»

Eminem v. Universal

Eminem, med eno od svojih promocijskih obveznosti.

Techdirt - Dobra prodaja glasbe v digitalni obliki (iTunes, Google Play, Amazon, idr.) je na novo odprla vprašanja delitve dobička med založbo in avtorjem. Največji svetovni založnik Universal (odkar so minuli mesec zaključili prevzem EMI) je vztrajal pri starih procentih iz prodaje CD nosilcev, kjer založba dobi od 85 do 95% neto prihodkov, avtor pa tam od 15% dol. Tako velik delež pogače so utemeljevali s svojimi vložki v promocijo, zalaganjem avtorja (avans za čas ustvarjanja albuma), ter fizičnimi stroški izdelave ter distribucije CD-ja in ovitka. To slednje je pri digitalnih prihodkih seveda odpadlo, zato so nekateri izvajalci vztrajali, da bi morali dobiti večji delež ti. digital incoma.

...

44 komentarjev

Kadrovski tsunami v Applu odnesel šefa mobilne programske opreme

Slo-Tech - Applov izvršni direktor Tim Cook je sporočil, da Apple prisilno zapuščata Scott Forstall, vodja oddelka za programsko opremo za mobilne naprave, in John Browett, vodja prodaje. Morda se ne sliši pomembno, a gre za največji kadrovski tsunami v Applu vse od leta 1997, ko se je Steve Jobs v pravem puču s podporo upravnega odbora zavihtel nazaj na vrh podjetja in izrinil Gila Amelia.

Izjava za javnost se bere zelo polikano. Da bi povečali sodelovanje med oddelki strojne opreme, programske opreme in storitev, bodo obstoječi direktorji Jony Ive, Bob Mansfield, Eddy Cue in Craig Federighi dobili nekatere nove zadolžitve, hkrati pa bo podjetje zapustil Scott Forstall. Do konca leta bo ostal na položaju svetovalca, potem pa se...

20 komentarjev

Francija, Nemčija razmišljata o novi avtorski pravici na izvlečke novic

Francoski časopisi pravijo, da se današnji bralci zadovoljijo zgolj z povzetki, tako da do obiska njihove spletne strani sploh ne pride.

ComputerWorld - Kot že rečeno, se francoski izdajatelji časopisov čutijo oropane s strani Googla, ki na svojem iskalniku prikazuje izvlečke njihovih novic, opremljene s svojimi (tj. ne njihovimi) oglasi, oni pa od tega nimajo nič. Nič zato, ker naj bi bili ti povzetki za bralce več kot dovolj, tako da do klika na novico in s tem obiska časopisove spletne strani naj sploh več ne bi prišlo. Google naj bi se tako bolj ko ne prostodušno mastil na njihovih vsebinah.

Tukaj ne gre za osamljeno idejo. Nemška vlada je avgusta podprla predlog novele zakona o avtorski pravici, s katero bi le-to...

84 komentarjev