, ali pa je namen zakona lažji nadzor domnevnih nasprotnikov kitajskega političnega režima.

Dodajmo, da je v Italiji že danes potrebno ob nakupu predplačniškega mobilnega paketa predložiti osebni dokument. O morebitnih podobnostih in namenih, tudi v luči...

57 komentarjev

Tudi Yahoo! bo sledil uporabnikom

Reuters - Reuters in MMC rtvslo poročata, da je Yahoo! najavil uvedbo personaliziranega oglaševanja na podlagi uporabnikovega vedenja na svetovnem spletu.

Po navedbah virov naj bi Yahoo! poleg prikazovanja personaliziranih oglasov na podlagi iskalnih vnosov, uporabljal tudi druge metode za ugotavljanje uporabnikovega zanimanja. Sledil naj bi uporabnikovemu vedenju na Yahoo-jevem portalu ter klikanju na oglasna sporočila in na podlagi tega izdelal uporabnikov profil za prikazovanje ciljanih oglasov (ang. targeted ads). Po zagotovilu odgovornih, oglaševalcem ne bodo posredovani osebni podatki uporabnikov.

Oglaševalci naj bi bili po besedah Grega Colemena iz Yahoo-ja pripravljeni za tovrsten način oglaševanja plačati več. Na MMC rtvslo se ob tem sprašujejo o etičnosti tovrstnega oglaševanja.

Nestrpno čakamo na odgovor Googla.

21 komentarjev

Zbirka testov

Slo-Tech - Spet je nedelja in spet je tu zbirka nekaj testov za vse, ki čez vikend nimate početi kaj drugega. Tokrat je največ novosti prav na področju grafičnih kartic in parjenju le-teh v dvojice za vsako dodatno dih jemajočo sličico.

Če začnemo z možnostmi parjenja grafičnih kartic, je zagotovo prvi postanek Tom's Hardware, saj so do potankosti opisali tako CrossFire kot SLI. V testu so primerjali ASUSovi matični plošči, A8R-MVP (bazira na Radeon Xpress 200 veznem čipovju) in A8N-32 SLI Deluxe, ki pa je osnovana okrog svežega nVidiinega čipovja, nForce 4 SLI x16. Kasneje so primerjali tudi nVidiin način parjenja kartic, SLI (z dvema 7800 GT grafičnima karticama) z ATIjevim CrossFire, kjer pa so sparili X850XT ter X850XT Master kartico (za pravilno delovanje je potrebna posebna kartica z dodatnim čipom).

Ravno nakupujete novo grafično kartico in denar ni ovira? Potem si le oglejte primerjalni test nVidiine paradne serije, GeForce 7. V testu sicer ni bila uporabljena najhitrejša...

13 komentarjev